|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha 350 ? czy coś innego
michalpllc - Sro 25 Maj, 2011 Temat postu: Sony Alpha 350 ? czy coś innego Witam
Pewnie takich tematów było na pęczki ale ja mam troszke inne wymagania mianowicie
Będzie to moja pierwsza lustrzanka ( jestem amatorem )
Mam do przeznaczenia 1200zł preferuje jakąś używkę może być obiektyw kit ale.....
Mam wymagania co do samej lustrzanki chciał bym aby miała ręczne ustawianie ostrosci ( chyba nie wszystkie to mają )
chciał bym również aby aparat miał powyżej 10mpixeli
Co powiecie o alphie 350 ? można w niej ręcznie ustawiać ostrosć ?
nie jestem jakoś dobrze obkręcony w temacie ale wiem z doświadczenia że zawsze lepiej uczyć się na własnych błędach ale co do aparatu to wolę tu nie zabłądzić ;]
Z góry dzięki za odp...
Pozdrawiam
MC - Sro 25 Maj, 2011
Z tego co napisałeś to mam wrażenie, że nie do końca wiesz co oznacza "ręczne ustawianie ostrości".
Jeśli jednak wiesz, to oczywiście każda lustrzanka ma taką opcję, ale akurat A350 ze względu na maleńki wizjer jest raczej niespecjalnym wyborem w tym zakresie.
michalpllc - Sro 25 Maj, 2011
co do ręcznego ustawiania ostrości miałem na myśli ustawienie ostrości pokrętłem na obiektywie .....
A co mozesz polecić w tej cenie zamiast a350?
maput - Sro 25 Maj, 2011 Temat postu: Re: Sony Alpha 350 ? czy coś innego
michalpllc napisał/a: | Witam
Pewnie takich tematów było na pęczki ale ja mam troszke inne wymagania mianowicie |
Nieprawda. Nie masz. Tematów z podobnymi wymaganiami było tu już od groma.
A co do pytania - każda lustrzanka ma "opcję" ustawiania ostrości manualnie. Nie widziałem jeszcze obiektywu bez pierścienia ostrości.
Jak chcesz koniecznie ogniskować ręcznie to szukaj czegoś z w miarę przyzwoitym wizjerem. Może jakiegoś Nikona D80 w niezłym stanie uda się za tą cenę na allegro wyrwać ?
hijax_pl - Sro 25 Maj, 2011
michalpllc napisał/a: | co do ręcznego ustawiania ostrości miałem na myśli ustawienie ostrości pokrętłem na obiektywie ..... | No to już coś powinno koledze świtać, że to cecha nie korpusu, ale przekręconego doń obiektywu
1) obiektywy, gdzie priorytet położono na AF niestety mają dość wąski i niewygodny pierścień do ustawiania ostrości
2) aby wygodnie ustawiać, to oprócz czegoś do kręcenia (pierscień na obiektywie) warto mieć możliwość sprawdzenia efektów takiego ustawiania: albo dobry wizjer albo LV.
Czyli ta alpha 350 posiada taką funkcję ?
Przekonuje mnie ona ceną oraz matrycą 14,2
michalpllc napisał/a: | Czyli ta alpha 350 posiada taką funkcję ? | Sprawdzałeś specyfikację?
michalpllc napisał/a: | Przekonuje mnie ona ceną oraz matrycą 14,2 |
A powiedz mi, z czego wynika wymóg min 10Mpx?
mam fujifilm finepix s5600 5,1 i jakość zdjęc mnie nie przekonuje, chciał bym coś o wiele " mocniejszego "
maput - Sro 25 Maj, 2011
Ale jakość zdjęć nie jest wprost proporcjonalna do ilości pikseli. Od pewnego momentu nawet na odwrót
Zanim coś kupisz poczytaj trochę o fotografii... Nie wiesz nic, a to dobrze Twoim wyborom nie służy.
I jeszcze jedno pytanie - czemu koniecznie chcesz ostrzyć ręcznie ?
michalpllc, ilość megapikseli nie zawsze przekłada się na jakość
W moim aparacie wyostrzanie automatyczne nie za bardzo mnie satysfakcjonuje. Co do aparatu to w Końcu jaki najlepiej wziąć ? potrzebuje aparat na następny weekend więc muszę się szybko decydować
michalpllc napisał/a: | W moim aparacie wyostrzanie automatyczne nie za bardzo mnie satysfakcjonuje | Specyfika lustrzanek jest niestety taka, że automatyczny wybór AF może cię jeszcze bardziej niesatysfakcjonujący. michalpllc napisał/a: | potrzebuje aparat na następny weekend więc muszę się szybko decydować | Bierz pierwszy lepszy. Pamiętaj, że kitowe obiektywy mają stosunkowo mały (bo tylko 3x) zoooom...
Cytat: | Bierz pierwszy lepszy. |
To taki zart tak ? ;]
A na poważnie to Powiedzmy że mam do wyboru
Sony A350 (http://allegro.pl/sony-alpha-350-plus-dt18-70-3-5-5-6-i1626130645.html)
Sony A300
Nikon D60 ( http://allegro.pl/aparat-...1630577641.html )
Nikon D3000 ( http://allegro.pl/nikon-d...1630095909.html )
forrest - Sro 25 Maj, 2011
Ja myślę, że Canon EOS 40d lub którykolwiek z Pentax'ów do tego szkło M42 spełnią Twoje oczekiwania w 100%
Pzdr
Sunders - Sro 25 Maj, 2011
michalpllc, z podanych przez Ciebie wybrałbym nikona d3000. Wziąłbym pod uwagę jeszcze:http://allegro.pl/canon-400d-18-55-zadbany-i1627292769.html
[ Dodano: Sro 25 Maj, 2011 21:11 ]
forrest napisał/a: | myślę, że Canon EOS 40d |
Jeśli jest do kupienia na chodzie za 1200pln, to jak najbardziej
michalpllc, Całkiem poważnie pisałem.
RB - Sro 25 Maj, 2011
MC napisał/a: |
Jeśli jednak wiesz, to oczywiście każda lustrzanka ma taką opcję, ale akurat A350 ze względu na maleńki wizjer jest raczej niespecjalnym wyborem w tym zakresie. |
Bo tam do ręcznego ustawiania ostrości to jest LV
A z tej listy to cokolwiek bez jakiejkolwiek różnicy. Dodajmy do tego jeszcze canony jakieś secondhandowe 400d, 450d no i 1000d i będzie komplet.
Każdym z tych aparatów da się zrobić naprawdę świetne zdjęcia. Również świetne technicznie.
darek_z - Czw 26 Maj, 2011
Jak możesz dołożyć to za 1500 zł 1000D lub D3000 możesz upolować nawet nowego.
ketras - Pią 27 Maj, 2011
darek_z napisał/a: | Jak możesz dołożyć to za 1500 zł 1000D lub D3000 możesz upolować nawet nowego. |
To lepiej za te 1500 wyhaczyć Canona 40D ze względu na wizjer jeżeli autorowi zależy na manualnym ostrzeniu czyż nie?
|
|