forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do koni

Milusinska - Czw 12 Maj, 2011
Temat postu: Jaki obiektyw do koni
Witam serdecznie. Niedługo stanę się posiadaczką Canona 500d. Problem pozostaje jedynie w doborze obiektywu. Na obiektyw mam około 2000 tyś, ale nie ukrywam, że czym tańszy tym lepiej. Fotografować będę konie na zawodach, na padoku w 98 % na świeżym powietrzu. Nie potrzebuję nic dłuższego niż 250mm. Na początku myślałam o Canonie 55-250 lub Sigmie 70-300 APO DG Macro. Później myślałam o Sigmie 70-200 f/2.8, ale nie ukrywam, że przewyższa ona cenę podaną. Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona, ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze obiektywu do Canona 500d.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
PS Zaznaczam, że dopiero zaczynam z fotografią i będzie to mój pierwszy sprzęt.

hijax_pl - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp.
To bierz 70-200/4 z odpowiednią skarpetą do maskowania ;)
Milusinska napisał/a:
Zaznaczam, że dopiero zaczynam z fotografią i będzie to mój pierwszy sprzęt.
Hm.. Ale masz zamiar się rozwijać? Może zamiast samego korpusu weź na początek kit razem z 18-135IS?
kozidron - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska, szukajka nie boli: tu, tu i tu .

Dodatkowo każdy watek o 70-200 canona, tamrona czy sigmy

Canona 500d biorę z kitem 18-55.

hijax_pl
: A gdzie można ów " skarpetkę" kupić?

pioroon - Czw 12 Maj, 2011

Ze swojej strony polecam C70-200/4, bardzo szybko ostrzy, jest celny i niezniszczalny. Kolorem się nie martw, bo akurat ten model nie jest biały tylko szary :wink:

Nawet jeśli jesteś początkująca, to spokojnie sobie z tym sprzętem poradzisz. Jeżeli koniki mają być 'paningowane' to może jakiś monopodzik lub statywik do tego?
Na początek i z reki dasz radę zrobić coś fajnego, zakładam, że nocnych wyścigów konnych nie ma :mrgreen:

pozdrawiam

moronica - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska, skoro chcesz zaoszczedzic to rozwaz zakup uzywki tego 70-200 f/4, tu na forum regularnie sie to szklo pojawia w dziale sprzedam

Ubiegnę jaada75 :D
Milusinska napisał/a:
Canona 500d biorę z kitem 18-55.

powinno być:
Cytat:
Canona 500d biorę w kicie z 18-55.

;)

Milusinska napisał/a:
A gdzie można ów " skarpetkę" kupić?

No tu o maskowanie chodzi, wątków takich co nie miara na necie.. jedni kupują specjalistyczne, inni naklejają folię samoprzylepną, jeszcze inni naciągają skarpety ;)

hijax_pl : Dziękuję za poprawę :)
Moronica : Szczerze powiedziawszy wolałabym nowy, ale jak już to raczej bym kupowała w Media Mark, kiedy byłyby sprzedaże bez Vatu. Wtedy nowy jest w cenie używanego :)

Widzę, że sprzedaż bez vat-u ostatnio odnosi sukces marketingowy, szkoda że dzień wcześniej MM podnosi cenę, zeby owe bezvacie sobie odbić na kliencie :razz:

kozidron napisał/a:
Widzę, że sprzedaż bez vat-u ostatnio odnosi sukces marketingowy, szkoda że dzień wcześniej MM podnosi cenę, zeby owe bezvacie sobie odbić na kliencie :razz:

A tak to wygląda :mad: To jednak lepiej chyba rozważyć kupno używanego na gwarancji.

Czyli jak już to brać Canona 70-200 i resztę sobie odpuścić?

muzyk - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona, ponieważ nie chce, aby ludzie mówili, że " o jaka bogata, po co jej taki obiektyw" itp.

Kup, oklej czarną taśmą, albo wręcz pomaluj - fakt z malowaniem, to masz po gwarancji, ale...

kufel - Czw 12 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
albo wręcz pomaluj
chyba nie piszesz poważnie ? :shock:
muzyk - Czw 12 Maj, 2011

kufel napisał/a:
chyba nie piszesz poważnie ?

Dlaczego nie? Jeśli ktoś lubi czarne obiektywy np.
Przecież optyki i mechaniki tym nie zniszczysz.

kufel - Czw 12 Maj, 2011

dlaczego nie ? bo istnieją o wiele mniej inwazyjne sposoby na pozbycie sie/zamaskowanie białego koloru ;)

[ Dodano: Czw 12 Maj, 2011 16:36 ]
pomijam juz kwestie ewentualnej odprzedaży z którą mogło by być po takim "liftingu" troche ciężko :grin:

muzyk - Czw 12 Maj, 2011

kufel napisał/a:
dlaczego nie ? bo istnieją o wiele mniej inwazyjne sposoby na pozbycie sie/zamaskowanie białego koloru ;)

Zdrapać. :twisted:
kufel napisał/a:
pomijam juz kwestie ewentualnej odprzedaży z którą mogło by być po takim "liftingu" troche ciężko :grin:

No to wchodzi w zakres ryzyka. :grin:

A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę?
kufel - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić :) ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic ;)

Milusinska napisał/a:
A obklejenie obiektywu nie zostawi na nim śladu, kiedy po jakimś czasie odkleje taśmę?
Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają..
A jak chcesz porządnie to... trzeba niestety zapłacić http://www.bhphotovideo.c..._for_Canon.html ;)

kufel napisał/a:
Milusinska,pewnie kwestia tego czym będzie klejone. btw, są do kupienia osłony materiałowe na "eLki" o ktorych to chyba pisal wczesniej hijax. nic nie trzeba kleić :) ewentualnie mozna sobie samemu taka zrobic ;)

A czy mógłbyś mnie oświecić i pokazać, gdzie można kupić taką osłonę? Bo szukam i guzik.

Hijax_pl : O, dziękuję. Kurczę bardzo drogie to. Nie idzie w Polsce kupić taniej?

Milusinska napisał/a:
Nie idzie w Polsce kupić taniej?
No nie widzę aktualnie - ale przynajmniej wiesz czego szukać...

Milusinska napisał/a:

zostawi ale to żaden problem, klej usuwa się benzyną ekstrakcyjną, ewentualnie denaturatem. Obiektyw mozesz okleić folią wylewana lub zwykłą folią ekonomiczną = 1m2 takiej foli kosztuje 12 ziko, na elkę będziesz potrzebowała kawałek 25cm na około 30cm. Ja okleiłem i wszystko bangla jak należy, od biedy możesz okleić taśmą izolacyjną.
Daj sobie spokój z tymi osłonami....okleić możesz nawet na różowo jak masz ochotę.

hijax_pl napisał/a:
Jak kupisz kiepską (i pewnie przy okazji super tanią) taśmę to po odklejeniu mogą zostać ślady kleju. Od taśmy izolacyjnej ślady (raczej) nie zostają..

klej zostaje zawsze, związne jest to z jakościa folii, warunkami atmosferycznymi na które został wystawiony element oklejony i oczywiście czasem, usunięcie go nie przysparza żadnych kłopotów, ludzie usuwają folię z całych tramwajów, samochodów czy autobusów i dają radę.

mozna jeszcze na szydelku udziergac :P

hijax_pl, znowu wyraziłem się nie precyzyjnie, sorry. Proporcja jest dokładnie odwrotna niż sugerujesz, czyli - czym lepsze folia tym więcej zostaje kleju po usunięciu jej z podłoża(pomijając czynnik wpływające na jej zużycie).
komor - Czw 12 Maj, 2011

Co wy z tym oklejaniem, tak na serio? Nie przesadzacie czasem? To nie biały obiektyw wysadzany kryształkami Svarowskiego, tylko zwykła szara rurka. Aż tak się nie rzuca w oczy, a już na pewno nie w stadninie końskiej, gdzie współczynnik biedaków do bogaczy wygląda chyba trochę inaczej niż np. w miejskim blokowisku…  :roll:

moronica napisał/a:

moronica, ale mnie natchnęłaś, pamiętam kiedyś na pracach ręcznych uczyłem sie szydełkować ale wyszedł mi tylko beret i łapka do garnków :wink:

kozidron, no widzisz, jak znalazl masz szydelkowy dekiel na obiektyw ;)
kufel - Czw 12 Maj, 2011

moronica napisał/a:
albo...

http://canon-board.info/s...81&postcount=19

http://canon-board.info/s...73&postcount=22

...mozna wspomóc się skarpetą ;)

kufel napisał/a:
...mozna wspomóc się skarpetą ;)

a jak fachowo pozszywana :mrgreen:

to ja starałem się jak najgorzej okleić, żeby wyglądało oblechowo :wink:

kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M - nie zostawiał absolutnie żadnych śladów. I to niezależnie czy odklejany zaraz czy po kilku miesiącach.
Ale mam podejrzenie, że tam wcale nie było kleju :lol:

hijax_pl napisał/a:
kozidron, kiedyś miałem takiego specjalnego "skocza" 3M -

Nie wiem co to, 3M jest drogie i wcale nie najlepsze, wole produkty scapa'y i tesa'y.
Do oklejania obiektywów folia wylewana jest najlepsza, mozna od biedy zastosować ekonomiczną i też da radę.

Sunders - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
Na początku myślałam o Canonie 55-250 lub Sigmie 70-300 APO DG Macro. Później myślałam o Sigmie 70-200 f/2.8, ale nie ukrywam, że przewyższa ona cenę podaną. Zaczęłam myśleć o Canonie 70-200 f/4. Teoretycznie super, ale jednak jestem młodą osobą, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią i trochę razi mnie kolor owego Canona

Milusinska, a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?

Sunders napisał/a:
Milusinska, a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?

pewnie nie, bo jest ciemny :razz:

kozidron napisał/a:
pewnie nie, bo jest ciemny

kozidron, ale ją przecież razi jasny kolor canona :razz:

k1caj_ns - Czw 12 Maj, 2011

Cytat:
ale ją przecież razi jasny kolor canona

Dobrze że budżet kończy się na 2000 zł bo jakby miała do wydania trochę więcej a ktoś zaproponowałby 100-400 L IS to by dopiero było :razz: Nie dość że biały to jeszcze się rozsuwa a tutaj już nie trudno o niewybredne komentarze typu: "ale Ci urósł", "po co Ci taka długa lufa" i inne tego typu :mrgreen:

chociaż z tym obiektywem to w kolorze czarnym mogłoby być jeszcze gorzej :twisted:

na czarne lufy (tylko bez skojarzen ;) ) w damskich dloniach ludzie reaguja tak samo ;) takie zycie i nic sie na to nie poradzi

edit: oo wlasnie :P

Chyba troszkę przesadziłam z tym obklejaniem. Przemyślałam sobie na rowerze, że ty chyba delikatnie głupie.
A oprócz Canona co mogę wziąść pod uwagę (najlepiej tańszy niż ów Canon)?

Milusinska napisał/a:
A oprócz Canona co mogę wziąść pod uwagę (najlepiej tańszy niż ów Canon)?

Sunders napisał/a:
a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?

:?:

Sunders napisał/a:
Sunders napisał/a:
a myślałaś o tamronie 70-300mm f/4-5,6SP Di VC USD?

:?:

z tamronem jest ten kłopot, że nawet jak go okleisz na biało to i tak ciemnieje :razz:

B o g d a n - Czw 12 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
Canona 500d biorę z kitem 18-55

Zamiast tego wątpliwej jakości obiektywu, kup sobie na początek Canona EF-S 18-135mm IS i masz jeden uniwersalny na spacer i do fotografowania koni.
Koń to duże zwierze jest :wink: i spokojnie wystarczy taki zakres ogniskowych.
Na zewnątrz światła nie będzie Ci raczej brakowało więc spoko. :smile:

Obiektyw kosztuje ok. 1000 zł., ma stabilizację (do koni w ruchu IS się nie przyda ale w innych przypadkach czasami lepiej ją mieć) i ... jest czarny.
Po pierwszym fotografowaniu przyznasz mi rację. :wink:

zzZZzz - Czw 12 Maj, 2011

ale te sierściuchy mają to do siebie że uwielbiają stawać jak najdalej od fotografującego ;-) ).

70-200 f/4 to świetny wybór, jeżeli focisz na padokach gdzie jest jasno można pokusić się o extender x1,4 i też da radę.

A ten tamron niestety lubi się gubić jak ktoś galopuje albo skacze :-) ) (przetestowane :) )

Sam wybrałem ten obiektyw tylko 2.8 by używać extendera x2, bo częściej foce te sierściuchy na polach i otwartym terenie :)

dr11 - Czw 12 Maj, 2011

zzZZzz, a ja wybrałem taki sam kubek, tak BTW ;) :D
kufel - Pią 13 Maj, 2011

kozidron napisał/a:
a jak fachowo pozszywana :mrgreen:
mam nadzieje ze ten co zszywał nie jest chirurgiem :mrgreen: :razz:

Milusinska, rozpatrz jeszcze radę B o g d a n a, bo chyba warto dołożyć do tego szkła.

muzyk - Pią 13 Maj, 2011

Sunders napisał/a:
kozidron, ale ją przecież razi jasny kolor canona :razz:

Chyba chodziło o "ciemny" ze względu na gorsze światło... :razz:
moronica napisał/a:

Hahahahah :lol:
komor napisał/a:
Aż tak się nie rzuca w oczy,

Ta nie, wcale. :razz:
Konie będzie płoszyć ... i publikę. :twisted: :wink:

Milusinska - Pią 13 Maj, 2011

Bogdan : Kurczę, jeżeli byłby większy zakres ogniskowych to super. Na padoku do koni nie ma problemu podejść, ale już na zawodach gorzej.

A odbiegając od tematu mam pytanie:
Zauważyłam, że jeden z sklepów internetowych ma w swojej ofercie jeszcze Canona 450d. Czy zamiast Canona 500d nie lepiej wziąść 450d? Jest tańszy prawie 500zł. Zaznaczam, że dla mnie filmy są fajnym dodatkiem, ale w zupełności obędę się bez tego.

kozidron - Pią 13 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
Zauważyłam, że jeden z sklepów internetowych ma w swojej ofercie jeszcze Canona 450d. Czy zamiast Canona 500d nie lepiej wziąść 450d? Jest tańszy prawie 500zł. Zaznaczam, że dla mnie filmy są fajnym dodatkiem, ale w zupełności obędę się bez tego.

Jeżeli ma to się odbyć kosztem zakupu porządnego szkła, ja zdecydowałbym się na niższy model puszki a nawet lepiej na używkę 40D. Wolałbym 450D/40D+70-200/4.0 niż 500d+ tamron70-300.

kozidron napisał/a:
Milusinska napisał/a:

Jeżeli ma to się odbyć kosztem zakupu porządnego szkła, ja zdecydowałbym się na niższy model puszki a nawet lepiej na używkę 40D. Wolałbym 450D/40D+70-200/4.0 niż 500d+ tamron70-300.

Wolałabym kupować nowy sprzęt.

hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011

Milusinska napisał/a:
Wolałabym kupować nowy sprzęt.
To kup 500D z 18-135IS i dozbieraj do 70-200/4.

O takiej konfiguracji mowa jest od samego początku tego wątku.... :???:

Z 18-135IS możesz już od razu zacząć robić zdjęcia, przy okazji opanujesz sprzęt, poznasz relacje i wzajemne zależności między czułością ISO, czasem migawki i stabilizacją... A te brakujące 65mm nadrobisz przycinając w postprocesie ;)

18-135IS to też świetna propozycja do niezobowiązujących spacerów z aparatem.

A jak już będziesz miała 70-200/4 to... no właśnie :)

To jednak jest chyba dobry wybór. Chyba, że poczuję nagły przypływ gotówki do pomyśle o L.
zzZZzz - Pią 13 Maj, 2011

Albo jak gdzieś będziesz na zawodach pożycz od kogoś słoika i pocykaj nim i zobacz różnice :)
B o g d a n - Pią 13 Maj, 2011

zzZZzz napisał/a:
Albo jak gdzieś będziesz na zawodach pożycz od kogoś słoika i pocykaj nim i zobacz różnice :)

A są jakieś różnice?

zzZZzz - Pią 13 Maj, 2011

Pewnie ;-) )

ja tam uwielbiam swój 6L słoik na kiszenie ogórków, świetnie się pędzi w nim malinówkę, i ma bardzo praktyczny uchwyt do transportu, bo poprzednie wersje go nie miały i upierdliwe było operowanie nim ;-)

jak będziesz na torwarze kiedyś na zawodach daj znać ;-)