forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - d7000 vs. 5d

hxc - Sro 25 Maj, 2011
Temat postu: d7000 vs. 5d
witam,

tak jak w temacie. mam dylemat pomiędzy tymi dwoma puszkami. aparat będę kupował gdzieś około lipca/sierpnia, bo pójdę do pracy i sobie zarobię, możliwe też jest kupno używanego 5dmkII, tylko wtedy będę miał pieniądze na 50 f/1.8. na stanie mam 18-70 nikkora więc jest to jakis początek do d7000, jak myślicie?

hijax_pl - Czw 26 Maj, 2011

A jaki masz teraz i jakie masz priorytety? To zupełnie rożne puszki i cieżko będzie je porównywać ;-)
Sunders - Czw 26 Maj, 2011

hxc napisał/a:
na stanie mam 18-70 nikkora więc jest to jakis początek do d7000, jak myślicie?

Tym bym się nie kierował, tylko tym:
hijax_pl napisał/a:
jakie masz priorytety?

Możesz się określić? :smile:

kozidron - Czw 26 Maj, 2011

hxc, nie wiem jaki masz teraz aparat, nie wiem jakie masz priorytety(jaki rodzaj fotografii uprawiasz-przypisy dla Sundersa) ale może zacząć od d90 i porządnych szkieł pod twoje wymagania.
Bo mimo wszystko zasuwać z 5d2+ plastik 50mm lub d7000+ 18-70 to nie jest to co "tygryski lubia najbardziej"- chociaż to zacne puszki :wink: wolałbym d90 + jakieś fajne stałki.

hxc - Czw 26 Maj, 2011

obecnie nie mam żadnej puszki bo zbieram fundusze. sprzedałem d2x, zostało mi 18-70 i jakieś gównianie szkiełka sigmy (24-70 i 70-210 bodajże). moje wymagania - mieć czym focić. im mniej ziarna tym lepiej. im ostrzej tym lepiej. im większą głębia ostrości tym lepiej.
moronica - Czw 26 Maj, 2011

dziwne masz kryterium z ta glebia ostrosci i to nie tylko dlatego, ze to zalezy od obiektywu a nie od korpusu

czemu sprzedales d2x skoro twoim glownym wymaganiem jest miec czym focic? wydaje mi sie, ze bardziej sie skupiasz na sprzecie, ktorego jeszcze nie posiadasz, niz na wykorzystywaniu potencjalu tego ktory posiadasz

MC - Czw 26 Maj, 2011

Jak zależy Ci na dużej GO to z tych dwóch lepiej Nikon, od niego lepiej Olympus czy inny Samsung bezlusterkowy, a najlepiej to kompakt.

moronica napisał/a:
ze to zalezy od obiektywu a nie od korpusu
Oj od korpusu też ;)

moze powinnam byla dodac "glownie" gdyz chcialam uniknac kolejnej dyskusji jaka tu byla niedawno. ktos by zaraz wpadl i tlumaczyl, ze to bzdura a inni by tlumaczyli, ze przy takim samym kadrze to costam, a to znow ale wtedy bedzie inny kat widzenia blablabla :P

hxc, zostań przy d90 i za "nadwyżkę" kup sobie jakieś porzadniejsze szkiełka.

Mimo wszystko mam podobne odczucia jak moronica :neutral:

moronica, no tak :D

Zatem podsumowująć: duże GO to:
1) Korpus z niepełnowymiarową matrycą (im mniejsza tym lepsza)
2) Standardowy obiektyw typu 18-55 (im ciemniejszy tym lepiej)
3) Utrzymywanie w miarę dużych odległości przedmiotowych.

')

hxc - Czw 26 Maj, 2011

d2x sprzedałem z powodu gabarytów, przez ostatnie 1,5 roku był idealny bo nigdzie nie jeździłem, a teraz szykują się wakacje za granicą i chciałbym coś mniejszego. nie mówie, że to ma być coś pokroju 450D czy D3100 ale rozmiarowo podobnego do 5DmkI/II. 5D kusi FF ale będzie szumić na wyższych wartościach, a d7000 nie da mi takiego detalu i ostrości jak 5D, a za to będzie mniej szumić. :F

hxc napisał/a:
a d7000 nie da mi takiego detalu i ostrości jak 5D,
D7000 ma większą gęstość pikseli od 5Dmk2, więc przy powiększeniu 100% będzie miał więcej detalu ;)
Cytat:
a za to będzie mniej szumić. :F
Wg testów i tabelek - wręcz przeciwnie, choć różnica nie jest duża :)
hxc - Czw 26 Maj, 2011

a jeżeli chodzi o mark I w porównaniu z d7000? bo na mkII raczej się nie dorobię...

hxc, przejrzyj sobie wyniki www.dxomark.com

hxc, kalkuluj jaki zestaw wybrac z jakims dobrym obiektywem. dobry zestaw to balans miedzy korpusem a szklem

hxc napisał/a:
a jeżeli chodzi o mark I w porównaniu z d7000? bo na mkII raczej się nie dorobię...

hxc i to wszystko kosztem szkieł..... ?

kufel - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
D7000 ma większą gęstość pikseli od 5Dmk2, więc przy powiększeniu 100% będzie miał więcej detalu ;)
hmm, hijax, czy na pewno chodzi Ci o mkII ?? :)

Mhm...
kufel - Czw 26 Maj, 2011

ja zawsze myślałem ze większa gęstość pikseli daje mniej detalu ( per pixel sharpness) , no ale ok, zostałem wyprowadzony z błędu ;) z tym ze jak porównuje detal z d7000/5dmkII to mimo wszystko plik z piątki ma go wiecej...

Cytat:
zostałem wyprowadzony z błędu ;) z tym ze jak porównuje detal z d7000/5dmkII to mimo wszystko plik z piątki ma go wiecej...

hijax_pl, co niedawno nawet na przykładach pokazał nam fatman73, fakt różnica była minimalna ale była

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

Można też zerknąć na zdjęcia w http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM . Still-life 200 pokazuje przewagę dla 5D mark II, mającego 156px/mm(H). 208,8px/mm(H) z D7000 ma mniejszy detal. Matplaneta przegrała :P ;)

dr11 napisał/a:
Matplaneta przegrała :P ;)

to ja poproszę o graf :wink: :mrgreen:

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

kozidron, ;)
Tak patrzę jeszcze na te porównania i 5DII ma lekką przewagę w detalu nad D7000 prawie wszędzie, oprócz soczystej czerwieni :roll:

kufel - Czw 26 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
oprócz soczystej czerwieni :roll:
a to juz tradycja w canonie ;) z tym ze dotyczy to tylko jpg, w raw problem znika :)

kozidron, A co pokazywał fatman73?

I o czym mowa? O rozdzielczości matrycy? Czy wyostrzaniu jpgów? A moze duet korpus/szkło ?

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
A moze duet korpus/szkło ?
A to z pewnością. Pinhole daje gorsze wyniki ;)

hijax_pl napisał/a:
kozidron, A co pokazywał fatman73?

hijax_pl, sorry a może ja przekręciłem niki :oops: może to nie był fatman73.
W każdym razie uzytkownik X pokazywał fotki na wyższych iso (jak dobrze pamietam) wołane LR-em i można było wyciagnąć odpowiednie wnioski co do szumów i rozdzielczości, zreszta na plus dla d7000- bo to w końcu aps-c vs FF.

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

kozidron, ale mieszasz, jak Zelmer normalnie :D

dr11 napisał/a:
kozidron, ale mieszasz, jak Zelmer normalnie :D

doktorku ale ja mam te fotki ściągniete (tylko że na dysku w domu) a watek jest gdzieś na forumie, tylko jak zwykle nie pamietam gdzie i nie mam weny, zeby go szukać - dziś dopadła mnie dysgóglia i do jutra się z niej nie wyleczę :razz: :wink: .

Znaczy mam na mysli, że piątka wypadła lepiej ale odrobinę, natomiast d7000 i tak spisało się bardzo przyzwoicie bo to w końcu aps-c.

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

To ja zapytam tak - eksperyment myślowy.
Mamy scenkę. Jest na niej obiekt, który ma dużo detalu, np. drzewo z liściami. Kadrujemy to drzewo od korzeni po czubek 5dmkII (21Mpix) i D7000 (16,1Mpix). Robimy zdjęcia 5616 x 3744 (5DmkII) i 4928 x 3264 (D7000). Które zdjęcie da nam więcej detalu?

dr11 napisał/a:
Tutaj nie trzeba eksperymentów...

Przypomnę tylko.. a może lepiej jak siebie zacytuję ;)
hijax_pl napisał/a:
D7000 ma większą gęstość pikseli od 5Dmk2, więc przy powiększeniu 100% będzie miał więcej detalu
:cool: :wink:
maput - Czw 26 Maj, 2011

Jeśli nie będziemy mieli identycznych kadrów, tylko zastosujemy to samo szkło, to D7000 wygra ;)
dr11 - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
dr11 napisał/a:
Tutaj nie trzeba eksperymentów...

Przypomnę tylko.. a może lepiej jak siebie zacytuję ;)
hijax_pl napisał/a:
D7000 ma większą gęstość pikseli od 5Dmk2, więc przy powiększeniu 100% będzie miał więcej detalu
:cool: :wink:
No to już nie wiem o co chodzi, bo mając ten sam kadr, więcej detalu będzie z matrycy, która ma wyższą rozdzielczość. I nie ma co tu kombinować :P Eksperymentów nie trzeba. Wystarczy zrobić zdjęcia przedstawiające to samo :)

Chyba, że chodzi nam o eksperyment porównujący gęstość pikseli na jednostkę długości - nie polegający na zrobieniu tego samego zdjęcia.
maput napisał/a:
Jeśli nie będziemy mieli identycznych kadrów, tylko zastosujemy to samo szkło, to D7000 wygra ;)

Tylko po co to :P Jedyna rzecz, która przychodzi mi do głowy to makro. Ale to nie nowość, że APS-C pozwalają na większe "powiększenie", czyli ilość detalu przy tej samej skali odwzorowania, jak FF.

jaad75 - Czw 26 Maj, 2011

Że Wam się chce... :roll:
W każdym razie, ja bym wybrał D7000, obojętne czy w porównaniu ze starą, czy z nową piątką.

dr11 - Czw 26 Maj, 2011

jaad75, ależ oczywiście :D
Ja bym się zastanowił najpierw jaką szklarnię zamierzam używać a potem podjął decyzję...

No i jeszcze wracając do detalu. Dla niektórych może mieć znaczenie jego ilość w kadrze. Dlatego wybierają wysokorozdzielcze matryce.

dr11 napisał/a:
Tak patrzę jeszcze na te porównania i 5DII ma lekką przewagę w detalu nad D7000 prawie wszędzie, oprócz soczystej czerwieni
Ale to są JPGi prosto z puszki... :razz:
dr11 - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
dr11 napisał/a:
Tak patrzę jeszcze na te porównania i 5DII ma lekką przewagę w detalu nad D7000 prawie wszędzie, oprócz soczystej czerwieni
Ale to są JPGi prosto z puszki... :razz:
Tak :)

Jeśli chodzi o porównanie dla bardziej wymagających, to można otworzyć dxomark, wziąć na tapetę szkło Carl Zeiss Makro-Planar T 100mm f/2 ZE i ZF2, wyświetlić wyniki rozdzielczości na np. f/11 dla 5DmkII oraz D7000. Takie porównanie nie-wprost :P

dr11 napisał/a:
na np. f/11 dla 5DmkII oraz D7000.
Hehe... I dla D7000 już będzie po limicie dyfrakcyjnym, podczas gdy 5Dmk2 nadal będzie pracował w punkt ;)
dr11 - Czw 26 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
dr11 napisał/a:
na np. f/11 dla 5DmkII oraz D7000.
Hehe... I dla D7000 już będzie po limicie dyfrakcyjnym, podczas gdy 5Dmk2 nadal będzie pracował w punkt ;)
To zmień przysłonę :) Do wyboru, od f/2 do f/22 :P
B o g d a n - Pią 27 Maj, 2011

dr11, wspieram Cię duchowo w tej polemice. :wink:
komor - Pią 27 Maj, 2011

kufel napisał/a:
ja zawsze myślałem ze większa gęstość pikseli daje mniej detalu ( per pixel sharpness)

Jak już tą gęstością pikseli przekroczysz możliwości szkła to oczywiście każde dołożenie kolejnych pikseli da Ci coraz większe mydło per-pixel. Ale dopóki szkło daje radę, to z gęstszej matrycy wyciągniesz więcej detalu. Oczywiście wszystko przy założeniu, że porównywane matryce pracują podobnie sprawnie, co nie zawsze jest spełnione…

dr11 - Pią 27 Maj, 2011

komor napisał/a:
z gęstszej matrycy wyciągniesz więcej detalu
Czy to znaczy, że detal z kompaktów jest największy? ;)
komor - Pią 27 Maj, 2011

dr11, proszę czytać ze zrozumieniem :)

komor napisał/a:
Jak już tą gęstością pikseli przekroczysz możliwości szkła to oczywiście każde dołożenie kolejnych pikseli da Ci coraz większe mydło per-pixel

komor napisał/a:
Oczywiście wszystko przy założeniu, że porównywane matryce pracują podobnie sprawnie

dr11 - Pią 27 Maj, 2011

Ale załóżmy, że szkło daje radę. Masz matrycę 16Mpix z kompaktu i 21Mpix z 5DmkII.
hijax_pl - Pią 27 Maj, 2011

A filtry AA? Załóżmy, że są takie same...
komor - Pią 27 Maj, 2011

dr11, szkło daje radę i zakładamy, że matryca kompaktu jest równie sprawna, tak? To wtedy zaczynamy rozpatrywać inne czynniki. :) Po pierwsze zdefiniujmy co to znaczy: więcej detalu. W dotychczasowej dyskusji oznaczało to, że patrzymy na wycinki 1:1 zdjęć z matrycy dużej i małej, gdzie nie zachowujemy tego samego kadru, bo matryca APS-C przytnie nam obraz:

Tymczasem, jak się domyślam, chcesz nasz przekonać do następującego porównania:

I wtedy oczywiście masz rację, że więcej detalu będzie z systemu czerwonego, a nie żółtego. :)

dr11 - Pią 27 Maj, 2011

Cały czas chodzi mi o to, że mamy dwa zdjęcia przedstawiające to samo. Takie porównanie jednej sceny: produktu w studio, krajobrazu, budynku. Tu widzę sens porównania ilości detalu między jednym a drugim zdjęciem.
PS. Świetna grafika :)

hijax_pl - Pią 27 Maj, 2011

dr11 napisał/a:
Cały czas chodzi mi o to, że mamy dwa zdjęcia przedstawiające to samo.
No i dlatego nie możemy się dogadać - ja od początku mówię o wycinku oglądanym w powiększeniu pixel w pixel :)

Patrząc na obrazki globalne - oczywistym jest, że szczegółu MOŻE być więcej gdy jest więcej pikseli na matrycy (a nie większa ich gęstość).
Tylko, że w takim przypadku problematyczne staje się szkło, które przestaje wyrabiać przy zmniejszaniu wielkości matrycy (zwiększaniu gęstości pikseli)

I jeszcze jedno - jak ktoś się pyta o lepszy detal to ja rozumiem, że myśli o wycinkach a nie potężnych odbitkach w 300dpi. Bo jeśli nie, to co po większym detalu skoro robimy dawnsampling do wielkości 800x600? ;)

kozidron - Pią 27 Maj, 2011

komor, grafiki klasa, jestem pod wrażeniem :wink: :mrgreen:
dr11 - Pią 27 Maj, 2011

hijax_pl napisał/a:
I jeszcze jedno - jak ktoś się pyta o lepszy detal to ja rozumiem, że myśli o wycinkach a nie potężnych odbitkach w 300dpi. Bo jeśli nie, to co po większym detalu skoro robimy dawnsampling do wielkości 800x600?

Jak ktoś się pyta o więcej detalu, to rozumiem, że chce go mieć więcej ilościowo na zdjęciu, porównując z drugim wizualnie takim samym ale takim, co ma tego detalu mniej. Czyli chce mieć więcej punktów rejestrujących obrazek i wynikowo więcej punktów na docelowym obrazku.

Jeśli ktoś chce widzieć mniejsze detale, czyli z większą rozdzielczością kątową, to chce mieć bardziej gęstą matrycę. Wówczas zadana ilość pikseli wyciętych z docelowego obrazka będzie odpowiadała mniejszemu wycinkowi kadru niż dla mniej gęstej matrycy, przez co uzyska wyższy ekwiwalent ogniskowej, skali odwzorowania.

W zależności od rozaju uprawianej fotografii można wybrać sobie odpowiedni scenariusz.

Luke_S - Pią 27 Maj, 2011

"Detal ilościowy" przeliczyć można na rozdzielczość liczoną jako ilość linii na wysokość/szerokość kadru. Tutaj wygra ten, kto ma więcej mpx i słabszy filtr AA (zakładam, że szkła są na tyle dobre, że przewyższają możliwości rozdzielcze matryc, więc nie trzeba brać pod uwagę jakości optycznej) - wielkość matrycy nie ma tutaj znaczenia.

5DII będzie trochę lepszy jeśli chodzi o rozdzielczość, małą GO i pracę na wysokich czułościach. D7000 będzie lepszy pod względem rozpiętości tonalnej na niskich czułościach no i generalnie powinien być szybszy i tańszy.

Fatman73 - Pią 27 Maj, 2011

5D Mk II
http://www.mediafire.com/?sob5zix2bqn3i13

D7000
http://www.mediafire.com/?abzlce5717gy2a3

i tu coś jeszcze:
http://www.mediafire.com/?5lqc6fb1l2c3ssz

niestety za cholerę nie pamiętam co tam sprawdzałem/porównywałem, ale jak znam życie to ISO, a na zdjęciach będzie moja żona ;-)

hxc - Pią 27 Maj, 2011

dzieki fatman, bardzo mi to pomogło. ma ktoś może jeszcze obie puszki i pokazać jak bardzo rozmiarowo się różnią piątki od d7000?
jaad75 - Sob 28 Maj, 2011

hxc napisał/a:
ma ktoś może jeszcze obie puszki i pokazać jak bardzo rozmiarowo się różnią piątki od d7000?
A do sklepu się nie możesz przejść?
ketras - Sob 28 Maj, 2011

hxc napisał/a:
dzieki fatman, bardzo mi to pomogło. ma ktoś może jeszcze obie puszki i pokazać jak bardzo rozmiarowo się różnią piątki od d7000?

Masz Zestawienie z rozmiarami, bierzesz kartkę papieru i rysujesz jeden w drugim jak nie masz możliwości obu pomacać.
Dynamic Range

pan.tadeusz - Sob 04 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
No i dlatego nie możemy się dogadać - ja od początku mówię o wycinku oglądanym w powiększeniu pixel w pixel :)

to o tyle ciekawe, że w sąsiednim wątku takie właśnie takie porównanie A55 vs A900 określiłeś jako kretyńskie, a tu jakoś nie zauważyłem byś załamany pytał o podniecanie się suchymi faktami gdy ktoś linkuje 5D kontra D7000 :roll:

hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą co to za kretyńskie porównanie A55 vs A900? To tak jakby porównywać kabriolet do ciężarówki i wyrokować po teście na przyspieszenie do setki :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
skoro są użytkownicy posiadający oba korpusy to takie porównanie wydaje się ciekawe.
Ciekawe z jakiego powodu? Chyba tylko po to by się podniecać suchymi różnicami w specyfikacjach.... :zalamany:
pan.tadeusz napisał/a:
Jakość w tym względzie na poziomie A900 w klasie EL to dobra informacja dla użytkowników, którzy rozważają wejście w bagnet A.
Taaaa... A jak sprawić by mieć te 24Mpix? Interpolować w górę? Jaki zatem cel przyświecał Ci przy cytowaniu tak abstrakcyjnych porównań? Oświecisz mnie? Zresztą... Skoro uważasz takie porównanie za ciekawe, to pewnie zaciekawi Cię też: Canon 7D vs. Barbie Video Girl (przy okazji - osoba wykonująca to porównanie jest właścicielem obu porównywanych urządzeń)

jakiś taki niekonsekwentny się robisz... emo?

[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 12:03 ]
dr11 napisał/a:

Jak ktoś się pyta o więcej detalu, to rozumiem, że chce go mieć więcej ilościowo na zdjęciu, porównując z drugim wizualnie takim samym ale takim, co ma tego detalu mniej. Czyli chce mieć więcej punktów rejestrujących obrazek i wynikowo więcej punktów na docelowym obrazku.

Jeśli ktoś chce widzieć mniejsze detale, czyli z większą rozdzielczością kątową, to chce mieć bardziej gęstą matrycę. Wówczas zadana ilość pikseli wyciętych z docelowego obrazka będzie odpowiadała mniejszemu wycinkowi kadru niż dla mniej gęstej matrycy, przez co uzyska wyższy ekwiwalent ogniskowej, skali odwzorowania.

W zależności od rozaju uprawianej fotografii można wybrać sobie odpowiedni scenariusz.

niby oczywiste a jednak bez tej konkluzji dyskusja wyglądała zupełnie inaczej :)
słusznie piszesz

hijax_pl - Nie 05 Cze, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
to o tyle ciekawe, że w sąsiednim wątku t
Proponuję byś przeczytał oba wątki jeszcze raz. Tym razem ze zrozumieniem.
RB - Nie 05 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Tym razem ze zrozumieniem.

czyli doszliśmy do ściany...

kozidron - Nie 05 Cze, 2011

RB napisał/a:
czyli doszliśmy do ściany...

RB, no ale z tym się już nic nie da zrobić :wink:

RB - Pon 06 Cze, 2011

Cóż, fakt - takich dwóch jak ich dwóch to nie ma ani jednego :mrgreen: