forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Wypożyczalnia obiektywów

fandraży - Pią 13 Maj, 2011
Temat postu: Wypożyczalnia obiektywów
Witam.Nosze się z zamiarem otwarcia punktu wypożyczania obiektywów oraz rozmaitego sprzetu foto.Jak myslicie?Jest to temat przyszłościowy czy raczej sobie odpuścic?
komor - Pią 13 Maj, 2011

fandraży, no ja myślę, że to jednak może mocno zależeć od miasta w którym miałoby się to wydarzyć, w tym także (ale nie tylko) od jego wielkości.
MM - Sob 14 Maj, 2011

Ja akurat wiem jak to wygląda bo sam byłem pomysłodawcą takiego wynalazku w pewnym :wink: sklepie.
Za dużo by można o tym było pisać. Do tego takich doświadczeń nie mam zamiaru nikomu dawać na tacy. Każdy może spróbować. Jak się ktoś spodziewa szybkich kokosów tanim kosztem to gratuluję naiwności. Marka takiej firmy, jej rzetelność, znajomość ludzi i rynku - bezcenne.

maczetka - Pon 16 Maj, 2011

a mi sie wydaje, ze by sie przyjelo. ja bym wypozyczyl czasem cos canonowskiego a dostepne tylko sigmy. i to nie tanie wcale.

jasne, ze MM bedzie przeciwny - konkurencje trzeba uwalic w zarodku :lol:

kamil* - Wto 17 Maj, 2011

MM a czy ten sklep nadal wypożycza? w Łodzi? :wink:
Usjwo - Sro 18 Maj, 2011

Sprzet foto to jak zona, swojej sie nie wypozycza, ale czyjas to i owszem :wink: :mrgreen: .
A pwaznie to w duzych miastach moze i by wypalilo. Poilicz ile dziennie musialbys wypozyczyc obiektywow i za jaka cene zeby zarobic. Inwestycja dosc duza, bo tylko wyzsza polka ma sens. Pozostaje tez kwestia ubezpieczenia, ktore tez bedzie kosztowac.

MC - Sro 18 Maj, 2011

Na kanondesce ktoś wspominał o wypożyczalni obiektywów i chwalił jej usługi. Jednak jakiejś najwyższej klasy szkieł tam nie widziałem. Generalnie jest to bardzo duża inwestycja, która dłuuugo się będzie zwracała.
maczetka - Czw 19 Maj, 2011

Usjwo napisał/a:
Poilicz ile dziennie musialbys wypozyczyc obiektywow i za jaka cene zeby zarobic. Inwestycja dosc duza, bo tylko wyzsza polka ma sens. Pozostaje tez kwestia ubezpieczenia, ktore tez bedzie kosztowac.

zasadniczo to trzeba zrobic normalny biznes plan. z inwestycja, kosztami stalymi, zmiennymi i oszacowanym poziomem sprzedazy potrzebnym do osiagniecia break even. pytanie na forum calkiem uzasadnione. dodatkowo czesto wbrew pozorom skuteczne jest spytanie sie znajomych ;-)

moim zdaniem fajna opcja jest polaczenie tego ze sklepem foto tak jak pisal MM. masz synergie wynikajaca ze sciagania klientow do sklepu zwabionych mozliwoscia przetestowania...

Raideur - Sob 21 Maj, 2011

Pewnie by to jeszcze lepiaj dzialalo przy sklepie ,mozna by wtedy wypozyczyc chocby na test przed zakupem by wybrubowac spokojnie w terenie i przez dluzszy czas. Koszty jednak inwestycji no zapewne nie zwroca sie szybko a co dopiero o zarobkach? W malym miescie napewno nie ma co sie spodziewac by byla to dobra inwestycja.
janqseven - Czw 02 Cze, 2011

Jest to bardzo dochodowy biznes. Warto taką wypożyczalnię prowadzić.
MM - Pią 03 Cze, 2011

janqseven napisał/a:
Jest to bardzo dochodowy biznes. Warto taką wypożyczalnię prowadzić.

Proszę proszę, mamy tutaj super speca. Chyba od trawy bo nie od biznesu... :lol:

kozidron - Pią 03 Cze, 2011

MM napisał/a:
Chyba od trawy bo nie od biznesu... :lol:

Akurat w naszym kraju specjalistów od biznesu nie brakuje, co drugi "specjalista" nadaje się do pchania karuzeli a do trawy to akurat trzeba mieć "rękę" i sporą wiedzę.

MM napisał/a:
Ja akurat wiem jak to wygląda bo sam byłem pomysłodawcą takiego wynalazku w pewnym :wink: sklepie.

Czy ta wypożyczalnie "w pewnym sklepie" dalej działa ?

goltar - Sob 04 Cze, 2011

Chyba działa, bo widziałem w ofercie wypożyczenia 5D mkII za 200-pare zł na weekend.
pandorra - Czw 21 Lip, 2011

Wydaje mi się że biznes może być dochodowy, jeśli się go odpowiednio rozkręci i narzuci ROZSĄDNE ceny. Żeby potencjalny klient zniechęcony cenami nie pomyślał, że bardziej opłaca kupić się nowy. Byłam kiedyś na warsztatach fotograficznych w krakowie (pare lat temu), które właśnie prowadziła taka firma. Studio, 2 modelki, 2 plany zdjęciowe i mnóstwo obiektywów do testowania. Fajnie, fajnie. Oczywiście chodzilo im o rozkręcenie "wypożyczających".
edmun - Nie 24 Lip, 2011

czemu w kółko odkopujesz tematy?
pandorra - Wto 26 Lip, 2011

edmun, w tym wątku ostatni post był w czerwcu, nie wiem czy jest to takim wielkim 'odkopywaniem', a poza tym chyba właśnie do tego służy forum, hmmm? ;) Czytam wątki, które szczególnie mnie interesują, nie muszą być 'najnowsze'. Jesli mam coś do powiedzenia to mówię ;)