|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Symulator lustrzanki on-line
MM - Sro 11 Maj, 2011 Temat postu: Symulator lustrzanki on-line Na konkurencyjnym portalu znalazłem ciekawą informację o symulatorze lustrzanki w wersji on-line. Nie będę ściemniał, że ja się do tej stronki dokopałem, więc taki a nie inny link.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12768
Bezpośrednio do symulatora poniżej
http://camerasim.com/camera-simulator.html
goltar - Sro 11 Maj, 2011
fajne
jaad75 - Sro 11 Maj, 2011
W sumie niezłe - można komuś wytłumaczyć zasady obsługi aparatu na przykładach, nie zużywając przy tym migawki...
martin33-73 - Sro 11 Maj, 2011
Rzeczywiście, świetne jako pomoc dydaktyczna.
rysiu - Pią 13 Maj, 2011
Świetny patent. Prowadzę w szkole koło fotograficzne, dla początkujących jak znalazł...
Raideur - Sob 14 Maj, 2011
Do wytlumaczenia ok , lecz w praktyce lepiej miec jednak aparat w reku.
moronica - Sob 14 Maj, 2011
no na tym praktyka polega
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
No patent bardzo ciekawy.
Pytanie tylko, czy powinna działać kompensacja ekspozycji w M...
hijax_pl - Sob 14 Maj, 2011
muzyk, w takim nikonie działa co w sumie jest bardzo logicze
komor - Sob 14 Maj, 2011
Można też wysnuć wniosek odwrotny, że z natury rzeczy kompensacja ekspozycji nie ma sensu w M. Też bardzo logiczne.
MM - Sob 14 Maj, 2011
Kompensacja ekspozycji w M w Nikonie to super sprawa. Dlaczego?
Działa w trybie auto ISO. W Canonie jest wtedy tylko 0. To przy zdjęciach.
Działa pewnie w czasie filmowania (nie sprawdzałem) czego bardzo brakuje w przy filmowaniu w Canonie (też jest wtedy tylko dostępne 0).
Czy kompensacja ekspozycji w M jest logiczna. Kompletnie nielogiczna bo to tryb M! Kompensację mamy w głowie patrząc na światłomierz
Tylko Nikon jest kompletnie nielogiczny bo możemy sobie to "0" dowolnie przestawiać do tego stopnia, że pogrzebię w dwóch aparatach, dam komuś do łapy, ktoś sobie ustawi preselekcję, korektę ekspozycji na zero i... jeden zrobi zdjęcie niemal czarne a drugi niemal białe Ciekawe kiedy by doszli czemu tak się stało...
hijax_pl - Nie 15 Maj, 2011
komor, Jak podejdziesz do tematu w ten sposób ze to nie kompensacja ekspozycji a wskazań światłomierza to będzie to bardzo logicznym rozwiązaniem. Wszak światłomierz działa niezależnie od trybu...
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
komor napisał/a: | kompensacja ekspozycji nie ma sensu w M. |
To właśnie chciałem zaznaczyć.
MM napisał/a: | dam komuś do łapy, ktoś sobie ustawi preselekcję, korektę ekspozycji na zero i... jeden zrobi zdjęcie niemal czarne a drugi niemal białe Ciekawe kiedy by doszli czemu tak się stało... |
Oj, dłuuuuuuuuuuuugo by szukali...
Niezłe patenty Nikon robi
jaad75 - Wto 17 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | komor napisał/a:
kompensacja ekspozycji nie ma sensu w M.
To właśnie chciałem zaznaczyć. | Taa... A mierzenie świateł spotem w technice ETTR? Ustawiasz sobie klasycznie na drabince do przesuniętego 0, zamiast liczyć EV...
komor - Wto 17 Maj, 2011
jaad75, ja tylko chciałem skontrować twierdzenie, jakoby którykolwiek w wariantów miał większe prawa do bycia logicznym, bo oba są tak samo logiczne/nielogiczne, zależy od punktu widzenia. Co do przydatności funkcjonalności, to nie mam nic przeciwko, zawsze wolę coś mieć niż nie mieć, przecież przymusu używania nie ma, ani nie zmienia to innych aspektów działania aparatu.
muzyk - Wto 17 Maj, 2011
jaad75 napisał/a: | Taa... A mierzenie świateł spotem w technice ETTR? |
No ok.
Mi chodziło o samą możliwość "kręcenia kółkiem" - tak jak w Av, żeby skompensować ekspozycję w programie M, czego nie ma w Canonie.
|
|