|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do koni
Milusinska - Czw 12 Maj, 2011 Temat postu: Jaki obiektyw do koni Witam serdecznie. Niedługo stanę się posiadaczką Canona 500d. Problem pozostaje jedynie w doborze obiektywu. Na obiektyw mam około 2000 tyś, ale nie ukrywam, że czym tańszy tym lepiej. Fotografować będę konie na zawodach, na padoku w 98 % na świeżym powietrzu. Nie potrzebuję nic dłuższego niż 250mm. Na początku myślałam o Canonie 55-250 lub Sigmie 70-300 APO DG Macro. Później myślałam o Sigmie 70-200 f/2.8, ale nie ukrywam, że przewyższa ona cenę podaną. Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona, ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Canona 500d.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
PS Zaznaczam, że dopiero zaczynam z fotografią i będzie to mój pierwszy sprzęt.
hijax_pl - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp. | To bierz 70-200/4 z odpowiednią skarpetą do maskowania Milusinska napisał/a: | Zaznaczam, że dopiero zaczynam z fotografią i będzie to mój pierwszy sprzęt. | Hm.. Ale masz zamiar się rozwijać? Może zamiast samego korpusu weź na początek kit razem z 18-135IS?
kozidron - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska, szukajka nie boli: tu, tu i tu .
Dodatkowo każdy watek o 70-200 canona, tamrona czy sigmy
Milusinska - Czw 12 Maj, 2011
Canona 500d biorę z kitem 18-55.
hijax_pl : A gdzie można ów " skarpetkę" kupić?
pioroon - Czw 12 Maj, 2011
Ze swojej strony polecam C70-200/4, bardzo szybko ostrzy, jest celny i niezniszczalny. Kolorem się nie martw, bo akurat ten model nie jest biały tylko szary
Nawet jeśli jesteś początkująca, to spokojnie sobie z tym sprzętem poradzisz. Jeżeli koniki mają być 'paningowane' to może jakiś monopodzik lub statywik do tego?
Na początek i z reki dasz radę zrobić coś fajnego, zakładam, że nocnych wyścigów konnych nie ma
pozdrawiam
moronica - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska, skoro chcesz zaoszczedzic to rozwaz zakup uzywki tego 70-200 f/4, tu na forum regularnie sie to szklo pojawia w dziale sprzedam
Ubiegnę jaada75 :D
Milusinska napisał/a: | Canona 500d biorę z kitem 18-55. |
powinno być:
Cytat: | Canona 500d biorę w kicie z 18-55. |
Milusinska napisał/a: | A gdzie można ów " skarpetkę" kupić? |
No tu o maskowanie chodzi, wątków takich co nie miara na necie.. jedni kupują specjalistyczne, inni naklejają folię samoprzylepną, jeszcze inni naciągają skarpety
hijax_pl : Dziękuję za poprawę
Moronica : Szczerze powiedziawszy wolałabym nowy, ale jak już to raczej bym kupowała w Media Mark, kiedy byłyby sprzedaże bez Vatu. Wtedy nowy jest w cenie używanego
Widzę, że sprzedaż bez vat-u ostatnio odnosi sukces marketingowy, szkoda że dzień wcześniej MM podnosi cenę, zeby owe bezvacie sobie odbić na kliencie
kozidron napisał/a: | Widzę, że sprzedaż bez vat-u ostatnio odnosi sukces marketingowy, szkoda że dzień wcześniej MM podnosi cenę, zeby owe bezvacie sobie odbić na kliencie |
A tak to wygląda To jednak lepiej chyba rozważyć kupno używanego na gwarancji.
Czyli jak już to brać Canona 70-200 i resztę sobie odpuścić?
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona, ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp. |
Kup, oklej czarną taśmą, albo wręcz pomaluj - fakt z malowaniem, to masz po gwarancji, ale...
kufel - Czw 12 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | albo wręcz pomaluj | chyba nie piszesz poważnie ?
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
kufel napisał/a: | chyba nie piszesz poważnie ? |
Dlaczego nie? Jeśli ktoś lubi czarne obiektywy np.
Przecież optyki i mechaniki tym nie zniszczysz.
kufel - Czw 12 Maj, 2011
dlaczego nie ? bo istnieją o wiele mniej inwazyjne sposoby na pozbycie sie/zamaskowanie białego koloru
[ Dodano: Czw 12 Maj, 2011 16:36 ]
pomijam juz kwestie ewentualnej odprzedaży z którą mogło by być po takim "liftingu" troche ciężko
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
kufel napisał/a: | dlaczego nie ? bo istnieją o wiele mniej inwazyjne sposoby na pozbycie sie/zamaskowanie białego koloru |
Zdrapać.
kufel napisał/a: | pomijam juz kwestie ewentualnej odprzedaży z którą mogło by być po takim "liftingu" troche ciężko |
No to wchodzi w zakres ryzyka.
A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę?
kufel - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic
Milusinska napisał/a: | A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę? | Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają..
A jak chcesz porządnie to... trzeba niestety zapłacić http://www.bhphotovideo.c..._for_Canon.html
kufel napisał/a: | Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic |
A czy mógłbyś mnie oświecić i pokazać, gdzie można kupić taką osłonę? Bo szukam i guzik.
Hijax_pl : O, dziękuję. Kurczę bardzo drogie to. Nie idzie w Polsce kupić taniej?
Milusinska napisał/a: | Nie idzie w Polsce kupić taniej? | No nie widzę aktualnie - ale przynajmniej wiesz czego szukać...
Milusinska napisał/a: | A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę? |
zostawi ale to żaden problem, klej usuwa się benzyną ekstrakcyjną, ewentualnie denaturatem. Obiektyw mozesz okleić folią wylewana lub zwykłą folią ekonomiczną = 1m2 takiej foli kosztuje 12 ziko, na elkę będziesz potrzebowała kawałek 25cm na około 30cm. Ja okleiłem i wszystko bangla jak należy, od biedy możesz okleić taśmą izolacyjną.
Daj sobie spokój z tymi osłonami....okleić możesz nawet na różowo jak masz ochotę.
hijax_pl napisał/a: | Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają.. |
klej zostaje zawsze, związne jest to z jakościa folii, warunkami atmosferycznymi na które został wystawiony element oklejony i oczywiście czasem, usunięcie go nie przysparza żadnych kłopotów, ludzie usuwają folię z całych tramwajów, samochodów czy autobusów i dają radę.
mozna jeszcze na szydelku udziergac
hijax_pl, znowu wyraziłem się nie precyzyjnie, sorry. Proporcja jest dokładnie odwrotna niż sugerujesz, czyli - czym lepsze folia tym więcej zostaje kleju po usunięciu jej z podłoża(pomijając czynnik wpływające na jej zużycie).
komor - Czw 12 Maj, 2011
Co wy z tym oklejaniem, tak na serio? Nie przesadzacie czasem? To nie biały obiektyw wysadzany kryształkami Svarowskiego, tylko zwykła szara rurka. Aż tak się nie rzuca w oczy, a już na pewno nie w stadninie końskiej, gdzie współczynnik biedaków do bogaczy wygląda chyba trochę inaczej niż np. w miejskim blokowisku…
moronica napisał/a: | mozna jeszcze na szydelku udziergac |
moronica, ale mnie natchnęłaś, pamiętam kiedyś na pracach ręcznych uczyłem sie szydełkować ale wyszedł mi tylko beret i łapka do garnków
kozidron, no widzisz, jak znalazl masz szydelkowy dekiel na obiektyw
kufel - Czw 12 Maj, 2011
moronica napisał/a: | mozna jeszcze na szydelku udziergac | albo...
http://canon-board.info/s...81&postcount=19
http://canon-board.info/s...73&postcount=22
...mozna wspomóc się skarpetą
kufel napisał/a: | ...mozna wspomóc się skarpetą |
a jak fachowo pozszywana
to ja starałem się jak najgorzej okleić, żeby wyglądało oblechowo
kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M - nie zostawiał absolutnie żadnych śladów. I to niezależnie czy odklejany zaraz czy po kilku miesiącach.
Ale mam podejrzenie, że tam wcale nie było kleju
hijax_pl napisał/a: | kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M - |
Nie wiem co to, 3M jest drogie i wcale nie najlepsze, wole produkty scapa'y i tesa'y.
Do oklejania obiektywów folia wylewana jest najlepsza, mozna od biedy zastosować ekonomiczną i też da radę.
Sunders - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | Na początku myślałam o Canonie 55-250 lub Sigmie 70-300 APO DG Macro. Później myślałam o Sigmie 70-200 f/2.8, ale nie ukrywam, że przewyższa ona cenę podaną. Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona |
Milusinska, a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?
Sunders napisał/a: | Milusinska, a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD? |
pewnie nie, bo jest ciemny
kozidron napisał/a: | pewnie nie, bo jest ciemny |
kozidron, ale ją przecież razi jasny kolor canona
k1caj_ns - Czw 12 Maj, 2011
Cytat: | ale ją przecież razi jasny kolor canona |
Dobrze że budżet kończy się na 2000 zł bo jakby miała do wydania trochę więcej a ktoś zaproponowałby 100-400 L IS to by dopiero było Nie dość że biały to jeszcze się rozsuwa a tutaj już nie trudno o niewybredne komentarze typu: "ale Ci urósł", "po co Ci taka długa lufa" i inne tego typu
chociaż z tym obiektywem to w kolorze czarnym mogłoby być jeszcze gorzej
na czarne lufy (tylko bez skojarzen ) w damskich dloniach ludzie reaguja tak samo takie zycie i nic sie na to nie poradzi
edit: oo wlasnie
Chyba troszkę przesadziłam z tym obklejaniem. Przemyślałam sobie na rowerze, że ty chyba delikatnie głupie.
A oprócz Canona co mogę wziąść pod uwagę (najlepiej tańszy niż ów Canon)?
Milusinska napisał/a: | A oprócz Canona co mogę wziąść pod uwagę (najlepiej tańszy niż ów Canon)? |
Sunders napisał/a: | a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD? |
Sunders napisał/a: | Sunders napisał/a:
a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?
|
z tamronem jest ten kłopot, że nawet jak go okleisz na biało to i tak ciemnieje
B o g d a n - Czw 12 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | Canona 500d biorę z kitem 18-55 |
Zamiast tego wątpliwej jakości obiektywu, kup sobie na początek Canona EF-S 18-135mm IS i masz jeden uniwersalny na spacer i do fotografowania koni.
Koń to duże zwierze jest i spokojnie wystarczy taki zakres ogniskowych.
Na zewnątrz światła nie będzie Ci raczej brakowało więc spoko.
Obiektyw kosztuje ok. 1000 zł., ma stabilizację (do koni w ruchu IS się nie przyda ale w innych przypadkach czasami lepiej ją mieć) i ... jest czarny.
Po pierwszym fotografowaniu przyznasz mi rację.
zzZZzz - Czw 12 Maj, 2011
ale te sierściuchy mają to do siebie że uwielbiają stawać jak najdalej od fotografującego ).
70-200 f/4 to świetny wybór, jeżeli focisz na padokach gdzie jest jasno można pokusić się o extender x1,4 i też da radę.
A ten tamron niestety lubi się gubić jak ktoś galopuje albo skacze ) (przetestowane )
Sam wybrałem ten obiektyw tylko 2.8 by używać extendera x2, bo częściej foce te sierściuchy na polach i otwartym terenie
dr11 - Czw 12 Maj, 2011
zzZZzz, a ja wybrałem taki sam kubek, tak BTW
kufel - Pią 13 Maj, 2011
kozidron napisał/a: | a jak fachowo pozszywana | mam nadzieje ze ten co zszywał nie jest chirurgiem
Milusinska, rozpatrz jeszcze radę B o g d a n a, bo chyba warto dołożyć do tego szkła.
muzyk - Pią 13 Maj, 2011
Sunders napisał/a: | kozidron, ale ją przecież razi jasny kolor canona |
Chyba chodziło o "ciemny" ze względu na gorsze światło...
moronica napisał/a: | mozna jeszcze na szydelku udziergac
|
Hahahahah komor napisał/a: | Aż tak się nie rzuca w oczy, |
Ta nie, wcale.
Konie będzie płoszyć ... i publikę.
Milusinska - Pią 13 Maj, 2011
Bogdan : Kurczę, jeżeli byłby większy zakres ogniskowych to super. Na padoku do koni nie ma problemu podejść, ale już na zawodach gorzej.
A odbiegając od tematu mam pytanie:
Zauważyłam, że jeden z sklepów internetowych ma w swojej ofercie jeszcze Canona 450d. Czy zamiast Canona 500d nie lepiej wziąść 450d? Jest tańszy prawie 500zł. Zaznaczam, że dla mnie filmy są fajnym dodatkiem, ale w zupełności obędę się bez tego.
kozidron - Pią 13 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | Zauważyłam, że jeden z sklepów internetowych ma w swojej ofercie jeszcze Canona 450d. Czy zamiast Canona 500d nie lepiej wziąść 450d? Jest tańszy prawie 500zł. Zaznaczam, że dla mnie filmy są fajnym dodatkiem, ale w zupełności obędę się bez tego. |
Jeżeli ma to się odbyć kosztem zakupu porządnego szkła, ja zdecydowałbym się na niższy model puszki a nawet lepiej na używkę 40D. Wolałbym 450D/40D+70-200/4.0 niż 500d+ tamron70-300.
kozidron napisał/a: | Milusinska napisał/a: | Zauważyłam, że jeden z sklepów internetowych ma w swojej ofercie jeszcze Canona 450d. Czy zamiast Canona 500d nie lepiej wziąść 450d? Jest tańszy prawie 500zł. Zaznaczam, że dla mnie filmy są fajnym dodatkiem, ale w zupełności obędę się bez tego. |
Jeżeli ma to się odbyć kosztem zakupu porządnego szkła, ja zdecydowałbym się na niższy model puszki a nawet lepiej na używkę 40D. Wolałbym 450D/40D+70-200/4.0 niż 500d+ tamron70-300. |
Wolałabym kupować nowy sprzęt.
hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011
Milusinska napisał/a: | Wolałabym kupować nowy sprzęt. | To kup 500D z 18-135IS i dozbieraj do 70-200/4.
O takiej konfiguracji mowa jest od samego początku tego wątku....
Z 18-135IS możesz już od razu zacząć robić zdjęcia, przy okazji opanujesz sprzęt, poznasz relacje i wzajemne zależności między czułością ISO, czasem migawki i stabilizacją... A te brakujące 65mm nadrobisz przycinając w postprocesie
18-135IS to też świetna propozycja do niezobowiązujących spacerów z aparatem.
A jak już będziesz miała 70-200/4 to... no właśnie
To jednak jest chyba dobry wybór. Chyba, że poczuję nagły przypływ gotówki do pomyśle o L.
zzZZzz - Pią 13 Maj, 2011
Albo jak gdzieś będziesz na zawodach pożycz od kogoś słoika i pocykaj nim i zobacz różnice
B o g d a n - Pią 13 Maj, 2011
zzZZzz napisał/a: | Albo jak gdzieś będziesz na zawodach pożycz od kogoś słoika i pocykaj nim i zobacz różnice |
A są jakieś różnice?
zzZZzz - Pią 13 Maj, 2011
Pewnie )
ja tam uwielbiam swój 6L słoik na kiszenie ogórków, świetnie się pędzi w nim malinówkę, i ma bardzo praktyczny uchwyt do transportu, bo poprzednie wersje go nie miały i upierdliwe było operowanie nim
jak będziesz na torwarze kiedyś na zawodach daj znać
|
|