forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny i UV na raz

alex13278654 - Czw 12 Maj, 2011
Temat postu: Filtr polaryzacyjny i UV na raz
Zastanawiam się czy założenie filtra UV na filtr polaryzacyjny, spowoduje jakieś złe efekty??
kupiłem właśnie nowy filtr polaryzacyjny marumi super dhg i chciałbym go jakoś zabezpieczyć,
jest to dobry pomysł??
próbując robić zdjęcia z i bez UV założonego na polar nie widziałem różnicy, ale nie chce tak robić zdjęć jeśli nie mam pewności że potem okaże się coś nieprzyjemnego
Proszę o porady i z góry dziękuje;-)

moronica - Czw 12 Maj, 2011

ja proponuje zalozyc dodatkowy filtr UV by chronic ten twoj obecny UV ;) nie popadajmy w paranoje, nie kupujesz butow za 400zl by zakladac na nie worki foliowe
hijax_pl - Czw 12 Maj, 2011

alex13278654 napisał/a:
Zastanawiam się czy założenie filtra UV na filtr polaryzacyjny, spowoduje jakieś złe efekty??
NIE
alex13278654 napisał/a:
kupiłem właśnie nowy filtr polaryzacyjny marumi super dhg i chciałbym go jakoś zabezpieczyć,
jest to dobry pomysł??
NIE
MC - Pią 13 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
alex13278654 napisał/a:

NIE

Nie zgodzę się. Przy 2 filtrach jednocześnie jeszcze bardziej wzrośnie ryzyko flar, blików itp.

hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011

MC, racja. Skupiłem się na aspekcie polaryzacyjnym tylko :???:
Bobby - Sob 14 Maj, 2011

alex13278654 napisał/a:

No nie! Tego to chyba jeszcze nie bylo... Gadanie o "zabezpieczaniu przedniej soczewki obiektywu przed porysowaniem" jest juz prawie na porzadku dziennym. Ale zeby wymyslic cos takiego...!