forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 20D

gammah - Nie 22 Maj, 2011
Temat postu: Canon 20D
Witam wszystkich.
Kupiłem używanego Canona 20D dla żony do nauki fotografii.
Wynalazłem na allegro (po wielu poszukiwaniach) egzemplarz, który miał mieć zrobione między 10000 a 12000 zdjęć. Rewelacja... Pojechałem do właściciela (około 110 km. w jedną stronę) obejrzeć aparat i podczas oględzin wydawał się być OK. Właściciel zapewniał, ze mało nim zdjęć robił, większość czasu przeleżał w szafie, bo miał zwykłego cyfraka itp., itd.
Po jednym dniu używania zaczął zacinać się spust migawki. Na tę chwilę łapie ostrość ale by po tym wykonać zdjęcie trzeba bardzo mocno wcisnąć spust...
Czy to możliwe by po deklarowanych 12000 zdjęć padł spust migawki?
Pierwszy raz kupiłem używany sprzęt i chyba się nadziałem...

IvotoK - Nie 22 Maj, 2011
Temat postu: Re: Canon 20D
gammah napisał/a:
Witam wszystkich.
Kupiłem używanego Canona 20D dla żony do nauki fotografii.
Wynalazłem na allegro (po wielu poszukiwaniach) egzemplarz, który miał mieć zrobione między 10000 a 12000 zdjęć. Rewelacja... Pojechałem do właściciela (około 110 km. w jedną stronę) obejrzeć aparat i podczas oględzin wydawał się być OK. Właściciel zapewniał, ze mało nim zdjęć robił, większość czasu przeleżał w szafie, bo miał zwykłego cyfraka itp., itd.
Po jednym dniu używania zaczął zacinać się spust migawki. Na tę chwilę łapie ostrość ale by po tym wykonać zdjęcie trzeba bardzo mocno wcisnąć spust...
Czy to możliwe by po deklarowanych 12000 zdjęć padł spust migawki?
Pierwszy raz kupiłem używany sprzęt i chyba się nadziałem...

Zajrzyj tutaj i sprawdź sam, jaki jest przebieg. Sam program tu.

Czy to możliwe? Wszystko jest możliwe, co nie oznacza, że to jest powszechne. Może gość ma "ciężką łapę"? Jako wada powinno być to w aukcji opisane. Ja bym zwracał.

muzyk - Pon 23 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
Zajrzyj tutaj i sprawdź sam, jaki jest przebieg. Sam program tu.

"The shutter counter will not be displayed (or will be displayed as "0") on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D"
Zatem jak sprawić, żeby pokazał ilość klapnięć lustra w 20D/30D?

dr11 - Pon 23 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Zatem jak sprawić, żeby pokazał ilość klapnięć lustra w 20D/30D?
Serwis only. Tamten soft działa tylko z Digicami od III wzwyż. I nie zlicza kłapnięć migawką wywołanych włączaniem/wyłączaniem LV.
IvotoK - Pon 23 Maj, 2011

Moja kulpa, przepraszam :oops: Faktycznie ów program nie działa dla 20D.

Ale cóż, dla chcącego... Poniższa metoda działa na pewno, nie odpisywałem tyle godzin, bo żeby nie dać znowu ciała, zdobyłem RAWy z 20D i sprawdziłem - licznik się zgadza a na kolejnych zdjęciach wzrasta o 1, nawet po wyzerowaniu, więc metoda jest sprawdzona osobiście, choć nie moja i dosyć popularna. Działa wyłącznie z Canon EOS 20D!

1. Pobieramy ten program .
2. Wypakowujemy i klikamy na winhex.exe. Pojawia się okienko, klikamy OK.
3. Klikamy Alt + F5 i zaptaszkowujemy 16 bit, unsigned i Big Endian:

4. Klikamy Ctrl + O i wybieramy ostatni zrobiony plik RAW. Pojawia się okienko, klikamy OK.

5. Klikamy ikonę ze strzałką lub Alt + G:

6. Wpisujemy w okno 95d

7. W cały czas otwartym po prawej okienku pojawia się odpowiednia (dla offset:95D) wartość liczbowa:

(W tym przykładzie jest to 54023)

I to jest ilość zdjęć zrobionych przez EOSa 20D.

muzyk - Wto 24 Maj, 2011

a jakiś patent na 30D? :neutral:

Może to:

opis - plik setup tam podany nieaktualny

program

Próbowałem tak:

Otworzyłem ostatni plik wg. w/w wskazówek. Wyszło 64520 :shock: (innym razem 18761...)
Spróbowałem otworzyć zdjęcie wcześniejsze - tyle samo.
Po ponownym zrobieniu zdjęcia - nie ma przyrostu. Lypa. :roll:
Może nie działa rzeczywiście z 30D? :neutral:

IvotoK - Wto 24 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
a jakiś patent na 30D? :neutral:

Może to:

opis - plik setup tam podany nieaktualny

program

Próbowałem tak:

Otworzyłem ostatni plik wg. w/w wskazówek. Wyszło 64520 :shock: (innym razem 18761...)
Spróbowałem otworzyć zdjęcie wcześniejsze - tyle samo.
Po ponownym zrobieniu zdjęcia - nie ma przyrostu. Lypa. :roll:
Może nie działa rzeczywiście z 30D? :neutral:

Działa tylko z 20D, nie wiem, czemu na podanej przez Ciebie stronie wymieniony jest 30d(?) Metoda co do zasady jest ta sama, tylko z innym edytorem szesnastkowym.

Dla 30D w punkcie 6 prawdopodobnie trzeba wpisać 9B0 zamiast 95d. Niestety, nie mam żadnego dostępu do sampli .cr2 z 30D. Ale chętnie usłyszę, czy działa

muzyk - Wto 24 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
Ale chętnie usłyszę, czy działa

Po wpisaniu 9B0 pokazuje się 1814 - czyli nieprawda.
:neutral:

luke130 - Sro 25 Maj, 2011

Można by spróbować zrobić jakąś charakterystyczną liczbę zdjęć i plik z zerowym i trzynastym porównać w jakimś edytorze (o ile mnie pamięć nie myli to hexedit miał taką funkcję) tak aby program wyszukał offsety różniące się liczbą 13. Cy cós tak.
Oczywiście fotografować darki aby jak najmniej się różniły.

dr11 - Sro 25 Maj, 2011

luke130 napisał/a:
Chyba lepiej totalne przepały :P Darki mogą mieć losowy szum :)
luke130 - Sro 25 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
luke130 napisał/a:
Chyba lepiej totalne przepały :P Darki mogą mieć losowy szum :)

True, true...

IvotoK - Sro 25 Maj, 2011

luke130 napisał/a:

W zasadzie nie muszą się nie różnić. RAW jest podzielony na sekcje a to jest niewielki obszar, w reszcie, gdzie znajdują się dane samego obrazu, można już nie szukać. Tylko, że w necie nigdzie nie ma sampli 30D. Chyba od niedawna testujący wrzucają do nowszych modeli, a z próżnego...

muzyk - Sro 25 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
a z próżnego...

i du.a o :neutral:

muzyk napisał/a:
IvotoK napisał/a:
a z próżnego...

i du.a o :neutral:

??? Przecież Ty masz 30D? Możesz się samplami podzielić, niekoniecznie ze skokiem "13" :roll:

hijax_pl - Sro 25 Maj, 2011

A jak jest pewność, że 30D w ogóle do EXIFa to zapisuje?

Swoją drogą diff na dwóch CR2 zrobionych w tych samych warunkach odpowie na to pytanie...

gammah - Sro 25 Maj, 2011

IvotoK - dzięki stary!
Sprawdziłem Twoim programem i wyszło mi 12108 zdjęć!
Czyli tyle ile mnie zapewniali poprzedni właściciele, że jest między 10000 a 12000 zdjęć.
Ja zrobiłem nim myślę około 200 zdjęć od zakupu - wychodzi na to, że ludzie byli uczciwi tylko trafiłem na felerny spust migawki ;-)
Szczęście w nieszczęściu... hehe
Jeszcze raz dziękuję za link do programu.

hijax_pl napisał/a:
A jak jest pewność, że 30D w ogóle do EXIFa to zapisuje?

Żadna :smile:

hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą diff na dwóch CR2 zrobionych w tych samych warunkach odpowie na to pytanie...

Tak właśnie przypuszczam. Obie podane wartości (dla 20D i 30D) znalazło google. Pierwszą sprawdziłem przed podaniem, do drugiej zabrakło materiału, więc tylko zacytowałem.

PS. Widzę, że wątkotwórca jest on-line: kolego gammah, dyskusja teraz tyczy się 30D, podana na początku metoda działa poprawnie dla 20D.

EDIT: Proszę uprzejmie :grin: ; spóźniłem się z postscriptum...

gammah - Sro 25 Maj, 2011

Wątkotwórca... tak to ja ;-)
muzyk - Sro 25 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
Przecież Ty masz 30D?

ok.
IvotoK napisał/a:
niekoniecznie ze skokiem "13" :roll:

Co to znaczy?

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

muzyk napisał/a:
Co to znaczy?
Że nie musisz robić 13tu RAWów tylko wystarczą trzy po sobie, żeby porównać różnice. Najlepiej jak zrobisz je przy takim samym manualnym WB, takich samych parametrach naświetlania, przejarane w 100% oraz przy C.Fn. 19: Add original decision data - OFF. Wówczas porównując owe RAWy na poziomie edytora hex można mieć nadzieję, że znajdą się jakieś nielosowe różnice, wskazujące na zapis licznika migawki do pliku.
muzyk - Czw 26 Maj, 2011

IvotoK, jak mogę Ci wysłać trzy rawy z 30D?
hijax_pl - Czw 26 Maj, 2011

muzyk, analizę możesz zrobić przecież sam. To nie jest żaden rocket science ;)
muzyk - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
muzyk, analizę możesz zrobić przecież sam. To nie jest żaden rocket science

Ok, ale czym? Mam dwa programy winhex i xvi32.

Ściągnij sobie demo np: UltraCompare
muzyk - Czw 26 Maj, 2011

Porównałem przedostatni i ostatni (przepalone, bez af - te same parametry).
Wyszło 15049 :neutral:
Ale nie wiem, czy to to prawdę podaje ... :zalamany:

No ale co z tego porównywania wyszło? Ile bajtów jest różnych? Składają się w jakieś 32 bitową wartość? Jaka jest różnica między tymi wartościami w obu plikach?
muzyk - Czw 26 Maj, 2011

IvotoK - Czw 26 Maj, 2011

muzyk napisał/a:

Może zuploaduj je ogólnie dla wszystkich. Pewnie nie tylko ja spróbuję w nich grzebać. :lol:
Jakaś strona w rodzaju mediafire.com ifile.it ? Najlepiej te bez premiumów, bo np. z rapida nie każdy może ściągać.

luke130 - Pią 27 Maj, 2011

IvotoK napisał/a:
muzyk napisał/a:

Może zuploaduj je ogólnie dla wszystkich. Pewnie nie tylko ja spróbuję w nich grzebać. :lol:
Jakaś strona w rodzaju mediafire.com ifile.it ? Najlepiej te bez premiumów, bo np. z rapida nie każdy może ściągać.

A nie można ich po prostu wysyłać na maila na życzenie? Autor będzie miaj przynajmniej jako taką kontrolę kto je otrzymał.

IvotoK - Pią 27 Maj, 2011

luke130 napisał/a:
IvotoK napisał/a:
muzyk napisał/a:

A nie można ich po prostu wysyłać na maila na życzenie? Autor będzie miaj przynajmniej jako taką kontrolę kto je otrzymał.

A to jakieś "różowe" fotki mają być? Bo myślałem, że rozmawiamy o "totalnych przepałach"... :lol:

muzyk - Pią 27 Maj, 2011

Przedostatni i ostatni RAW z 30D. Może udałoby się dojść ile faktycznie mój aparat ma "klapnięć lustra" za sobą. Byłbym wdzięczny.

Canon 30D RAW 1

Canon 30D RAW 2

Próbowałem, ale wychodzą raczej nieprawdziwe wyniki. :neutral:

hijax_pl - Sob 28 Maj, 2011

muzyk, ależ żeś sobie wybrał serwis hostujący? :roll:
muzyk - Nie 29 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
ależ żeś sobie wybrał serwis hostujący?

Nie wybrałem, a znalazłem pierwszy lepszy. :wink:

Da radę ktoś sprawdzić, czy cokolwiek da się odczytać na podstawie tych dwóch RAW'ów?

hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011

Na chętnie bym Ci pomógł lecz nie mogę tych plików ściągnąć :mad:
miecio1ron - Nie 29 Maj, 2011

Klikasz w nazwę pliku czyli: _mg_8321.cr2 dla raw 1
hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011

Tiaaaa... A co mam poradzić na komunikat "serwer chwilowo niedostępny"? :razz:
miecio1ron - Nie 29 Maj, 2011

musisz im zapłacić 2 zł :mad:
dr11 - Nie 29 Maj, 2011

Mi się udało ściągnąć. Są różnice na poziomie nagłówka, ale nie widzę na szybko jakiś powiązań. Jakby się znało rzeczywisty przebieg aparatu to może by to gdzieś zaprowadziło :)
Ciekawe jest to, że dane właściwe są totalnie różne :D

IvotoK - Nie 29 Maj, 2011

Cholera, przeca pisałem o darmowych hostach, nawet dwa podałem. A teraz mam:

:?:

[ Dodano: Nie 29 Maj, 2011 23:18 ]
Jak połączyć dwa wpisy? Komunikat mówi, że minęło ponad 60 minut i nie mogę edytować...

Dobra wiadomość - udało mi się pobrać.
Zła - nie ma w nagłówku wielkości różniących się o 1, więc przypuszczalnie tej informacji w RAWach z 30D nie ma :sad:

Z ciekawości zapytam - to czyste RAWy z puszki są? Bo tam jakiś Tomek jest:

[ Dodano: Nie 29 Maj, 2011 23:19 ]
Aha - już wiem - dodaje automatycznie. Tylko trochę głupio, że tego edytować się nie da, bo ta godzina mierzona jest od pierwszego postu :???:

muzyk - Pon 30 Maj, 2011

Z tym hosterem to serio, było napisane że za friko.
Poza tym, chyba zawsze jest tak, że za normalny się nie płaci, a premium kosztuje...
Co do napisów - "Tomek" jest dodane w programie canońskim.
Inne to chyba automatycznie. Czy mam to usunąć?

Czyli co, RAWy z 30D nie dają informacji o przebiegu?

Chyba kopsnę się do jakiegoś serwisu - z ciekawości.
A może lepiej nie wiedzieć? :grin: :roll: