|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Głowica Fomei Panther 600 Mini - recenzja
Spinq - Wto 24 Maj, 2011 Temat postu: Głowica Fomei Panther 600 Mini - recenzja Fomei niedawno wypuścił na rynek nowa głowicę błyskową. Cena bardzo przystepna, obsługa wygodna i prosta. Nie wszystko jest jednak tak cukierkowe, jak wygląda na pierwszy rzut oka. Głowica ewidentnie przeznaczona jest do używania "z ręki". Zapomnijcie o wysokich statywach, boomach itd, ponieważ poprostu braknie wam kabla zasilającego. Sam kabel podłączany do generatora ma okolo 1,5m. Jest to trwały element i nie wygląda na to by fomei miał przygotować jakiegoś typu przedłużacz. Kolejna sprawa to samo mocowanie czasz modelujących światło, ewentualnie softboxów. Testowałem z softboxem 80x120 i przy lekkim wietrze prawie wyrwało mi box z mocowania. Beauty dish sprawdza się za to idealnie.
Szukam mniejszego softboxa (40x60), i może z nim będzie łatwiej bo lżejszy.
Kolejna sprawa to moc. Lampa jest świetna ale nie ma płynnej regulacji mocy. Inne lampy studyjne przyzwyczają nas, że mozemy zmniejszyć ilość światła, czasami nawet do 1/64 mocy pierwotnej, dając nam łagodne doświetlenie. Tutaj moc regulowana jest skokowo od 1 do 9. Nie jestem w stanie określic jednak za jaką moc odpowiada dana wartość, przy czym najsłabiej lampa błyska z mocą 150ws.150ws przy stosunkowo niskim natężeniu światła zastanego, sprawia że i tak scenę mamy ciemną. Generator spokojnie pozwala na stosowanie triku z wyzwalaniem z lampy systemowej w trybie speed synchro.
Mimo wad uważam, że umiejętnie używana, głowica daje sporo możliwości zabawy ze światłem.
|
|