forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 600D - test cyfrowej lustrzanki

sz.starczewski - Pon 09 Maj, 2011
Temat postu: Canon EOS 600D - test cyfrowej lustrzanki
Zapraszamy serdecznie do lektury testu Canona 600D i dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/15...n_EOS_600D.html

hijax_pl - Pon 09 Maj, 2011

Brawa za próbę zmierzenia się z fizyką :!:

Nadal jestem pod wrażeniem strony 7. Jak ochłonę przeczytam test :D :cool:

Itey - Pon 09 Maj, 2011

jakość zdjęć oceniona na gorszą niż Pentax... uuu będzie dym ;)
Niemniej jednak test zdaje się potwierdzać, że jakość zdjęć jest na tyle dobra, że dalsze polepszanie obrazu będzie przychodziło coraz trudniej

hijax_pl - Pon 09 Maj, 2011

Cytat:
Sytuacja wcale nie jest jednak tak prosta, bo aby być w zgodzie z regułami statystyki musimy uwzględnić błędy, a w tym przypadku szum.
Czym zatem jest "całkowity DR", który w swojej definicji miałby być niezależny od szumu?
Cytat:
Jakie kryterium będzie więc rozsądne? Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Odpowiedź jest zasadniczo prosta: skoro dynamika matrycy to jej zdolność do jednoczesnej rejestracji sygnałów o dużej i małej amplitudzie sygnału, zatem jest to zakres od bieli do czerni, gdzie poziomem bieli jest poziom całkowitej saturacji a poziomem czerni jest poziom wartości szumu przetwarzania.
muzyk - Pon 09 Maj, 2011

Czy dobrze widać, że taki detal jak czujnik wyłączania ekranu nie istnieje w 600D?
hijax_pl napisał/a:
Nadal jestem pod wrażeniem strony 7.

O jeny, aż tak? :wink:

MM - Pon 09 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Czy dobrze widać, że taki detal jak czujnik wyłączania ekranu nie istnieje w 600D?

Bardzo dobrze, że to wywalili (o ile faktycznie wywalili). Ten czujniczek to była pierwsza trójka z najbardziej wnerwiających "bajerów" w poprzednikach.

muzyk - Wto 10 Maj, 2011

MM napisał/a:
Ten czujniczek to była pierwsza trójka z najbardziej wnerwiających "bajerów" w poprzednikach.

Moim zdaniem, brak dodatkowego wyświetlacza, wymusza właśnie zastosowanie tego czujnika, który jest bardzo przydatny.

komor - Wto 10 Maj, 2011

MM, chyba sobie żartujesz? Po co Ci świecący ekran przy twarzy, kiedy kadrujesz przez wizjer? :shock:
muzyk - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:
MM, chyba sobie żartujesz? Po co Ci świecący ekran przy twarzy

No wiesz, zawsze można wyłączyć i korzystać tylko z danych w wizjerze, niemniej często gęsto właśnie wyświetlacz jest potrzebny i tak jak piszesz, po co ma się świecić w czasie kadrowania? Zwłaszcza uciążliwe jest to wieczorem, czy przy zdjęciach nocnych.

MM - Wto 10 Maj, 2011

Ja tych aparatów w życiu nie miałem na własność. Mieli za to znajomi i tego czujnika używali. 500D ma zresztą mój własny ojciec i też ma ten koszmarek włączony. Ja nie będę komuś grzebał w ustawieniach i zmieniał wszystkiego po swojemu, ale jak często byłem proszony by coś pokazać, wyjaśnić itd. przez kolegów czy też zwykłych ludzi to mnie wk.... na maksa to świecenie bo ludzie uważali, że tak ma być bo "samo zgaśnie". Mnie wnerwia już samo zbliżenie do oka aparatu ze świecącym tylnym LCD. "Ideałem" to był np. 350D. Był ekran i był mały wyświetlacz z tyłu i to było OK. Teraz w sumie nie ma jak inaczej robić ustawień jak przez ten tylny LCD. Brrrr......... Seria xxxD w Canonie to dla mnie ergonomiczny i użytkowy koszmar! :roll: Na domiar złego nowe 60D jest niewiele mniej beznadziejne. To co oni tam namieszali z tyłu z tymi przyciskami woła o pomstę do nieba. Jak jeszcze tak poknocą w następcy 5D czy 7D to chyba zmienię system na Nikona :razz:
kozidron - Wto 10 Maj, 2011

MM, odnoszę wrażenie, ze nie wiesz "o czym mowa" -szkoda , że nie zajrzałeś do menu, w którym to - jest opcja "LCD po włączeniu aparatu" - no i oczywiście można zaznaczyć:
0: wyświetla
1: Jak w chwili wyłączenia aparatu.

Tak więc ekranik moze być na stałe włączony, wyłączony i może działać na ten czujnik zbliżeniowy, są bardziej denerwujące rzeczy w korpusach EL canona a nad ekranikiem można zapanować za pomocą menu, które jest proste jak obsługa kaloryfera.

MM napisał/a:
Był ekran i był mały wyświetlacz z tyłu i to było OK

to był właśnie koszmar, taki idiotyzm konstrukcyjny mogli wymyślić tylko inzynierowie canona, co gorsze najpierw zaimplementowali to w 300d a potem powtórzyli ten koszmar w 350D.
Co do serii XX, to rzeczywiście skończyła się na 50D.

ps. przypisy dla Sundersa - w poście został użyty spójnik "i" za pomocą, którego zdanie jest wyrażeniem logicznym jeżeli pierwsza i druga część zdania jest "prawdą".
Natomiast często występuje czytanie bez zrozumienia albo wybiórcze cytowanie, które w istocie zmienia sens wypowiedzi.

bacruk - Wto 10 Maj, 2011

Wracając do aparatu... imo kolejna "nowość" która nic istotnie nowego nie wnosi.
Bardziej się wysilcie Panowie i Panie z Canona :) nie wystarczy wepchać więcejmegapixelowejmatrycy do wszystkiego po kolei na dwie generacje w przód... fuj

jaad75 - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:
MM, chyba sobie żartujesz? Po co Ci świecący ekran przy twarzy, kiedy kadrujesz przez wizjer? :shock:
A wciśnięcie spustu do połowy go nie wyłącza, jak w normalnych aparatach?... :razz:
komor - Wto 10 Maj, 2011

jaad75 napisał/a:
A wciśnięcie spustu do połowy go nie wyłącza, jak w normalnych aparatach? :razz:

Normalne aparaty mają czujnik przyłożenia oka do wizjera. :) Niestety 600D już do nich nie należy. :evil:

A co do wyłączania poprzez naciśnięcie spustu, to cytując test:
Cytat:

Aby świecący wyświetlacz nie przeszkadzał nam podczas fotografowania, musimy wyłączać go ręcznie lub skorzystać z opcji, która powoduje jego wygaszenie po wciśnięciu do połowy spustu migawki.

:)

k1caj_ns - Wto 10 Maj, 2011

Mam wrażenie, że w canonie brak jest jasno obranej koncepcji rozwoju produktu tzn. inżynierowie nie wiedzą nad czym tak na prawdę mają pracować i w efekcie skupiają się na takich głupotach jak ten czujnik. Mogą też robić to celowo tylko po to żeby nie zrobić, przypadkiem czegoś co odebrało by klientów droższemu bratu np. wyobraźmy sobie, że 600d jest tak dobry, że nie opłaca się dopłacać za 60d. Jak każda firma nastawiona na wypracowywanie zysku uważa, że taka strategia przyniesie im duże korzyści.

Mogą tak działać ponieważ popyt na ich sprzęt nie jest zbyt elastyczny. Może 600d i 60d nie są najlepszym przykładem ale taki 60d i 5d mk2 już tak. Jak ktoś rozważa zakup jednego lub drugiego to zazwyczaj nie bierze pod uwagę odpowiednika z innego systemu bo wiąże się to z koniecznością sprzedaży obiektywów, lamp i innych drobnostek które za pewne potencjalny użytkownik tego systemu już posiada.

B o g d a n - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:

Normalne aparaty mają czujnik przyłożenia oka do wizjera. :) Niestety 600D już do nich nie należy. :evil:

A które to to sooom te normalne?
Ja jakoś nie mam szczęścia chyba ... :grin:

O, już wiem - widziałem kiedyś w sony takie coś, a nawet lepiej bo AF zaczynał pracować ... sam.
Jasnowidz kurna czy co?
A może jaka sztuczna inteligencja albo inny szatan?

Pieron go tam wie panie ... :wink:

ghost - Wto 10 Maj, 2011

dlategoż MM nie lubi czujników. cyfrowe KM/Sony miały to od zawsze.
(autoostrzenie na szczęście da się wyłączyć)

hijax_pl - Wto 10 Maj, 2011

A czy Canon 3 nie ma wyboru punktu AF z czujnika położenia źrenicy? ;-)
Luke_S - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:

Ale 600D ma przycisk DISP zaraz obok spustu migawki. Wystarczy ruch palca wskazującego, żeby włączyć lub wyłączyć ekran. I może wcale nie jest to głupie rozwiązanie.

hijax_pl - Wto 10 Maj, 2011

Luke_S napisał/a:
I może wcale nie jest to głupie rozwiązanie.
Tak jest w Nikonie D3100 i działa to całkiem całkiem.
ghost - Wto 10 Maj, 2011

ale w czym obecność przycisku przeszkadza obecności czujnika (i odwrotnie)?
kozidron - Wto 10 Maj, 2011

ghost napisał/a:
ale w czym obecność przycisku przeszkadza obecności czujnika (i odwrotnie)?

ghost, dokładnie.

Cała ta dyskusja zaczęła się od wydumanego "problemu" MM, który to zresztą tego sprzętu nie używa i się brzydzi :wink:

Moze i jestem "koślawym" uzytkownikiem canona ale z tego co pamiętam na ten czujnik nie narzekałem.

ps. przypisy dla Sundersa: w tym poście też został użyty spójnik "i", jednakowoż zwrot "może" (ten przed "i") - do końca nie sugeruje "ostatecznej prawdy" więc całe zdanie nie musi być prawdą i w takim sensie rzeczywiście może nieść aspekt braku logiki w rozumieniu koniunkcji. Natomiast często występuje czytanie bez zrozumienia albo wybiórcze cytowanie, które w istocie zmienia sens wypowiedzi.

komor - Wto 10 Maj, 2011

k1caj_ns napisał/a:
Mam wrażenie, że w canonie brak jest jasno obranej koncepcji rozwoju produktu tzn. inżynierowie nie wiedzą nad czym tak na prawdę mają pracować i w efekcie skupiają się na takich głupotach jak ten czujnik.

k1caj_ns, nie wiem czym się zajmują inżynierowie w Canonie, ale usuwaniem czujnika zbliżeniowego to na pewno zajął się marketing do spółki z księgowym. :)

B o g d a n napisał/a:
A które to to sooom te normalne?

B o g d a n, cała sprawa dotyczy modeli pozbawionych osobnego ekraniku na parametry, czyli w przypadku Canona 3- i 4-cyfrowych. Wyżej problemu nie ma, bo głównego ekranu LCD nie trzeba używać do ustawiania parametrów ekspozycji. Choć można i czasem jest wygodniej. :)

muzyk - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:
B o g d a n, cała sprawa dotyczy modeli pozbawionych osobnego ekraniku na parametry, czyli w przypadku Canona 3- i 4-cyfrowych. Wyżej problemu nie ma, bo głównego ekranu LCD nie trzeba używać do ustawiania parametrów ekspozycji.

Oczywiście.

Idealnie byłoby, gdyby w 600D był jednak czujnik, bo przycisk "DISP" wyłączający monitor jest, plus, jak piszesz Komor, ustawienie wyłączania monitora przez wciśnięcie spustu migawki do połowy.
Jeszcze piękniej byłoby, gdyby dali czujnik, funkcję wyłączania przez wciśnięcie spustu, a "DISP" zastąpili czymś bardziej przydatnym. :idea:

k1caj_ns - Wto 10 Maj, 2011

komor napisał/a:
nie wiem czym się zajmują inżynierowie w Canonie, ale usuwaniem czujnika zbliżeniowego to na pewno zajął się marketing do spółki z księgowym. :)

komor, mi się wydaje, że marketingowcy to powinni lobbować u bossa za takimi "bajerami". Księgowy znowu popatrzył na jakąś kalkulację kosztów i pomyślał "mamy guzik, czujnik i spust migawki) Wszystko daje ten sam efekt więc wywalmy najdroższe i nikt nie zauważy :twisted: "

a tu niespodzianka bo na optyczne.pl wszystko co "złe" ujrzy światło dzienne :cool: