forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - canon 28-105

boogi58 - Czw 20 Wrz, 2007
Temat postu: canon 28-105
Co sądzicie o obiektywie Canon 28-105 3,4/4,5 USM. Cena sklepowa - 1000 zł., czyli mniej niż Sigmy i Tamrony, o których wciąż czytam, że mają ff lub BF, albo, że nie trafiają w "sedno". Jest to chyba starszy model do analogowych eosów, ale może wart swej ceny; o ile pamiętam na "optyczne" nie ma jego testu.
Dzięki za ew. podpowiedzi.

Pzdr.
B.

Arv - Czw 20 Wrz, 2007
Temat postu: Re: canon 28-105
boogi58 napisał/a:
Co sądzicie o obiektywie Canon 28-105 3,4/4,5 USM. Cena sklepowa - 1000 zł.,

Nie warty tej kasy. Nieostry. Jedyna zaleta to chyba ten USM.
AFAIR są różne wersje tego obiektywu. Ja widocznie miałem słabą.

Rozejrzałbym się raczej za 28-135 IS.

Twoja "fobia" do innych producentów jest przesadzona. W tym zakresie ognioskowych najlepszy efekt da Ci Tamron 28-75, który ma stałe światło f/2.8.

Remol71 - Czw 20 Wrz, 2007
Temat postu: Re: canon 28-105
boogi58 napisał/a:
Co sądzicie o obiektywie Canon 28-105 3,4/4,5 USM. Cena sklepowa - 1000 zł., czyli mniej niż Sigmy i Tamrony, o których wciąż czytam, że mają ff lub BF, albo, że nie trafiają w "sedno". Jest to chyba starszy model do analogowych eosów, ale może wart swej ceny; o ile pamiętam na "optyczne" nie ma jego testu.
Dzięki za ew. podpowiedzi.

Pzdr.
B.

Miałem to szkło kilka miesięcy 28-105/3.5-4.5 USM Mk1. Zakres ogniskowych mi pasował, nieczęsto potrzebuję szerszego kąta. USM działa całkiem nieźle. Porównywałem też z wersją Mk2, bardzo podobne optycznie, róźnice minimalne, a to cos lepiej w jednym, a to w drugim. Zadniczo optycznie szkło kiepskie, zdecydowanie nie warte ceny. Szeroki kąt kiepściutki, aberracje, ogólnie nieostro, trzeba bardzo mocno przymykać. Na długim końcu jakby lepiej, ale też słabo. IMHO nie nadaje się do cyfry. Zupełnie nie polecam. Ceny na Allegro sa absurdalne.

boogi58 - Czw 20 Wrz, 2007

wielkie dzięki, chyba się wyleczyłem z tego modelu... Widziałem go w sklepie, prezentował się nieźle, no i ta cena... Nie mam nic do Tamrona, i Sigmy, ale naczytałem się (także na "optyczne") o różnych wpadkach użytkowników. Trudno zrozumieć, że poważne firmy mogą wypuszczać tak różne jakościowo egzemplarze i dlaczego trzeba "testować" po kilka obiektywów, by trafić na ten właściwy. Przecież 500 $ (bo tyle kosztują podstawowe Sigmy i Tamrony) to nie jest mało pieniedzy (nawet w bogatych Stanach); to trochę chore, że wydając tę kasę nie ma się żadnej pewności, ze kupiło sie coś sensowego. Fotografia ma dawać radość, a nie wpędzać w depresję i frustrację, czym mogą sie skończyć chybione zakupy.
Pzdr.

B.

Arv - Czw 20 Wrz, 2007

boogi58 napisał/a:
Trudno zrozumieć, że poważne firmy mogą wypuszczać tak różne jakościowo egzemplarze i dlaczego trzeba "testować" po kilka obiektywów, by trafić na ten właściwy.

Spotkałem się z opiniami, że niektóre obiektywy Canon również miewają lepsze i gorsze egzemplarze. Można choćby przypomnieć słynną mydlaną serię 70-300 (uszkodzony układ stabilizacji).

Życie, a szczególnie życie tanie jest sztuką kompromisu.
Każde tanie szkło ma swoje wady i zalety. Trzeba umieć tak wybrać, żeby korzystać z zalet a wady nam doskwierały najmniej.
Z tanich zamienników kita polecam Tamrona 17-50 i Sigmę 17-70
W tanim zakresie od 28 Tamrona 28-75 i Canona 28-135.
Mimo swoich niedoskonałości osiągana z nimi jakość zdjęć sięga szczytu możliwości zoomów dla amatora.