|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki zestaw filtrów HiTech Grad ND do 11-16 Tokina ?
Mashu - Pią 27 Maj, 2011 Temat postu: Jaki zestaw filtrów HiTech Grad ND do 11-16 Tokina ? Witam,
W tym roku wybieram się do paru ciekawych miejsc, gdzie będę miał możliwość fotografowania skalistych brzegów morskich i gór. Myślałem o zaopatrzeniu się w filtry HiTech-a, na Lee mnie nie stać, więc to chyba najlepsza alternatywa. Nie wiem natomiast jakich rozmiarów filtrów użyć, jakiego holdera, żeby to nie winietowało nawet przy 11mm 2.8.
Druga sprawa to Grad ND8 ? Soft edge ? Jakieś sugestie ? Ktoś osobiście używa ?
hijax_pl - Pią 27 Maj, 2011
Co prawda mam 16mm na FF, a nie 11 mm na APS-C, ale skoro kąty podobne...
Mam Cokina Z-pro i filtry Hitecha 150mm. Holder oryginalny można przekonstruować tak by był cieki
Najczęściej używam w sumie ND 0.9 GRAD SE
Mashu - Pią 27 Maj, 2011
A w jakich warunkach ? Tak, żebym miał obeznanie ? Pora dnia, ekspozycja, przysłona ~11 ? etc.. ?
W jakich miejscach ? Woda, plaża ? W moim przypadku będzie to skalista plaża, najczęściej, ale pory dnia różne. Holder kupię Hitech-a, żeby wszystko już grało.
hijax_pl - Pią 27 Maj, 2011
góry, niebo błękitne z chmurami, f ileśtam
fatman - Sob 28 Maj, 2011
Weź 0.6 i 0.9. Zawsze możesz złozyć razem jak będzie bardzo duża różnica jasności między planami i zrobić z tego 1.5.
Filtr 0.3 raczej ci sie nie przyda. Chyba, ze do drobnych korekt światła.
Jak skaliste przegi i góry - bierz soft.
Chiński holder za 15 zł możesz obciąć nożem żeby nie winietował i zostaw tylko jedną szczelinę na filter.
Ja czasami przykładam ręką filter bezpośrednio do obiektywu i focę (ale tylko jak mam na statywie).
mozer - Sro 28 Wrz, 2011
Podłączę się może do tego tematu.
- Nie wyczytałem jaki holder nie będzie winietował na 10 mm na APSC.
- Kiedy jest sens stosować filtry o szerokości 100 mm?
- Czy odwrócony filtr szary Soft sprawdzi się również przy równym horyzoncie - np. nad morzem?
fatman - Sro 28 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Podłączę się może do tego tematu.
- Nie wyczytałem jaki holder nie będzie winietował na 10 mm na APSC. |
Obciety do jednego slotu slim-chinczyk za 15 zl.
mozer napisał/a: | - Kiedy jest sens stosować filtry o szerokości 100 mm? |
Mozna juz od 10 na APS-C a od 8 to juz koniecznie.
mozer napisał/a: | - Czy odwrócony filtr szary Soft sprawdzi się również przy równym horyzoncie - np. nad morzem? |
Odwrocony uzywany jest przewaznie do zachodow. Lepszy bedzie hard. Nad morzem jak najbardziej.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Nie wyczytałem jaki holder nie będzie winietował na 10 mm na APSC. | A stronkę Cokina sprawdzałeś?
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
A da się tak, żeby mieć 2 sloty na 10mm?
Czy przy 10mm i soczewce 77 będzie problem z filtrem 85mm? Różnica cenowa jest jednak spora...
Domyślam się, że nad morzem lepszy będzie reversed hard, ale czy soft też się nada? byłby bardziej uniwersalny. Nie mam w ogóle doświadczenia ze slotami.
hijax_pl, podobno oryginalne holdery są beznadziejne
hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | podobno oryginalne holdery są beznadziejne | Do 100 mam oryginalny Cokina Z-pro. I jakoś nie widzę beznadziejności
Co prawda Cokina-P nie kupiłbym oryginalnego - do 85 miałem Hitecha oryginalny mozer napisał/a: | Czy przy 10mm i soczewce 77 będzie problem z filtrem 85mm? | U mnie przy takim kącie (16mm na FF) Cokin-P winietował potężnie. mozer napisał/a: | nad morzem lepszy będzie reversed hard, ale czy soft też się nada? | Moim zdaniem - nada... Z drugiej strony te filtry to cienki płytki / szkiełka, więc czy się ma 2 czy 8 - w zasadzie tyle samo miejsca zajmują...
komor - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | więc czy się ma 2 czy 8 - w zasadzie tyle samo miejsca zajmują... |
Ale chyba portfel odczuje różnicę… :)
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl, znaczy winietował holder, tak? a sam filtr pokrywa obszar soczewki? Niby jest 8 cm zapasu... A czy regulacja ustawienia linii przejścia w pionie jest jakoś ograniczona długością 110 mm? Odczuwa się różnicę w stosunku do długości 150 mm?
Z noszeniem szkiełek nie ma problemu - z ich nabyciem są
Są w ogóle zamienniki holderowo-adapterowe do Z?
Bo jak widzę cenę holdera ponad 200 zł + 90 zł za 1 adapter...
[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 10:54 ]
Na stronie Cokina to piszą, że dla 16 mm to powinien być X-PRO... :/ Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat?
mozer napisał/a: | znaczy winietował holder, tak? | Tak. Co więcej - holder 3-slotowy Hitecha (rozmiaru Cokin-P) winietuje już na 28mm na FF. mozer napisał/a: | a sam filtr pokrywa obszar soczewki? | Tak. mozer napisał/a: | A czy regulacja ustawienia linii przejścia w pionie jest jakoś ograniczona długością 110 mm? | No to tak na logikę - 110mm - 77mm = 36mm marginesu mozer napisał/a: | Odczuwa się różnicę w stosunku do długości 150 mm? | Oj taaaak... mozer napisał/a: | Są w ogóle zamienniki holderowo-adapterowe do Z? | Są, np Lee - ale ten holder kosztuje tyle co porządny kompakt mozer napisał/a: | Bo jak widzę cenę holdera ponad 200 zł + 90 zł za 1 adapter... | Ja za holder dałem coś 170zł czy jakoś tak. Fajne w nim jest to, że można go rozebrać i złożyć wg uznania. Co do adapterów to jest dramat - chińczycy nie podrabiają mozer napisał/a: | Na stronie Cokina to piszą, że dla 16 mm to powinien być X-PRO... :/ Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat? | FF + 16mm + holder Cokin-Z przerobiony na 1 slotowy i jest OK.
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl, no właśnie mnie najbardziej przeraziła cena adapterów - nie mam wszystkiego na 77 mm, a oni chcą co najmniej 90 zł za głupi kawałek metalu :/
A używałeś nakręcanego na obiektyw polara z filtrami szarymi? Gdzieś wyczytałem, że przy filtrach Hi-techa polar powinien być na zewnątrz...
Przeglądałem różne strony i opinie co do winietowania są często różne, ale skoro mówisz, że nie winietuje na 16 mm to spoko
Jeszcze tak może przy okazji trochę nie w temacie, bo chyba masz Hoyę ND8 i ND400 - jak to jest u nich z winietowaniem na takich szerokich kątach? Wygląda, że one nie mają oprawek typu slim.
mozer napisał/a: | A używałeś nakręcanego na obiektyw polara z filtrami szarymi? Gdzieś wyczytałem, że przy filtrach Hi-techa polar powinien być na zewnątrz... | Tak. Gdzieś kiedyś wrzucałem zdjęcia z Alp. Tam był CPL + Hitech ND połówkowy. CPL na obiektywie a na nim ND. mozer napisał/a: | bo chyba masz Hoyę ND8 i ND400 | Mam - ale na 67mm. Na 77 mam Marumi ND8 w wersji slim.
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
hijax_pl, dzięki za informacje.
Masz jakieś ukierunkowane odczucia odnośnie Marumi ND8 vs Hoya ND8?
mozer napisał/a: | Masz jakieś ukierunkowane odczucia odnośnie Marumi ND8 vs Hoya ND8? | Nie Jak dla mnie to bez różnicy.
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
Ktoś używa Hoi ND400 na 77mm i 10 mm APSC lub 16 mm FF? Byłbym wdzięczny za informacje odnośnie winietowania.
[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 15:26 ]
Aha - jak wygląda kwestia zafarbów generowanych przez filtry Marumi/Hoya w stosunku do Hitecha?
|
|