|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - porównanie tanich lunet
saba11 - Nie 29 Maj, 2011 Temat postu: porównanie tanich lunet Czy ktoś może mi poradzić, którą z tych dwóch lunet wybrać. Praktica 20-60x70 lub falkon 15-45x70
WENTYL - Pon 30 Maj, 2011
Zapodaj linka do tego Falcona (Falkona), bo nie mogę go nigdzie znaleźć wersji 70mm .
Miałem Samyanga 80mm (Falcona robił Samyang) to powiem że był całkiem OK, może nie jakaś najwyższa półka ale z pewnością lepszy od Praktiki. Falcon po wymianie okularu (a jest taka możliwość ma gwint M35 i drugi chyba M40) np. na baader hyperion zoom lub najlepiej na jakąś stałkę x30 (np. acutera) robi się z niej bardzo przywita luneta . Oprócz tego posiada przyzwoite powłoki i pryzmat Bak-4 co jest na duży plus. Aha no i o 5 letniej gwarancji Falcona nie wspomnę. Jedyna wada to że nie ma wersji kątowej tylko na wprost.
Pozdr. WENTYL
saba11 - Pon 30 Maj, 2011
Przepraszam, pomyliłem się miało być 60. Jeżeli uważasz, że ten koreańczyk będzie lepszy to go wezmę.
WENTYL - Pon 30 Maj, 2011
A masz możliwość popatrzyć przez te lunety na żywo?
Jeśli tak, to sprawdź sam jak to wszystko wygląda.
Praktica to tak naprawdę made in china (jakiś brand) a Falcon (Samyang) mimo że koreański to jakaś firma która wypuściła ostatnio kilka fajnych szkiełek manualnych (a przy okazji trzęsienia się dowiedzieliśmy że szkła do obiektywów Samyanga produkowane są w Japoni).
Praktica ma chyba okular zamontowany na stałe (nie jestem pewny), a Falcon daje Ci jeszcze jakąś alternatywę rozbudowy.
Wybór należny do Ciebie co wybierzesz ale może kup coś droższego.
masz tu link do fajnego poradnika przed kupnem lunety:
http://forum.przyroda.org...zje-vt12692.htm
saba11 - Pon 30 Maj, 2011
Ostatecznie kupiłem lunetę ACUTER 65 za 499zł, myślę, że chyba najlepsza w tym przedziale cenowym.
|
|