|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Nikon P 100 czy Panasonik FZ 45
Tristyan - Czw 12 Maj, 2011 Temat postu: Nikon P 100 czy Panasonik FZ 45 witam
czytam i czytam i nie wiem na który się zdecydować a do końca maja musze kupić aparat i przesiąść się z Canona A 430 na coś większego
mam do wydania 1200zł i te dwa aparaty mieszczą się w tej cenie ( no chyba że polecicie coś lepszego)
aparat będzie uzywany przeważnie na wyjazdach wakacyjnych ,przestudiowałem różne opinie zalety i wady tych aparatów i nadal nie mogę się zdecydować który wybrać
NIKON colplix P100 czy PANASONIK DMC - FZ 45 ?
wiem dobrze że dysponujecie odpowiednią wiedzą i chętnie przeczytam wasze sugestje oraz wysłucham rad
pewnie ktoś z was używał tych aparatów lub używa widział też zapewne jakie wychodzą zdjęcia
jannik - Czw 12 Maj, 2011
Oba te aparaty są porównywalne.
Dorzuć do nich jeszcze Fuji HS10, Canon s20is i jak starczy to Lumix FZ100, a jeszcze lepiej FZ38, jeśli gdzieś jeszcze znajdziesz nowy (lub świeżutką używkę na gwarancji).
Najważniejsze to pójdź do sklepu i dobrze wymacaj aparat, pobaw się menu, zoomem, ustawieniami, zobacz czy ci w łapach leży, czy menu kumate dla ciebie itp.
W tym przypadku to jest najistotniejsze, bo wszystkie te aparaty są na b. porównywalnym przeciętnym poziomie.
Nie robią teraz już dużych kompatków (tzw. hybryd) wysokim poziomie, takim jak kiedyś był Sony R1 lub chociażby całkiem przyzwoity Nikon cp 8800..
pozdro
|
|