forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Canon 430 EX II - energia i wyzwalanie

radaris - Nie 29 Maj, 2011
Temat postu: Lampa Canon 430 EX II - energia i wyzwalanie
Mam dwa pytania odnośnie tej lampy (może banalne ale nie dla mnie):

1. Gdzie znajdę informację o poziomiie zużycia alumulatorków w lampie ?

2. Czy tą lampę można odpiąć z body i tak błyskać? Wyzwalać lampą wbudowaną albo nadajnikiem?

Body mam c60d
:?:

dr11 - Nie 29 Maj, 2011

Ad 1. Nie znajdziesz. Nie ma. Nosić zawsze zapasowy komplet.
Ad 2. Można wyzwalać z 60D. Trzeba lampę ustawić w tryb wireless slave http://www.youtube.com/watch?v=4Gefc3jgBXk

komor - Nie 29 Maj, 2011

Radiem też można, napiszę dla porządku. Tzn. wyzwalanie ze środkowego pinu działa.
radaris - Pon 30 Maj, 2011

Nie znajdziesz. Nie ma. Nosić zawsze zapasowy komplet

:mrgreen: już myślałem, że lampa padła... :mrgreen:

Tzn. wyzwalanie ze środkowego pinu działa.

mam rozumieć, że chodzi o nadajnik i odbiornik?

komor - Pon 30 Maj, 2011

radaris napisał/a:
mam rozumieć, że chodzi o nadajnik i odbiornik?

Tak, pytałeś o „nadajnik”, czyli radiowe wyzwalanie nadajnikiem umieszczonym na aparacie i odbiornikiem podpiętym do lampy – tak to zrozumiałem.
Tak przy okazji polecam przyciski Cytuj oraz Cytowanie selektywne. :)

dr11 - Pon 30 Maj, 2011

No tak, z radiowym torem (nadajnik-odbiornik) to prawie wszystko zadziała :)
Jeśli jednak nie posiadasz takowego sprzętu, 60D pozwoli Ci na komunikację z Twoją lampą w trybie zarówno manualnym, jak i automatyki E-TTL II.

radaris - Czw 02 Cze, 2011

ok, na aparacie włączyłem lampę wbudowaną, w menu w nastawach lampy wbudowanej włączyłem funkcje bezprzewodową, 1ch, na lampie zewnętrznej ON i NIE błyska :???:
jaad75 - Czw 02 Cze, 2011

Lampę zewnętrzną zazwyczaj trzeba jeszcze przełączyć w tryb slave/remote - można się tego dowiedzieć z instrukcji obsługi... :roll:
dr11 - Czw 02 Cze, 2011

jaad75 napisał/a:
trzeba jeszcze przełączyć w tryb slave/remote
http://www.youtube.com/wa...RKapE&f&t=2m44s :)
radaris - Pią 03 Cze, 2011

dzięki,
trzeba przytrzymać przycisk zoom, i slave wybrać B lub C (nie wiem czym to się różni) ale w obu wariantach błyska :lol:

komor - Pią 03 Cze, 2011

Różni się tym, że w pierwszym przypadku lampa ma zostać slavem (jednostką podporządkowaną, wg polskiej instrukcji) w grupie B, a w drugim przypadku w grupie C. Jeśli błyska w obu wariantach, to znaczy, że na lampie głównej (master) masz włączone wszystkie trzy grupy (A, B, C), ale może jednak przeczytaj tę instrukcję obsługi, żebyś za chwilę tu nie wrócił z pytaniem, czemu przestało błyskać.
radaris - Sob 04 Cze, 2011

:oops:
pe.en.de - Sob 13 Sie, 2011

Witam, również mam pytanie - czy 430 EX II pracującej w trybie slave ustawia się ogniskową obiektywu? Np: 50mm?
Czy też zawsze będzie ona błyskać jak dla 24mm?
A może nie ma senu szukać ustwień ogniskowej skoro lampa nie błyska z nad obiektywu?

komor - Sob 13 Sie, 2011

Można ustawić manualnie, ale tylko przyciskami na lampie, nie da się tego wysterować zdalnie z poziomu puszki lub lampy master.
jaad75 - Nie 14 Sie, 2011

pe.en.de napisał/a:
A może nie ma senu szukać ustwień ogniskowej skoro lampa nie błyska z nad obiektywu?
Ustawienia ogniskowej wpływają na szerokość strumienia, więc jak najbardziej należy ich używać.
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
jak najbardziej należy ich używać.
Pełna zgoda. Sam często ustawiam najdłuższą możliwą ogniskową (najwęższy strumień światła) dla symulacji snoota ;)