|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - [ankieta] przestrzeń barwna umieszczanych zdjęć.
hijax_pl - Sob 28 Maj, 2011 Temat postu: [ankieta] przestrzeń barwna umieszczanych zdjęć. To ja w kwestii prezentacji zdjęć...
maziek - Nie 29 Maj, 2011
A jaki sens takiej standaryzacji?
jaad75 - Nie 29 Maj, 2011
maziek napisał/a: | A jaki sens takiej standaryzacji? | Ja np. chce widzieć na zdjęciu wszystkie kolory jakie jest w stanie wyświetlić mój monitor, a nie jakieć tam marne sRGB... Nie widzisz analogii?
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie widzisz analogii? | Ja nie widzę. Używam różnych wyświetlaczy przeglądając forum.
dr11 napisał/a: | Używam różnych wyświetlaczy przeglądając forum. | No właśnie. Nadal nie widzisz?
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
jaad75 napisał/a: | dr11 napisał/a: | Używam różnych wyświetlaczy przeglądając forum. | No właśnie. Nadal nie widzisz? | Przykro mi.
Ja nie widzę żadnej analogii do kwestii rozmiaru zdjęcia (pominąwszy wpływ kodowania koloru na "wagę" zdjęcia - ale nie to jest przedmiotem ankiety). To już jest sprawa zamieszczającego zdjęcie, żeby się ono jak najlepiej prezentowało. Ładowania obrazków nie spowalnia to, że są brzydkie.
Oczywiście sugestie są mile widziane - ja np. niewiele wiem na ten temat. Chyba że źle zrozumiałem intencje hijaxa i nie chodzi o wprowadzenie ograniczeń w tym zakresie a tylko o dyskusję i podpowiedzi.
Chętnie posłucham co mają mądrzejsi do powiedzenia w kwestii ale ograniczenia - brrr...
To jest podejście typu - kupiłem sobie wysokorozdzielczy ekran i chce wstawiać moje wspaniałe zdjęcia w wielkości takiej, by na nim wyglądały maksymalnie dobrze, a nie jakieś tam znaczki pocztowe, żeby się komuś tam dobrze oglądało...
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
Ale to jest wątek o kolorach. Nie o wielkości zdjęć. Wielkość można skalować. Kolorów w wielu przypadkach możesz nie być w stanie przetłumaczyć do danego urządzenia docelowego.
jaad75 napisał/a: | To jest podejście typu - kupiłem sobie wysokorozdzielczy ekran i chce wstawiać moje wspaniałe zdjęcia w wielkości takiej, by na nim wyglądały maksymalnie dobrze, a nie jakieś tam znaczki pocztowe... | Zaraz, to w końcu rozmawiamy o wielkości czy o kolorach? Co ma piernik do wiatraka?
dr11 napisał/a: | Ale to jest wątek o kolorach. Nie o wielkości zdjęć. Wielkość można skalować. Kolorów w wielu przypadkach możesz nie być w stanie przetłumaczyć do danego urządzenia docelowego. | Tyle, że inspiracją dla założenia tego wątku było jak mi się wydaje to zdanie:
Cytat: | Poza tym - jeśli już nie standardy wyświetlania mają być wyznacznikiem, to głosuję, żeby wrzucać obowiązkowo w Adobe RGB. Co mnie obchodzi, że na większości ekranów będzie to wyglądało jak kupa, a 90% nawet nie zajarzy dlaczego? |
maziek napisał/a: | Zaraz, to w końcu rozmawiamy o wielkości czy o kolorach? Co ma piernik do wiatraka? | j.w.
No dobrze, pal licho inspirację, ale O CZYM ROZMAWIAMY?
maziek, cały czas o tym samym.
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
jaad75, spoko, w złośliwości to można nawet wrzucać negatywy. Kolorystyka zdjęć i CMS to śliska sprawa, łatwo można się przejechać używając nieznanego sobie bliżej sprzętu. Dlatego moim zdaniem bezpieczniej jest umieszczać zdjęcia w formacie niskogamutowym. Skalowanie ma na celu głównie ograniczenie pasma, druga kwestia to mieszczenie się w ramach forum. Ale tu tragedii nie ma, prawie każda przeglądarka obecnie umożliwia skalowanie po stronie klienta.
hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011
To może zabiorę głos ja - jako autor tego wątku/ankietki...
Skoro rozgorzała dyskusja o rozmiarze zdjęć - co ją spowodowało? Czy nie chęć by się lepiej prezentowały? A jeśli tak - to czymże jest przestrzeń barwna? Czyż nie sposobem na lepszą ich prezentację?
To, że ktoś używa n+1 wyświetlaczy - czy to ma być wyróżnikiem jakimś? Dlaczego w takim razie nie może być to, że ktoś przegląda też na telefonie i obrazki >800px są już średnio strawne? Czy to, że ktoś nie panuje nas swoim sprzętem ma być jakimś wyróżnikiem? Dlaczego?
Skoro bezpieczniej jest umieszczać w sRGB to dlaczego nie jest bezpieczniejszym umieszczać w 800px?
Tak - ta ankieta jest przeciwwagą dla ankietki dotyczącej rozmiarowi zdjęcia
Czcigodny hijaxie!
Zważ jednak, że o ile zbyt duży rozmiar (w pixelach) rozwala forum, a także (w bajtach) prowadzi do jego ślamazarności o tyle brzydkie kolory niczego takiego nie robią.
Która przestrzeń jest Twoim faworytem?
Szanowny mażku! Oczywiście, że zważam!
Zwiększanie rozdzielczości dopuszczalnych wielkości nie idzie wszak w parze z definicją dopuszczalnych serwisów hostingowych wraz z badaniami średniej szybkości downlinka łączy internetowych (aktywnych) użytkowników forum
maziek napisał/a: | Która przestrzeń jest Twoim faworytem?
| Skoro mogę wyświetlać aRGB dlaczego mam z tego rezygnować? Jestem za aRGB
A co to?
komor - Nie 29 Maj, 2011
A jak Adobe. Dajcie spokój, przecież ta ankieta to żart Hijaxa, a wy tak na serio… :)
Jeśli to żart to 1:0 dla hijaxa .
A myślałem, że to "a" to jak "alfa" .
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
a ja już myślałem, że tu ktoś na poważnie myśli o aRGB
Komor - upomnij się na zlocie o piwo
A Ty u mnie .
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
Macie po łyku z mojego tajemniczego bukłaczka
komor - Nie 29 Maj, 2011
Czyli co, ustalone: ProPhoto, 1900x1000 pix, tak?
dr11 - Nie 29 Maj, 2011
Lepiej RAWy, obrobić sobie może każdy sam
kozidron - Pon 30 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: | Czy to, że ktoś nie panuje nas swoim sprzętem ma być jakimś wyróżnikiem? Dlaczego? |
pewnie nie.
hijax_pl napisał/a: | Tak - ta ankieta jest przeciwwagą dla ankietki dotyczącej rozmiarowi zdjęcia |
toć przecież wystarczyło pogadać - nie musiałeś robić szopki - zajrzyj jeszcze raz do "starego wątku", mi wystarczyło że mi napisałeś:
hijax_pl napisał/a: | Nie, gdyż pasuje mi aktualnie obowiązujący rozmiar. |
szopki są zbędne, ja nie proponowałem żadnej ankiety, przyjmuje do wiadomości, że komuś mogą cos ukraść (będzie wrzucał sobie mniejsze -jak do tej pory).
Przeglądanie foruma na komóreczce -hm.... no cóż, ocenianie fotografii na komóreczce i tak mija się z celem, moim zdaniem co to za różnica jakich będzie rozmiarów zdjęcie oglądane na ekraniku komóreczki i tak się gó.wno zobaczy jedyny kłopot przy przewijaniu większych.
hijax_pl, kompletnie nie rozumiem uwagi na temat: "nie panowania nad sprzętem" - jeżeli ty wyciągasz jakieś "wiążące wnioski" na temat fotografii na forumie ogladając je na kmórce to
Ja rozumiem że na swojej komórce rozpoznajesz na zdjęciu czy to jest dama trefl czy wiewiórka- tylko co jeszcze, no i teraz rozumiem lobbing na 800 i niżej.
dr11 - Pon 30 Maj, 2011
kozidron napisał/a: | ocenianie fotografii na komóreczce i tak mija się z celem, moim zdaniem co to za różnica jakich będzie rozmiarów zdjęcie oglądane na ekraniku komóreczki i tak się gó.wno zobaczy jedyny kłopot przy przewijaniu większych. | Tu się zgadzam. Chociaż zdjęcia są skalowane w przeglądarce z możliwością szybkiego powiększenia a kolory tragiczne nie są, to sam z reguły omijam działy zdjęciowe przeglądając foruma mobilnie.
maziek - Pon 30 Maj, 2011
kozidron napisał/a: | szopki są zbędne... | Zbędne-niezbędne ale każdy ma już sponsora na pierwszy dzień zlotu .
maziek napisał/a: | Zbędne-niezbędne ale każdy ma już sponsora na pierwszy dzień zlotu . |
no tak ......a ja znowu urlopu nie dostanę i nici z tego wszystkiego
hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011
kozidron, akurat na komórce mogę oglądać foty 900x600
hijax_pl napisał/a: | kozidron, akurat na komórce mogę oglądać foty 900x600 |
doskonale wiesz o co mi chodzi, ja się na piwo na zlocie nie nabiorę
|
|