forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Co kupic do 30d? Sigma, Canon czy Tamron?

Olidora - Sob 22 Wrz, 2007
Temat postu: Co kupic do 30d? Sigma, Canon czy Tamron?
Mam w planach zakup Canona 30D z 2 obiektywami i mam wybor pomiedzy:

Sigma: 28-70, 70-300
Tamron: 28-80, 75-300
Canon: 28-90, 75-300

Podobna cena : tamron najtanszy, canon najdrozszy ( roznica ok 500 zl) , czy w tym wypadku jakosc rowna sie cenie? Naprawde nie wiem na co sie zdecydowac...zaznacze , ze cena ma dla mnie znaczenie, ale jezeli warto to bylabym sklonna dorzucic te 500 zl...

Ahhh, i jeszcze ewentualna opcja to 28- 135 IS...

Pomocy...

goltar - Sob 22 Wrz, 2007

Po pierwsze jeśli podajesz parametry obiektywów to poza producentem i zakresem ogniskowych wypada podać jeszcze jasność bo tak nie wiadomo o który chodzi... np. taka Sigma ma 28-70 f/2.8-4.0 DG oraz 28-70 f/2.8 EX DG...
Po drugie dlaczego wszystkie od 28mm ? będzie Ci brakowało szerokiego kąta :( (dla lustrzanek typu APS-C standardem jest zakres ok 17-50) - chyba że to świadomy wybór. W przypadku Tamrona masz na myśli model 28-75 f/2.8 ? jeśli tak, to z podanych obiektywów wybrałbym właśnie ten lub ewentualnie wspomnianego na końcu Canona 28-135 IS w zależności od celu zastosowania.
Po trzecie - do czego chcesz głównie używać zakupionych obiektywów ?
Po czwarte - jaki maksymalnie budżet możesz przeznaczyć na ich zakup ?
Po piąte - czy masz w zamiar w przyszłości rozbudowywać / zmieniać posiadany zestaw czy zakup ma wystarczyć na dłużej...

Olidora - Nie 23 Wrz, 2007

Witam i dziekuje za odpowiedz, pomimo glupiego pytania...:)

Czyli jeszcze raz:

Tamron: 28-80 f/3.5-5.6 , 70-300, f /4-5.6 Di LD Macro
Canon: 28- 90 f/1.4-5.6, EF 75-300, f/ 4.0-5.6 III
Sigma: 28-70 f/2.8-4 , 70-300 f/4.0-5.6 DG Makro

Do kazdego z tych zestawow wchodzi rowniez nakladka szerokatna, dlatego myslalam, ze to zalatwi sprawe szerokiego kata, chyba , ze sie myle... nie wiem, jestem amatorem , chcacym sie przestawic z compakta na lustrzanke. Duzo podrozuje i interesuje mnie fotografia podroznicza czyli wszystkiego po trochu: reporterskie, krajobraz, portret, architektura...

Chce przezanczyc ok 1200-1300$ (aparat zamierzam kupic w Stanach) i zdecydowanie chcialabym , zeby zakup starczyl na dluzej :)

Teraz zaczelam sie jeszcze zastanawiac czy moze jednak Canon 400D a reszte pieniedzy zainwestowac w porzadne obiektywy....Juz sie calkiem pogubilam....

MM - Nie 23 Wrz, 2007

A co to jest "NAKŁADKA SZEROKOKĄTNA"?

http://cgi.ebay.com/Canon...1QQcmdZViewItem

wiesz co , moze zle to przetlumaczylam, kliknij w link to zobaczysz...i od razu powiedz mi co o tym sadzisz...pozdrawiam

MM - Nie 23 Wrz, 2007

Zapomnij o takich kretyńskich zestawach, wyrzuć je po prostu z pamięci. Jakiś cwaniak myśli, że trafił na debili. Dobieraj sprzęt samemu lub zgodnie z sugestiami a takie stronki jak podałeś wykasuj z kompa. Są ŻAŁOSNE. :shock: :twisted:

wide angle converter...nie wiem jak to sie tlumaczy na jezyk polski....

dobrze wiedziec...
goltar - Nie 23 Wrz, 2007

O teraz to inna rozmowa :)
MM dobrze radzi - o tej nakładce szerokokątnej faktycznie zapomnij ;) Jako podstawowy obiektyw szukaj czegoś w zakresie 17 - 50 do 70.
Olidora napisał/a:
Teraz zaczelam sie jeszcze zastanawiac czy moze jednak Canon 400D a reszte pieniedzy zainwestowac w porzadne obiektywy....
i to jest dobre podejście :) . 400D zrobisz tak samo dobre zdjęcia jak 30D a zaoszczędzisz na lepsze obiektywy. Z drugiej strony cena 30D obecnie jest bardzo atrakcyjna. Pomyśl odwrotnie. Jakie chcesz kupić obiektywy, a za kwotę która pozostanie kupisz body...
Przy takim budżecie i potrzebach wybrałbym Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro lub Tamrona 17-50 f/2.8. Jako tele Sigmę 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro a jeśli Cię stać to Canona EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Do portretu możesz z czasem dokupić Canona 85 f/1.8.
I poczytaj inne wątki na forum w dziale "Obiektywy fotograficzne", gdzie problem doboru obiektywów do Canona był poruszany wielokrotnie.

Olidora - Pon 24 Wrz, 2007
Temat postu: ...
Dziekuje bardzo za rady. Dzieki Wam ustrzeglam sie zakupu badziewia :)
Pozdrawiam