forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 700zł.. jaką polecacie ?

Bobi - Wto 10 Maj, 2011
Temat postu: Lustrzanka do 700zł.. jaką polecacie ?
Siemka, chce kupić jakąś lustrzanke taką do 700zł max
co możecie mi polecić? pozdraiem ;)

hijax_pl - Wto 10 Maj, 2011

Bobi, przenieś post do działu aparatów analogowych, a za tę cenę znajdzie się coś ;)
Bobi - Wto 10 Maj, 2011

na allegro widziałem lustrzanki w tej cenie ;p

Bobi, do czego Ci potrzebna lustrzanka?
Bobi - Wto 10 Maj, 2011

nom do robienia zdjęć ;p
kufel - Wto 10 Maj, 2011

Bobi napisał/a:
nom do robienia zdjęć ;p
samą lustrzanka nie zrobisz zdjęcia. do tego jeszcze jakis obiektyw jest potrzebny ;) a nie wiem czy zmieścisz się w budżecie 700 zl...
Bobi - Wto 10 Maj, 2011

noo wiem właśnie;/
ale nie mam więcej jak narazie;p
ten aparat i tak tylko chwilowo,jak nzabieram więcej to kupie jakiś lepszy,
a między czasie chciałem coś chwilowego bo mam kilka propozycji na sesje a nie mam czym robić zdjęć bo mi ukradli aparat :/

No przykro :-\
jakiej klasy sprzętu poszukujesz?

Bobi - Wto 10 Maj, 2011

obojętnie ;p bo to i tak chwilowy aparat będzie ;p

Jakiś D70s nikona powinien się trafić. Albo kit D40...
forrest - Sro 11 Maj, 2011

Alternatywną propozycją dla Ciebie może być jakiś Canon np.
ten i
ten

muzyk - Sro 11 Maj, 2011

forrest napisał/a:
Alternatywną propozycją dla Ciebie może być jakiś Canon np.
ten i
ten

Otóż to. Bardzo dobry - tani aparat - nie wiadomo tylko, jaki przebieg, ale za taką kasę?
Bobi, weź pod uwagę. Zauważ, że takim aparatem zrobiono dużo testów obiektywów na optyczne.pl ... :idea:
Do tego kup sobie adapter z dandelionem i choćby Heliosa 58/2 M42, albo jakiś 35 mm stałoogniskowy M42 i zacznij focić. Zaleta takiego ograniczenia: porządna szkoła fotografii. Nie ma AF, nie ma zooma tylko pierścień ostrzenia i przysłona.

Jeśli nie, to jakiś kitowy Canona - 18-55 najlepiej z IS, ale nie bardzo razem z tym body zmieścisz się w 700 zł.

Przemyśl sprawę. :idea:

P.S. Jak widzisz, mam 30D - kupiłem używany i póki co, jestem bardzo zadowolony. A to tak naprawdę ten sam aparat co 20D, tylko z paroma bajerami więcej. :idea: Przy czym 20D, mimo tej samej matrycy, daje ponoć ociupinkę lepsze zdjęcia. :idea:

Baku - Sro 11 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Jak widzisz, mam 30D - kupiłem używany i póki co, jestem bardzo zadowolony. A to tak naprawdę ten sam aparat co 20D, tylko z paroma bajerami więcej.

To ja jeszcze napiszę, że jakiś czas temu dowodziłeś, że 30D nie różni się znacznie od 40D. Natomiast gdy weszło 50D to wszyscy mówili, że dobry aparat, ale raczej nie będzie masowej przesiadki z 40D, bo za dużo do niego nie dodali. W kwestii 60D to przecież Canon krok w tył zrobił. Tak więc w sumie to można nawet polecić 10D, bo to taki 60D z nieruchomym ekranem i mniej przeładowaną matrycą :mrgreen:
A tak na poważnie, to cała seria dwucyfrowa Canona jest godna uwagi, a że między modelami następuje ewolucja a nie rewolucja - to już taka polityka firmy.

muzyk - Sro 11 Maj, 2011

Baku napisał/a:
To ja jeszcze napiszę, że jakiś czas temu dowodziłeś, że 30D nie różni się znacznie od 40D.

No matrycą się nie różni za bardzo, mimo, że 40D ma 10 mln. a 30D 8.2 - te 10 w 40D jest naciągane. :razz: Luknij na test na optycznych.
Baku napisał/a:
A tak na poważnie, to cała seria dwucyfrowa Canona jest godna uwagi

Zgadza się.
Baku napisał/a:
W kwestii 60D to przecież Canon krok w tył zrobił. Tak więc w sumie to można nawet polecić 10D, bo to taki 60D z nieruchomym ekranem i mniej przeładowaną matrycą :mrgreen:

Eno. To już jest nadinterpretacja :razz:

pitras - Sro 11 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Eno. To już jest nadinterpretacja :razz:

Pewnie tak, ale czytając komentarze można dość do takiego wniosku :twisted:
Na CB napisano, że najlepiej kupić, schować na dwa lata do szafy, ot jak znalazł aparat który wszyscy chwalą :P

jaad75 - Sro 11 Maj, 2011

pitras napisał/a:
najlepiej kupić, schować na dwa lata do szafy, ot jak znalazł aparat który wszyscy chwalą :P
Dokładnie tak - od czasów 20D (10D nie obsługiwał jeszcze EF-S-ów), każdy nowy xxD był ganiony za brak istotnych zmian i każdy był odradzany jako niepotrzebne wydawanie pieniędzy na nieistotne nowinki, by po roku, a najdalej po wejściu następcy, stać się najbardziej polecanym modelem Canona... Taki 50D, był najbardziej obrzucanym błotem Canonem jeszcze 1.5 roku temu, a teraz... :razz:
Bobi - Czw 12 Maj, 2011

ok już kupiłem,dzięki wszystkim ;) :grin:
muzyk - Czw 12 Maj, 2011

Bobi napisał/a:
ok już kupiłem,dzięki wszystkim

Gratulacje!
A co fajnego kupiłeś? :grin:

Bobi - Czw 12 Maj, 2011

sony alpha a 200 ;p
jak narazie może byc ;)

muzyk - Czw 12 Maj, 2011

Bobi napisał/a:
sony alpha a 200 ;p

I dobrze. To nie jest przecież niewiadomo co, ale ... będziesz zadowolony.
Gratulacje!

I ... fociżesz - od razu na programie M :idea:

kozidron - Czw 12 Maj, 2011

jaad75 napisał/a:
Taki 50D, był najbardziej obrzucanym błotem Canonem jeszcze 1.5 roku temu, a teraz... :razz:

abstrahując od polepszenia obrazowania w kazdym kolejnym modelu, canon niestety ergonomicznie od 40D (włącznie) przestał rozpieszczać uzytkowników i stąd sie biorą narzekania. Krótko mówiąc każda kolejna puszka w linii XXD jest coraz bardziej okrojona pod wzgledem budowy/ergonomii czy nawet dodatkowych trybów M (C) i stąd jest to całe "stekanie" uzytkowników.
To fakt, sam narzekałem na 50D (i dalej narzekam) w stosunku do 40D(niestety musiałem mieć nowe body a 40D nie było już długo na rynku), teraz seria XXD w postaci 60D juz mi w ogóle nie odpowiada, nie chce nawet mysleć co bedzie przy 70D(podejrzewam że usuną część guzików i pochowaja to w menu jak w entry level), dlatego dla mnie ta seria się już skończyła, co nie zmienia faktu, że 60D to fajna puszka dla amatora.

jaad75, canon to nie pentax, tam się tak nie dba o klienta a przyjemności się dozuje a ostatnio nawet kroi, znaczy robi się jak w sony :wink: :razz:

MC - Czw 12 Maj, 2011

Bobi napisał/a:
sony alpha a 200 ;p
jak narazie może byc

No to teraz nie dość, że będziesz miał złe nawyki, to jeszcze Ci się bagnet w drobny mak rozsypie (o ile już to się nie stało). :lol:

muzyk - Czw 12 Maj, 2011

MC napisał/a:
No to teraz nie dość, że będziesz miał złe nawyki, to jeszcze Ci się bagnet w drobny mak rozsypie (o ile już to się nie stało). :lol:

Oj tam. Nie ma co zniechęcać Kolegę. :grin:
kozidron napisał/a:
(podejrzewam że usuną część guzików i pochowaja to w menu jak w entry level),

Zrobią ekran dotykowy :lol: i wirtualne kółka w nim.

kubaaa - Nie 03 Lip, 2011

odświeżę temat, dopiero zaczynam przygodę z fotografią więc chce kupić tańsze lustro, natomiast po roku już lepsze. W związku z tym szukam czegoś używanego na początek do 1000zł, przeszukałem allegro i póki co wpadły mi w oko takie modele:

Sony A300 + 18-70mm
Canon 350D + 18-55mm
Nikon D70 + 18-70mm
Canon 400D + 18-55mm

początkowo myślałem, też nad Sony A200. Głównie będę fotografował auta (tj zloty, rajdy itp), przedmioty do aukcji na allegro, zwierzęta, czasem jakieś widoki...

jurand - Nie 03 Lip, 2011

Czy lustrzanka jest ci niezbędna ?
W tej cenie to może hybrydę jakąś wybierz.

z hybrydą z tego co cenowo patrzyłem to też będzie ciężko, jednak wolałbym lustro...

:roll: Liczysz że lustrzanka będzie taniej ?
pitras - Nie 03 Lip, 2011

jurand, 350D chyba za tą kwotę da się kupić, ja sprzedałem za 100E a używany był przeze mnie 6 lat, Pewnie coś trochę nowszego też się trafi, sprzęt może nie pierwszej młodości ale satysfakcja z focenia gwarantowana :) Bodajże AS używa go do tej pory i zapiera się, że nie zmieni :)

stanie chyba na tym, że kupię Canona 400D + do tego obiektyw 18-55 IS... rozważam też A300 + 18-55 kitowy z A330... myślę, że na początek taki zestaw by mi wystarczył, później dokupił bym jakiś 55-200 np Tamrona

Dać to się zapewne da tylko czy to będzie lepiej ?
Świadomi użytkownicy potrafią ze sprzętu wiele wycisnąć, ale do tego trzeba wiedzy i praktyki. Dlatego u niektórych obrazek z 350d potrafi zaskoczyć. Ja osobiście mając do czynienie z 400d (brat jest posiadaczem) stwierdziłem że to nie dla mnie i wybrałem odłożenie w czasie zakupu i "doinwestowanie" :wink:
W tej cenie wolał bym fajną hybrydę niż styrane lustro. No ale ja mam awersję do używek :roll:

Te Sony A300-330 mają matrycę CCD. Doczytaj czym to skutkuje :wink:

edmun - Nie 03 Lip, 2011

jurand napisał/a:
Te Sony A300-330 mają matrycę CCD. Doczytaj czym to skutkuje

Ehh i to takie teraz ważne? Odnoszę wrażenie że autor ma ochotę mieć lustrzankę do nauki, czy w takim razie brak filmów FullHD czy odchylanego ekranu (nie mówiąc np. o sterowaniu lampami bezprzewodowo za pomocą wbudowanej) też trzeba zaznaczyć że nie będzie ?

Ja też odnoszę takie wrażenie że autor chce mieć lustrzankę :wink:
Tylko poddaję w wątpliwość, czy to nie będzie aby wyrzucony pieniądz.
Osobiście bym doinwestował do czegoś przyzwoitszego. Przecież za tyle to ani szkła ... :???:

jurand napisał/a:
Ja też odnoszę takie wrażenie że autor chce mieć lustrzankę :wink:
Tylko poddaję w wątpliwość, czy to nie będzie aby wyrzucony pieniądz.
Osobiście bym doinwestował do czegoś przyzwoitszego. Przecież za tyle to ani szkła ... :???:

Eeee tam :razz: ja od starej Smieny zaczynałem :D Moim zdaniem tania lustrzanka dla początkującego może być świetnym narzędziem do nauki.

chce mieć lustrzankę i chce nauczyć się robić nią "prawdziwe" zdjęcia, nie chcę od razu wydawać worka pieniędzy, dlatego szukam czegoś taniego co mi pomoże w nauce. Natomiast jak już się wciągnę, czyli jak napisałem np za rok, kupię porządny nowy aparat. Wychodzę z założenia, że nie od razu Rzym zbudowano :wink: , a obiektywy czy dodatki do aparatu mogę kupować wraz ze wzrostem moich umiejętności i wiedzy, więc czy na początek przygody taki zestaw jak Canon 400d + 18-55 IS będzie dobry? czy może jakaś inna propozycja? Jeśli chodzi o cenę, wiadomo 100zł mogę dołożyć...

kubaaa, IMHO fajny zestaw na początek, tak jak piszesz nie od razu Rzym zbudowano (choć Włosi są innego zdania :D )

pitras napisał/a:
Eeee tam :razz: ja od starej Smieny zaczynałem

Tak się składa że ja też :wink:
kubaaa napisał/a:
czy na początek przygody taki zestaw jak Canon 400d + 18-55 IS będzie dobry?

A może by z innym szkłem ?

jurand napisał/a:

kubaaa napisał/a:
czy na początek przygody taki zestaw jak Canon 400d + 18-55 IS będzie dobry?

A może by z innym szkłem ?

może, tylko jakie inne wybrać?

Żeby się zmieścić +/- w zakładanej cenie wyboru dużego chyba nie ma.
Może jakiś 17-85 ? Tylko czy to będzie lepiej to ja już nie wiem :sad:

pitras - Pon 04 Lip, 2011

jurand, 17-85 będzie chyba kosztował tyle co cały budżet :)
jurand - Pon 04 Lip, 2011

Obserwowałem go jakiś czas temu, ale mi przeszło po testach :???:
Na allegro widziałem zakończone aukcje poniżej 500zł
Tylko czy warto ?

Baku - Pon 04 Lip, 2011

400D i 18-15IS na początek może być. Jeśli tylko zmieści się w budżecie, to jest to całkiem niezła opcja do nauki.
kubaaa - Nie 10 Lip, 2011

kupiłem aparat ;) co prawda wyszło inaczej niż planowałem, no ale nadarzyła się okazja, znajomy sprzedawał Nikona D3100 z obiektywem 18-55 (kit), chciał go się szybko pozbyć bo potrzebował gotówki, więc już jest on w moim posiadaniu :twisted:
hijax_pl - Nie 10 Lip, 2011

I sprzedał za 700zł? :shock:
kubaaa - Nie 10 Lip, 2011

nie za 700zł, początkowo miałem wydać max 1100zł na lustro, no ale, że trafiła się okazja to dołożyłem i za 1500zł mam prawie nowego Nikona ;)