forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 300 dpi

karbanatek - Pon 23 Maj, 2011
Temat postu: 300 dpi
Witajcie. Mam problem, rozpoczołem własną działalność i do katalogu swoich wyrobów pororobiłem zdjęcia OLYMPUSEM SP-590UZ. Do tej pory słuzył mi do fotek rodzinnych i amatorskich krajobrazów. W drukarni zażyczyli sobie abym dał im zdjęcia o rozdzielczości 300dpi. Mój OLYMP. daje max 72 mimo iż wlk poszczególnej fotki zajmuje ponad 5 Mb pojemności. Wyjaśnijcie o co chodzi i poradżcie czy wymienić aparat ..jaśli tak to na jaki lub może jakiś program który czyni cuda?
Pozdrawiam

moronica - Pon 23 Maj, 2011

DPI to tylko i wylacznie informacja dla drukarki, ile punktow ma "upchac" na cal. dlatego to samo zdjecie drukowane w 72dpi bedzie fizycznie znacznie wieksze niz drukowane w 300dpi (poniewaz w 300dpi punkty beda ciasniej upakowane w wydruku). wystarczy otworzyc plik w jakimkolwiek programie graficznym, odhaczyc opcje zmiany wymiarow w pikselach i zmienic DPI. zdjecie na ekranie bedzie wygladalo tak samo (jesli sie powiekszy to znaczy, ze nie zrobiles tego poprawnie) ale wydruk zmieni sie z duzego w niskiej rozdzielczosci na mniejszy w wysokiej rozdzielczosci
karbanatek - Pon 23 Maj, 2011

Dzięki za wyjaśnienia. Popróbuję i zobaczymy co z tego wyjdzie