|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa i przewód
ferengi - Pon 16 Maj, 2011 Temat postu: Lampa i przewód Cześć
Właśnie kupiłem swojego pierwszego Speedlighta i uczę się go obsługiwać. W związku z tym mam pytanie: jaka jest przewaga przewodu synchronizacyjnego nad sterowaniem lampą za pomocą przedbłysków? Czy poza oczywistym faktem, że przedbłyski mogą z różnych przyczyn nie docierać do lampy, przewód ma jakieś zalety? Taki kawałek kabla jednak trochę kosztuje i zastanawiam się czy warto.
hijax_pl - Pon 16 Maj, 2011
No więc przewód przydaje się w sytuacji kiedy korpus nie potrafi zdalnie owej lampy aktywować
W trybie TTL przedłbysk i tak będzie, z kablem czy bez - jakoś przecież aparat musi zmierzyć ilość odbitego światła.
Ale w trybie M z kablem nie będzie żadnych przebłysków.
komor - Wto 17 Maj, 2011
ferengi, kabel może się przydać wtedy, gdy lampę masz na brackecie w najbliższej okolicy korpusu lub innych podobnych sytuacjach, gdy lampa jest na tyle blisko, że nie da się wysterować optycznie. Oczywiście poza oczywistym przypadkiem, kiedy Twój korpus nie obsługuje sterowania bezprzewodowego.
ferengi - Wto 17 Maj, 2011
Rozumiem. Dzięki. Generalnie, w takim razie, raczej nie jest to sprzęt pierwszej potrzeby. Możecie poradzić od czego zacząć jeżeli chodzi o dodatkowe akcesoria do lampy?
hijax_pl - Wto 17 Maj, 2011
A jakim masz korpus?
hijax_pl napisał/a: | A jakim masz korpus? |
Nikon D90
A jaką masz lampę? SB900?
hijax_pl napisał/a: | A jaką masz lampę? SB900? |
Eh powinienem od razu napisać.
SB-700.
Hm.. Filtry masz, zdalną obsługę też.. Jak nie potrzebujesz nic konkretnego to w sumie nic nie musz kupować No chyba, że drugą lampę aby bardziej kreatywne oświetlenie tworzyć
jaad75 - Wto 17 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | Hm.. Filtry masz, zdalną obsługę też.. Jak nie potrzebujesz nic konkretnego to w sumie nic nie musz kupować No chyba, że drugą lampę aby bardziej kreatywne oświetlenie tworzyć | Zależy wprawdzie od zastosowania, ale przede wszystkim przydałby się statyw oświetleniowy, uchwyt parasolkowy, jakaś parasolka, może blenda...
ferengi - Sro 18 Maj, 2011
Dzięki. Zacznę od blendy, bo i tak chciałem. Później statyw ośw. Drugą lampę to bym chciał, ale jakiś czas nic z tego - chyba że w zdrapkę wygram
edmun - Sro 18 Maj, 2011
a ja tak nieśmiało zapytam.
mam lampę starożytną którą chciałbym używać poza stopką na body.
lampa nie ma ttl'a itp, tylko 2 bolce, czyli plus i masę. wyzwala się po zetknięciu.
o ile na body nałożona jest i czasami zadziała (bo plastikowa nóżka lampy niezbytnio pasuje perfekcyjnie w gorącą stopkę mojego Canona), o tyle chciałbym się nią trochę pobawić na odległość, ale nie za pomocą bezprzewodowego systemu bo mnie nie stać.
Na allegro znalazłem przewód, który wpina się w gorącą stopkę w aparacie, a na drugim końcu ma żeńską stopkę dla lampy, jednakże na allegro ceny takich przewodów są kosmiczne.
Jakieś inne rozwiązanie poza samoróbką za pomocą rozmontowania dwóch rozwalonych/uszkodzonych sprzętów (jeden aparat żeby wymontować stopkę i jedna lampa żeby wymontować drugą) ?
komor - Sro 18 Maj, 2011
No tańszego rozwiązania niż to, co podałem Ci podczas spotkania nie znajdziesz:
40D --- kabel PC --- kostka synchro ze złączem PC --- lampa starożytna.
Kostka synchro np. taka. Kabel PC możesz sobie w zasadzie dowolnym 2-żyłowym kablem (np. audio) przedłużyć na parę metrów jak potrzebujesz.
hijax_pl - Sro 18 Maj, 2011
komor, wystarczy dwie (odpowiednie) kostki PC połączyć kablem audio
Jedną już pokazałeś. Drugą może być np taka
edmun - Sro 18 Maj, 2011
hmm przewód audio ok.. a końcówki/wtyczki ?
hijax_pl - Sro 18 Maj, 2011
Sam przewód 5m PC-PC nie jest znowu taki drogi
komor - Czw 19 Maj, 2011
Jak kupować przewód PC, to wystarczy jedna kostka, bo 40D ma złącze PC. Aukcja wskazana przez Hijaxa jest tańsza (a i drugie łącze PC widać na kostce), a jak łączyć kablem audio, to potrzebne są dwie kostki, ale nie takie ze złączem PC, tylko takie z jackiem. Dobrze rozumiem Twoją intencję, hijax_pl?
edmun - Pią 20 Maj, 2011
hijax_pl, wielkie dzięki za linka. faktycznie dobrze podpowiadasz. wystarczy mi taki przewód a z drugiej strony przy złączu PC wepnę kostkę dla lampy.
jeszcze fajniej że jest to w jednym sklepie to tylko raz za przesyłkę zapłacę i komplet wyjdzie mi za 50 zł wraz z przesyłką.
hijax_pl - Pią 20 Maj, 2011
komor napisał/a: | Dobrze rozumiem Twoją intencję? | Dokładnie tak
edmun napisał/a: | wielkie dzięki za linka | U r welcome
komor - Pią 20 Maj, 2011
edmun napisał/a: | hijax_pl, wielkie dzięki za linka. faktycznie dobrze podpowiadasz |
To samo Ci mówiłem podczas spotkania, niewdzięczniku jeden.
edmun - Pią 20 Maj, 2011
komor, tyle że zapomniałeś telefonu i nie podrzuciłeś aukcji
ale dobrze dobrze, Tobie też dziękuje za pomoc. zamówiłem już, więc niedługo pewnie się pokuszę abyś użyczył mi parasolki itp to może i jak w końcu się przekonam do używania lampy z dala od aparatu
tak podsumowując cała zabawa to koszt 60-70 zł, czyli zabytkowa lampa manualna, przewód i kostka, może w przyszłości jako wstęp do nauki wystarczy mi zrobić samemu statyw, dyfuzor i jakąś parasolkę kupić i może być naprawdę ciekawie
No i oczywiście będę się jak zwykle posiłkował na start czasopismem a komor Ty pewnie w kwestii praktycznej będziesz mentorem
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc... Od dawna o tym myślałem a nie wiedziałem jak tanio wprowadzić to w życie
hijax_pl - Pią 20 Maj, 2011
edmun, jest taka fajna książka: "Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej" Freemana...
edmun - Pią 20 Maj, 2011
hijax_pl, a wiesz że może mam ją gdzieś na półce w domu ?
tyle że w DFV jest artykuł właśnie jak zbudować sobie statyw za pomocą rzeczy które można zakupić w IKEI za grosze, nawet z budową ładnego dyfuzora na statyw do lampy
nowam - Nie 22 Maj, 2011
Tylko że w tej wspomnianej książce Freemana jest taki rozdział: "Pozycjonowanie głównego źródła światła". Już tylko dla tego rozdziału warto sięgnąć po tę książkę.
edmun - Nie 22 Maj, 2011
przeszukałem półkę i nic na temat lamp nie znalazłem pomocnego
jakby co - zakupię pewnie coś potrzebnego
jutro jadę do Ikei po artykuły do budowy sprzętu
[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 16:58 ]
otrzymałem przesyłkę, wszystko działa jak należy. nie ukrywam że zacznę dopiero się tego wszystkiego uczyć, stąd też i pytanie. czy warto używać lampy wbudowanej kiedy błyskam lampą zewnętrzną (czyli robić jakiś fill light za pomocą skompensowanej wbudowanej lampy) ? czy też odpuścić sobie całkowicie ?
|
|