|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pierwsza lustrzanka cyfrowa
Miiiszel - Pon 30 Maj, 2011 Temat postu: pierwsza lustrzanka cyfrowa Witam wszystkich, na wstępie chciałem się przywitać, więc tak mam 17 lat i chcę sobie kupić lustrzankę, zależy mi na tym aby robiła jak najlepsze zdjęcia, przeglądałem z ojcem różne strony allegro testy itd i jak na razie chyba najbardziej obcujemy za nikonem d3 i canonem eos 5d mark 2, ewentualnie jeszcze sony alpha 900, ale czytałem że podobno sony jest nie zbyt dobre w lustrzankach i właśnie radzą wszyscy celować w nikona canona i ewentualnie pentax, dzi ękuję serdecznie za odpowiedź;) dodam jeszcze że wcześniej fotografowałem kompaktem sony h50 którego dalej mam, a z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia
moronica - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, po co idziesz od razu w drogie pelnoklatkowe korpusy? kup sobie korpus amatorski (np Nikon d7000), pomysl jakie obiektywy do niego i naucz sie robic zdjecia bo to czy beda dobre to od ciebie bedzie zalezec
maput - Pon 30 Maj, 2011
Pomyśl o szkłach a nie aparacie...
Miiiszel - Pon 30 Maj, 2011
ten nikon kosztuje około 6000 tysięcy, jak sprawdziłem teraz na allegro, d7000, więc, kurcze boję się że skoro tyle kosztuje to chyba nie może być zbyt dobry, bardziej myślałem dać 15000 za samo body powiedzmy i do tego z 4 dobre obiektywy to co polecicie, dzięki za odpiowiedzi pozdraiwam;* oczywiście, jeżeli znacie to dorzuccie mi pełny zestaw typu jakie do tego filtry jakieś zestawy czyszczące itd, wszystko co potrzebne futerały, co tam potrzeba aby mieć w pełni wyposażony profesjonalny zestaw do fotografii, także lampy, studyjne takie parasolki oraz te co się na gorącej stopce montuje, ogólnie doradźcie mi full zestaw
maput - Pon 30 Maj, 2011
Tylko 15k za body ? To też musi być kiepścizna.
Powinieneś wybrać coś z oferty Leica. Choć i to nie da odpowiedniej jakości.
Polecam Hasselblada, dopiero wtedy wchodzimy na odpowiedni poziom jakościowy dla amatora.
ketras - Pon 30 Maj, 2011
interesuje Cię tryb video? jak operujesz taka kwotą to jak koledzy wyżej radziłbym kupić coś tańszego D90 , D7000 , 60D jakiegoś dłuższego kita i jasna stalke i zobaczyć z czym to się je, a kasę dodatkowo zawsze zainwestować będziesz mógł w szklarnie jak z doświadczeniem określisz jaki typ ogniskowych Cie interesuje bo tak z kapelusza tego nie wciągnięmy
Powiem tak, jak już mówiłem się nie znam, więc te 15000 sądząc ze to relatywnie jest już trochę kasy, tak strzeliłem, ale jak już mówiłęm chcę kupić w pełni profesjonalny zestaw łącznie z oświetleniem filtrami itd itp, więc mogę dać nawet i 60000 byle tylko ktoś mi doradził co jest dobrego bo nei ukrywam że dla mnie to już jest wydatek delikatnie ponad stan więc nie chciałbym kupić czegoś co nie będzie dobre, pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi;) więc tak interesują mnie duuuuże zbliżenia obiektów, zdjęcia makro, nawet z centymetra, zdjęcia w klubach przy słabym oświetleniu, zdjęcia architektury i zdjęcia obiektw np kobiet z rozmytym tłem,
kozidron - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, bez sensu, że tu szukasz pomocy
Idź do sklepu, Pan sprzedawca Ci wszystko doradzi, przy takim założeniu "jak twoje" na pewno nie stracisz
Ps. Miiiszel o jakie parasolki ci chodzi, co ty chcesz z tymi parasolkami robić ?
chodzi mi o takie lampy duże widziałem gdzieś w kształcie parasolów flesze
jaad75 - Pon 30 Maj, 2011
Taa...
Miiiszel napisał/a: | chodzi mi o takie lampy duże widziałem gdzieś w kształcie parasolów flesze |
no tak -teraz wszystko jasne ale co ty będziesz z tym robił ?
Chcesz robić dobre zdjęcia - to kup sobie książkę za 50 złotych - możesz mi nie wierzyć ale efekt będzie lepszy niż jak będziesz biegał z tym całym szplajsem i "szukał rozwiazania" .
B o g d a n - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel napisał/a: | myślałem dać 15000 za samo body powiedzmy i do tego z 4 dobre obiektywy to co polecicie |
Miiiszel napisał/a: | mogę dać nawet i 60000 byle tylko ktoś mi doradził co jest dobrego |
Myslę, że na początek, tak do nauki, to wystarczy Ci taki zestaw jak mam w stopce. Za całość zapłacisz tylko 24.000 zeta i krzywda się nie dzieje.
komor - Pon 30 Maj, 2011
Zanim poziom docinek przekroczy dopuszczalne nasycenie: Miiiszel, porywasz się na spory wydatek nie mając bladego pojęcia o fotografii. Zakładając, że to nie jakiś żart, to oczywiście masz prawo. Twoja kasa, twój problem. Tzn. pewnie taty kasa i taty problem.
Tak czy owak proponuję najpierw nieco poczytać, popatrzeć, bo samymi pieniędzmi wydanymi na sprzęt dobrych zdjęć się nie zrobi. Na sprzęt foto można wydać sporo więcej niż nawet 60 tysięcy, więc mimo wszystko trzeba wyznaczyć jakieś granice i tematy do ogarnięcia. Generalnie korpus to jedno, obiektywy to drugie (przeważnie na to idzie więcej niż na korpus), a oświetlenie i akcesoria z tym związane z to trzeci temat. Też może kosztować sporo.
Jak ktoś ma ochotę się pobawić i złożyć zestaw bez ograniczeń to proszę bardzo, a komentarze pozamerytoryczne zostawmy. Nie karmić…
dobra więc tak, już ustaliłem z ojcem może faktycznie macie racje biorę nikona d700 obiektyw 18, 105 18, 55 18,270 oraz jakiś teleobiektyw 1200mm i 600mm + filtry polaryzacyjny uv jakas mocna lampe fachowa literature, w sumie przyda sie, battery grip i to chyba wszystko.
Miiiszel Podchodzisz do tego jakby cena sprzętu była wyznacznikiem jakości. Może i jest ale nie tylko i wyłącznie. Pooglądaj sobie zdjęcia z 40D 50D 550D a zrozumiesz, że aparat to jedno, obiektyw drugie, kadr trzecie , a operator czwarte. Dopiero suma tych czynników daje Miiiszel napisał/a: | jak najlepsze zdjęcia |
P.S. Zawsze szkiełka dokupić możesz w takiej kolejności jakie Ci brakują.
Miiiszel, d700 czy d7000? po co i 18-105 i 18-55 i 18-270? w ogole wiesz, co te cyferki oznaczaja? nawet korzystajac tylko z kompaktu juz wypada miec minimalne rozeznanie
Cytat: | Zanim poziom docinek przekroczy dopuszczalne nasycenie
| Właśnie to mnie denerwuje że na jakim kolwiek forum jak ktoś napisze o jakiejś większej kwocie, to już go biorą za trolla, a pieniądze ojca, to oczywsite skąd niby miał bym w wieku 17 lat mieć pieniądze na aparat, a poza tym jak już mówiłem te 60000 tysięcy to już ponad stan naszych możliwości finansowych bardziej myślałem o 20000 30000, ale sprzęt już raczej zakupie ten jak w poscie wcześniejszym więc, nawet tyle nei trzeba PS oczywiście chodziło mi o d700 d7000 to chyba jakiś chłam
Nie wiem co oznaczają, ale skoro są inne, to za pewne te 3 obiektywy służą do 3 różnych zastosowań, a może się mylę
Miiiszel, weź sobie d7000+Tokina11-16, N17-55, N35/1.8(zeby posmakować co to stałka), 70-200/2.8 + lampa sb900 i cześć pieśni.
Miiiszel, nie szukaj żadnych mega zumów, nie bierz żadnych plastików szkieł z zestawu kitowego, kup sobie plecaczek/torbę, 2 baterie i dwie karty.
Kozidron dzięki wielkie za odpowiedź, w sumie na pewno biorę d700
Miiiszel napisał/a: | Właśnie to mnie denerwuje że na jakim kolwiek forum jak ktoś napisze o jakiejś większej kwocie, to już go biorą za trolla |
nie dziw się i nie denerwuj się z tego powodu, bo nie napisałeś co chcesz fotografować ?
Miiiszel, to nie chodzi o kase. jeden z forumowiczow tu robi zdjecia ptakow obiektywem za 30k zl i nikt mu przytykow nie robi, wrecz przeciwnie. a jaka jest roznica miedzy nim a toba? on zna sie na rzeczy, ty widac ze jestes ekwiwalentem niedzielnego kierowcy, ktory chce sobie kupic ferrari by mu sie lepiej jezdzilo do hipermarketu na zakupy. jak juz wspomniano - takie twoje prawo, sam zdecydujesz. ojcu sie najbardziej dziwie
d700 to nie d7000 i nie wszystkie wymienione obiektywy beda pasowac do obu
Miiiszel napisał/a: | Kozidron dzięki wielkie za odpowiedź, w sumie na pewno biorę d700 |
to niestety wyżej zaproponowany zestaw nie da rady, bo część z tego zestawu jest na pas-c a ty celujesz w pełną klatkę ....
[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 10:39 ]
moronica napisał/a: | jak juz wspomniano - takie twoje prawo, sam zdecydujesz. ojcu sie najbardziej dziwie |
moronica, przesadzasz- ja namawiam ojca na helikopter i nie chce się przekonać - uzywałem już różnych argumentów i nic
Cytat: | jeden z forumowiczow tu robi zdjecia ptakow obiektywem za 30k zl | chętnie poogladam, podaj jego nick albo nazwe postu w którym daje te zdjęcia
Miiiszel Dlatego tutaj nie chodzi o to, że my Ci zabraniamy kupna drogiego zestawu na początek, ale tłumaczymy, że trzeba posiadać wiedzę którą przenosisz na sprzęt a nie sprzęt załatwi brak niewiedzy. Dlatego zestawy tutaj proponowane są po to byś zdobył wiedzę. I to wcale "chłam" nie jest bo nie jeden chciałby mieć takie zestawy. Ty masz lepszy start - my nie chcemy byś się sparzył ot co.
maput - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel napisał/a: | Właśnie to mnie denerwuje że na jakim kolwiek forum jak ktoś napisze o jakiejś większej kwocie, to już go biorą za trolla |
Tu nie chodzi o kwotę, bo spora część forumowiczów ma zestawy o łącznej wartości po kilkadziesiąt tysięcy. Tyle, że oni kupowali sprzęt wiedząc co kupują, po co to kupują i jak z tego korzystać. Ty wiesz tylko tyle, że jak zapłacisz więcej, to będą lepsze zdjęcia. A to bzdura...
Miiiszel, to jego galeria http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=9843 tylko zrozum wreszcie, ze wymagania sprzetowe powinny isc w parze z umiejetnosciami i potrzebami a te potrzeby najpierw ksztaltuje praktyka, nie na odwrot
hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, D700 to fajna puszka, ale kupowanie do niej 18-105 czy tez 18-55 lub 18-270 mija się z celem. Inna sprawa, że pisząc 1200mm mam nadzieję że nie myślisz o Smayangu za pareset złotych?
komor - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel napisał/a: | Cytat: | jeden z forumowiczow tu robi zdjecia ptakow obiektywem za 30k zl | chętnie poogladam, podaj jego nick albo nazwe postu w którym daje te zdjęcia |
Ale pamiętaj, że poza posiadaniem obiektywu o wartości samochodu, to ten koleś jeszcze tak: 1) przychodzi na miejsce przed świtem, 2) włazi po pachy do wody lub leży plackiem na zamaskowanym pontonie przez parę godzin, 3) wie jak, kiedy, gdzie i po co łazić na te ptaki.
Gdybym ja wziął ten drogi obiektyw na swój spacer w parku, to nadal wszystkie ptaki będą przede mną uciekać, nadal w południe (kiedy wychodzę z dziećmi na spacer) będzie za duże słońce i za duże kontrasty, żeby zrobić sensowne zdjęcia ptaków, czyli pomimo takiego sprzętu nadal będzie jedno wielkie, okrągłe zero.
muzyk - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel napisał/a: | obiektyw 18, 105 18, 55 18,270 |
D700 jest zdaje się pełnoklatkowym, więc polecam poinformować się, jakie obiektywy do niego pasują. Rozumiem, że wspomniane to:
18-55 18-105 18-270, czyli (Nikoniarze poprawcie, jeśli się mylę) "słoiki" dla matrycy APS-C a nie FF.
Poza tym, jeśli ktoś kupuje aparat pełnoklatkowy, to warto, aby do niego zakładać adekwatne jakościowo obiektywy, a nie np. coś ala 18-270 ( zapewne chodzi o Tamrona), który jakoś specjalnie zły nie jest, ale zaprzecza w pewnym sensie istocie pracy z lustrzanką.
Moje zdanie jest takie: jeśli naprawdę nie zależy Ci na kasie, kupuj na co masz ochotę.
Jeśli jednak zależy, to proponuję za Komorem i innymi zorientować się przynajmniej troszeczkę w temacie, bo jest dosyć sporych rozmiarów...
maput - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, kup D700 + 14-24/2.8 +24-70/2.8 + 70-200/2.8 + SB-900.
To zestaw który z nadkładem powinien Ci wystarczyć do czasu aż sam zobaczysz czego właściwie chcesz i potrzebujesz. A dodatkowo trochę kosztuje, więc z pewnością jest dobry
dr11 - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, nie słuchaj tych zazdrośników, nie chcą żebyś kupował dobrego aparatu bo boją się, że zaczniesz robić lepsze od nich zdjęcia. Popatrz czym fotografuje elyta: http://www.flickr.com/pho...009/4252826777/
maput napisał/a: | kup D700 + 14-24/2.8 +24-70/2.8 + 70-200/2.8 + | Miiiszel, tylko jako obiektywy zamawiaj Nikkory Nikona.
Więc tak, nie jestem z tych ludzi któzy chcą wywalić kasę w błoto, więc jeżeli mówicie że sprzęt za grubą kasę, nie będzie przeze mnie wykorzystany to spoko, w takim razie doradźcie coś na początek, czy ten nikon d700 nie będzie za trudny w obsłudze, bo jak czytam testy to go ludzie chwalą, ale nie pisze przy nim że dla początkujących, ale ok nikon d7000 mówicie, no może i na niego się skuszę, a właśnie bo wymienione porzez mnie obiektywy do nikona d700 podobno nie pasują i moje pytanie ldaczego, przecież z tego co patrzyłem to np 18-200 to obiektyw do typowych zastosowań, więc nie wiem, dobra to załózmy brał bym tego d700 kategoriae zdjec jakie robie to wymienilem wcześniej, więc co do niego, najlepiej konkretne modele konkretnych firm lampa będzie sb900 na pewno
maput - Pon 30 Maj, 2011
Zapomniałem o makro - Nikkor 105/2.8+ SB-R1C1 .
Teraz masz już wszystko.
[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 11:14 ]
Miiiszel, zaczynasz mówić rozsądniej
Miiiszel można złożyć zestaw z akcesoriami do 10 000 zł i jak opanujesz dziedzinę fotografi w stopniu dobrym to i takie zdjęcia wykonasz Taką kwotę ustal jako wyjściową a złoży się coś porządnego. I kasy w błoto nie wyrzucisz.
Dobra składam zestaw maputa, temat w sumie do zamknięcia, wielkie dzięki:)
Miiiszel napisał/a: | czy ten nikon d700 nie będzie za trudny w obsłudze, bo jak czytam testy to go ludzie chwalą, ale nie pisze przy nim że dla początkujących, | Nie jest za trudny w obsłudze i nie jest adresowany dla amatorów - m.in. nie ma trybu Auto Miiiszel napisał/a: | właśnie bo wymienione porzez mnie obiektywy do nikona d700 podobno nie pasują i moje pytanie ldaczego, | Pasować - pasują. Ale D700 automatycznie przytnie pliki do wielkości odpowiadającej tzw polu obrazowemu tych obiektywów (niepełnoklatkochych) - czyli będziesz dostawał pliki max 6Mpx a nie 12Mpx.
Miiiszel napisał/a: | to załózmy brał bym tego d700 |
Miiiszel napisał/a: | więc co do niego, najlepiej konkretne modele konkretnych firm |
To konkretnie masz zestaw w linkach do przykładowego sklepu:
Nikon D700
Nikkor AF-S 14-24mm f/2,8G ED
Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED
Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8G ED II VR
Możesz też rozważyć coś do przyrody:
Nikkor AF-S 200-400mm f/4G ED II VR
Sam bym taki z Nikona kupił.
Powodzenia.
Miiiszel napisał/a: | Dobra składam zestaw maputa, temat w sumie do zamknięcia, wielkie dzięki:) | Przejdź się do jakiegoś FotoJokera i zobacz jak wygląda D700 z 70-200VR. Ten zestaw waży około 3kg.
muzyk - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel napisał/a: | przecież z tego co patrzyłem to np 18-200 to obiektyw do typowych zastosowań |
Jakich typowych? To jest obiektyw uniwersalny, czyli do wszystkiego i do niczego.
Jeśli chcesz taki na spacer i tylko jeden - czemu nie, ale jeśli chcesz coś więcej w dziedzinie fotografii zdziałać to nigdy nie kupisz obiektywu o takich ogniskowych.
Z czasem przekonasz się, że warto mieć kilka stałoogniskowych:
35 mm, 50mm 85mm (do portretu), 100 czy 150 mm makro, tele np. 200 mm czy 300.
Do tego z odpowiednim światłem, czyli przynajmniej.
Zauważysz, że przydadzą się też zoomy czyli obiektywy zmiennoogniskowe np.
na pełną klatkę 24-70 f2.8 czy coś podobnego, na APSC 17-55 czy 18 do iluś tam, ale nie do 200!
Do tego będziesz miał 70-200 f2.8.
Pytasz, czy D700 nie będzie za trudny w obsłudze.
Powiem brutalnie: włączysz go, strzelisz kilka zdjęć i stwierdzisz, że to szajs, bo zdjęcia jakieś za jasne, albo za ciemne, a aparat typowej automatyki kompaktów nie ma, czy predefiniowanych ustawień...
Do tego pokażesz owe zdjęcia komuś z rodziny, a ten zapyta na co wydałeś tyle pieniędzy, jak on kompaktem lepsze robi
W d7000 będzie podobnie... bo też nie jest to sprzęt dla kompletnie zielonych w temacie, ale...
gdy trochę poczytasz (nie tylko instrukcję), zauważysz, że D700 np. to bajeczka i miodzik i już nie będziesz myślał o jakiś dziwnych obiektywach typu 18-200 czy 28-300, tylko rozglądniesz się za czymś, czym będziesz mógł robić zdjęcia, a nie radośnie pstrykać.
maput - Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, ten mój zestaw to świetny sprzęt, ale nie ukrywam, że napisałem go niejako na odczepnego.. Serio lepiej zrobisz, jak na początek nabędziesz jakiś zestaw dla amatorów i na nim się pouczysz. Po co chcesz wydawać masę kasy, kiedy nie wiesz czego chcesz. Aż tak mi ufasz ? Poczekaj z ostatecznym zakupem, aż ogarniesz temat. Przynajmniej unikniesz kurzenia się części zakupów na dnie szafy.
muzyk - Pon 30 Maj, 2011
maput napisał/a: | Poczekaj z ostatecznym zakupem, aż ogarniesz temat. |
Dokładnie.
dr11 - Pon 30 Maj, 2011
Tu były bzdury.
Nie czytałeś komor'a?
Miało być na temat.
To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90 + N35/1.8 + Tokina11-16, speedlight sb900 + N 18-105mm VR + SanDisk SDHC Extreme III 16GB + manfrotto 055xprob + głowica + jakaś torba/plecak i filtry w sumie około 10 000zł - gdy autor liźnie fotografii szkła zostawi korpus także jako drugi ewentualnie sprzeda i będzie miał na szkło.
dr11 - Pon 30 Maj, 2011
B o g d a n napisał/a: | Nie czytałeś komor'a?
Miało być na temat. | Jakiś dziwny kolor włączył, więc ominąłem
Z drugiej strony, to nie jest wcale rozwiązanie nie na temat.
dr11 napisał/a: | Z drugiej strony, to nie jest wcale rozwiązanie nie na temat. |
Popieram. Kasę zainwestować na rok, i przez rok poucz się na czymś tańszym i wtedy z większą świadomością co chce autor dokona zakupu.
komor - Pon 30 Maj, 2011
ketras napisał/a: | To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90 |
Skoro kasa nie jest jest problemem, to czemu D90 zamiast nowszego D7000, który jest przecież naturalnym następcą D90 i to znacznie lepszym, jak wszędzie trąbią? D90 jest fajny, ale jak ktoś nie ma krucho z kasą to D7000 jest po prostu lepszy.
maput - Pon 30 Maj, 2011
komor napisał/a: | ketras napisał/a: | To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90 |
Skoro kasa nie jest jest problemem, to czemu D90 zamiast nowszego D7000, który jest przecież naturalnym następcą D90 i to znacznie lepszym, jak wszędzie trąbią? D90 jest fajny, ale jak ktoś nie ma krucho z kasą to D7000 jest po prostu lepszy. |
Dokładnie. Jak jest kasa to nie trzeba na siłę szukać zestawu ekonomicznego, tylko optymalnego.
Do nauki wziąłbym D7000 + 17-55/2.8 + 35/1.8 + 50/1.4 +85/1.8 + 12-24/4
Ale to ja..
Miiiszel, jak nie ładujesz się w FF (d700) wróć do tego co ci proponowałem na początku.
komor - Pon 30 Maj, 2011
kozidron, napisałbyś co to jest FF, bo inaczej takie porady to w buty można sobie wsadzić. W stosunku do początkujących nie używałbym ani skrótów ani slangu.
komor napisał/a: | kozidron, napisałbyś co to jest FF |
komor, napisałem (d700)
Jasne, jak budżet pasuje to D7000 , ale podałem zestaw po prostu do około 10 000 zł i tyle. Tylko propozycja
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Maj, 2011
Jeżeli kasa nie jest problemem to po co się pchać w półśrodki, trzeba walić prosto w D700 i do tego 14-24, 24-70 i 70-200. Obiektywy starczą "na zawsze", puszkę można w przyszłości zmienić na D4. Jak taki się na rynku pokaże. Takim zestawem też można się uczyć
jurand - Pon 30 Maj, 2011
Ktoś już proponował książkę za 50zł.
Popieram taki rozwiązanie
muzyk - Pon 30 Maj, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jeżeli kasa nie jest problemem to po co się pchać w półśrodki, trzeba walić prosto w D700 i do tego 14-24, 24-70 i 70-200. Obiektywy starczą "na zawsze", puszkę można w przyszłości zmienić na D4. Jak taki się na rynku pokaże. Takim zestawem też można się uczyć |
Wiesz Wuja, w sumie masz rację. Kupić można i się po prostu uczyć, tylko nie tysiącami wypstryków (odradzam!), mimo, że migawka żywotna, tylko z pomyślunkiem - czyli z jakąś książką, czy internetem.
Miiiszel
zastanów się nad słowami Wujka. Jeśli masz kasiorę, kup D700, ale nie tnij fot jak wariat, tylko się ucz. Zwyczajnie i po prostu. Poznaj zależność wartości przysłony i czasu naświetlania. Operuj niskim ISO. Do tego zestawu dokup też dobry statyw np. Manfrotto czy Gitzo. Potrzebny Ci będzie jeszcze "wężyk", albo pilot do zdjęć o długim czasie naświetlania. Jeśli Cię stać, kup te drobiazgi od Nikona.
Na obiektywy załóż filtry UV Hoya. Koniecznie, żeby nie porysować przedniej soczewki.
Jeśli będziesz z czasem potrzebował obiektywu makro: zastanów się nad Sigmą 150 f2.8 lub (polecam, bo sam mam) Tokiną 100 f2.8 i do tego lampą makro, a tą Nikon ma świetną. Jeśli nie, to SB-900 czy cuś i własny dyfuzor. Znajdziesz w necie projekty, albo tu na forum jak takie ustrojstwo zrobić.
Kup do licha tego D700. I już.
masakratorex - Wto 31 Maj, 2011
Witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum i mam pytanie dotyczace Eosa 60D.
Mam pewien problem robie zdjecia glownie na manualu i meczy mnie pewna sprawa, mianowicie nie moge ustawic exposure compensation opcja jest niaktywna w trybie manualnym czy mozna to jakos wlaczyc wiem ze mogl bym robic na TV albo AV w tych trybach opcja jest aktywna ale wolal bym manuala nie zaleznie jakie ustawienia zrobie opcja jest zawsze nieaktywna interesuja mnie ustawienia typu 0"3 f/22 iso 100 ale to jest za jasno a jak juz wspomnialem exposure compensation jest nieaktywne czy ktos mi moze podpowiedziec jak moge aktywowac ta opcje prosze o pomoc i z gory dziekuje
muzyk - Wto 31 Maj, 2011
masakratorex napisał/a: | Mam pewien problem robie zdjecia glownie na manualu i meczy mnie pewna sprawa, mianowicie nie moge ustawic exposure compensation opcja jest niaktywna |
Tak jest i tak ma być.
Zobacz tu (od ósmego postu).
maput - Wto 31 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | Na obiektywy załóż filtry UV Hoya. Koniecznie, żeby nie porysować przedniej soczewki. |
Ja tam myślę, że się obędziesz Po co dokładać kolejna szybkę do układu optycznego.. Trzeba po prostu uważać, a z osłoną szansa na zarysowanie jest mała.
Dzieki za szybka odpowiedz. Eos 60d to moja pierwsza lustrzanka mam tez canona G12 ktorym latwo moge zrobic takie zdjecie dzieki temu ze ma wbudowany szry filtr. Postaram sie bardziej sprecyzowac chodzi mi o to ze na f/22 i 0"3 iso 100 jest nadal za jasno a chcial bym zrobic naprzyklad zdjecie wodospadu przy bardzo mocnym swietle chce uzyskac ladny efekt rozmycia wody czy do takiego zdjecia musze zastosowac inny program czy moze zastosowac jakies filtry ?
blaine - Wto 31 Maj, 2011
Jeśli obiektyw nie pozwala na ustawienie przysłony większej niż f22, to chyba zostają tylko filtry ND, jeśli chcesz używać długich czasów przy mocnym świetle.
jaad75 - Wto 31 Maj, 2011
masakratorex, kompennsacja ekspozycji nie robi niczego magicznego - aparat nie ma do dyspozycji żadnych "asów w rękawie", ponad parametry, które ustawiasz ręcznie w M. Jeśli światła jest zbyt dużo, to trzeba jego ilość po prostu zmniejszyć i tyle.
maput - Wto 31 Maj, 2011
jak wyżej - kup filtry ND.
IvotoK - Wto 31 Maj, 2011
masakratorex napisał/a: | na f/22 i 0"3 iso 100 jest nadal za jasno a chcial bym zrobic naprzyklad zdjecie wodospadu przy bardzo mocnym swietle chce uzyskac ladny efekt rozmycia wody czy do takiego zdjecia musze zastosowac inny program czy moze zastosowac jakies filtry ? |
Filtry. Osobiście używam - głównie do strumieni, wodospadów czy tafli jezior, zwłaszcza przy pełnym słońcu i cząsto dodatkowo z polarem - dosyć ciekawego filtru Heliopan ND 3.0. Widzę, że szukajka się czasem myli i wyświetla Heliopan 0.3, którego użyteczność jest zerowa. Ja mówię i polecam TEN. Zestawienie parametrów TU - zawsze możesz sobie policzyć, ile przysłon Cię usatysfakcjonuje i wybrać inny. Z mojego doświadczenia wynika, że słabsze filtry nie dają wystarczającego efektu, ale to rzecz gustu. Oczywiście cały czas mówimy o pełnym słońcu.
Aha, zwróć uwagę, że wspomniany filtr ma oznaczenie ND 3.0 (tak jest wygrawerowane na pierścieniu), a np. filtry Hoya mają ND 4 czy ND 8, co może być mylące, bo one są znacznie słabsze. Problem w tym, że Heliopan podaje na filtrze gęstość, a Hoya mnożnik. Przy wyborze kieruj się więc liczbą przysłon a nie oznaczeniami. Sklep podał (bo tego nie ma na pudełku i nie każdy sprzedawca to pisze) wartość ND 1000 i to jest parametr, który należy porównać z Hoyą. Piszę to, bo kiedyś o tym nie wiedziałem i kupiłem sobie Hoyę ND 8 (Słaba i nie nadaje się do wspomnianych celów)
Dzieki za szybka i profesjonalna pomoc
muzyk - Wto 31 Maj, 2011
maput napisał/a: | Ja tam myślę, że się obędziesz |
Wolę jednak w razie "W" zarysować szybkę, niż soczewkę...
Poza tym, dobre filtry prawie żadnego wpływu nie mają na jakość zdjęć. Czy jednak?
dr11 - Wto 31 Maj, 2011
muzyk napisał/a: | dobre filtry prawie żadnego wpływu nie mają na jakość zdjęć | Moim zdaniem to prawda, tylko "prawie" może okazać się "mają w widocznym stopniu" na przykład w czasie zdjęć nocnych.
kozidron - Sro 01 Cze, 2011
muzyk napisał/a: | Wolę jednak w razie "W" zarysować szybkę, niż soczewkę... |
muzyk, widziałeś u mnie jakieś filtry ? Widziałeś żebym się "pieścił" ze sprzętem ?
Nieprawdopodobnym jest, żebym sobie dawał radę przez tyle lat bez tego szplajsu
Co do filtrów ND, to :
Cytat: | Jeśli światła jest zbyt dużo, to trzeba jego ilość po prostu zmniejszyć i tyle. |
jaad75, dobrze sugeruje, zmniejszenie ilości światła to nie tylko filtry ND, przecież wystarczy przyjść o innej porze dnia lub nawet w nocy.
|
|