forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 600D

ketras - Pon 16 Maj, 2011
Temat postu: Canon 600D
Witam, zastanawiałem się czytałem i wybór padł chyba na Canon 600D. Mój budżet wzrósł na kwotę 3100 zł w tej kwocie chciałbym kupić body+szkło + kartę pamięci.
Z racji tego iż tryb video jest dla mnie bardzo ważny (na pierwszym miejscu foto rzecz jasna) to zastanawiałem się pomiędzy 600D a 550D, 600D oferuje za około 400zł więcej bujany ekran, sterowanie lampami i kilka drobiazgów. Mnie to przekonuje. Jak zakładałem poprzedni wątek 60D body stało po 3200zł bez wahania kupiłbym, lecz dziś cena podskoczyła pod 3500zł za body i niestety to już nie jest mój pułap (ciekawe co 70D zaoferuje).

I tak myślę kombinuję, że na początek 600D z kitem a za miesiąc stałkę 50 1.8 bym dokupił. a po zakupie canona może heliosa 2.0 w 100zł z adapterem zmieściłbym się? Warto byłoby kupić? Kartę Sandisk CompactFlash Extreme III 8GB (80zł) transfer 20 Mb/s do płynnego nagrywania i serii wystarczy?

Czy poza C600D kitem i baterią warto dokupić zwykły filt hoy za 29zł? by nie porysać szkiełka i pyłków nie nałapać a może lepiej kupić ochłonę przeciwsłoneczną tylko tulipan czy pełną "doniczkę" co lepsze i czym to się różni?

Gdyby mi nie wyszedł zakup 600d bo moja sytuacja finansowa jest ciut skomplikowana to będę miał na pewno ok 1600zł w takim wypadku co lepiej z używek kupić - korpus + jakiś standardowy kit może ciut dłuższy i chętnie stałka do portretu, Co byłoby lepsze 450D , 40D , a może k10D , D80 lub coś innego?

ophiuchus - Pon 16 Maj, 2011

To może odłożyć kupno stałki 50 F1.8 i wziąć 60D jednak? Jeśli rozważasz zakup nowej sześćsetki to chyba nie taki zły pomysł. Bawiłem się nim niedawno i jestem pozytywnie zaskoczony wygodą trzymania korpusu - jak na trzycyfrowego Canona to naprawdę fajnie. Gdyby miał ciut szybszą serię, pojemniejszy bufor i celniejszy AF to sześćdziesiątka nie miałaby racji bytu :D Z używanych, które wymieniłeś chyba łyknąłbym 40D - ze względu na ogólne wyważenie między jakością matrycy, a możliwościami korpusu.

no właśnie sęk w tym, że Tego 50 1.8 dokupię za 2 miesiące, a teraz za 2-3 tygodnie dokupiłbym może heliosa bo z adapterem do canona powinienem się zmieścić w kwocie 100zł. Zakup na raty odpada. Po drugie szykuje się 70D to może za rok/półtora przesiadłbym się z 600D na 70D jak sytuacja finansowa pozwoli (choć chyba lepiej będzie inwestować w szkła).
No i czy warto dokupić ten pseudo filtr za 30zł by paprochów w obiektywie nie było czy te osłonę przeciwsłoneczną tylko jaką tulipan czy doniczkę?

ophiuchus napisał/a:
Gdyby miał ciut szybszą serię, pojemniejszy bufor i celniejszy AF to sześćdziesiątka nie miałaby racji bytu :D

No właśnie a żadna firma nie strzeli sobie gola by wypuścić korpus dający takie same osiągi a cenę niższa od innego droższego korpusu, Ciekaw jestem co będzie miał nadchodzący 650D skoro każdy kolejny canon serii 3 cyfrowej jest o około 400zł droższy to 650D będzie oscylował w cenie 60D - wtedy będzie ciekawie-ot taka dygresja.

Wracając do sprawy. Jeżeli jednak będę musiał dysponować kwotą około 1600zł to czy 40D będzie w tym budżecie najlepszym korpusem? Czytałem, że 450D ma lepsze możliwe do korzystania iso 1600 a 40D na iso 800 powinno się poprzestać.

B o g d a n - Pon 16 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Witam, zastanawiałem się czytałem i wybór padł chyba na Canon 600D. Mój budżet wzrósł na kwotę 3100 zł w tej kwocie chciałbym kupić body+szkło + kartę pamięci.

Kupuj i fotografuj: CANON EOS 600D + 18-55 IS II.
O filtrach za 29 zeta zapomnij.
Nowe modele są nieco droższe od starszych ale dość szybko spadają do ceny poprzednika tak więc na pewno kiedyś 650D nie będzie kosztował tyle co 60D. :wink:

kufel - Pon 16 Maj, 2011

z tym polecaniem 18-55 IS II az tak bym sie nie spieszyl ;) gdzies mi sie obiło o uszy (oczy) ze to konstrukcja ze starego 18-55 :shock: a ten byl jak wiadomo kiepski...

kufel napisał/a:
z tym polecaniem 18-55 IS II az tak bym sie nie spieszyl ;)

A z jakim innym obiektywem w zestawie zmieścisz się w 3100 zł?
Nowe modele Canonów są właśnie z nowymi 18-55 IS II.

kufel napisał/a:
gdzies mi sie obiło o uszy (oczy) ze to konstrukcja ze starego 18-55
Ze starego ale 18-55 IS, a on jest całkiem dobry na początek i za niską cenę w komplecie. :smile:

No tak ale nic sensowniejszego nie znajdę do kwoty 3100zł wraz z kartą pamięci przecież.
Tak jak myślałem Bogdan czyli takie filtry odpadają. A co z osłoną przeciwsłoneczną warta zakupu i jaka tulipan czy te pełne "doniczki"

Początki zawsze są trudne. W końcu dziś obsługuje panasa LZ-8 z podobnym światłem, więc ten kit przecież gorszy optycznie być nie może od tej małpki

IvotoK - Pon 16 Maj, 2011

ketras napisał/a:
No i czy warto dokupić ten pseudo filtr za 30zł by paprochów w obiektywie nie było czy te osłonę przeciwsłoneczną tylko jaką tulipan czy doniczkę?

Zdecydowanie nie warto takiego filtru kupować! Jest na potycznych (taki błąd mi się wkradł przy pisaniu, ale nie poprawiłem, bo dobrze pasuje do tego, co się zazwyczaj pod testami dzieje :razz: ) test filtrów, ale on Ci nie pokaże, o co tak naprawdę chodzi. Najlepiej wybrać się do dystrybutora/sprzedawcy filtrów Hoya, oni mają taki cwany próbnik - cztery, o ile się nic nie zmieniło, filtry Hoya w jednym filtrze - każdy zajmuje 1/4 koła, pod spodem, w pudełku, krążek z czarnego filcu. Kiedy patrzysz nań, to filc jest czarny tylko przy Hoya HMC i Super, przy pozostałych - mleko. Mleko widać na zdjęciach jako obniżony kontrast. Więc filtr brać warto, ale dobry, nie "szybę" za grosze.

Osłonę też warto brać, ale nie jako alternatywa dla filtru, bo ona przecież do czego innego służy - chodzi tu nie tyle o ochronę szkła i zwiększenie kontrastu przez odcięcie zbędnego UV, ale o zwiększenie kontrastu przez eliminację bocznego oświetlenia, niepochodzącego od fotografowanego obiektu, w skrajnych przypadkach minimalizuje powstanie flar przy zdjęciach pod słońce.

Jeśli jest wybór, to tulipan. To w zasadzie doniczka z doklejonymi płatkami. Matryca czy błona są prostokątne i jeśli zasłonisz obiektyw czymś okrągłym, to w końcu spowodujesz winietowanie na rogach. Da się to zrobić tylko do pewnej granicy, powyżej której rogi winietują. Ale góra, dół i boki mają jeszcze "zapas", można je przysłaniać dalej. Dlatego te miejsca można wydłużyć i tak powstaje osłona tulipanowa, która oczywiście jest skuteczniejsza.

ketras napisał/a:
A co z osłoną przeciwsłoneczną warta zakupu i jaka tulipan czy te pełne "doniczki"

Osłona oryginał Canon EW-60C, jak to mówisz "doniczka". :smile:

B o g d a n napisał/a:

A z jakim innym obiektywem w zestawie zmieścisz się w 3100 zł?
Nowe modele Canonów są właśnie z nowymi 18-55 IS II.

Generalnie wchodzi jeszcze 550D ale tutaj co mogę wybrać by zmieścić się w 3100 z kartą pamięci? Generalnie to nic chyba, no może poza 50mm 1.8 ale te 400zł wolałbym jednak do bujanego ekranu dorzucić co z produkcjach filmowych może być przydatne. Chociażby robiąc jakiś flycam domowej roboty i trzymając go na wysokości krocza ekran bujany w tym przypadku niezastąpiony czyż nie.

Bogdan polecasz tę pełną, a w takim razie dlaczego jeśli można wiedzieć? Bo na allegro tulipany stoją po 30zł (cena filtru który odpadł) one są gorsze?

No to teraz są zdania podzielone co do osłony pełna czy doniczka, kto się obroni :razz:

kufel - Pon 16 Maj, 2011

B o g d a n, jeśli to konstrukcja z 18-55 IS to nie ma problemu bo jak na tego rodzaju obiektyw to jest całkiem OK. :) natomiast nie mam pewności czy właśnie nie chodzi o konstrukcje poprzednią czyli bez IS.

kufel napisał/a:
B o g d a n, jeśli to konstrukcja z 18-55 IS to nie ma problemu bo jak na tego rodzaju obiektyw to jest całkiem OK. :) natomiast nie mam pewności czy właśnie nie chodzi o konstrukcje poprzednią czyli bez IS.

Tylko jaki sens byłoby pakować coś starego w nową obudowę i chwalić się - oto nowy ulepszony obiektyw. Sens jest ekonomiczny ale czy firma zrobiłaby takie jaja?

ketras napisał/a:
Bogdan polecasz tę pełną, a w takim razie dlaczego jeśli można wiedzieć?

Bo jest to dedykowana konstrukcja dla tego szkła (EW-60C) i na pewno nie będzie Ci spadała z obiektywu, czego nie można na pewno powiedzieć o innych alternatywnych rozwiązaniach, dostępnych na rynku. Taśmą izolacyjną przecież nie będziesz mocował, prawda. :wink:

jurand - Pon 16 Maj, 2011

Bez IS jest teraz 18-55 III i chyba o ten chodzi że słabizna.
dr11 - Pon 16 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Bogdan polecasz tę pełną, a w takim razie dlaczego jeśli można wiedzieć?
Może dlatego, że tutaj tulipan jest wysoce niepraktyczny.

jurand napisał/a:
Bez IS jest teraz 18-55 III i chyba o ten chodzi że słabizna.

A bo w zestawie z 600D miałbym 18-55 IS II. Czyli można odetchnąć w pewnym sensie.

No a co z kartą pamięci zapis 20 mb/s wystarczy ? By nie było zapchania bufora podczas serii i nagrywania filmu?

No i co w kwestii ewentualnego kupna używanego/bądź nowego korpusu z obiektywem/wami do 1600zł ? Jak z tymi używalnymi iso w 40D? Do 1600zł co byłoby z obiektywem godnego polecenia.

jurand napisał/a:
Bez IS jest teraz 18-55 III
Gdzie takie cuda wyczytałeś?
kufel napisał/a:
natomiast nie mam pewności czy właśnie nie chodzi o konstrukcje poprzednią czyli bez IS.
Kufel, tak na zdrowy rozum, przecież sam IS to dodatkowa grupa soczewek, jak więc wersja IS II ma wziąć układ optyczny z wersji w ogóle bez IS'a? :wink:
Nie powtarzajmy niestworzonych rzeczy. :smile:

dr11 - Pon 16 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
jurand napisał/a:
Np. tu http://www.photoreview.co...ew-lenses-.aspx
jurand - Pon 16 Maj, 2011

Mam 60d + kartę 16GB Adata (class10) szału nie ma, ale wystarcza w zupełności.
W/g testów jak pamiętam zapis wychodził nieco ponad 16MB/s a odczyt 18MB/s.
Tryb video i seria chodzi płynnie i nie zauważyłem "zapychania" bufora :wink:

[ Dodano: Pon 16 Maj, 2011 23:40 ]
B o g d a n napisał/a:
jurand napisał/a:

Pierwsze lepsze ceneo czy insze allegro też o tym mówi.

dr11 - Pon 16 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
Kufel, tak na zdrowy rozum, przecież sam IS to dodatkowa grupa soczewek, jak więc wersja IS II ma wziąć układ optyczny z wersji w ogóle bez IS'a? :wink:

Nie-IS: http://www.canon.com/came...5~56ii.html?p=2
Lens Construction (group) 9
Lens Construction (element) 11

IS: http://www.canon.com/came...~56_is.html?p=2
:P

IvotoK - Pon 16 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
B o g d a n napisał/a:

:P

Cudze chwalicie... a na optycznych też są diagramy:
bez IS

z IS

:razz:

dr11 - Pon 16 Maj, 2011

IvotoK, dziwnie podobne do źródłowych ;)
IvotoK - Wto 17 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
IvotoK, dziwnie podobne do źródłowych ;)

Jak się weźmie zdjęcie z IS z optycznych i potraktuje je levelsami w PS (input levels = 0.16) to widać ślady po niebieskich liniach :grin:

B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

dr11 napisał/a:

No tak, jedna soczewka, a tyle może zdziałać. :wink:

Poszukajcie na jakiejkolwiek stronie Canona szkło opisane handlowo EF-S 18-55mm III
Ja niestety nie mogę. :razz:

IvotoK - Wto 17 Maj, 2011

Proszę:
18-55 III

dr11 - Wto 17 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
Jak się weźmie zdjęcie z IS z optycznych i potraktuje je levelsami w PS (input levels = 0.16) to widać ślady po niebieskich liniach :grin:
A to dowód, że w Canonie używają PS :D ;)
B o g d a n - Wto 17 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
Proszę:
18-55 III

No to mamy Australię. Ktoś bliżej znajdzie? :smile:
Pewnie się naczytali zacytowanego przez dr11 newsa. :wink:

dr11 - Wto 17 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
Pewnie się naczytali zacytowanego przez dr11 newsa
Tak, cross-linkują sobie newsy ;)

http://www.canon-europe.c...1&type=download
Sekcja History, punkt drugi :)

kufel - Wto 17 Maj, 2011

B o g d a n napisał/a:
ale ja zaznaczyłem ze taką informacje tylko wyczytałem , nigdzie nie napisałem ze to pewnik ;)
ketras - Wto 17 Maj, 2011

No to jak karta taka styka to dobrze. A co z tą ewentualną drugą opcją kupna używanego/bądź nowego korpusu z obiektywem/wami do 1600zł ? Jak z tymi używalnymi iso w 40D? Do 1600zł co byłoby innego z obiektywem godnego polecenia?

[ Dodano: Sro 18 Maj, 2011 13:53 ]
P.S. w marcu w fotojokerze body 60D kosztowało 3270zł dziś 3500zł jak sądzicie czy cena ma szansę wrócić do tej starej bo mnie to załamało, przed wyjściem 600D cena była niższa a tu nagle pach poszła w górę a przecież powinna iść w dół. Gdyby spadła do tych 3200zł to bym odczekał i dopłacił do 60D za miast 600D a tak....

Baku - Sro 18 Maj, 2011

Używalność ISO jest pojęciem dość względnym. Nie jestem mistrzem odszumiania, więc w zasadzie w żadnych warunkach nie obawiam się podbijania do 400. W sytuacjach awaryjnych dobijam do 800 i tej wartości nie przekraczam. ISO 1000 w 40D generuje już obrazki nieakceptowalne dla mnie, chyba że chodzi nie o jakość a udokumentowanie jakiegoś zdarzenia i po prostu ma być zdjęcie.

Co do cen, to raczej trzeba by zajrzeć w szklaną kulę, bo tu sporo zależy od kursów walut.

Nieznamsie - Sob 28 Maj, 2011

Witam.

Mam dylemat czy canon 550d czy 600d bowiem wszystko sprawdziłem i różnice między tymi aparatami są praktycznie tylko w specyfikacji lampy i rozdzielczości zdjęć i obrotowym wyświetlaczem. I teraz mi chodzi o to czy 550d nie posiadający możliwości zdjęć 16:9 może posiadał jakis firmware który nie wiem zmieniał opcje i dodawał tą funkcje bo to trochę słabo wygląda jak lustrzanka za 2300zl nie ma zdjęć w 16:9..

hijax_pl - Sob 28 Maj, 2011

Nieznamsie napisał/a:
to trochę słabo wygląda jak lustrzanka za 2300zl nie ma zdjęć w 16:9..
To raczej cecha kompaktów wszelkiej maści i prostych lustrzanek z bajerami będącymi na pograniczu świata p&s ;)

czyli sugerujesz , że opcja 16:9 jest zbędna ?

Nieznamsie, ja nic nie sugeruje... Jeśli ktoś chce oglądać foty tylko na telewizorze - jego sprawa. Tylko po co się ładować w lustrzanki wtedy?

Z drugiej strony zawsze można przyciąć w kompie... Nawet taka picasa to umożliwia...

no doskonale o tym wiem , że można zmienić zdjęcie za pomocą programu na 16:9 tylko , że w sumie nowy 550d kosztuje 2300 a canona 600d można już mieć za 2600 więc w sumie chyba te 300 zł jak się ma warto dać choć by za ten nowy ekran wyciągany no i poprawione body.

Przy tak małej różnicy w cenie - dopłaciłbym do 600d.
kozidron - Sob 28 Maj, 2011

Nieznamsie napisał/a:
no doskonale o tym wiem , że można zmienić zdjęcie za pomocą programu na 16:9 tylko , że w sumie nowy 550d kosztuje 2300 a canona 600d można już mieć za 2600 więc w sumie chyba te 300 zł jak się ma warto dać choć by za ten nowy ekran wyciągany no i poprawione body.

warto to dołożyć 200 ziko do używanego 50D , tylko co z tego jak z przodu zamiast obiektywu będzie plastikowy 18-55is w takiej sytuacji to jeden pies.

nie interesuje mnie 50d dlatego , że nie kręci filmów a będą potrzebne/przydatne mi. Obiektywy już mam i nie ma wśród nich kitowego i nie mam zamiaru takim operować.
ketras - Nie 29 Maj, 2011

Nieznamsie napisał/a:
nie interesuje mnie 50d dlatego , że nie kręci filmów a będą potrzebne/przydatne mi. Obiektywy już mam i nie ma wśród nich kitowego i nie mam zamiaru takim operować.

No to jak interesuje Cię tryb video warto dopłacić do 600D właśnie ze względu na bujany ekran. Przy dziwnych kadrach przyda Ci się bardzo a różnica nie jest kolosalna. Rzecz jasna możesz wybrać połączenie 50D z 600D = 60D ale cena może być zaporowa.

Także jak video ma być wykorzystywane lepiej dorzucić teraz 300zł i później nie żałować.