|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA Styczeń-Czerwiec 2011
muzyk - Pią 13 Maj, 2011 Temat postu: FOTOGRAFIA CZARNO-BIAŁA Styczeń-Czerwiec 2011 Myślę, że warto, żeby taki temat istniał i był kontynuowany.
Na początek kilka pstryków z Hamburga:
1. Hamburg wieczorem - latarnia nad Binnenalster.
Canon30D + SMC Pentax 75-150 f4
2. Hamburg wieczorem. Poskładane krzesła na zewnątrz jednej z restauracji w centrum miasta.
C30D + Biotar 58 f2
3. Hamburg wieczorem. Szyld jednego ze sklepów.
C30D + Biotar 58 f2
4. Hamburg wieczorem. Pstryk przez ścianę szkła z centrum handlowego "Europa passage".
C30D + Biotar 58 f2
5. Hamburg wieczorem. Krzesła na zewnątrz jednej z restauracji niedaleko śluz przy ratuszu.
C30D + SMC Pentax 75-150 f4
6. Oświetlenie tej restauracji.
C30D + SMC Pentax 75-150 f4
Wybaczcie, że może nie cud miód, ostrość nie ta. Powiedzmy, próba w temacie fotografii czarno-białej.
Usjwo - Sob 14 Maj, 2011
Muzyk watki sa raczej dzielone wzgledem tamatu zdjecia, a nie techniki (oprocz watku HDRowego). A jezeli juz to 1 do tematu nie pasuje
muzyk napisał/a: | Powiedzmy, próba |
Zgadzam sie , konwersja na b&w nienajlepsza
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
Usjwo napisał/a: | Muzyk watki sa raczej dzielone wzgledem tamatu zdjecia, |
Też tak myślę. Niemniej, sam temat b&w jest bardzo interesujący. Ba, niektórzy mówią, że jeśli fotografia w ogóle, to tylko czarno biała.
Widziałem ostatnio wiele ciekawych magazynów na temat czarno-białej fotografii.
Kosmicznie drogie - np. 15 euro... Zdjęcia w nich... niesamowite.
Stąd też, pomyślałem, że warto, aby taki temat istniał. Może też skany z kliszy czarno-białej tutaj?
Jeśli wyszedłem "przed szereg", to tylko w dobrej wierze, a nie żeby psuć logikę tematów ze zdjęciami.
Usjwo napisał/a: | A jezeli juz to 1 do tematu nie pasuje |
No wiesz, to jest niby sepia - nawet w ustawieniach aparatu jest pod b&w.
Usjwo napisał/a: | konwersja na b&w nienajlepsza |
Zdjęcia, jako rawy były w b&w robione. Po zgraniu, otworzone w LR.
Czy to normalne, że LR otwiera czarno-białe zdjęcia jako kolorowe, że nie "dopasowuje" się i nie otwiera od razu jako czarno-białe?
Pewnie tak, ale tak na pierwszy rzut oka, trochę dziwne.
Jedyną pomocą są miniaturki na dole, które widać w b&w, bo inaczej można łatwo zapomnieć, które zdjęcia chciało się mieć czarno-białe, a które nie, jeśli wykonuje się dużo zdjęć w obu technikach.
hijax_pl - Sob 14 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | Czy to normalne, że LR otwiera czarno-białe zdjęcia jako kolorowe, że nie "dopasowuje" się i nie otwiera od razu jako czarno-białe? | W przypadku RAWów? Tak. muzyk napisał/a: | Jedyną pomocą są miniaturki na dole, które widać w b&w | Do czasu kiedy LR nie odświeży swoich miniator wywołanych z RAWów
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | W przypadku RAWów? Tak. |
No właśnie, to jest trochę irytujące, ale ... da się z tym żyć.
hijax_pl napisał/a: | Do czasu kiedy LR nie odświeży swoich miniator wywołanych z RAWów |
Jo jo, zauważyłem, że i w tym temacie zaczęły się dziać rzeczy, których się nie oczekuje.
To co, dacie się skusić na temat, czy jednak razem z kolorowymi w osobnych wątkach?
Usjwo - Sob 14 Maj, 2011
Jezeli bedziemy to traktowac jako watek techniczny to jestem za, i tak wiekszosc moich zdjec to B&W
Moze by wydzielic jakis dzial, gdzie zdjecia beda podzielone ze wzgledu na technike, dwa watki juz by byly HDR i B&W.
Muzyk Konwersja w puszce to chyba nie najlepsza droga do b&w
[ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 21:56 ]
Jest jeszcze podczerwien i panoramy
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
Usjwo napisał/a: | Muzyk Konwersja w puszce to chyba nie najlepsza droga do b&w |
Czyli co, kolorowo i dać przekonwertować lajtrumowi?
Poza tym, klisza i skany.
Usjwo - Sob 14 Maj, 2011
muzyk napisał/a: |
Czyli co, kolorowo i dać przekonwertować lajtrumowi? |
Zdecydowanie tak, i nie zwykla desaturyzacja, tylko poszukac innych metod.
Poza tym, klisza i skany. |
No jak klisza to nie wypada robic koloru
muzyk napisał/a: | Czyli co, kolorowo i dać przekonwertować lajtrumowi? | A jak chcesz mieć naprawdę fajową obróbkę to RAW -> TIFF -> Nik Silver Efex Pro 2
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
No tak, raw jest raw.
Jakieś przykłady?
muzyk napisał/a: | Ale kolorowy RAW | A jest monochromatyczny RAW? musiałbyś mieć niezbajerzoną matrycę muzyk napisał/a: | Jakieś przykłady? | Na?
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
Raw-TIFF-efex.
Co do rawów - tak tak - poprawiłem.
Nik SilverEfx się integruje z LR. Działą to jak zewnętrzny edytor.
muzyk - Sob 14 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nik SilverEfx się integruje z LR. Działą to jak zewnętrzny edytor. |
A garść informacji więcej?
Tzn. instaluje się i trzeba coś w LR ustawić, czy zdjęcia bezpośrednio w Efex się obrabia?
P.S. Dobra, zainstaluje demo.
Z poziomu LR otwiera się efex, ale jak to jest z tym TIFFem? Koniecznie musi się go z LR zapisać, by później w takiej postaci go w Efexie otworzyć?
Jeśli jest zdjęcie w LR na poziomie "ciemni", to otwiera go jako RAW w efexie - otwiera z LR.
Czy do podobnych, do pewnego stopnia efektów nie można dojść w LR?
Czy konwersja do b&w czy po niemiecku SW jest tak słaba w LR?
fatman - Nie 15 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | A jak chcesz mieć naprawdę fajową obróbkę to RAW -> TIFF -> Nik Silver Efex Pro 2 |
Otóż to !
7.
8.
9.
muzyk - Nie 15 Maj, 2011
Fatman.
Świetne!
Zwłaszcza 8!!!
9. Pani manekinowa i jej kapelusze.
Canon 30D + Biotar 58 f2 + LR/Efex Silver.
Ale TIFF otwarty wprost w Efexie, czy?
Usjwo - Nie 15 Maj, 2011
muzyk ramka
To ja tez doloze trzy "buddyjskie"
10.
11.
12.
hijax_pl - Nie 15 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | Ale TIFF otwarty wprost w Efexie, czy? | No ten TIFF to tak roboczo rzuciłem. Chodzi o format przejściowy między RAW w LR a czymś, co będzie edytowalne w zewnętrznej aplikacji. A może to być TIFF, albo JPG, albo PSD. Sam SilverEfx - jak każdy plugin Nika, integrując się z LR jako przejściowym formatem definiuje właśnie TIFF.
martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011
muzyk,osobny temat o fotografii czarno-białej, uważam za trafny. Bardzo lubię b&w foto i to nie tylko ze względu na sentyment(te całe dnie spędzane kiedyś w ciemni) ale tez ze względu na to, że jeśli chce się przekazać na zdjęciu czystą formę, fakturę, strukturę czy światło to jest ona nieoceniona bo kolor odrywa uwagę często od tych rzeczy. B&W to czysta forma ,,malowania światłem".
Hamburg wieczorem-zdjęcia mają potencjał ale rzeczywiście troszkę mało dynamiczne (obróbka) mimo to fajne.
fatman, 7 dobre, 8 kompozycja świetna i zdjęcie świetne, 9 super
Usjwo, 10 rewelacyjne bardzo mi się podoba bo ma klimat, 12 ciekawe i tajemnicze tyklo światło szkoda, że trochę płaskie. Seria fajna.
muzyk - Nie 15 Maj, 2011
Usjwo napisał/a: | muzyk ramka |
Niedobra?
hijax_pl napisał/a: | Sam SilverEfx - jak każdy plugin Nika, integrując się z LR jako przejściowym formatem definiuje właśnie TIFF. |
No właśnie. Wystarczy wejść w opcję "opracować z" (czy jak jej tam) i się otwiera efex, a później zapis i masz nowe zdjęcie na pasku w LR
Bardzo dobry dodatek ten efex. Ta 15 dniowa wersja demo wygląda na bez ograniczeń
Dziękuję Martin. Miałem w sumie mieszane uczucia zakładając ten temat, bo wiadomo jaka jest struktura "Naszych zdjęć", ale może tutaj będziemy wklejać "inne" czarno białe, niżeli byłyby wklejone w każdym osobnym temacie.
Usjwo - do 12 stki bym się ukłonił na tak, choć, może bardziej kontrasty wyciągnąć, albo postarzeć
10 - też fajny kadr, a 11 - hmm, taki reportażowy troszkę?
A, miałbym prośbę, żeby każdy z Was, w miarę możliwości, albo jeśli coś szczególnego w technice zrobienia zdjęcia napisał coś o fotce, czy np. jakiś filtr zastosowany, czy skan z kliszy, ewentualnie w czym obróbka.
martin33-73 - Nie 15 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | Miałem w sumie mieszane uczucia zakładając ten temat, bo wiadomo jaka jest struktura "Naszych zdjęć", ale może tutaj będziemy wklejać "inne" czarno białe, niżeli byłyby wklejone w każdym osobnym temacie. |
No tak bo teraz to jeśli ktoś będzie chciał wkleić np. portret czarno-biały, to będzie miał dylemat czy dawać tu, czy do fotografii ludzi...hm..
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
13. Arkady.
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
13. dołu/prawej mi brakuje, aż chce się sięgnąć po widok końca prowadzenia latarniami...
Pomysł wodzenia widza tematem jak najbardziej trafiony i udany
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
dr11 napisał/a: | aż chce się sięgnąć po widok końca prowadzenia latarniami... |
Reklamy bruździły i nie chciałem żeby było zbyt współcześnie przez to, stąd przycinka.
Dzięki!
dr11 - Pon 16 Maj, 2011
Eeehmm, tak się przypatrzyłem i w sumie.... w większym formacie to by niezła kompozycja architektoniczno-abstrakcyjna się wykreowała... Jakimś skośnym ściemnionym gradientem od dołu bym zaostrzył może zbieganie się motywu... Tak sobie głośno myślę
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
Dzięki Dr!
14. Odpocznij.
blaine - Pon 16 Maj, 2011
15.
IMG_6652-Edit by ddmkr, on Flickr
martin33-73 - Pon 16 Maj, 2011
muzyk, 13 to chyba przy starym rynku w Poznaniu?
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | 13 to chyba przy starym rynku w Poznaniu? |
Oj nie. Hamburg pomiędzy Jungfernstieg i ratuszem.
Blaine - dobre to!
Czy nie lepiej, żeby górna ramka obrazu była bardziej równoległa do krawędzi?
Poza tym, takie pytanie do Wszystkich co do kadrowania. Czy przeważnie powinno się kierować zasadą, że obiekt fotografowany nie jest na środku, tylko w jedną, dwie trzecie obrazu jak na w/w zdjęciu?
Pytam, bo np. na tym zdjęciu na ścianie nie widać nic po bokach, a mimo to kadr jest nie na środku.
mozer - Pon 16 Maj, 2011
muzyk, "zasady kadrowania" to są raczej pewne wytyczne, a nie gotowy przepis Według mnie wszystko zależy od wielu czynników - chociażby nawet od tła na jakim 'wisi' zdjęcie - na tym forum ja ledwo widzę, gdzie ĸończy się ta fotografia
Blaine - dobre to!
Czy nie lepiej, żeby górna ramka obrazu była bardziej równoległa do krawędzi? |
Dzięki!
W sensie, że krzywo jest? Późno to wczoraj obrabiałem i mogłem nie zauważyć
mozer napisał/a: | na tym forum ja ledwo widzę, gdzie ĸończy się ta fotografia |
Haha, bez przesady, biały a szary to dość duża różnica.
mozer - Pon 16 Maj, 2011
blaine napisał/a: |
mozer napisał/a: | na tym forum ja ledwo widzę, gdzie ĸończy się ta fotografia |
Haha, bez przesady, biały a szary to dość duża różnica. |
Powiedz to pomiarowi światła w moim aparacie
mozer napisał/a: | Powiedz to pomiarowi światła w moim aparacie |
Mój też ma z tym problem
A co do reguł kadrowania - to ja też je dość luźno traktuję, na przykład przy tym zdjęciu olałem wszelkie reguły (wiem, że najlepsze to ono nie jest, ale ja je lubię )
16.
IMG_6466-Edit by ddmkr, on Flickr
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
17. Jutro znów przyjdą.
Canon 30D + 70-210 f4
18. Mury Mordoru.
Canon 30D + Voigtländer 19-35 f3.5-4.5
hijax_pl - Pon 16 Maj, 2011
muzyk, gdyby nie tytuł to bym się nie domyślił co to jest
Czyżbyś się bawił profilami filmów w Silver Efex?
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | Czyżbyś się bawił profilami filmów w Silver Efex? |
Też. Najczęściej jest jakiś Ilford ustawiony.
Dzięki Hijax jak też i za podpowiedź co do programu.
Jest świetny, ale drogi...
muzyk, drogi jak wszystkie zabawki Nika. I choć sa one wyjątkowo dobre , w zasadzie płacisz za technologię U-Point.
Pamiętaj, że pewnie w 90% przypadków w sumie w LR zrobisz praktycznie to samo co korzystając z SFX2 (za wyjątkiem selektywnej pracy z Upoint i ramek)
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
19. Nierówne szanse.
Canon 30D + 70-210 f4
20. Przemówienie końcowe.
C30D + 70-210 f4
[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 15:53 ]
21. Hamburg 100 lat później.
kufel - Pon 16 Maj, 2011
blaine, 16 calkiem
moronica - Pon 16 Maj, 2011
21 super tylko czemu takie malutkie?
Kufel, dzięki!
21 świetne!
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
Moronica, Blaine. Dzięki!
Nie wiem dlaczego. W zasadzie parametry zapisu mam ustalone w LR, żeby nie za małe zapisywał, tzn. nie za lekkie. Może dlatego, że dużo czarnego?
P.S. Już chyba znalazłem przyczynę - jeszcze drobne detale przy eksporcie zdjęcia.
Jeszcze trzy ode mnie i zmykam z pracy do domu...
22.
IMG_6768-Edit by ddmkr, on Flickr
23.
IMG_6690-Edit by ddmkr, on Flickr
24.
IMG_6438-Edit by ddmkr, on Flickr
muzyk napisał/a: | W zasadzie parametry zapisu mam ustalone w LR, żeby nie za małe zapisywał, tzn. nie za lekkie. Może dlatego, że dużo czarnego? | A zrób może zrzut okienka eksportu, bo coś lekko dziwne rzeczy wypisujesz?
W LR przy eksporcie definiujesz (albo i nie) rozmiar docelowy, wyostrzenie, stopień kompresji JPG i voila...
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | W LR przy eksporcie definiujesz (albo i nie) rozmiar docelowy, wyostrzenie, stopień kompresji JPG i voila... |
Oczywiście! Ale przyczyną było niekorzystne zaznaczenie w "Wielkość zdjęcia" - zamiast "wymiary" (2 na liście), to było "wysokość i szerokość" (1).
muzyk napisał/a: | le przyczyną było niekorzystne zaznaczenie w "Wielkość zdjęcia" - zamiast "wymiary" (2 na liście), to było "wysokość i szerokość" (1). | No to ciekawe jakie tam dane wprowadzone miałeś?
Ja na potrzeby forumowo-webowe (800px na dłuższej krawędzi) mam właśnie "Diamensions" wybrane z rozmiarami 800x800 px
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | No to ciekawe jakie tam dane wprowadzone miałeś? |
O tym co ja piszę, to nie ma opcji wprowadzania czegokolwiek. Takie małe menu się rozwija, a pod nim są pola na wpisywanie.
hijax_pl napisał/a: | Ja na potrzeby forumowo-webowe (800px na dłuższej krawędzi) mam właśnie "Diamensions" wybrane z rozmiarami 800x800 px |
Eh, to muszę zmienić. Mam 800X533.
Dzięki za podpowiedź!
muzyk napisał/a: | O tym co ja piszę, to nie ma opcji wprowadzania czegokolwiek. Takie małe menu się rozwija, a pod nim są pola na wpisywanie. | Nie ma czego - to nawet w opcji "Megapixels" da się coś wpisać
muzyk - Pon 16 Maj, 2011
Blaine, najbardziej podoba mi się 22.
25. Hamburg 100 lat później (2).
26. Hamburg 100 lat później (3).
[ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 15:30 ]
27. Hamburg 100 lat później (4).
[ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 18:02 ]
28. Hamburg 100 lat później (5)
[ Dodano: Wto 17 Maj, 2011 18:05 ]
29. Hamburg 100 lat później (6).
martin33-73 - Wto 17 Maj, 2011
No to ja też coś wrzucę.
30.
eljot1987 - Sro 18 Maj, 2011
martin33-73, fajna 30. aż chce się zastanowić nad czym człowiek tak myślał
kufel - Sro 18 Maj, 2011
martin33-73, mnie tez 30 sie podoba.
dr11 - Sro 18 Maj, 2011
eljot1987 napisał/a: | aż chce się zastanowić nad czym człowiek tak myślał | Jak rzucić palenie
dr11, to chyba długo tak myśli bo w popiołce już coś leży
dr11 - Sro 18 Maj, 2011
eljot1987, bo to dość stresująca decyzja, wiem coś o tym
psylo - Sro 18 Maj, 2011
noo... 30. bardzo fajny filmowy kadr... bardzo na plus
dr11, myślałem że podtrzymanie tej decyzji jest bardziej stresujące
martin33-73 - Sro 18 Maj, 2011
Dzięki. Może was rozczaruje ale to zdjęcie jest aranżowane. Właściwie to autoportret ze statywu na samowyzwalaczu. Wrzuciłem tu, a nie do autoportretów bo jakoś bardziej pasuje do B&W. Natomiast pomysł zrodził się kilka dni temu i jako, że nie znalazłem odpowiednio cierpliwego modela postanowiłem użyć własnej osoby. Poza tym często tak siedzę sobie gdy o czymś myślę; w tym sensie ten obraz jest prawdziwy.
Jak rzucić palenie to nie mam pojęcia ale tez o tym myślę..
kufel - Sro 18 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | Może was rozczaruje ale to zdjęcie jest aranżowane. | mnie nie zaskoczyłeś
muzyk - Sro 18 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | Może was rozczaruje ale to zdjęcie jest aranżowane. Właściwie to autoportret ze statywu na samowyzwalaczu |
To bardzo fajnie Ci się ten autoportret udał.
martin33-73, jeśli o mnie chodzi to byłbym zaskoczony gdybyś na spontana to strzelił. Tak czy siak dla mnie bomba
No, a ile musiałem fajek spalić podczas prób i żeby było odpowiednie nasycenie dymu w pokoju... a potem wietrzenie.
martin33-73, można powiedzieć że to poświęcenie dla sztuki
mozer - Sro 18 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | No, a ile musiałem fajek spalić podczas prób i żeby było odpowiednie nasycenie dymu w pokoju... a potem wietrzenie. |
Niezła wymówka
Zdjęcie świetne klimatycznie
Usjwo - Sro 18 Maj, 2011
30. Jak dobre zdjecie to nie pokaza
dr11 - Sro 18 Maj, 2011
31.
dr11, świetna impresja.
[ Dodano: Sro 18 Maj, 2011 21:02 ]
Usjwo, To prawda, że w Chinach cenzurują internet? Słyszałem, że tak.
dr11 - Czw 19 Maj, 2011
martin33-73, dzięki. Takie podróżne.
32.
muzyk - Czw 19 Maj, 2011
33. Klucze do...
34. Most.
Usjwo - Czw 19 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: |
Usjwo, To prawda, że w Chinach cenzurują internet? Słyszałem, że tak. |
Tak. Ale tylko chinskie i angielskie strony, wiec przy okazji lapia sie "zdjeciowe serwery". Na polskich mozesz pisac i pokazywac co chcesz .
Nie zebym chwalil cenzure, ale ma to tez dobre strony, nie mamy dostepu do facebooka, twittera itp.
[ Dodano: Czw 19 Maj, 2011 09:45 ]
muzyk 33 bardzo dobry kadr.
Czarno-biala fotografia to nie znaczy duze ziarno, szumy i "postarzanie" (i sentyment za latami mlodosci ). Czasami jest to potrzebne, ale ma to byc "artystycznie" uzasadnone, inaczej wychodzi sztampa i kicz
Dobrym przykladem jest Twoja seria "Hamburg 100 lat pozniej", tam jest uzasadnione i pomaga.
martin33-73 - Czw 19 Maj, 2011
muzyk, fajne kadry. Przypomniał mi się film ,,Alternatywy 4"
fatman - Czw 19 Maj, 2011
dr11 - świetne 31 !!!
muzyk - seria "Hamburg" - bardzo na TAK. Podoba mi się zastosowanie różnych technik postprodukcji. Odzwierciedla zarówno klimat tych miejsc, architekturę jak i pokazuje upływ czasu...
muzyk - Czw 19 Maj, 2011
Usjwo napisał/a: | Czarno-biala fotografia to nie znaczy duze ziarno, szumy i "postarzanie" (i sentyment za latami mlodosci ). |
Masz rację - widzę to, acz ... za 100 - 200 lat będzie jak znalazł
Dzięki Wam wszystkim za miłe słowa.
psylo - Czw 19 Maj, 2011
odnalazłem stare foty pstrykane zenitem ET... co prawda były pstrykane na kolorowej taśmie ale dzięki udogodnieniom dzisiejszej techniki siedząc wygodnie na krześle, można zrobić skok w przeszłość... a skoro powstał taki temat to dlaczego go nie wykorzystać...
35.
Neusalz an der Oder 1
36.
Neusalz an der Oder 2
37.
Neusalz an der Oder 3
muzyk - Pią 20 Maj, 2011
psylo napisał/a: | a skoro powstał taki temat to dlaczego go nie wykorzystać... |
Psylo, świetnie! Dzięki!
Z Twoich zdjęć - 35 najbardziej mi się podoba, a w 36 ewentualnie ten element u dołu wyciąć by. 37 z kolei - takie dokumentalne nieco. Nie wnosi nie wiadomo czego, ale ma to coś - może dlatego, że z kliszy i w dodatku na czarno-biało. Czasami jest tak z czarno-białymi zdjęciami - niby nic nie przedstawiają, ale "ząb czasu" dodaje im mocy.
Owszem, Twoje nie są może stuletnie, ale... ok.
Np. w Hamburgu budują linię metra U-4 i przy tej okazji wystawiono przy Jungfernstieg wielkie zdjęcia sprzed ponad 100 lat. Tutaj można je także zobaczyć, przynajmniej niektóre.
Widzę, że mimo wszystko jakieś zainteresowanie tematem czarno-białej, s/w (schwarz-weiss) czy b&w fotografii jest.
Mam nadzieję, że tak zostanie.
martin33-73 - Pią 20 Maj, 2011
To ja trochę z innej beczki.. zdjęcie zrobione C Eos3 na diapozytywie w studio, zeskanowane. Konwertowane na B&W w PS z pliku tiff.
38.
muzyk - Pią 20 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | To ja trochę z innej beczki.. |
Mocne, tym bardziej, że robić kliszą łatwo nie jest.
39.
40.
41.
42.
Canon 30D + Biotar 58 f2 + LR+NIK Silver 2
43.
Canon 30D + Takumar 28-80 f3.5-4.5 + LR + NIK
psylo - Pią 20 Maj, 2011
w 38. coś mi w obróbce nie gra... szum a gdzieniegdzie trochę mydła... osobiście akty wolę bez ziarna... czyste b/w bez szumów wskazujące na architekturę ciała, zabawę z cieniami... ale to pewnie przez roczniki 'fotografia' z zasobów ojca;> coś wpływ zawsze ma...
muzyk... ostatnia seria mniej mi leży niż poprzednie... najlepsze z ostatniej dla mnie to 43. w którym jednak wolałbym aby taras z lewej strony był otwarty, aby ta balustrada szła w nieznajome a nie kończyła się tuż przed końcem kadru... i co by odszumić maxymalnie na ile to możliwe... współczesna architektura często bardzo dobrze wychodzi w b/w jednak raczej w przypadku gdy brak szumów... ;> noo... to się wyjątkowo naprodukowałem ... ode mnie kolejne do poprzedniego setu... było robione bodajże w tym samym dniu co i poprzednie ale w tym przypadku bezpośrednio na taśmie czarno-białej... wszystkie wyszły niestety prześwietlone... poratowałem (poratowałem? ) je LR i silverem (dzięki hijax_pl za wskazanie na niego)...
44.
Neusalz an der Oder 4
[ Dodano: Pią 20 Maj, 2011 23:56 ]
45.
Neusalz an der Oder 5
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
psylo napisał/a: | muzyk... ostatnia seria mniej mi leży niż poprzednie... najlepsze z ostatniej dla mnie to 43. w którym jednak wolałbym aby taras z lewej strony był otwarty, aby ta balustrada szła w nieznajome a nie kończyła się tuż przed końcem kadru... i co by odszumić maxymalnie na ile to możliwe... współczesna architektura często bardzo dobrze wychodzi w b/w jednak raczej w przypadku gdy brak szumów... |
Psylo, dzięki za miłe słowa i uwagi.
Twoje zdjęci, mimo, że nie obrazują nie wiadomo czego i nie są jakoś totalnie wykwintnie skadrowane, mają mocny charakter i przyciągają wzrok.
46. Hamburg 100 lat później 7
Canon 30D + Takumar 28-80 f3.5-4.5 + LR + Efex Silver 1
nozomi - Sob 21 Maj, 2011
psylo, muzyk, świetne, uwielbiam takie klimaty
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
Dzięki Nazomi!
47. Hamburg 100 lat później 8.
martin33-73 - Sob 21 Maj, 2011
muzyk, seria Hamburg 100 lat później fajna i pomysł ciekawy.
psylo, podobają mi się te zdjęcia, zwłaszcza 45 ciekawy kadr i obróbka.
Jeśli chodzi o 38 to mea culpa-zapisałem nie tą warstwę, a ziarno no niestety nic z tym nie zrobię bo jest naturalne. Zresztą fota była robiona 11 lat temu(BTW jestem ciekaw jak teraz wygląda ta dziewczyna ) na diapozytywie fujichrome provia 400F, a na filmie o tej czułości to już tak jest... zwłaszcza, że to lekki crop. Jeśli uzyskam zgodę na publikację od dziewczyn to wrzucę kilka nowych aktów, ja tez wolę te bez ziarna...
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | muzyk, seria Hamburg 100 lat później fajna i pomysł ciekawy. |
Dzięki!
krych - Sob 21 Maj, 2011
48
49
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
Krych - bardzo fajne! Wyglądają jak z komuny 50-60 lata.
50. Hamburg 100 lat później 9.
Canon 30D + Biotar 58 f2
krych, fajne 48.
pitras - Sob 21 Maj, 2011
mi też się podoba 48
W sumie to pstryk ale scena taka jak na tym zdjęciu równie dobrze mogła mieć miejsce np. przed wojną... Tak też obrobiłem to zdjęcie.
51.
komor - Sob 21 Maj, 2011
Bardzo fajnie dajecie, chłopaki, z tymi starymi fotografiami. Choć rzeczywiście klimat najlepiej trzyma wtedy, gdy poza obróbką starodawną jeszcze zawartość zdjęcia wygląda na zupełnie z innej epoki.
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
Komor - dzięki!
Martin.
Twoje 51 faktycznie wygląda jak sprzed 100 lat, albo i lepiej.
Taka ... sielanka. Bardzo mi się podoba! Zainspirowałeś mnie
Dzięki!!!
komor napisał/a: | Choć rzeczywiście klimat najlepiej trzyma wtedy, gdy poza obróbką starodawną jeszcze zawartość zdjęcia wygląda na zupełnie z innej epoki. |
Masz rację. W przypadku mojego cyklu, nie zawsze jest to w 100% możliwe, ale, może te zdjęcia poniżej wniosą coś jeszcze.
52. Hamburg 100 lat później 10.
Canon 30D + Sonnar 135 f3.5 + LR + Efex Silver 2 + LR
53. Hamburg 100 lat później 11.
Canon 30D + Takumar 28-80 f3.5-4.5 + LR + Efex Silver 2+ LR
Dzięki chłopaki. muzyk, jak już Tobie napisałem, pomysł p.t. ,,Hamburg 100lat później" bardzo ciekawy, a jeżeliby faktycznie poszukać i udokumentować, jeszcze obrobić w starym stylu, te miejsca które nie zmieniły się za bardzo w przeciągu wieku, to można nawet wartościową galerie stworzyć. Tak, że w dobrym kierunku podążasz.
muzyk - Sob 21 Maj, 2011
Dzięki Martin.
martin33-73 napisał/a: | a jeżeliby faktycznie poszukać i udokumentować, jeszcze obrobić w starym stylu, te miejsca które nie zmieniły się za bardzo w przeciągu wieku, to można nawet wartościową galerie stworzyć. |
Hmm... to trzeba tu i ówdzie powęszyć
Już świtają pewne pomysły
psylo - Nie 22 Maj, 2011
nozomi, muzyk dzieki... muzyk w 52. jednak przesadziłeś z odcieniem winiety..gdyby całe było w sepii to co innego;>
51. bardzo fajna sielanka ;>
48. bardzo fajny dokument ;>
pzdr
martin33-73 - Nie 22 Maj, 2011
To jeszcze ponadczasowe Bieszczady - cmentarz żydowski w Lutowiskach.
54.
dr11 - Nie 22 Maj, 2011
Wiecie co, tylko bez fochów... Według mnie wątek zszedł na tor taki. Biorę zdjęcie, wrzucam do maszynki do mielenia, która wywala kolor podbija czernie/dodaje kontrast, dodaje czasem tintę i na koniec rzygnie szumem i okrasi winietą Taki schemacik nieco kiczowaty. Wiele fot by było lepszych w kolorze. Ale to tylko moja opinia, może błędna a może zbyt radykalna
hijax_pl - Nie 22 Maj, 2011
dr11, wiesz, że to samo pomyślałem?
Może niedokładnie tak samo, bo pomyślałem: "czas zmienić tytuł wątku na >Zdjęcie zsilverefexowane<" - ale w sumie wydźwięk ten sam
martin33-73 - Nie 22 Maj, 2011
dr11, hijax_pl, hm, no w sumie to racja, można by powiedzieć wątek zszedł na psy zanim się dobrze rozkręcił Czasem faktycznie trudno zachować dystans i z rozpędu coś się wrzuci takiego, ot bez większego sensu... Niemniej jednak sam wątek b&w IMO fajny
fatman - Nie 22 Maj, 2011
dr11 napisał/a: | Wiecie co, tylko bez fochów... Według mnie wątek zszedł na tor taki. Biorę zdjęcie, wrzucam do maszynki do mielenia, która wywala kolor podbija czernie/dodaje kontrast, dodaje czasem tintę i na koniec rzygnie szumem i okrasi winietą Taki schemacik nieco kiczowaty. Wiele fot by było lepszych w kolorze. Ale to tylko moja opinia, może błędna a może zbyt radykalna |
Masz rację ale... czy każdy tu ma zapewniać, że robił mieszaniem kanałów albo, że ambitnie na mokro wyciągał z analoga i maskował metodą Ansela?
Chyba też nie o to chodzi...
O czym więc powinien Twoim zdaniem być ten wątek?
JEŻELI WIDZĘ, że zdjęcie ma potencjał BW to też używam SEFX2 ale spędzam nad tym czasem sporo czasu aż uznam, że mi się podoba.
Od nas samych zależy o czym ten watek będzie. Myślę, że będziemy się wspólnie uczyć i doskonalić w BW. I po to tu zaglądam
muzyk - Nie 22 Maj, 2011
dr11 napisał/a: | Wiecie co, tylko bez fochów... Według mnie wątek zszedł na tor taki. Biorę zdjęcie, wrzucam do maszynki do mielenia, która wywala kolor podbija czernie/dodaje kontrast, dodaje czasem tintę i na koniec rzygnie szumem i okrasi winietą Taki schemacik nieco kiczowaty. |
Zatem pozostaje zadać proste pytanie:
czy oceniamy (w tym bardziej szczegółowe uwagi np. że tu za dużo czegoś, tam coś za krzywo, nie ta perspektywa itp. itd.) zdjęcia i efekt końcowy bez względu na rodzaj materiału światłoczułego i dalszej obróbki, w sensie: jakim programem obrobione, czy jakim wywoływaczem czy zostawiamy zdjęcie, jego temat i kadr, a zajmujemy się punktowaniem kto ile suwaków przesunął?
Czym więc ma być fotografia, ocenianiem procesu powstawania zdjęcia, czy efektu końcowego?
Mimo to, pozwolę sobie wrzucić dalsze zdjęcia z cyklu:
55. Hamburg 100 lat później (12)
56. (13)
dr11 - Nie 22 Maj, 2011
Oceniam efekt końcowy, który jest dla mnie coraz częściej przerostem formy nad treścią. Nie obchodzi mnie w pewnych granicach czym i jak to jest potraktowane. Widzę efekt, który w pewnych momentach mija się z celem.
muzyk, zrobiłbyś porządnie serię Hamburga w jednolitej tonacji, z podobną konwersją. Lepiej moim zdaniem by jako całość wyglądała.
muzyk - Nie 22 Maj, 2011
dr11 napisał/a: | muzyk, zrobiłbyś porządnie serię Hamburga w jednolitej tonacji, z podobną konwersją. Lepiej moim zdaniem by jako całość wyglądała. |
O! I to jest konstruktywna uwaga. Dzięki!
Myślałem o tym, jednak fascynacja programem zrobiła swoje
dr11 - Nie 22 Maj, 2011
To ja w międzyczasie spróbuję tak:
57.
58.
martin33-73 - Pon 23 Maj, 2011
muzyk, 55 mi się bardziej podoba, niebo odbite w kanale tworzy taką świetlną klepsydrę, świetnie prowadzi po kres horyzontu, no i fajna obróbka: kurcze, muszę wypróbować ten program...
dr11, 57 bardzo fajne.
59.
muzyk - Pon 23 Maj, 2011
Dzięki Martin.
Twoje 58 - ma moc, ale może jakby uciąć stół z dołu, albo w ogóle same oczy zostawić?
Dr. - 57 bardziej mi się podoba. Może dlatego, że jest takie ... strukturalne.
No i ten tajemniczy ktoś odbity w szkle, ale bez aparatu... czyli kto, duch focił?
muzyk, Hamburg rzeczywiście w tej samej tonacji...
[ Dodano: Pon 23 Maj, 2011 10:24 ]
hm, same oczy... no też by tak można...
dr11 - Pon 23 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | No i ten tajemniczy ktoś odbity w szkle, ale bez aparatu... czyli kto, duch focił? | Aparat sam focił na statywie, ja tylko pilnowałem czy dobrze robi
muzyk - Pon 23 Maj, 2011
Postaram się bez różnych kolorów
60. Hamburg 100 lat później (14).
61. (15).
62. (16).
moronica - Pon 23 Maj, 2011
61 swietne, takie harmonijne
muzyk - Pon 23 Maj, 2011
moronica napisał/a: | 61 swietne, takie harmonijne |
Dziękuję!
63. W oczekiwaniu na...
muzyk, 63 bardzo ciekawe, szkoda tylko, że te krzesła na pierwszym planie ze świetnie widoczną strukturą starego drewna nie są ułożone symetrycznie, choć tak też jest ok.
muzyk - Pon 23 Maj, 2011
Dzięki Martin.
Krzeseł nie poprawiałem, tylko fociłem jak szło.
To jeszcze takie dwa.
64. Hamburg 100 lat później (17).
65. Nieregularność zaplanowana.
Daniel81 - Pon 23 Maj, 2011
Takie tam amatorskie. Proszę o ocenę.
66.
Tadeuszek - Pon 23 Maj, 2011
67 dachowiec w swoim 'naturalnym środowisku' : )
fatman - Wto 24 Maj, 2011
Dołączam sie do chórku: Hamburg w jednej tonacji i będzie piękne portfolio.
muzyk - Wto 24 Maj, 2011
fatman napisał/a: | Dołączam sie do chórku: Hamburg w jednej tonacji i będzie piękne portfolio. |
Dzięki! Miło mi. Cieszę się, że temat czarno-białej fotografii się przyjmuje.
Mam nadzieję, że tak pozostanie na przyszłość.
Przyznam się szczerze, że czarno-biała fotografia bardzo mi się spodobała.
Coś niedopowiedzianego, ulotnego jest w b/w (s/w - niem.) i wiecie? Chyba to jest to.
Zatem, te zdjęcia, które już wkleiłem - zostają, ale będzie kolejna wersja - w jednolitej tonacji - albo takiej jak na 61 albo 64 (a może jakaś podpowiedź? ). Choć bardziej skłaniam się ku tej z 64, bo jest jakby trochę postarzająca. Pewnie będzie mniej ziarna (młyn nie będzie szczęśliwy ).
nozomi - Wto 24 Maj, 2011
Seria z Hamburgiem jest wyśmienita
Dla mnie tonacja z 60 jest najfajniejsza
muzyk - Wto 24 Maj, 2011
Dzięki Nazomi. To miłe.
fatman - Wto 24 Maj, 2011
Nie sepiuj i nie ziarna za bardzo nie dosypuj. Umiar i będzie pięknie !
jestem za 60 ale bez sepii.
Ponieważ żyjesz w Niemczech to może poczytasz tego gościa w oryginale.
Napisał Niemiec, podobno tam UZNANY, książka nie jest zła ale też i nie nadzwyczajna.
O tym co i jak widzieć B/W. Polecam:
http://helion.pl/ksiazki/...mann,czarno.htm
muzyk - Wto 24 Maj, 2011
fatman napisał/a: | Nie sepiuj i nie ziarna za bardzo nie dosypuj. Umiar i będzie pięknie !
jestem za 60 ale bez sepii. |
Dzięki za rady. Sepia, czy coś lekko inne niż totalnie cz/b podoba mi się. Dodaje charakteru, tym bardziej, że chodzi o stworzenie klimatu starych zdjęć.
Ale nie upieram się.
Ziarna trochę by dodać, bo bez niego, zdjęcie będzie za sterylne - czyli za bardzo XXI wieczne. Ale - też się nie upieram.
fatman napisał/a: | Ponieważ żyjesz w Niemczech to może poczytasz tego gościa w oryginale. |
Nie ma problemu. Mam nadzieję, że w "Haus der Photographie" będą mieli, acz... dość drogo wobec polskiej ceny, bo 44 euro
fatman napisał/a: | Napisał Niemiec, podobno tam UZNANY, książka nie jest zła ale też i nie nadzwyczajna. |
A jest coś szczególnego o cz./b fotografii?
nozomi - Wto 24 Maj, 2011
Ziarno imho musi być, ale jak napisał fatman nie za dużo.
DevEBM - Wto 24 Maj, 2011
63 baaardzo fajne. Lubię takie klimaty
psylo - Sro 25 Maj, 2011
no to dalej lecąc z pewnego miasta..muzyk ma hamburg jo mam neusalz an der oder;>
68.
Neusalz an der Oder 6
i choćby nie wiadomo jakie spory się cięły o ten temat to osobiście sie cieszę przede wszystkim dlatego, że mogę powrócić do starych zdjęć i po raz pierwszy obrobić je za pomoca jakiegoś narzędzia... a wiadomo czym są powroty ;> ... ale fakt faktem... muzyk - zastosowanie jednego, konkretnego planu co do zdjęć z hamburga jest naprawdę wskazane... i sam też powinienem o to zadbać... bo najczęściej każde zdjęcie w innym tonie leży...
69.
Neusalz an der Oder 8
niestety dopiero po wrzuceniu widzę jak bardzo drugie zdjęcie jest osierocone... zero wydobycia struktury i zadbania o saturację...
muzyk - Sro 25 Maj, 2011
DevEBM napisał/a: | 63 baaardzo fajne. Lubię takie klimaty |
Dziękuję!
psylo napisał/a: | i choćby nie wiadomo jakie spory się cięły o ten temat to osobiście sie cieszę przede wszystkim dlatego, że mogę powrócić do starych zdjęć |
Świetnie! Dla mnie, cz./b fotografia to niespodziewane odkrycie.
Zamierzam bliżej się przyjrzeć temu zagadnieniu. W "Haus der Photographie" na pewno mają świetną literaturę, a jeśli nie to www.buecherhallen.de - kopalnia wiedzy - czyli miejska biblioteka.
O, żebyście to widzieli...
Psylo - te dwa zdjęcia... trudno powiedzieć, które lepsze, bo oba ciekawe i mocno działają na wyobraźnię. Na tym pierwszym - w prawym górnym rogu, jakby jakaś postać z nieznacznie wyciągniętymi rękami do przodu, jakby np. jakiś wózek pchała.
Wiem, że nie to jest w tym najistotniejsze, ale jakoś tak rzuciło się w oczy.
psylo - Sro 25 Maj, 2011
a mi sie wydaje, że to każdy zaczynał od czarno-białej fotografii;> czy to za pomocą altixa, zenita, czy też może fotopstryków kupionych na targowisku u ruskich pod koniec lat 80-tych;> ...
ale tak to jest jak patrzy się przez pryzmat siebie... swoją droga to bardzo wielka szkoda, że fotografia otworkowa nie uzyskała tak entuzjastycznego podejścia... ale co by nie mówić to jedynie eksperymenty prowadzą do nauki...i na koniec poprzedniego dnia:
70.
Neusalz an der Oder 9
[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 00:55 ]
muzyk w 68. to bardziej mi sie widziało to jako mechanizm żurawia, który automatycznie buduje to co zostało zniszczone i niszczy to to zostało zbudowane... w każdym bądź razie rzeczywiście to pewna postać acz zrobotyzowana ;>
muzyk - Sro 25 Maj, 2011
Daniel81 napisał/a: | Takie tam amatorskie. Proszę o ocenę.
66. |
Cóż. Tu nie ma za bardzo co oceniać, bo to nie konkurs.
Mogę tylko powiedzieć, że zdjęcie - niby nic, nie? Zwykła fotka dziecka - właśnie przez pryzmat czerni i bieli pokazuje jakąś więź między fotografującym, a fotografowanym.
Napiszę tak: podoba mi się, bo jest niedopowiedziane, głównym "tematem" jest osoba - a jak mówi mój Przyjaciel-Fotograf: "fotografowanie ludzi jest najciekawsze".
Może też nie do końca można opisać to zdjęcie - i to jest jego zaleta.
Tadeuszek napisał/a: | 67 dachowiec w swoim 'naturalnym środowisku' : ) |
Widzisz. Gdyby to było kolorowe "zdjęcie", byłoby takie sobie. Jak to zdjęcie, a tu:
skupiasz się na ... MIMICE kota, który jakiś taki smutny, nostalgiczny jest. Jak to koty nieraz.
Troszkę ta fotografia jest za bardzo przeostrzona moim zdaniem.
psylo napisał/a: | w każdym bądź razie rzeczywiście to pewna postać acz zrobotyzowana |
Jo jo! Właśnie: "zrobotyzowana" psylo napisał/a: | a mi sie wydaje, że to każdy zaczynał od czarno-białej fotografii |
Hmmm, pierwszy film w życiu. Smiena. I komunia... zero pojęcia o fotografii i pierwsza wtopa. Prześwietlony film, aparat na półce.
Później był kodak automatyczny i kolorowe zdjęcia, no a później... 450D i EOS 300 - też tylko kolorowe. Jedyne czarno białe z ostatnich lat jakie miałem, to z Kieva 88.
Tylko one zostały z niego...
Teraz czeka Kiev 60 no i załadowane inne eosy. Coś może z tego wyjdzie.
W Kievie mam ciekawy film: Rollei 25
Zobaczymy...
A co do 70, to lekko leci w prawo.
Ale temat fajny.
Hmm, chyba popadam w manię b/w (s/w) ... wszystko co w tych barwach zaczyna być ciekawe...
Usjwo - Sro 25 Maj, 2011
psylo napisał/a: | a mi sie wydaje, że to każdy zaczynał od czarno-białej fotografii;> czy to za pomocą altixa, zenita, czy też może fotopstryków kupionych na targowisku u ruskich pod koniec lat 80-tych;> |
Tylko wtedy walczylo sie z ziarnem i szumami, a nie dodawalo .
Watek wyewoluowal w jednym (dziwnym) kierunku i moze czas zmienic nazwe na "Zdjecia stylizowane na nieudolna obrobke lat 80-tych"
dr11 - Sro 25 Maj, 2011
71. Trudne podejście...
Dyzmard - Sro 25 Maj, 2011
dr11, b.dobre zdjęcie, fajnie umiejscowiłeś Pana w kadrze przez co zdjęcie jest zrównoważone. A pomogłeś mu chociaż?
dr11 - Sro 25 Maj, 2011
Dyzmard, dzięki Zapytałem się pana czy mogę pomóc, ale pan nie znał angielskiego a ja szwedzkiego. Powoli się wgramolił, nie miał większych kłopotów, oprócz tego, że włączył zwolnione tempo. Kadrowanie to była szybka decyzja. Centralny AF, przekadrowanie i ciach
martin33-73 - Sro 25 Maj, 2011
psylo, 68 podoba mi się. Mimo, że klasyczna kompozycja ale robi dobre wrażenie. Bardzo udany kadr.
dr11, świetne zdjęcie, Wymowne i takie prawdziwe. Kadr ciekawy. Tylko na MÓJ gust troszkę zbyt szaro-szare; w niektórych miejscach brakuje mi kontrastu... czegoś co jeszcze bardziej oderwało by wzrok od rynny na środku(mówię o obróbce), ale ogólnie powtarzam: bardzo na tak.
muzyk - Sro 25 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | Tylko na MÓJ gust troszkę zbyt szaro-szare; w niektórych miejscach brakuje mi kontrastu... |
Może winietą pokierować światło na pana z siatką?
dr11 - Sro 25 Maj, 2011
martin33-73 napisał/a: | Tylko na MÓJ gust troszkę zbyt szaro-szare; w niektórych miejscach brakuje mi kontrastu... | Dzięki martin33-73 za uwagę, całkiem prawdopodobne, że jest tak, jak napisałeś. Obrabiałem na lapku i mógł mi się kontrast wydawać większy, a z tą rynną vs. reszta to już wiem, co zrobię
muzyk, nie chcę mocnej winiety dawać, bo to trochę moim zdaniem sztucznie wychodzi. No może ciutkę bardziej Danke
moronica - Wto 31 Maj, 2011
72 takie biurowe
blaine - Wto 31 Maj, 2011
moronica, świetne
martin33-73 - Wto 31 Maj, 2011
moronica,72 pierwsza klasa
moronica - Wto 31 Maj, 2011
dzieki to test nowej zabawki
nadzik - Wto 31 Maj, 2011
co byście zrobili inaczej / lepiej ? :
73.
dragossani - Wto 31 Maj, 2011
@73: Troszkę razi przepał tła. Prawdopodobnie z tego powodu winieta ma tak ostry przebieg. Tło prosi się o nieco stonowania. Ja bym też nieco rozjaśnił okolice oczu (blendą lub w postprocesie). A tak ogólnie jest całkiem fajnie. Kadr wydaje się OK.
kufel - Wto 31 Maj, 2011
74.
75.
[ Dodano: Wto 31 Maj, 2011 18:50 ]
i 76
psylo - Wto 31 Maj, 2011
ad 73. nie sam przepał razi ale ogólnie tło... jest zbyt nierównomierne... w ogóle nie korensponduje z postacią i odrywa wzrok... to tak na pierwszy rzut... osobiście okolice oczu bym nie rozjaśniał...
@ 74. - przyznam kufel, że zdecydowanie bardziej widzi mi się ta wersja... ;>
@ 72. - przyjemne w odbiorze...czyste... dobre ;>
kufel - Wto 31 Maj, 2011
psylo napisał/a: | 74. - przyznam kufel, że zdecydowanie bardziej widzi mi się ta wersja... ;> | mówisz o porównaniu do wersji kolorowej?
psylo - Wto 31 Maj, 2011
tak... ;>
kufel - Wto 31 Maj, 2011
mnie tam trudno ocenić która lepsza
psylo - Wto 31 Maj, 2011
kolorowa wersja była fajna ale wzrok latał jak opętany... przez co nadawało się rzeczywiście do 'innej'... w tym przypadku wzrok można spokojnie skupić i oglądać każdy obraz z osobna... tak więc i tak wsio zależy od dnia i odbiorcy.. na dziś dla mnie ta wersja lepszejsza... ;>
i aby odbić od tych czystych B/W
77.
sputnik
z innej beczki to mam nadzieję, że nie nażarłeś się nieumytych ogórków;>
Imperial - Wto 31 Maj, 2011
74. jest moc
z poczatku myslalem, ze to Ty zlozyles kolarz ^^
kufel - Wto 31 Maj, 2011
psylo napisał/a: | kolorowa wersja była fajna ale wzrok latał jak opętany | no takie bylo mniej więcej założenie, by zdjęcie "uderzało" kolorami
psylo napisał/a: | z innej beczki to mam nadzieję, że nie nażarłeś się nieumytych ogórków;> | hę
Imperial napisał/a: | z początku myślałem, ze to Ty złożyłeś kolarz ^^ | aż tak kreatywny nie jestem
fatman - Wto 31 Maj, 2011
kufel - mur przy bramie floriańskiej - extra. Zaprzeczenie koloru.
Peregrynowałem w piątek po Nowej Hucie. Jest tam kilka miejscówek (np. spalony budynek elektromontażu na Ujastek. Czekam na burzową pogodę).
psylo - Wto 31 Maj, 2011
kufel napisał/a: | psylo napisał/a: | kolorowa wersja była fajna ale wzrok latał jak opętany | no takie bylo mniej więcej założenie, by zdjęcie "uderzało" kolorami
psylo napisał/a: | z innej beczki to mam nadzieję, że nie nażarłeś się nieumytych ogórków;> | hę |
to miało być do muzyka ;>
muzyk - Wto 31 Maj, 2011
74. i po zawodach, ale...
77 jest takie socrealistyczne
psylo - Wto 31 Maj, 2011
77. miało być bardziej jak z Tarkovskiego... ze Stalkera.. czyli w sumie socreal ale w przyszłości...
ale okazało się, że przy tym sputniku, który bardziej pasuje do solarisa, był ukryty pewien dziennik:
78.
PN
blaine - Sro 01 Cze, 2011
Kufel, cała seria bardzo udana, brawo!
Ode mnie pare spacerowych gniotów
79.
IMG_7759-Edit by ddmkr, on Flickr
80.
IMG_7778-Edit by ddmkr, on Flickr
81.
IMG_7772-Edit by ddmkr, on Flickr
muzyk - Sro 01 Cze, 2011
Blaine, no bardzo fajne te "gnioty", zwłaszcza 81.
blaine - Sro 01 Cze, 2011
Dzięki!
muzyk - Sro 01 Cze, 2011
82. Chaos.
kufel - Sro 01 Cze, 2011
blaine, fatman, muzyk, dzięki
[ Dodano: Sro 01 Cze, 2011 14:14 ]
nie taki znowu chaos, calkiem fajny kadr.
[ Dodano: Sro 01 Cze, 2011 14:15 ]
blaine,zapomnailem ,Twoja seria również udana, naj jak dla mnie 79 i 81
Imperial - Sro 01 Cze, 2011
odgrzebalem stara serie...
83.
84.
85.
86.
87.
88.
cybertoman - Sro 01 Cze, 2011
89. 10
psylo - Sro 01 Cze, 2011
Imperial bardzo widzi mi się Twój set... filmowe kadry, historia która płynie jak każdy dzień - najczęściej pod wiatr... to już kolejne filmowe kadry w tym wątku... w kolorowych nigdy nie zobaczyłem tych powiązań i historii...
podobnie sprawa się ma ze zdjęciem 89.
w tym przypadku z "Karino" mi się kojarzy ;>
w B/W jakoś łatwiej mi przyjąć pewne braki głównie ostrości, w kolorze dużo trudniej z tym...
muzyk - Czw 02 Cze, 2011
Dzięki Kufel!
martin33-73 - Czw 02 Cze, 2011
Jeszcze jeden autoportret.
90.
eljot1987 - Czw 02 Cze, 2011
martin33-73, szkoda że fajek się nie tlił
martin33-73 - Czw 02 Cze, 2011
eljot1987 napisał/a: | szkoda że fajek się nie tlił |
W poprzednim się tlił, ten jest na sucho...
muzyk - Pią 03 Cze, 2011
Imperial - 87 uważam, że interesujące.
Cybertoman - 89 - takie filmowe. Ciekawe!
Martin - świetny klimat, acz szkoda, że nie na "mokro".
Jak ustawiłeś ostrość, że taka skóra wyszła?
91. Noc.
martin33-73 - Pią 03 Cze, 2011
muzyk napisał/a: | Jak ustawiłeś ostrość, że taka skóra wyszła? |
To kwestia światła. Żeby dobrze pokazać fakturę skóry i nie tylko to boczne światło zawsze. Prostopadłe do obiektywu i z małej powierzchni świecącej(nie softboks) np. czasza albo jak w tym przypadku zwykła lampka biurowa. Powstaje wtedy duży kontrast(światła i cienie) i pory skóry są dobrze widoczne.
komor - Pią 03 Cze, 2011
psylo napisał/a: | w kolorowych nigdy nie zobaczyłem tych powiązań i historii...
(…)
w B/W jakoś łatwiej mi przyjąć pewne braki głównie ostrości, w kolorze dużo trudniej z tym... |
Bo to wszystko są tanie działania podprogowe: jak cz-b to znaczy, że stare, a jak stare to może być nieostre i krzywe, ale wzbudza melancholię, wspomnienia, szacunek (niepotrzebne skreślić).
Mi się podobają 84 (83 za ciemne dla mnie), 87. 89, 90, 91 też fajne, choć już to działanie podprogowe jakby mniejsze.
moronica - Pią 03 Cze, 2011
92
kufel - Sob 04 Cze, 2011
prawie jak sejsmograf co to sie odbija w wodzie? jakieś słupki?
dr11 - Sob 04 Cze, 2011
moronica, podoba mi się takie podejście
blaine - Sob 04 Cze, 2011
Mi również bardzo się widzi.
moronica - Sob 04 Cze, 2011
kufel, maszty zaglowek dzieki za komentarze
muzyk - Pon 06 Cze, 2011
Moronica.
Bardzo ciekawe zdjęcie.
93. Hamburg 100 lat później (18).
dr11 - Pon 06 Cze, 2011
muzyk, pomysł z położeniem przedni Tak normalnie byłoby mniej ciekawie.
Poorane, hdr-owane, ale chyba tu bardziej przypasuje.
94. Gustaw Waza z żoną.
http://woophy.com/download/1192844
muzyk - Pon 06 Cze, 2011
Dzięki Doktorze!
Cytat: | 94. Gustaw Waza z żoną. |
Świetne! Wygląda jakby nagrobek był kontynuacją malowidła z lewej.
kufel - Pon 06 Cze, 2011
król z królowa wspolnie spoglądający w okno.. fajnie to skadrowałeś. świtne
muzyk - Wto 07 Cze, 2011
95. Stade.
masza - Wto 07 Cze, 2011
muzyk, bardzo podoba mi się Twoje zdjęcie.
muzyk - Wto 07 Cze, 2011
Cytat: | muzyk, bardzo podoba mi się Twoje zdjęcie. |
Dziękuję i cieszę się
Tymczasem kontynuacja tematu. Jeden zafarb - jak radziliście, ba nawet jeden z reguły film - Ilford 50
96. Hamburg 100 lat później (19).
moronica - Wto 07 Cze, 2011
oba fajne, dobra kompozycja i nie popsute kombinatorstwem
muzyk - Sro 08 Cze, 2011
moronica napisał/a: | oba fajne, dobra kompozycja i nie popsute kombinatorstwem |
Bóg przelej!
97. Hamburg 100 lat później (20).
Usjwo - Sro 08 Cze, 2011
muzyk 95 !!
muzyk - Sro 08 Cze, 2011
Dzięki!
98. Hamburg 100 lat później (21).
blaine - Sro 08 Cze, 2011
Cała najnowsza seria hamburgowa mi się podoba!
nozomi - Sro 08 Cze, 2011
Hamburgowa seria jest wypaśna. Nie wiem czemu ale te zdjęcia przypominają mi przemyt spodni owinietych wokół szyi niby szalik z głębokiego DDR-u w latach 80-tych. Ech... czasy
muzyk - Sro 08 Cze, 2011
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa!
krych - Pią 10 Cze, 2011
99 w pionie
100 i poziomie
fatman - Nie 12 Cze, 2011
krych - 99 i 100... bardzo. Pozuim chyba lepszy. Nie tak ciasno. Gdzie to?
Niesamowita miejscówka.
Ostatnio podobnie zapuszczony cmentarz (ale żydowski) w Przemyślu penetrowałem.
101.
krych - Nie 12 Cze, 2011
fatman twoja też fajna, lubię takie klimaty
ja swoją zrobiłem w Łagowie, było tam więcej grobów ale stały na nich znicze a nie chciałem ich ruszać. W planach mam zamiar pojechać tam jeszcze raz
102
nazgul - Pon 13 Cze, 2011
A mnie 94 i 99/100 bardzo pasują.
I bardziej poziom niż pion.
muzyk - Wto 14 Cze, 2011
99 i 101 bardzo mi się podobają!
103. Kładka.
fatman - Wto 14 Cze, 2011
Ciekawa ta kładka na 103. Zagęszczona struktura.
Rozumiem, że to nadal Hamburg?
muzyk - Wto 14 Cze, 2011
fatman napisał/a: | Ciekawa ta kładka na 103. Zagęszczona struktura. |
Dziękuję!
Co do struktury, to nie trafiłem z ostrością, czy raczej nie za bardzo chciałem pokazywać ostrości desek u dołu.
fatman napisał/a: | Rozumiem, że to nadal Hamburg? |
Tak. W sumie powinienem był dopisek dać... a niech tam. Niech będzie, że 22.
To jest pomost-kładka mniej więcej na wysokości stacji U-3 Baumwall.
104. Hamburg 100 lat później (23).
DevEBM - Czw 16 Cze, 2011
No to może się ujawnię (nie znam się na portretach i nigdy wcześniej tego nie robiłem więc proszę o wyrozumiałość)
105
DevEBM - self portrait by Dev EBM, on Flickr
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
DevEBM, mocne!
dr11, Dzięki
muzyk - Czw 16 Cze, 2011
DevEBM - świetne zdjęcie, tylko ramka trochę nie tego.
106. Nie zastawiać wjazdu.
107. Wrota.
108. Hamburg, St. Petri
kufel - Czw 16 Cze, 2011
DevEBM, podobnie jak muzyk, ramkę wywalić
muzyk, w 108 kadrowanie nie do konca mi pasuje.
muzyk, kufel - no tamka to tego... ehm... efekt zabawy w Silver Effex
107 - podoba mi się. Na 108 podszedłbym chyba parę kroków bliżej, żeby latarnia z lewej nie właziła w kadr
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
muzyk, tam w Hamburgu jest taka wesoła uliczka chyba Ciekawe jakby wyglądała w cz-b
107 mi się podoba.
muzyk - Pią 17 Cze, 2011
kufel napisał/a: | muzyk, w 108 kadrowanie nie do konca mi pasuje. |
DevEBM napisał/a: | Na 108 podszedłbym chyba parę kroków bliżej, żeby latarnia z lewej nie właziła w kadr |
Zdjęcie już jest przycięte i chciałem zostawić latarenkę, ale... macie rację. Jest ona tam niepotrzebna. Jeśli już, to kilka u dołu w rzędzie, ale nie chciałem mieć reklam sklepów, stąd cięcie.
Dzięki Wam za 107 i rady.
dr11 napisał/a: | tam w Hamburgu jest taka wesoła uliczka chyba Ciekawe jakby wyglądała w cz-b |
Spróbuję ustrzelić.
moronica - Pią 17 Cze, 2011
109
110
muzyk - Pią 17 Cze, 2011
111. Hamburg 100 lat później (24).
112. Hamburg 100 lat później (25).
moronica - Pią 17 Cze, 2011
111 super, takie napakowane
muzyk - Sob 18 Cze, 2011
moronica napisał/a: | 111 super, takie napakowane |
Dziękuję!
W Twoich przykuwa uwagę rozłożenie bokehu w 110 - ciekawe.
113. Cmentarz cholerny.
114. Cmentarz cholerny 2
kufel - Sob 18 Cze, 2011
muzyk, 111 udane
lancer - Sob 18 Cze, 2011
muzyk, fajne kompozycje
muzyk - Sob 18 Cze, 2011
Kufel, Lancer dziękuję!
115. Pamiętają czas spotkania dwóch wielkich kompozytorów, którzy zapewne po nich osobiście wchodzili.
masza - Sob 18 Cze, 2011
muzyk, piękny ślimak na 115 A tytuł wprawia w zadumę.
muzyk - Sob 18 Cze, 2011
Dzięki Masza.
Tytuł nawiązuje do spotkania Bacha z Buxtehudym w Lubece. Co prawda Buxtehude grał w mariackim, nie u Jakuba, ale można przyjąć, że wspólnie odwiedzili organy Stellwagena do których schody na zdjęciu prowadzą. Miałem okazję tam być. Same niesamowitości.
116. Pamiętają czasy spotkania dwóch wielkich kompozytorów (2).
kufel - Sob 18 Cze, 2011
noo, 115 extra. coraz to lepsze kadry muzyk
[ Dodano: Sob 18 Cze, 2011 12:49 ]
a co do 116 to spróbowałbym skadrować bardziej po skosie.
muzyk - Sob 18 Cze, 2011
kufel napisał/a: | noo, 115 extra. coraz to lepsze kadry muzyk |
Dzięki!
Cytat: | a co do 116 to spróbowałbym skadrować bardziej po skosie. |
Myślałem o tym, czy nie przewrócić by trochę, ale w sumie pierwszy pomysł był właśnie taki jak na zdjęciu, stąd zostało.
117. Znak czasu - ponad 80 lat po spotkaniu Bacha z Buxtehudym.
Helium - Nie 19 Cze, 2011
118. Zimowa Motoryzacja Retro
Uploaded with ImageShack.us
muzyk - Nie 19 Cze, 2011
Helium, fajna "blaszka" (auto).
Zdjęcie ma ciekawy klimat
119. Hamburg 100 lat później (26).
120. Niemi świadkowie spotkania dwóch wielkich kompozytorów.
dr11 - Nie 19 Cze, 2011
muzyk, na 119 przydałyby się bombowce w kluczu
120 wieje grozą...
muzyk - Pon 20 Cze, 2011
Dzięki Doktorze.
121. Puck.
Helium - Pon 20 Cze, 2011
muzyk napisał/a: | Helium, fajna "blaszka" (auto). |
Ciężko mi się było dogadać z właścicielem auta, bo to Austriak, ale udało mi się dowiedzieć, że to prawie w 100% oryginalny Morgan '62
muzyk - Wto 21 Cze, 2011
Helium napisał/a: | prawie w 100% oryginalny Morgan '62 |
Czasem widuję takie auta w Hamburgu.
122. Elbphilharmonie s/w.
123. Okno.
moronica - Pią 24 Cze, 2011
124
125
muzyk - Pią 24 Cze, 2011
O!
Oba wspaniałe ze wskazaniem na 124!
126. Stade (2).
127. Stade (3).
128. Hamburg 100 lat później (27).
moronica - Pią 24 Cze, 2011
128 ekstra, 127 wolalabym z bardziej subtelnym niebem
a tak w ogole to calkiem niezle to idzie jak na watek, odnosnie slusznosci ktorego bylo tyle watpliwosci na poczatku
muzyk - Pią 24 Cze, 2011
Dzięki!
moronica napisał/a: | a tak w ogole to calkiem niezle to idzie jak na watek, odnosnie slusznosci ktorego bylo tyle watpliwosci na poczatku |
Co cieszy
hijax_pl - Pią 24 Cze, 2011
moronica napisał/a: | a tak w ogole to calkiem niezle to idzie jak na watek, odnosnie slusznosci ktorego bylo tyle watpliwosci na poczatku | Patrząc na autorów wszystkich prac w tym wątku można się pokusić o taki wniosek:
muzyk vs reszta świata
1:1
Daniel*1977 - Pią 24 Cze, 2011
118 za ciasne według mnie zdjęcie, ale obiekt zacny
124 i 125 jak obrazy
128 jest bdb
129
goodbye by Daniel*1977, on Flickr
130
extremly unfocused by Daniel*1977, on Flickr
131
black by Daniel*1977, on Flickr
132
veins by Daniel*1977, on Flickr
133
the horizon by Daniel*1977, on Flickr
134
ventilator by Daniel*1977, on Flickr
135
stones by Daniel*1977, on Flickr
pitras - Pią 24 Cze, 2011
Daniel*1977, 130 ostrość tak minimalne prze stożkiem ?
jasiekcom - Sob 25 Cze, 2011
Daniel*1977, 129,130,131,132, 134 na tak z naciskiem na 131 , natomiast 133 i 135 na nie
Tworas - Sob 25 Cze, 2011
a mi 133 się podoba ale 135 faktycznie nie
129 moim zdaniem takie pstrykowate
130 imho za miękkie
131 bardzo fajne
132 też dobre
133 dla mnie super, przypadło mi bardzo do gustu
134 nie mówi do mnie
135 nie podoba mi się
TS - Sob 25 Cze, 2011
Helium, b. fajnie - graficznie - wygląda 118, ciasny kadr mi nie przeszkadza
muzyk, podoba mi się takie ciepłe zabarwienie Twoich zdjęć. Z tej strony - 120 i 128 najlepsze, a na 119 brakuje mi uciętych narożników.
moronica, wybieram 125, a w ogóle to fajny pomysł - fajerwerki cz-b
Daniel*1977, 132 świetne, 133 też dobre, ale żaglówka mogłaby być trochę niżej, 135 nie bardzo (pierwszy plan - ?)
Kilka ze styczniowego spaceru brzegiem Wisły w W-wie
136.
137.
138.
139.
muzyk - Nie 26 Cze, 2011
Hijax, Daniel, TS - dzięki za spojrzenie i miłe słowa. Każda opinia ważna, cieszy, pomaga.
TS - co do narożników - masz absolutną rację. Mnie też ich brakuje, ale... ciężko było, bo najszersza ogniskowa 19 ("Wojtek" 19-35 f3.5-4.5), a jako, że nie za bardzo z położeniem się na chodniku... więc narożników niet.
Może z Tokiną 11-16 nawojuję więcej (jak w końcu kupię... ).
Twoje 136 - bardzo na tak, z tymże, troszkę może za dużo ostrości.
Na 139 wyciągnąłbym trochę z nieba.
TS, to klisza?
Daniel, z Twoich przemawia bardzo do mnie 134 i 135.
TS - Nie 26 Cze, 2011
TS, to klisza?
|
T-max 3200. Dlatego spory kontrast i ziarno, choć i tak mniejsze niż z Neopana 1600 - dlatego b. lubię tego Kodaka. Na te warunki brałbym 400-tkę, ale zostało mi trochę klatek z żywej szopki. Choć wtedy 136 by nie powstało, bo to 100 mm mocno domknięte, a statywu nie miałem .
Dzięki za komentarz!
kufel - Nie 26 Cze, 2011
140.
wrzucałem kiedyś w kolorze.
[ Dodano: Nie 26 Cze, 2011 12:00 ]
141.
pitras - Nie 26 Cze, 2011
kufel, 141 troszkę miękkie ale mi się podoba
kufel - Nie 26 Cze, 2011
miękkie w sensie ze nieostre czy o światło i kontrast chodzi ?
muzyk - Pon 27 Cze, 2011
Kufel, 141 ma bdb klimat, zwłaszcza, że jest lekko rozmyte.
Ewentualnie zrezygnowałbym z dwóch osób i lekko nagiął zdjęcie w prawo, albo wręcz bardziej skupił się na konstrukcji widzianej pod kątem nawet na tle samego nieba.
142. Bestia...
TS - Pon 27 Cze, 2011
kufel, 140 bardzo mi się podoba (choć także dlatego, że to dobrze znane rejony ). Super niebo, filtr jakiś?
Na 141 kompozycja nie do końca mi pasuje, bo teraz z prawej trochę pusto, a lewa ciąży. Widziałbym to właśnie tak jak pisze muzyk, bo most ma ciekawą konstrukcję i warto ją pokazać .
Imperial - Pon 27 Cze, 2011
140. zostawil bym flage w kolorze
143.
bhpchmiel - Pon 27 Cze, 2011
kufel, na 141 bardzo podoba mi się "miękkość" tego zdjęcia - a co do kadru to zgadzam się z przedmówcami
kufel - Pon 27 Cze, 2011
muzyk, bhpchmiel,pitras,TS,Imperial, dzięki za uwagi . z ludzi w kadrze nie chciałem rezygnować,choć kadr samej konstrukcji tez mam jak obrobię to wrzucę .
filtr był użyty ale w wersji cyfrowej
TS - Sro 29 Cze, 2011
Ładny aparacik z tego Porsta . Trzy lata temu szukałem analogowej lustrzanki i bawiłem się różnymi pożyczonymi, m.in. Porstem OCN. Troszkę inny model (też manual Cosiny). Bardzo mi się spodobał, tylko obiektyw miałem jakiś słaby. Pożyczyłem też wtedy Zenita TTL i różnica na korzyść Porsta była powalająca pod każdym względem.
mozer - Czw 30 Cze, 2011
144.
|
|