|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Akumulator Hahnel, a statystyki wykonanych zdjęć w D90
njacek - Pon 09 Maj, 2011 Temat postu: Akumulator Hahnel, a statystyki wykonanych zdjęć w D90 Posiadam świeżo zakupiony akumulator Hahnel hl-el3e i niestety nie działają u mnie poprawnie statystyki ilości wykonanych zdjęć. Używany przeze mnie aparat Nikon D90 wyświetla info o baterii, w tym o aktualnym poziomie jej naładowania, ale ilość zrobionych zdjęć zeruje się po jego wyłączeniu. Zauważyłem jednak pewne wahania w odczycie pojemności akumulatora. Wystarczy wyłączyć aparat na parę minut żeby pojemność podniosła się nawet o 5%. Przypuszczalnie na tej podstawie aparat stwierdza, że akumulator został doładowany i kasuje statystyki.
Na oryginalnym akumulatorze oczywiście wszystko działa poprawnie.
Czy u Was również aparat we współpracy z akumulatorem Hahnel zachowuje się podobnie i statystyki ilości wykonanych zdjęć nie działają poprawnie? Próbował ktoś to reklamować? Z drugiej strony producent nigdzie poza pojemnością akumulatora nie informuje o jego parametrach. Może w takim razie ta funkcja w ogóle nie jest wspierana?
devoiko - Pon 23 Maj, 2011
Podłączę się do tematu. Używam Hahnela z Fuji S5 i coś jest z tą baterią nie tak. W tej chwili po naładowaniu fabryczną ładowarką aparat pokazuje jej pojemność równą 40%. Bateria oryginalna jest trochę starsza od zamiennika (kupiłem go później). I tak na baterii Fuji robię około 350 zdjęć a na Hahnelu może 100... Poleci ktoś jakiegoś godnego zaufania zamiennika (oryginał ~300PLN)?
|
|