|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Ring Flash - rozwiązania
bacruk - Sro 11 Maj, 2011 Temat postu: Ring Flash - rozwiązania Przyszedł czas na zakup kolejnego akcesorium. Rozważam dostępne rozwiązania i znalazłem bardzo ekonomiczne:
http://www.eltkom.pl/towa...ash_rf_160.html
Może ktoś używa i napisze kilka słów jak to się sprawdza.
lancer - Sro 11 Maj, 2011
podłączam sie pod post
komor - Czw 12 Maj, 2011
Właśnie wczoraj na Strobiście ukazał się opis nowości, DIY Ring Flash Kit. Tanie i ponoć działa OK.
bacruk - Pią 13 Maj, 2011
komor, oglądałem już takie konstrukcje w sieci, zrobione z kloszy od lamp, misek metalowych itp. Myślałem nawet aby poeksperymentować... ale materiał wychodzi koło 100zł a spodziewam się mało estetycznego efektu.
Koszt rozwiązania podanego w linku to z przesyłką od 150 do 200 w zależności od wielkości. Nie widzę powodu aby coś podobnego wykonywać własnoręcznie.
Pozostaje pytanie jak to jest zrobione, czy konstrukcja jest stabilna po zamocowaniu i czy efekt jest taki jak przy zastosowaniu dedykowanej lampy pierścieniowej za 2kzł?
dr11 - Pią 13 Maj, 2011
bacruk, ale wiesz, że z systemową lampą pierścieniową i jej liczbą przewodnią w okolicach 14 efekt jest dość marny. Chyba, że Ci chodzi o bliki w oczach a kwiestię oświetleniową masz już rozwiązaną.
Edit: Eee, chyba źle zrozumiałem "dedykowaną" jako systemową Kawy...
jaad75 - Pią 13 Maj, 2011
bacruk, to jest podróbka znanego produktu RayFlasha:
http://www.ray-flash.com/rayflash/index.php
którego recenzję można było przeczytać m.in na Strobist:
http://strobist.blogspot....ring-flash.html
hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011
Ciekawym ile taka podróba traci światła.
Oryginalny RayFlesh ponoć tylko 1EV....
bacruk - Nie 15 Maj, 2011
Przy bezpośrednim oświetleniu wystarczy ułamek mocy wejściowej uzyskanej na wyjściu tej nasadki.
Zdecydowanie za przemawiają wymiary, waga i cena. To jednak trochę inna konstrukcja niż RAyFlash, nie bezpośrednia kopia (nie zasłania (teoretycznie) wspomagacza AF, chyba inne mocowanie).
Koszt nie jest wysoki... najwyżej wyląduje na allegro
hijax_pl - Nie 15 Maj, 2011
bacruk napisał/a: | Przy bezpośrednim oświetleniu wystarczy ułamek mocy wejściowej uzyskanej na wyjściu tej nasadki. | No ale to oznacza totalne rozładowanie baterii po klikunastu pstrykach na pełnej mocy lampy
bacruk - Nie 15 Maj, 2011
hijax_pl, nawet jak wciągnie więcej niż 1ev to powinno mi wystarczyć na wejściu max 1/2 mocy lampy, a nawet 1/4.
Ja nie profi, nie muszę zrobić 100 zdjęć w serii na komplecei baterii bez zadyszki gdybym się jednak mylił.. najmocniejsza lampa jaką mam ma LP 58, najsłabsza 33.
TAk jak wspomniałem, wkładam 150zł i sprawdzam czy mi pasuje czy nie:)
Chyba, że jesteś zdania, iż takie wynalazki można sobie już na wstępie w buty wsadzić?
hijax_pl - Nie 15 Maj, 2011
Absolutnie nie. Sam jestem gadżeciarzem
Sunders - Sob 12 Lis, 2011
bacruk, kupiłeś tego ring flash`a?
cygnus - Sob 26 Lis, 2011
Mam identyczny pierścień. Nie jest pozbawiony wad. Musiałem go przerobić metodami Adama słodowego, żeby niewłaściwie wycięte prostokątne okienko na reflektor lampy w ogóle trafiało tam, gdzie trzeba. Tak jak było fabrycznie - 50 proc powierzchni reflektora lampy nie trafiało w to okienko.
Po przeróbce - kradnie co najmniej 3/4 mocy lampy, w niektórych obiektywach mocno przeszkadza w manipulacji ich pierścieniami.
Warto wziąć pod uwagę, że przy fotografowaniu obiektów dających silne odbicie - np. makrofotografia kropli - daje dość dziwnego kształtu reflex.
Pierścienie są różnych rozmiarów, dopasowane do różnej wielkości lamp, co przekłada się na różne odległości środka pierścienia od uchwytu reflektora lampy. Model dopasowany do Nissina Di866 daje się jednak zastosować także do SB-600, chociaż obiektyw nie jest wtedy w samym środku pierścienia.
|
|