|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Photoshop CE 8 i raw
fort union - Nie 08 Maj, 2011 Temat postu: Photoshop CE 8 i raw Witam, mam problem. Posiadam photoshopa ce 8 i nie mogę otworzyć nim raw-ów. Zaktualizowałem camera raw do ver. 5.7 ale gdy chce otworzyc rawa to pojawia się komunikat: Nie mozna używac wtyczki Camera Raw. Nie jest to zgodne z tą wersją programu Photoshop. O co tu chodzi??? Zainstalowałem tez Adobe DNG Converter, przepusciłem zdjęcia i gdy che je otworzyc photoshopem wyskakuje identyczny komunikat jak wyżej. Co robić???
[ Dodano: Nie 08 Maj, 2011 14:57 ]
mam nikona d5000 i win 7 32bit
hijax_pl - Nie 08 Maj, 2011
Masz starego jak świat photoshopa. Sprawdź sobie z jakimi wersjami acr współpracuje
komor - Nie 08 Maj, 2011
fort union napisał/a: | Posiadam photoshopa ce 8 |
Witam w klubie. Też mam takiego dinozaura. Wersja 8 jest inaczej zwana CS1, obecnie jest już CS5.5 więc obaj jesteśmy ostro w plecy i aktualnych aparatów (ani wielu starszych) już tym nie obsłużymy.
Ja do obróbki i zarządzania zdjęciami używam Lightrooma, a Photoshopa tylko od wielkiego dzwonu, jak chcę zrobić coś, czego nie da się robić w LR, lub jest mniej wygodnie.
fort union napisał/a: | Zainstalowałem tez Adobe DNG Converter, przepusciłem zdjęcia i gdy che je otworzyc photoshopem wyskakuje identyczny komunikat jak wyżej. Co robić??? | Ustaw sobie w opcjach dngconvertera zgodność z najstarszym formatem (czyli 2.4)
fort union - Nie 08 Maj, 2011
dzięki za porade. ustawiłem w dng zgodność z 2.4 ale photoshop nie obsługuje wtyczki camera raw 5.7 ani 5.4 od której sie mój nikon d5000 pojawia, bo nie są zgodne z ps ce 8 więc chyba nie ma wyjscia i trzeba się przerzucic na cos innego. Może ma ktoś jakieś rozwiązanie???
fort union napisał/a: | ustawiłem w dng zgodność z 2.4 ale photoshop nie obsługuje wtyczki camera raw 5.7 ani 5.4 | To znaczy masz DNG w wersji 2.4 i PS go nie otwiera? fort union napisał/a: | Może ma ktoś jakieś rozwiązanie??? |
1) DNG Liniowy?
2) Zmiana softu na nowszy.
3) Używanie LR do katalogowania i wywoływania, a PS tylko do edycji.
fort union - Pon 09 Maj, 2011
dng liniowy ??? o co tu chodzi ???
hijax_pl - Pon 09 Maj, 2011
fort union napisał/a: | dng liniowy ??? | Zdemozaikowany. W sumie taki TIFF.
dzięki spróbuje
Zapytam zatem jeszcze raz:
hijax_pl napisał/a: | fort union napisał/a: | ustawiłem w dng zgodność z 2.4 ale photoshop nie obsługuje wtyczki camera raw 5.7 ani 5.4 |
To znaczy masz DNG w wersji 2.4 i PS go nie otwiera? |
dokładnie tak. ps odmawia otwarcia dng i raw i wyswietla komunikat ze nie może uzyc wtyczki camera raw bo nie jest to zgodne z ta wersją ps:
[ Dodano: Pon 09 Maj, 2011 22:10 ]
oto screen:
[ Dodano: Pon 09 Maj, 2011 22:11 ]
chyba jakis błąd
No tak. A jaka wersje acr jest zainstalowana?
?????
Tak sie pytam bo coś czuję, że uaktualniłeś ACR do wersji, która nie gra z CS1. To teraz jakakolwiek konwersja DNGconverterem nie zadziała (DNG to też RAW, i też go się otwiera przy pomocy ACR).
Rozwiązaniem dla Ciebie jest mieć STARY acr i NOWY dngconverter.
|
|