forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka czy obiektyw?

lollek - Nie 29 Maj, 2011
Temat postu: Lustrzanka czy obiektyw?
Witam.
Na wstępnie chciałbym przeprosić jeżeli jest odpowiedni wątek dla mojego pytania.
Jestem amatorem. Fotografuje od ok 2 lat. Zajmuje się głównie fotografią sportową
( mecze piłki nożnej, motoryzacja, siatkówka, itp.)
Fotografuje obecnie Canonem 350d a obiektyw to Sigma 70-200 f.4-5,6 DG Macro APO.

Kwotę jaką chcę przeznaczyć na zakup lustrzanki bądź obiektywu to ok 5000zł.
Czy zakupić body aparatu i fotografować sigmą, czy kupić lepszy obiektyw i cisnąć dalej 350d.
Proszę o doradzenie.

DZIĘKUJĘ.

hijax_pl - Nie 29 Maj, 2011

lollek, a co w bieżącym zestawie Ci najbardziej przeszkadza? ISO? Światło? AF?
dr11 - Nie 29 Maj, 2011

lollek, z doświadczenia, po przesiadce z 350D na 40D odczułem olbrzymi skok komfortu użytkowania. Jakość obrazka też się polepszyła, ale przede wszystkim ergonomia, autofocus i szybkość działania, szybkość serii mnie zaskoczyły na plus. A to w sportowej fotografii może Ci się przydać.
komor - Nie 29 Maj, 2011

lollek napisał/a:
Sigma 70-200 f.4-5,6 DG Macro APO.

Jest taka? Może jednak 70-300?

Strix aluco - Nie 29 Maj, 2011

Tylko, że teraz nie kupi się już nowego 40D ani 50D ( używki to zawsze ruletka ). Pozostaje plastykowy i niewątpliwie nowoczesny i b.dobry 60D. Jeszcze do niedawna można było by też brać pod uwage 7D, ale odkąd jego cena została z niezrozumiałych przyczyn wywindowana do niebotycznych rozmiarów nikt przy zdrowych zmysłach go obecnie nie kupuje. Moją propozycja jest taka : kupić 60D ( ok 3.5 k PLN ) i dozbierać na lepsiejsze szkło, oczywiście canonowskie :) pzdr.
dr11 - Nie 29 Maj, 2011

Strix aluco napisał/a:
Tylko, że teraz nie kupi się już nowego 40D ani 50D ( używki to zawsze ruletka ).
Nowego nie :) Używkę trzeba najpierw sprawdzić organoleptycznie (sprzedawca z rejonu), następnie przebieg migawki programikiem http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx .
A dobre szkło owszem, zawsze się przyda :D

ketras - Pon 30 Maj, 2011

mam rozumieć że kwota 5000 to stricte na body/obiektyw. czy posiadasz jakiejs inne szkła? z tego obecnego jesteś zadowolony z ogniskowych i optyki?
możesz kupić nowe 60d (zyskujesz dodatkowo możliwość nagrywania filmów) plus 70-300 canonowska L f4.0 używana gdzie w sumie zamkniesz się w 5000zł
możesz także kupić 40d/50d i 70-300 L 2.8 bądź, te ciemniejsza elke plus 80 1.8 wtedy na 40d też Ci ogniskowa na sport przypasowac może :)

hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011

ketras, O jakich Ty obiektywach piszesz? :shock:
maput - Pon 30 Maj, 2011

się komuś 200 z 300 ostro myli ;)
Kupiłbym 60D, a do reszty jeszcze troszkę dołożył i kupił lepsze szkło za jakiś czas.

hijax_pl napisał/a:
ketras, O jakich Ty obiektywach piszesz? :shock:

Ups :zalamany: :zalamany: chodziło mi, rzecz jasna o Canon EF 70-200mm 2.8 L USM jak i Canon EF 70-200 mm F4.0L

hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011

ketras, idąc tym tropem dalej 80/1,8 to też 85/1,8, prawda? ;)

hijax_pl napisał/a:
ketras, idąc tym tropem dalej 80/1,8 to też 85/1,8, prawda? ;)

Tak chodziło mi o obiektyw Canon EF 85mm f/1.8 USM
Ja już o tych godzinach z komórką w ręce nie będę się brał za forum heh

kozidron - Pon 30 Maj, 2011

ketras, miałeś te obiektywy w rękach ?
B o g d a n - Pon 30 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Ja już o tych godzinach z komórką w ręce nie będę się brał za forum heh

Jeszcze tylko pomyśl o wymianie avatar'a bo strasznie po oczach nap.......la. :wink:

B o g d a n napisał/a:
Jeszcze tylko pomyśl o wymianie avatar'a bo strasznie po oczach nap.......la. :wink:

B o g d a n, jak ty wspaniale rymujesz, disy jak ta lala :razz: :wink:

kozidron miałem 85 mm, ale tylko organoleptycznie. Jeżeli nie nadaję się do sportu to sorki za wprowadzanie w błąd. Jednak myślałem, że ze względu na światło może się przydać w halach.

ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko :shock: w dość specyficzny sposób :razz:

lollek - Pon 30 Maj, 2011

80% imprez fotografuje na świeżym powietrzu obiektyw i body sprawują się dobrze jeżeli światło jest fajne, słoneczko, mało chmur, brzy słabszym świetle
Dość często fotografuje przy gorszych warunkach w których jest słabe światło Przy wysokich przysłonach 4.0, 4.5 strasznie autofokus się gubi a przy podbiciu iISO do 800 zaczynają mnie już drażnić szumy.
Nominalny zakres ogniskowych z jakich korzystam to 70-200 bo między 200-300 autofokus jest bardzo słaby.

Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje

Oprócz obiektywu Sigmy posiadam obiektyw kitowy czyli Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II.

kozidron napisał/a:
ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko :shock: w dość specyficzny sposób :razz:

Tak zgadzam się :zalamany: jednak chciałem zarzucić coś co jest ogólnie przyjęte jako dobre.Wąska portretówka jednak myślałem, że na aps-c 85 da ciekawą ogniskową a światło pozwoli zwiększyć czas = co da lepsze uchwycenie obiektów w ruchu :)

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 10:38 ]
lollek napisał/a:

Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje

III. kilka padło - co o nich sądzisz.
punkty I i II możesz połączyć jeżeli zainteresowałby Cię sprzęt używany.

komor - Pon 30 Maj, 2011

Ja bym kupił za 2000 obiektyw 70-200/4L a za 3000 puszkę, np. 50D. No szkoda, że już nowej nie ma, ale ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu.
dr11 - Pon 30 Maj, 2011

komor napisał/a:
ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu

lollek napisał/a:
zajmuje się głównie fotografią sportową
( mecze piłki nożnej, motoryzacja, siatkówka, itp.)
Fotografuje obecnie Canonem 350d a obiektyw to Sigma 70-200 f.4-5,6 DG Macro APO.
Albo autor w takim razie ma niezłego skilla, albo nastąpiła pomyłka i zamiast napisać w czasie przyszłym, napisał w teraźniejszym :)
lollek - Pon 30 Maj, 2011

Mówimy o Sigmie 70-300 4-5.6 DG Macro APO.

Wcześniej wystąpił błąd :)

viper - Sro 01 Cze, 2011

przyłączę się do wątku, gdyż idealnie oddaje moje rozterki. Ostatnimi czasu wpadło mi 2000zł, które mogę przeznaczyć na rozbudowę swojego sprzętu. Aktualnie posiadam:

Canon 450D + Tamron 17-50 + Canon 50/1.8 + dwa szkła z analoga (helios i jupiter, jednak ich jakość pozostawia sporo do życzenia)

Ostatnimi czasy fociłem troszkę jakimś starym Canonem 70-300 (wersja jeszcze od analogów), światło od 4-5,6. Spodobała mi się ta dłuższa ogniskowa. Jednak głównie brakowało światła na 300 i miałem duże problemy z utrzymaniem zdjęć przy nieco słabszej pogodzie. Dlatego moją pierwszą myślą na spożytkowanie tej kasy jest zakup Canona 70-200/4 lub Tamrona 70-200/2.8. Tamron trochę przekracza budżet, albo będę polował na używanego albo zastanowię się nad sprowadzeniem z USA.

Oprócz rozterek między C i T teraz przyszły jeszcze inne. Zacząłem zastanawiać się na wymianą body. Aktualne dosyć mocno mnie irytuje jeżeli chodzi o AF (szczególnie boczne punkty), rozpiętość tonalną i bardzo szumiące ISO. Ze sprzedaży 450d mogę uzyskać około 1200zł. Za około 3200-3300 można już szukać 60d.

I na koniec pytanie do Was, na co przeznaczyć kasę waszym zdaniem ?

P.S. Może zmienić całkowicie system na Nikona? :razz: . Sprzedaż całego sprzętu da mi jakieś 2300zł.

jasiekcom - Sro 01 Cze, 2011

lollek, 2 tys. za nowy 70-200 f4 bardzo dobry obiektyw + 60d to koszt 3,4 tys wiec wychodzi o jakieś 400 zł więcej niż chcesz wydać ale ale chyba warto by było fajny zestaw byś miał :wink:
komor - Sro 01 Cze, 2011

Wychodzi nie o 400 zł więcej, tylko o 3400 zł więcej. :) Albo nowy obiektyw albo nowa puszka, jak wynika z tego, co napisał viper. Co do dylematu, to sam nie wiem co bym zrobił, ale ja w pierwszej kolejności dokupowałem obiektywy, a nie zmieniałem korpus. Miałem 400D, matryca nie była specjalnym problemem, AF pewnie jest taki sam w 400D jak w 450D.
jasiekcom - Sro 01 Cze, 2011

komor, czytaj ze zrozumieniem :wink: moja wypowiedz była skierowana do lollek, a nie do viper, a lolek ma na sprzęt 5 tys wiec jeśli kumam coś z matmy wyjdzie jednak 400 zł więcej, sprawdz jeszcze raz do kogo kierowałem posta :evil: :mrgreen:
komor - Czw 02 Cze, 2011

Moja culpa. :)
janqseven - Czw 02 Cze, 2011

Zacznijmy od tego, że Twój sprzęt ma się nijak do twoich potrzeb. Jak najszybciej trzeba wymienić zarówno korpus, a także sam obiektyw. Jeżeli kwota którą podałeś jest ostateczna i niezmienna czasowo, a ponadto wykazujesz pilność realizacji powziętego zamiaru, to proponuję następujący zestaw:

Obiektyw: Canon 70-200f /4 (2200zł)
Korpus: Canon EOS-1D (1400zł)

Podliczając, pozostaje 1400 złotych na chociażby zapasowy korpus. Taka konfiguracja umożliwi dostrzeżenie elementów procesu uczestniczenia jako fotograf w sporcie, na które nie zwracałeś uwagi. Pamiętaj, że twój sprzęt powinien spełniać Twoje nietypowe potrzeby, o których tylko Ty wiesz :)

komor - Czw 02 Cze, 2011

janqseven napisał/a:

Chyba chodziło Ci o 30D/40D?

jaad75 - Czw 02 Cze, 2011

komor napisał/a:
janqseven napisał/a:

Chyba chodziło Ci o 30D/40D?
Nie komor, 1D (Mark 1) można kupić mniej więcej w takiej cenie... Problem tylko, że to 4MPix body z 2001 roku i zapewne każdy egzemplarz jest niemilosiernie zajeżdżony, o innych wadach tej archaicznej puszki nie wspominając... :razz:
komor - Czw 02 Cze, 2011

Dlatego taktownie zapytałem, czy nie chodzi jednak o 30D/40D, bo cena też zbliżona. I chyba nawet łatwiej w PL kupić niż tego muzealnego woła roboczego. :)
lollek - Pią 03 Cze, 2011

Ogólnie przemawia do mnie opcja zakupu Canon 70-200 f 4 :)
Natomiast co do body to tak Canon 60d to bardzo dobry aparat tylko trochę mnie zniechęca jego wykonanie(konstrukcja żywicy poliwęglanowej i włókna szklanego).
Poluję też chociaż ciężko już w tym momencie go dostać Canona 50d.

W wcześniejszych postach ktoś pisał że cena Canon 7d zwyżkuje. Zastanawiałem się też nad opcją 7d ale sam już nie wiem 5 koła za samo body trochę mnie zastanawia :(

moronica - Pią 03 Cze, 2011

lollek, uzytkownik dżony ma do sprzedania 50d z niewielkim przebiegiem, odezwij sie do niego
viper - Pon 06 Cze, 2011

odświeżam trochę. Znalazłem w dobrej cenie 40D - około 1700zł z 25 tyś. przebiegu. Moje 450D planuje sprzedać za jakieś 1200zł. Czy opłaca się według Was taka zamiana? Za te 500zł różnicy dostanę lepszy AF i dynamikę tonalną. Co byście zrobili?
komor - Pon 06 Cze, 2011

Tak ogólnie to zmiana z 450D na 40D jest jak najbardziej na plus w większości aspektów (pewnie ekran LCD się pogorszy...). Natomiast co do stanu tego konkretnego egzemplarza to oczywiście sam musisz sprawdzić/zaryzykować.
viper - Pon 06 Cze, 2011

Czyli według Ciebie opłaca się ?. Będę go oglądał i macał dziś. Możesz napisać na co zwrócić uwagę przy sprawdzaniu?
komor - Pon 06 Cze, 2011

Wg mnie opłaca się. Co do oglądania to stan zewnętrzny, można obejrzeć komorę lustra co tam w środku jest, czy czysto, czy lustro nie umazane/porysowane. No pstryknąć parę zdjęć w najwyższej jakości (lub RAW) i obejrzeć dokładnie co tam na matrycy widać. Stanu akumulatora nie sprawdzisz bez dłuższego używania, ale to akurat element, który najłatwiej i najtaniej wymienić. Sprawdź jak działa AF z Twoimi obiektywami, koniecznie.
viper - Pon 06 Cze, 2011

no właśnie o to mi chodziło - czy według kogoś kto posiadał 40D przeskok jakości w stosunku do 450D jest wart tych 500zł. Mam T17-50, więc test bateryjkowy zrobię. Jak jeszcze coś polecasz sprawdzić lub w jaki sposób coś zweryfikować to pisz.

Dzięki za szybkie odpowiedzi:)

kufel - Pon 06 Cze, 2011

viper napisał/a:
czy według kogoś kto posiadał 40D przeskok jakości w stosunku do 450D jest wart tych 500zł
viper, odczujesz różnicę przede wszystkim w ergonomii. na plus dla 40d oczywiście. jakiejś kosmicznej różnicy natomiast w jakości bym nie oczekiwał. jakosciowo dosc podobnie z lekka przewaga 40D. na pewno dynamika będzie trochę lepsza.
viper - Pon 06 Cze, 2011

a co z AF? Ten w 450D dość mocno mnie irytuje, szczególnie boczne punkty. W 40D są wszystkie krzyżowe, więc powinno być lepiej, zgadza się ?
kufel - Pon 06 Cze, 2011

a wlasnie ,zapomniałem o AF :) ten tez powinien być lepszy w 40D.

viper napisał/a:
W 40D są wszystkie krzyżowe, więc powinno być lepiej, zgadza się ?

tak

viper - Pon 06 Cze, 2011

no i właśnie na tym AF i dynamice tonalnej mi zależy najbardziej. Co z szumami, jakie iso uważasz za użyteczne? Według mnie w 450D już na iso 400 tracimy sporo na jakości, a na iso 800 to już moja puszka wypluwa nieciekawe obrazy
kufel - Pon 06 Cze, 2011

viper napisał/a:
Co z szumami, jakie iso uważasz za użyteczne?
a pytasz o raw czy o jpg ? dla mnie iso 400 w 40d jest spokojnie użyteczne. 800 tez choć straty na jakości juz jakieś tam oczywiście są.
viper - Pon 06 Cze, 2011

o raw. Czy w związku z lepszą dynamiką matrycy będzie też łatwiej wyciągnąć cenie w postprocesie? Przy używaniu fill light na zdjęciach z 450D szumy bardzo szybko wyłażą z cieni
kufel - Pon 06 Cze, 2011

http://dxomark.com/index.php/Camera-Sensor/Compare

[ Dodano: Pon 06 Cze, 2011 12:56 ]
viper napisał/a:
Czy w związku z lepszą dynamiką matrycy będzie też łatwiej wyciągnąć cenie w postprocesie? Przy używaniu fill light na zdjęciach z 450D szumy bardzo szybko wyłażą z cieni
powinno byc lepiej. a to czy szumy wychodzą szybciej czy nie zalezy tez od poprawnego naswietlania ;)
viper - Pon 06 Cze, 2011

no właśnie tam też oglądałem wykresy, ale wolę też dopytać użytkowników jak to wygląda w praktyce :wink:
kufel - Pon 06 Cze, 2011

viper napisał/a:
Przy używaniu fill light na zdjęciach z 450D szumy bardzo szybko wyłażą z cieni
a przy jakim iso? bo przy wyższych czułościach to normalny objaw ;)
viper - Pon 06 Cze, 2011

przy 400 czasem już mocno przeszkadzają. Przy 800 to już słabo, ale tutaj to spodziewam się że w 40D nie będzie jakiegoś epokowego przeskoku
kufel - Pon 06 Cze, 2011

im z wyższego iso wyciągasz z cieni tym więcej szumy sie pojawi. a szum ten może potęgować dodatkowo niedoświetlenie.

viper napisał/a:
Przy 800 to już słabo, ale tutaj to spodziewam się że w 40D nie będzie jakiegoś epokowego przeskoku
epokowego z pewnością nie będzie. jednak jesli wierzyć testom , to powinno być lepiej. sam nieraz wyciągam z iso 800 i wtedy spore znaczenie ma właśnie poprawne naświetlenie kadru.
viper - Pon 06 Cze, 2011

rozumiem. Może Ty jeszcze napiszesz na co zwrócić uwagę przy oglądaniu sprzętu? (komor już sporo napisał, ale co dwie głowy to nie jedna:))
kufel - Pon 06 Cze, 2011

w zasadzie komor wymienił już wszystkie najważniejsze rzeczy , ale jak coś mi przyjdzie do głowy to napisze ;)

dla pewności może upewniłbym sie czy stan migawki wynosi tyle ile deklaruje sprzedawca. ale to można zrobić dopiero po zakupie aparatu ;)

viper - Pon 06 Cze, 2011

komor i kufel - wielkie dzięki za rady. Pozwolicie, że jeszcze Was pomęcze - czy da się tak ustawić aparat aby na głównym ekranie były wyświetlane informacje o prysłonie, czasie itd przez cały czas?. Teraz mam tak, że po włączeniu musze wcisnąć przycisk info aby te informacje się wyświetliły. W instrukcji nie mogę nigdzie tego znaleźć
kufel - Pon 06 Cze, 2011

viper napisał/a:
Teraz mam tak, że po włączeniu musze wcisnąć przycisk info aby te informacje się wyświetliły.
chcesz aby parametry wyświetlały się cały czas? nie jestem pewien ale chyba sie tak nie da. pewnie dlatego żeby akumulator za szybko nie zdechł ;) jeśli lcd miałby ciągle sie świecić ,czy to podgląd zdjęcia czy choćby parametry to jego żywotność byłaby zdecydowanie krótsza.
viper - Pon 06 Cze, 2011

no właśnie w 450D tak miałem to myślałem, że i tu tak się da:P
komor - Pon 06 Cze, 2011

viper, masz górny ekranik od tego, żeby parametry pilnować.
viper - Pon 06 Cze, 2011

ok ok, tylko zapytałem, bo mnie to zdziwiło - jak się nie da to się nie da:)
kufel - Pon 06 Cze, 2011

viper napisał/a:
zapytałem, bo mnie to zdziwiło - jak się nie da to się nie da:)
nie ma co rozpaczać tylko zmienić przyzwyczajenia ;) możliwość wyłączenia /włączenia tej opcji to zdecydowanie bardziej zaleta niz wada ;)

i jak już napisał komor, do kontroli parametrów można użyć górnego wyświetlacza.

viper - Wto 07 Cze, 2011

no to staram się zmieniać przyzwyczajenia. Na pierwszy rzut oka mogę stwierdzić, że AF jest sporo lepszy. Co do wyciągania cieni to przetestuję jak będę miał więcej czasu.

kufel i komor - jeszcze raz dzięki za rady :wink: