forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co za 3600-4000pln?

poziomek - Pią 13 Maj, 2011
Temat postu: co za 3600-4000pln?
2 miesiące siedzę i myśę i gucio z tego. Czas ,po raz 2gi, dopytać szanowne grono.

Mam 3600-4000pln (budżet ten juz dawno przekroczył początkowe założenia :???: ).

Czego szukam:
Lustrzanki (raczej) do focenia wakacyjnego czyli tzw spacerzoom. Ale chce miec szkło, którego za rok- dwa, nie będę trzymał w szafie tylko na dłużej posłuży. Interesuje mnie wzglednie dobra jakość optyczna a konkretnie OSTROŚĆ zdjęć z puszki (z rawami to sporadycznie będę chciał walczyć) oraz bezstresowa eksploatacja.

2. Puszka musi móc kręci filmiki w minimumm HD Ready 720i, miło jak będzie full HD z przeplotem.
Filmiki będę kręcił bardzo krótkie i sporadycznie niemniej ważne dla mnie jest posiadanie ww. funkcji.

3.Co mam na oku?
A). C550D + Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM
Ale strasznie sie boje tego wybierania obiektywu bo to moja 1sza lustrzanka w życiu bedzie, a kombinuje jak koń pod górę coby kupić samo Body z pominięciem 18-55 IS

B) C550D + 18-135 IS - ale jakos animusz mi opadł po przeczytaniu kilku recenzji i obejżeniu zdjęć :(

3.A moze kupic teraz KIT C550D + 18-55IS i za jakis czas szarpnąć się na C 15-85 IS? Podobnież pod niebiosa chwalone szkło :?:

4. Inne propozycje?

Pytania: Jakie są największe różnice pomiędzy C500D a C550D?

Pozdrawiam

moronica - Pią 13 Maj, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14583 (i inne)
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

roznic pomiedzy modelami poszukaj w specyfikacji

moronica napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14583 (i inne)
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

roznic pomiedzy modelami poszukaj w specyfikacji

Dziękuję za linki, 2gi wątek to oczywiście ze 2razy przerabiałem ale 1szy jakoś mi umknął :oops: , już się zagłębiam.

B o g d a n - Pią 13 Maj, 2011

poziomek napisał/a:

Mam 3600-4000pln
Cytat:
Czego szukam:
Lustrzanki (raczej) do focenia wakacyjnego czyli tzw spacerzoom.
poziomek napisał/a:
Puszka musi móc kręci filmiki
poziomek napisał/a:
Inne propozycje?

Jeśli aparat ma być dłużej "świeży", do Twego zastosowania, czasami filmów HD (obrotowy ekranik może w tym pomóc) - kupiłbym zestaw jak niżej:
Canon EOS 600D +18-135 IS
Do tego jeszcze proponuję jasną, tanią i dość dobrą stałkę Canon 50 mm f/1.8 EF II.

Taki komplet daje Ci bardzo dobry start do tego hobby. :wink:

Baku - Pią 13 Maj, 2011

Z Canona to bym kupił 60D i Tamrona 17-50 (bez VC). Trochę przekracza budżet, ale warto.
Z Nikona D7000 i 18-105VR.
Pentax K-5 jest za drogi, także Sony chwilowo nie robi w tym budżecie nic co by mnie zainteresowało.

Generalnie poleciłem średnią klasę w korpusach. Można też oczywiście z rozmysłem wejść w klasę niższą ale przy podanym budżecie optyka również będzie kompromisowa, więc poza niższą ceną uzyskamy jedynie gorszą ergonomię i zdjęcia w najlepszym razie na podobnym poziomie.

Baku napisał/a:
Z Canona to bym kupił 60D i Tamrona 17-50 (bez VC). Trochę przekracza budżet, ale warto.
Z Nikona D7000 i 18-105VR.
Pentax K-5 jest za drogi, także Sony chwilowo nie robi w tym budżecie nic co by mnie zainteresowało.

Generalnie poleciłem średnią klasę w korpusach. Można też oczywiście z rozmysłem wejść w klasę niższą ale przy podanym budżecie optyka również będzie kompromisowa, więc poza niższą ceną uzyskamy jedynie gorszą ergonomię i zdjęcia w najlepszym razie na podobnym poziomie.

Hmm dałeś mi do myślenia z tym D7000 i 18-105VR. (4395 pln w fotojokerze) nie brałem go pod uwagę dotychczas.Chyba sie wystraszyłem jakiś problemów z matrycą już nie pamiętam.
Tak ogólnie to ten obiektyw N 18-105 chyba zbiera lepsze recenzje od C 18-135? Później przewalę kolejne testy na optycznych i sample na thedigitalpicture....

Dużą zaletą zestawu jest 1 rodzina i potencjalnie minimalne szanse na problemy typu FF/BF czy z autofocusem. Tego sie obawiam w Canonie (ale 550D) w połączeniu z Sigmą.

Większość z was przesunęła ciężar $$$ w kierunku lepszego body... to mnie zaskoczyło :mrgreen:

BTW: Czy w D7000 jest mikroregulacja FF/BF ?

blaine - Pią 13 Maj, 2011

Bo D7000 to świetne body, a 18-105 to wystarczająco dobry obiektyw ;)
Ja również polecam taką opcje ;)

PS. D7000 ma opcję mikroregulacji AF.

Baku - Pią 13 Maj, 2011

D7000 miał problemy z olejem na matrycy (chlapiący mechanizm lustra) i AFem (problemy z celnością). Trudno mówić ile sztuk (czy jaki % sprzedaży) był wadliwy, ale wygląda na to, że były to problemy wieku dziecięcego. Ostatnio o podobnych problemach nie słyszałem, więc możliwe że już to poprawili.
darek_z - Pią 13 Maj, 2011

A mnie się wydaje, że oglądasz za drogie aparaty.

Z twojego opisu wydaje mi się, że zdecydowanie powinieneś kupić sobie puszkę EL. Jak dla mnie zacznij od N3100, N5100 czy P K-r a resztę budżetu sobie odłóż na czas kiedy będziesz już wiedział czego potrzebujesz. Kupisz sobie za to lampę czy jaką jasną stałkę.

Do focenia wakacyjnego każdy z zaproponowanych aparatów będzie nadawał się przez wiele, wiele lat.

Mnie się wydaje, że jeśli kryterium ma być jakość jpg z puszki to puszki EL co do zasady dają "ładniejszy" jpg.

darek_z napisał/a:
A mnie się wydaje, że oglądasz za drogie aparaty.

Z twojego opisu wydaje mi się, że zdecydowanie powinieneś kupić sobie puszkę EL. Jak dla mnie zacznij od N3100, N5100 czy P K-r a resztę budżetu sobie odłóż na czas kiedy będziesz już wiedział czego potrzebujesz. Kupisz sobie za to lampę czy jaką jasną stałkę.

Do focenia wakacyjnego każdy z zaproponowanych aparatów będzie nadawał się przez wiele, wiele lat.

Mnie się wydaje, że jeśli kryterium ma być jakość jpg z puszki to puszki EL co do zasady dają "ładniejszy" jpg.

Właśnie się zastanawiam czy nie zdradzić D7000 na rzecz D5100 , ale jeszcze troche musze poszpera w necie.
Generalnie jestem zielony jak szczypiorek i przyznaję się bez bicia. I kwota (4395) jest tak zawrotna, że jeżeli alternatywny D5100 spełni wszystkie moje potrzeby to chyba jednak oddam walkowerem tego D7000. Wieczorem zacznę intensywnie zbierać informacje o tych modelach bo jak dotąd skupiałem się na Canonach. Teraz sobie uświadomiłem,że niedoceniłem chyba obiektywu N18-105VR i po zrażeniu się Canonem 18-135IS (jako ogladacz zdjęć w sieci, nie użytkownik tego sprzętu) skreśliłem od razu wszystkie 18-1XX. Na thedigitalpicture... N18-105VR naprawdę nieźle wypadł.

BTW: chyba nie ma wątku na forum D5100 vs D7000 ? ;)
Jak rozumiem D5100 to odpowiednik Canona 600D? A D7000 to odpowiednik Canona 60D czy coś?

darek_z - Pią 13 Maj, 2011

Z D5100 jest taki problem, że jest nowy i kosztuje więcej niż powinien.

Zestaw sobie różnice pomiędzy D3100 a D5100 (dla mnie tylko matryca i uchylany ekran) i zadecyduj czy chcesz zapłacić te 1000 zł różnicy.

hijax_pl - Pią 13 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
BTW: chyba nie ma wątku na forum D5100 vs D7000 ? ;)
A jaki miałoby to sens? Te aparaty nie konkurują ze sobą przecież.
poziomek napisał/a:

Jak rozumiem D5100 to odpowiednik Canona 600D? A D7000 to odpowiednik Canona 60D czy coś?
Tak mniej-więcej...
maput - Pią 13 Maj, 2011

Pomyśl nad D5000. Powinien spokojnie styknąć.
Gdybyś planował rozwój fotograficzny poważniejszy, albo aparat potrzebny byłby Ci do pracy, to też polecałbym D7000. Ale do wakacyjno-rodzinno-okazjonalnych fotek D3100 czy D5000 wystarczy w zupełności. Lepszy aparat nie zrobi lepszych zdjęć, a często w rękach niewprawnego operatora zrobi nawet gorsze niż ten tańszy...

jurand - Pią 13 Maj, 2011

Ja proponował bym na spokojnie zajrzeć do M(ijskiej) M(acalni) i zbadać, który Ci bardziej odpowiada.
Testy to nie wszystko.
Ja (ale to moje zdanie ) stwierdziłem , że nie warto dopłacać za "bajzel" w guzikologii, a D5000 czy D5100 to :kurduple" i mi nie leżą, jakie by nie były chwalone.
Howk :wink:

P_M_ - Sob 14 Maj, 2011

jurand napisał/a:
Ja proponował bym na spokojnie zajrzeć do M(ijskiej) M(acalni) i zbadać, który Ci bardziej odpowiada.
Testy to nie wszystko.
Ja (ale to moje zdanie ) stwierdziłem , że nie warto dopłacać za "bajzel" w guzikologii, a D5000 czy D5100 to :kurduple" i mi nie leżą, jakie by nie były chwalone.
Howk :wink:

Kwestia gustu. D90 tez nie jest szczegolnie wygodny. Mi bardziej odpowiada d300. W zasadzie d90 jest niewiele wygodniejszy dla mnie niz d5100. Natomiast guzikologia jest zupelnie inna kwestia. D5100 jest pod tym wzgledem wysoce ulomny.

Do filmowania jednak canon bedzie lepszy. 550d lub 600d sa lepsze pod tym wzgledem od kazdego nikona. Niech dolozy 18-135 lub lepszy i do dziela. Ciezko o lepszy zestaw filmowo-wycieczkowy.

poziomek - Pon 16 Maj, 2011

OK. Weekend znowu mi zleciał na googlaniu o tym i owym. Do finału zakwalifikowałem:
1.Nikon D5100 + 18-105VR (3413pln)
2.Canon 550D + C18-135 IS (3367 pln)

Różnica w cenie jest już nieduża (Skąpiec & odbiór osobisty w W-wie). Skłaniam się do zestawu z Nikonem ze względu na dobre opinie o obiektywie 18-105VR. Ten Canonowski 18-135IS jakoś mało popularny i niektóre fotki nie są zachęcające (oczywiście nie znaczy,że wszystkie z niego foty to mydło i abberacje etc...).
PS: czy D5100 nie ma czasami korekcji, z automatu w body, dla abberacji i dystorsji?

W najbliższym czasie muszę jechać i pomacać Nikona w sklepie. Na razie czekam na 1sze recenzje użytkowników czy nie ma powtórki z rozrywki z problemami z zaolejoną matrycą jak w D7000.

Ps: D5000 & D90 przegrały ze względu na kiepski tryb video.

maput - Pon 16 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
PS: czy D5100 nie ma czasami korekcji, z automatu w body, dla abberacji i dystorsji?

Jak robisz w jpgach to ma. Aberracji na pewno, dystorsji nie jestem pewien. Całkiem możliwe że i winietowanie zmniejsza.

maput napisał/a:
poziomek napisał/a:

Jak robisz w jpgach to ma. Aberracji na pewno, dystorsji nie jestem pewien. Całkiem możliwe że i winietowanie zmniejsza.

Dla mnie rewelacja. RAWy to tylko kilka sztuk z calych wakacji bede ew. obrabial do jakiegos wywolania a reszta pewnie JPGi.

moronica - Pon 16 Maj, 2011

poziomek, tylko pamietaj ze JPGi z puszki nigdy nie beda tak ostre jak RAWy

moronica napisał/a:
poziomek, tylko pamietaj ze JPGi z puszki nigdy nie beda tak ostre jak RAWy

YYYY tu mnie zaskoczyłaś. Generalnie będę robil JPG+RAW i ok ;)

A czy duża różnica jest w ostrości i z czego to wynika?

moronica - Pon 16 Maj, 2011

z czego to wynika to ci ktos madrzejszy na pewno wyjasni ;) a czy duza jest ta roznica no to juz zalezy od osobistych preferencji. dla mnie jest to zauwazalna roznica
hijax_pl - Pon 16 Maj, 2011

maput napisał/a:
Aberracji na pewno, dystorsji nie jestem pewien. Całkiem możliwe że i winietowanie zmniejsza.
Aberracje i dystorsje z poziomu puszki. Winieta - z poziomu CaptureNX.

hijax_pl napisał/a:
maput napisał/a:
Aberracji na pewno, dystorsji nie jestem pewien. Całkiem możliwe że i winietowanie zmniejsza.
Aberracje i dystorsje z poziomu puszki. Winieta - z poziomu CaptureNX.

Da się to konfigurować/wyłączyć na poziomie JPEGa? Czy jeżeli efekty nie są ok lub właśnie te operacje powodują jakieś starty w obrazie JPG (dla mnie chyba pomijalne) to pozostaje tylko RAW?

poziomek napisał/a:
Da się to konfigurować/wyłączyć na poziomie JPEGa?
W menu D5100 moższ włączyć lub wyłączyć korekcję dystorsji przy generowaniu JPGa. I tyczy się to w zasadzie tylko szkieł D i G - może nie działać z obiektywami innych producentów. Korekta aberracji jest wykonywana zawsze przez procek - tego nie możesz wyłączyć. A winieta - tylko jeśli otworzysz RAWa w CaptureNX2.
maput - Pon 16 Maj, 2011

W LR też jest korekcja winiety ;) ale sama z siebie się nie włącza..

maput napisał/a:
W LR też jest korekcja winiety ale sama z siebie się nie włącza..
Włącza - o ile sobie ja ustawisz w domyślnych parametrach.

Tak samo jak korekcja aberracji i dystrosji w LR - wszystko za jednym zamachem ;)

blaine - Pon 16 Maj, 2011

To prawda, da się włączyć automatyczną korekcję przy imporcie nowych zdjęć.
Szkoda tylko, że z moim 85mm/1.8 nie chce korekcja współpracować, muszę go oprofilować sobie chyba, bo abberuje on na pełnej dziurze niesamowicie. ;)

blaine, a którą masz wersję LR?

3.2
dr11 - Pon 16 Maj, 2011

blaine, LR dobrze usuwa aberracje zieleń/fiolet na brzegach obrazu. W 85 1.8 to pewnie chodzi Ci o purple fringing, czyli niebiesko/fioletowy blooming na styku mocno kontrastowych miejsc. Mogą wystąpić wszędzie w kadrze (tamte korygowane suwakami w centrum kadru są zerowe i rosną wraz z oddalaniem się) i trochę je redukuje włączenie opcji "all edges".

dr11 napisał/a:
to pewnie chodzi Ci o purple fringing,
A to standardowo nie jest włączone W LR ;)
dr11 - Pon 16 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
dr11 napisał/a:
to pewnie chodzi Ci o purple fringing,
A to standardowo nie jest włączone W LR ;)
Nope.
To znaczy tak, to standardowo nie jest włączone.

A to że się recznie da, to ja wiem. Mi chodzi o automatyczną korekcję z profilu obiektywu, tak jak działa mi to dla innych moich szkieł. ;)
ketras - Pon 16 Maj, 2011

Poziomek a zależy ci na bujanym ekranie ? Bo masz jeszcze 600D z 18-55 IS II + 50 1.8 w sumie za 3400zł bądź coś jaśniejszego C 550D + Tamron 17-50 2.8 VC z używką do 3500 powinieneś się zmieścić

ketras napisał/a:
Poziomek a zależy ci na bujanym ekranie ? Bo masz jeszcze 600D z 18-55 IS II + 50 1.8 w sumie za 3400zł bądź coś jaśniejszego C 550D + Tamron 17-50 2.8 VC z używką do 3500 powinieneś się zmieścić

Bujany ekran to coś co ma najmniejsze znaczenie dla mnie. Chcę mieć ostre zdjęcia.

Jako wkraczający w świat foto boję się eksperymentów ze szkłami innymi niż systemowe.
Z kolei 18-55 chyba ciut za krótkie będzie. Doszedłem do wnisku, że jak już mam "zamoczyć" $$$$ w zestaw jako całość to wydaje mi się,że D5100 z 18-105VR zadowoli mnie na razie w 100%. Nie kryję, że obecnie moja niepewność co do Canonowskiego 18-135IS jest kluczowa przy podjęciu decyzji. Jak się człowiek nie zna (tak jak ja) to woli sprawdzone i popularne rozwiązania. Zdjęcia ,co prawda na D90 i 18-105, wyszperałem przepiękne w sieci.
Oczywiście ostateczna decyzja będzie podjęta po pomacaniu obu aparatów (C550D macałem ale właśnie z 18-55IS w MM).

Na Tammiego może przyjdzie kiedyś pora, pożyjemy zobaczymy, prędzej pewnie jakąś tanią jasną "stałkę" zapoluję jeśli hobby chwyci :wink:
Daję sobie parę dni jeszcze na upolowanie sklepu i podjęcie decyzji. W międzyczasie zobaczymy co nowi użyszkodnicy o D5100 będą pisać. Na razie czytam test na dpreview i uświadamiam, się że jest kilka bugów i Nikon za chwilę powinien wypuścić nowego firmware... mam nadzieję :???: :mrgreen:

poziomek napisał/a:
Zdjęcia ,co prawda na D90 i 18-105, wyszperałem przepiękne w sieci.
Umiejętnie użyty D5100 da jeszcze ładniejsze obrazki.
Pamiętaj jednak, że aparat to narzędzie. Może trochę bardziej inteligentne od młotka - ale nadal narzędzie: zrobi dokładnie to co chcesz, lub też zachowa się dokładnie odwrotnie do tego jak Ci się wydaje że powinien, o ile nie masz o danej funkcji absolutnie żadnego pojęcia :D

MC - Pon 16 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
narzędzie: zrobi dokładnie to co chcesz, lub też zachowa się dokładnie odwrotnie do tego jak Ci się wydaje że powinien, o ile nie masz o danej funkcji absolutnie żadnego pojęcia

Mam ochotę wstawić to sobie w stopkę.

MC, a wstawiaj :D

hijax_pl napisał/a:

Pamiętaj jednak, że aparat to narzędzie. Może trochę bardziej inteligentne od młotka - ale nadal narzędzie: zrobi dokładnie to co chcesz, lub też zachowa się dokładnie odwrotnie do tego jak Ci się wydaje że powinien, o ile nie masz o danej funkcji absolutnie żadnego pojęcia :D

Zaczynam się przygotowywać psychicznie :mrgreen:
A co do wspomnianych obiektywów: porównanie to C18-135 na oko trzeba by zawsze minimum do f/5.6 przymykać, generalnie ten Nikonowski wydaje się zawsze ostrzejszy w centrum i wymaga o 1 stopień mniejszą liczbę przesłony. Niby to tylko test... ale niesmak pozostaje.... :???:

ketras - Pon 16 Maj, 2011

Ale piszesz, że filmy mają dla ciebie znaczenie. Pytanie jak bardzo. Bo w tej kwestii Canony będą oferowały więcej od D5100. Powinieneś wziąć na to poprawkę.
RB - Wto 17 Maj, 2011

poziomek napisał/a:

A co do wspomnianych obiektywów: porównanie to C18-135 na oko trzeba by zawsze minimum do f/5.6 przymykać, generalnie ten Nikonowski wydaje się zawsze ostrzejszy w centrum i wymaga o 1 stopień mniejszą liczbę przesłony. Niby to tylko test... ale niesmak pozostaje.... :???:

A co Ty chcesz dalej, po tym uni-zoomie, nabyć, co Ci w fotografii interesuje?
Bo decydowanie o korpusie na podstawie ostrości w sumie nędznego plaskikowego uni-zuma to tak sobie rozsądne jest (moim zdaniem).

komor - Wto 17 Maj, 2011

MC napisał/a:
Mam ochotę wstawić to sobie w stopkę.

A ja bardziej to:
hijax_pl napisał/a:
Może trochę bardziej inteligentne od młotka

:)

RB - Wto 17 Maj, 2011

komor napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
Może trochę bardziej inteligentne od młotka

:)

Ono inteligentne nie jest, a prawdę mówiąc obsługa wcale nie jest jakoś bardziej skomplikowana. A w każdym razie jak obsługujesz nie do końca poprawnie to krzywdy sobie nie zrobisz. Co z młotkiem nie jest zawsze prawdziwe, niestety.

poziomek - Wto 17 Maj, 2011

RB napisał/a:

A co Ty chcesz dalej, po tym uni-zoomie, nabyć, co Ci w fotografii interesuje?
Bo decydowanie o korpusie na podstawie ostrości w sumie nędznego plaskikowego uni-zuma to tak sobie rozsądne jest (moim zdaniem).

A na to pytanie jeszcze nie znam odpowiedzi. Problem w tym,ze z tym zestawem moze bede na 2 lata mial zamrozona konfiguracje ze wzgledu na finanse. A jaki mam wybor w Canonie? 15-85Is za 2400pln? Nowa Sigme 17-70 ze stabilizacja, na ktorej wspolprace z body ludzie narzekaja? Zostaje Tamron 17-50 2.8 ale jakos na poczatek boje sie tego wybierania szkiel itp... Oczywiscie ten sam problem bede mial w Nikonie ale moze z Sigma mniej problemow? Jak się oswoję z moją 1szą w życiu lustrzanką to wtedy nie będę się bał wybierania szkieł :oops:

Co do trybu filmowania, w czym jest największa roznica na korzysc Canona 550D? W tym, że Canon potrafi sobie z automatu dostosować warunki ekspozycji (ISO, przesłona) PODCZAS nagrywania a Nikon chyba tego nie potrafi? To duza zaleta, przyznaje, czy pominąłem jeszcze coś innego ?

hijax_pl - Wto 17 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
W tym, że Canon potrafi sobie z automatu dostosować warunki ekspozycji (ISO, przesłona) PODCZAS nagrywania a Nikon chyba tego nie potrafi?
Nie - w tym, że w D5100 w zasadzie nie masz sterowania wartościa przysłony w LV (możęsz co najwyżej wyjść z LV, zmenić i wejść do LV), możesz tylko kompensować ekspozycję. Czas migawki i ISO aparat ustawi automatycznie.

W 550D masz natomiast możliwość sterowania wartością przysłony w trybie LV. MAsz kontrolę manualną nad ekspozcyją. No i najważniejsze - możesz podłączyć zewnętrzny mikrofon.

komor - Wto 17 Maj, 2011

poziomek, problemy z Sigmami są w internecie nieco przesadzone. Kupuj w dobrym miejscu, najlepiej w fizycznym sklepie, żebyś mógł sprawdzić. Sporo ludzi szuka najtańszych okazji w sieci, a potem dostają „ulęgałki”, które przeleżały w iluś sklepach bo nie chciały dobrze pracować z niczyją puszką, więc są wypychane po obniżonej cenie. Opinii negatywnych zawsze w sieci jest więcej, bo piszą głównie niezadowoleni, niż zadoleni. O rozpadających się Tamronach też można przeczytać, ale czy wszystkie się rozpadają? :)
blaine - Wto 17 Maj, 2011

Ja nie miałem takiego szczęścia z Sigmami jak Komor ;)
O ile Sigma 17-70/2.8-4 była całkiem niezła, ale Canonowskiemu 15-85 do pięt nie dorastała, to 30mm/1.4 trafiłem chyba na wyjątkowo słaby egzemplarz, bo poza monstrualnym BF to jeszcze na f4 była bardziej mydlana niż Canon 85 na f1.8 ;)
Ale nie poddaję się i będę tą Sigmę 30mm jeszcze co jakiś czas testował, aż nie trafi mi się taki egzemplarz jak Komorowi ;)

dr11 - Wto 17 Maj, 2011

Mi się trafiła taka 30, że zaczęła trafiać dopiero po wyjęciu shrima (podkładka między mocowaniem bagnetowym a resztą korpusu obiektywu) a 150 macro pojechała na dzień dobry do serwisu na kalibrację :P
poziomek - Wto 17 Maj, 2011

Dla potomnych, którzy natrafią na ten wątek i będą się zastanawiać co wybrać C550D/600D czy N5100D: 600D vs D5100
Niestety w j. ang. ale za to bardzo dokładne. Jutro czytam od deski do deski :!:

IvotoK - Wto 17 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
Dla potomnych, którzy natrafią na ten wątek i będą się zastanawiać co wybrać C550D/600D czy N5100D: 600D vs D5100
Niestety w j. ang. ale za to bardzo dokładne. Jutro czytam od deski do deski :!:

Przepraszam, że wrzucę kamyczek (młyński :twisted: ) do Twojego ogródka, ale testy tego typu można sobie w kamasze wsadzić. Powinien się w zasadzie nazywać "Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR / Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS Side by Side" ponieważ różnice, widoczne na zdjęciach wynikają z zastosowanych obiektywów a nic nie mówią o różnicach w korpusach. Reszta testu - to w zasadzie porównanie specyfikacji, sam to możesz zrobić.

Zachęcam Cię do dogłębnego wczytania się w testy na optycznych - są zdecydowanie bardziej dokładne i o wiele rozleglejsze a co ważniejsze - parametry puszki ocenia się w oparciu o ten sam rodzaj słoika (Sigma 30) więc jeśli są różnice, to wynikające z matrycy. No chyba, że chcesz kupić któregoś z testowanych kitów i nigdy nic nie zmieniać, wtedy ten test będzie w sam raz.

Usjwo - Sro 18 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
widoczne na zdjęciach wynikają z zastosowanych obiektywów a nic nie mówią o różnicach w korpusach

poziomek napisal ze wybierze puszke, ktorej obiektyw bedzie lepszy, wiec dobrze ze sprawdza obiektywy. :grin:

poziomek - Sro 18 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:

Przepraszam, że wrzucę kamyczek (młyński :twisted: ) do Twojego ogródka, ale testy tego typu można sobie w kamasze wsadzić. Powinien się w zasadzie nazywać "Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR / Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS Side by Side" ponieważ różnice, widoczne na zdjęciach wynikają z zastosowanych obiektywów a nic nie mówią o różnicach w korpusach. Reszta testu - to w zasadzie porównanie specyfikacji, sam to możesz zrobić.

Zachęcam Cię do dogłębnego wczytania się w testy na optycznych - są zdecydowanie bardziej dokładne i o wiele rozleglejsze a co ważniejsze - parametry puszki ocenia się w oparciu o ten sam rodzaj słoika (Sigma 30) więc jeśli są różnice, to wynikające z matrycy. No chyba, że chcesz kupić któregoś z testowanych kitów i nigdy nic nie zmieniać, wtedy ten test będzie w sam raz.

Każda opinia jest dla mnie cenna i zachęcam do wypowiadania się.

Odpowiadając:
Tak, chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem i przez jakiś czas nie wkładać $$$ w sprzęt. Więc dla mnie jest to bardzo istotne od czego startuję :) I właśnie obiektywy: Canon 18-135IS vs Nikon 18-105VR zadecydują o moim wyborze. Co mi po lepszej puszcze, jak przez 2 lata będę sobie wmawiał, że jak odłożę kolejne 1700pln-24000pln to wteeeeeeeedy będzie super.... a w tym czasie niesmak pozostanie :wink:

Tak naprawdę to mnie martwią problemy wieku dziecięcego w D7000 i boję się czy nie będzie powtórki z rozrywki w D5100. Na razie zaczekam kilkanaście dni i poobserwuję opinie posiadaczy D5100.

Baku - Sro 18 Maj, 2011

Wiek dziecięcy i jego problemy D7000 ma już zdaje się za sobą. Ja bym się nie obawiał, tym bardziej jeśli chcesz kupić z polskiej dystrybucji i z gwarancją.
ketras - Sro 18 Maj, 2011

Poziomek jak Ci nie zależy na bujanym ekranie to jest inna może również ciekawa opcja. Weź pod uwagę, że poza korpusem i obiektywem powinno inne rzeczy dokupić.
Możesz kupić D3100 + 18-105 VR (2500zł) + karta pamięci sandick extreme III 8 GB (80zł) może nawet 2x , lampkę za około 400zł, torba/plecak ( 200zł) , filtry - 200zł , i zostaje Ci około 600zł na porządniejszy statyw coś w styluVelbon Sherpa 600r czy manfrotto. Jeszcze jak pokombinujesz, to w czerwcu będzie w sprzedaży 50 1.8 z silniczkiem, która współgrałaby z D3100/5100

poziomek - Sro 18 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Poziomek jak Ci nie zależy na bujanym ekranie to jest inna może również ciekawa opcja. Weź pod uwagę, że poza korpusem i obiektywem powinno inne rzeczy dokupić.
Możesz kupić D3100 + 18-105 VR (2500zł) + karta pamięci sandick extreme III 8 GB (80zł) może nawet 2x , lampkę za około 400zł, torba/plecak ( 200zł) , filtry - 200zł , i zostaje Ci około 600zł na porządniejszy statyw coś w styluVelbon Sherpa 600r czy manfrotto. Jeszcze jak pokombinujesz, to w czerwcu będzie w sprzedaży 50 1.8 z silniczkiem, która współgrałaby z D3100/5100

D3100 - za małe body :( takie nieporęczne.
Planuję finalnie wydać około 3400pln na body+obiekyw do tego: plecak 190pln, karta pamięci 110pln i może zamiennik bateri (jak sie pojawi) za 120pln.
Z czasem faktycznie można się zastanowić nad 50 1.8 ale to już zadecyduję później czy będę go potrzebować.

Dla mnie 50 1.8 pseudo portretówka to będzie konieczność, dla Ciebie jak zobaczysz to ocenisz. Za małe body (Porównanie ) chyba, że tak bo jeżeli chodzi o wygodę obsługi to za tę kwotę którą dysponujesz powinieneś kupić D90 + 18-105 VR. Zyskujesz na jakości zdjęć, wygodzie a tracisz na video... Zastanów się jak często będziesz wykorzystać tryb video i do czego bo to może się przydać.
maput - Sro 18 Maj, 2011

Ale D90 ma tryb video ;)

maput napisał/a:
Ale D90 ma tryb video ;)

Nie przeczę, że nie ma. Jednak to jeszcze nie to co w D5100/600D czyż nie.... Nie wspominając o możliwościach sterowania ekspozycją podczas video.

Dlatego autor musiałby się zastanowić i określić na co konkretnie będzie wykorzystywał tryb video.

hijax_pl - Sro 18 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Nie przeczę, że nie ma. Jednak to jeszcze nie to co w D5100/600D czyż nie.... Nie wspominając o możliwościach sterowania ekspozycją podczas video.

D90 ma tylko max 720p. D5100 ma FullHD oraz jako-takiego AF. Kontrolę na ekspozycja oba aparaty mają w zasadzie taką samą ;)

O to mi chodziło w dodatku Canon 550D czy 600D zapewnia pełną kontrolę nad video, choć autor co do Canona przekonany nie jest. Dlatego powtarzam, że powinien określić do czego będzie wykorzystywał to video które chce.
IvotoK - Sro 18 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
IvotoK napisał/a:

Przepraszam, że wrzucę kamyczek ===skracanie długiego postu===

Każda opinia jest dla mnie cenna i zachęcam do wypowiadania się.

Odpowiadając:
Tak, chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem i przez jakiś czas nie wkładać $$$ w sprzęt. Więc dla mnie jest to bardzo istotne od czego startuję :) I właśnie obiektywy: Canon 18-135IS vs Nikon 18-105VR zadecydują o moim wyborze. Co mi po lepszej puszcze, jak przez 2 lata będę sobie wmawiał, że jak odłożę kolejne 1700pln-24000pln to wteeeeeeeedy będzie super.... a w tym czasie niesmak pozostanie :wink:

Tak naprawdę to mnie martwią problemy wieku dziecięcego w D7000 i boję się czy nie będzie powtórki z rozrywki w D5100. Na razie zaczekam kilkanaście dni i poobserwuję opinie posiadaczy D5100.

To może trzy rzeczy - nie jestem przeciwny obcym serwisom, sam czytam często gęsto opinie Kena, dpreview czy na the-digital-picture, ale jestem przeciwny testom, które są robione nogami. Czy zauważyłeś, że na podanej przez Ciebie stronie porównywane są zdjęcia robione przy różnych parametrach eksopzycji? Np. Nikon "1/50 sec at F8" obok Canon "1/30 sec at F8" albo Nikon "1/200 sec at F9" obok Canon "1/200 sec at F6.3". I stąd ten konkretny test uważam za niewiarygodny.

Druga sprawa - myślę, że jednak lepiej osobno porównać puszki i obiektywy. Możesz sobie nie chcieć zmieniać szkła, ale jeśli Cię jakość dobije, to zrobisz to szybciej niż myślisz :wink: Chodzi tu o to, że jeśli porównujesz zestaw, to możesz wybrać "gorszą" puszkę dlatego, że z danym obiektywem daje lepsze zdjęcia. Ale jeśli jednak zmienisz szkło, to puszka Ci zostanie i w tedy możesz żałować. Uważam, że lepiej wybrać korpus, który pod każdym względem - niezależnie od słoika - nam odpowiada. I stąd lepiej czytać testy osobno i porównywać. Oczywiście wtedy masz 4 testy do czytania a nie jeden, ale za to dowiesz się o wiele więcej. Jeszcze raz więc polecam optyczne (dają tu coś za wazelinę? :razz: )

I na koniec - odniosłem wrażenie, jakbyś gdzieś pomiędzy wierszami ukrył myśl, że jesteś skazany na "zestaw" (>>chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem<<). Pomijam fakt, że test dotyczył krótkich "kitów" (właściwie obiektywów z Kitu, czyli zestawu) czyli i tak jest dla Ciebie nieprzydatny, ale wbrew powszechnym opiniom kupowanie zestawu aż tak bardzo się nie opłaca. Czytaj - nie musisz kupować kitu, zamiast tego możesz osobno wziąć korpus i taki obiektyw, który będzie lepszy. Sprawdziłem na szybko na ceneo i za komplet z długim obiektywem za D5100 zapłacisz tylko o 50 zł mniej niż za kupno osobno body i obiektywu i to po uwzględnieniu podwójnej przesyłki w drugim przypadku. Przy kwocie grubo ponad 3K to nie ma aż takiego znaczenia. Czytaj - obiektyw możesz kupić osobno, niekoniecznie taki jak w kicie.
Obiektyw razem z body kupiłem raz, ale pozbyłem się go w ciągu tygodnia ze względu na koszmarną jakość, a po odsprzedaniu na allegro miałem aparat taniej niż w sklepie. Czego Ci oczywiście nie życzę :smile: Warto pamiętać, że to szkło rysuje obraz i na nim bardziej bym się skupił.

poziomek - Czw 19 Maj, 2011

Witam ponownie, dzisiaj wpadłem na chwilę do CH Arkadia w Wwie . W Saturnie klapa - zdjęć nie można robić , aha no to good bye. Poleciałem do Fotojokera, tutaj lepiej, zdjęcia no problem ale kręcenia filmów nie budiet ("ze względu na duże obciążenie matrycy" usłyszałem) mówię: ok i jedziemy...

Body: Canon rewelacja, ręka się nie męczy.
Nikon - ręka się bardzo męczy jeśli drugą nie podtrzymujesz obiektywu, nienaturlanie jakoś tak.

Foty: Na szybko: manualnie zmieniałem przesłonę, reszta ustawień z BODY (domyślne wartości, o ile pracownik nic nie zmieniał wcześniej).

Canon 550D + 18-135IS
Nikon D5100 18-105VR

Na automacie Canon dobierał różne ISO. Nikon strasznie często pchał się w ISO 2000.
Szczerze? myślałem że ISO 2000 Nikona zmiażdzy ISO 3200 Canona i..... gucio prawda, szalonej różnicy (po tylu peanach na forach) nie odczuwam na CROPie. Ale to bardzo subiektywne odczucie.

Jedno wyjaśnienie, dużo czytałem o D5100/D7000 i wiem, że ekspozycje są sparatolone bo w automacie w Nikonie włącza sie milion ficzerów (matrix metering) i Nikon zupełnie inaczej, niż chce to fotoAMATOR, typuje obszar sceny, dla której ustawia prawidłową ekspozycję. Canon bez tych wszystkich bajerów działa... INTUICYJNIE, dobiera ekspozycję tak jak laik na AUTO to zazwyczaj chce.

Co do AF w obu aparatach punkty AF były z deka losowe , mea culpa że nie poprosiłem o jakiś AF punktowy.

Obiektywy:
C18-135IS - duże CA :(
N18-105VR dzięki temu iż body Nikona usuwa CA i dystorsje to w tym wypadku naprawdę NICZEGO nie mogę zarzucić D5100. W kategorii CA - tandem body + obiektyw Nikona = Rewelacja !

OSTROŚĆ:
I łyżka dziegciu na koniec zostawiłem. Mydło na obu. Powiedzcie mi tylko czy przy takich warunkach jak na zdjęciu to norma czy operator pupa :oops: Czy ktoś, kto ma duże doświadzenie i wiedzę w foto zrobiłby tak te zdjęcia, że efekt byłby dużo lepszy niż moje wypociny?

I na koniec ... Czyżby słowa Ivotok'a były prorocze :???: :?:

hijax_pl - Czw 19 Maj, 2011

poziomek napisał/a:
ęka się bardzo męczy jeśli drugą nie podtrzymujesz obiektywu, nienaturlanie jakoś tak.
Co to znaczy? A jak trzymałeś Canona?
poziomek napisał/a:
Foty: Na szybko: manualnie zmieniałem przesłonę reszta z BODY (automat o ile pracownik nic nie zmieniał wcześniej).
Na pdstawie tych fot nic nie da się powiedzieć.
poziomek napisał/a:
Ale to bardzo subiektywne odczucie.
Zrób zdjęcie w nocy, albo niedoświetl o 2 EV to wtedy zobaczysz. Przy takich pstrykach to wszystkie aparaty będą dla Ciebie satysfakcjonujące.
poziomek napisał/a:
ekspozycje są sparatolone bo w automacie w Nikonie włącza sie milion ficzerów (matrix metering) i Nikon zupełni inaczej niż fotograf wyłapuje obszar sceny dla której ustawia prawidłową ekspozycję.
A gdzieś takich bzdur się naczytał?
poziomek napisał/a:
Mydło na obu
Nie widzę mydła. Widzę natomiat efekt małej głębi ostrości z pozostawieniem decyzji co do płaszczyzny ostrości automatowi. Widzę też nie skorygowane domyślne profile przetwarzania i chyba nie było wyostrzania po zmniejszaniu?
poziomek napisał/a:
Powiedzcie mi tylko czy przy takich warunkach jak na zdjęciu to norma czy operator pupa
Niestety to drugie ;) Wiesz - obiegowa opinia jest taka, że dla osoby zaczynającej fotografowanie nie ma znaczenia co wybierze. A w zasadzie powinna wybrać aparat, który wg niej ma najlepszy wizjer i jej się wygodnie trzyma. Bo obrazki to wszystkie aparaty będą dawały mniej więcej takie same.
ketras - Czw 19 Maj, 2011

Widzisz poziomek zależy Ci na video - Canon więcej oferuje , wygodniej Ci się trzyma. To może 60D? Przeskoczysz w pewnym sensie pół środki. Ja chciałem kupić 550/600D doszedłem do wniosku, że kupuję 40D pouczę się i dozbieram i kupię 60D (może 70D) Może to też dla Ciebie byłoby dobre wyjście? Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie. :???:
hijax_pl - Czw 19 Maj, 2011

ketras, ale zdajesz sobie sprawę, że 40D/550D/60D się inaczej trzyma i ciut inaczej obsługuje?
ketras napisał/a:
Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie.
Po tym co napisałeś w poprzednim wątku - czekam z niecierpliwością :)
ketras - Czw 19 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
ketras, ale zdajesz sobie sprawę, że 40D/550D/60D się inaczej trzyma i ciut inaczej obsługuje?
ketras napisał/a:
Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie.
Po tym co napisałeś w poprzednim wątku - czekam z niecierpliwością :)

Zdaję sobie z tego sprawę chociażby z waszych opinii na tym forum. 550D/600D/d5100 porównywałem i również dla mnie canony lepiej leża w dłoni.

A co do poprzedniego wątku to proszę się nie nabijać, ze mnie :-P początki może i są trudne heh ale jakby nie patrzeć będzie to opinia laika, a niektórzy kupujący takimi są.

Baku - Pią 20 Maj, 2011

ketras napisał/a:
również dla mnie canony lepiej leża w dłoni.

To nie jest kwestia ani przyzwyczajenia, ani przywiązania do marki, tylko własnych preferencji. To, że coś jest inne, wcale nie oznacza że jest gorsze. Gdyby tak było w sposób bezwzględny, weryfikacji dokonałby rynek.

ketras - Pią 20 Maj, 2011

No ta k z tym się zgodzę. Każdemu co innego odpowiada, gdyby nie to byłaby na świecie monotonia i szaro :P
poziomek - Nie 22 Maj, 2011

Witam ponownie, chwilowo nie ustosunkuję się do powyższych pytań pod moim adresem, sorry chłopaki bo mam gorący temat na tapecie :idea:
Grzebałem, grzebałem i jak ta przysłowiowa kura - wygrzebałem....
Nikon D5100 ma możliwość współpracy z lampami dla czasów migawki nie krótszych niż 1/200sek.
Dpreview1 minusy d5100
Pobiegłem szybko do archiwum wakacyjnych zdjęć i wyszperałem zdjęcia ze słonecznej plaży gdzie się posiłkowałem fleszem w celu doświetlenia facjaty szanownej małżonki. Odpaliłem EXIFA i widzę czas 1/400s f/8 - uwaga tutaj mamy do czynienia z kompaktem więc jaśniejsze szkło (?) i mniejsza matryca.

Wracając do D5100, czy to oznacza,że dla szkieł o f 1.8 można zapomnieć o foceniu na małych wartościach przysłony w słoneczny dzień na plaży? Pytanie czy spokojni ebędę mógł focić takim standardowym Nikonowskim 18-105VR na jakiś większych liczbach przysłony (załóżmy,że nie dbam DOF) ?

hijax_pl - Nie 22 Maj, 2011

Cytat:
czy to oznacza,że dla szkieł o f 1.8 można zapomnieć o foceniu na małych wartościach przysłony w słoneczny dzień na plaży?
Jeśli mówisz o doświetlaniu lampą to: z filtrami ND - możesz robić zdjęcia. Bez nich - będzie prześwietlenie.
poziomek napisał/a:
Odpaliłem EXIFA i widzę czas 1/400s f/8 - uwaga tutaj mamy do czynienia z kompaktem więc jaśniejsze szkło (?) i mniejsza matryca.
A ten kompakt to w ogóle ma jakąś migawkę mechaniczną?
poziomek - Nie 22 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
A ten kompakt to w ogóle ma jakąś migawkę mechaniczną?

A nie wiem,raczej małe szanse: to Canon Ixus 860.
Oki ale jak rozumiem, wystarczy domknąć szkło i da radę? Zresztą na plażę nie będę dzwigał lampy ze sobą tylko ew. korzystał z wbudowanej.... Tak więc ten "problem" chyba w moim przypadku nie istnieje...

Ale ograniczenie do 1/200s to maksymalny czas synchronizacji z lampą błyskową. Bez lampy czas najkrótszy to 1/4000s.
maput - Nie 22 Maj, 2011

A D5100 nie ma FP ?

Jak każdy EL nikona - nie.
komor - Nie 22 Maj, 2011

Z wewnętrzną lampą też nie? Bo z wbudowaną Canon też nie ma, ale z zewnętrzną nie ma problemu w entry-levelu.
poziomek - Sro 01 Cze, 2011

Dziękuję wszystkim za cenną pomoc w wyborze sprzętu. Wczoraj wieczorem pod strzechą zagościł D5100+18-105VR. :cool:
Teraz czeka mnie spora porcja nauki sprzętu. Ogólnie to fajna zabawka :mrgreen: