forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co zrobić?

phKamil - Pon 30 Maj, 2011
Temat postu: Co zrobić?
Cześć jestem nowy na tym forum i mam do was prośbę o doradzenie mi. Mam teraz Sony alpha 350 i dwa obiektywy: 18-70 i sigmę 70-300 i zastanawiam się nad zmianą sprzętu. Po pierwsze zastanawiam się nad kupnem alphy 55 i zostaniu przy tych obiektywach ale po drugie zastanawiam się nad kupnem czegoś nowego coś z nikona ale nie wiem jeszcze jakiego. Jeśli bym sprzedałbym cały zestaw sony plus swoje środki to miałbym jakieś 5500zł z czego chciałbym kupić przynajmniej body i 2 obiektywy(np. 18-105 i 70-300). Jeśli chodzi o to co fotografuje to różnie, od makro, po zdjęcia w plenerze z modelkami, zdjęcia ślubne i głównie stawiam na zdjęcia i nie jest dla mnie ważne filmowanie w aparacie. Fotografuje od jakieś 4 lat i tylko miałem styczność z tą alphą i nie raz od kolegów nikon d3100 i d5000 ale nawet nie zdążyłem się pobawić dobrze. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
ketras - Pon 30 Maj, 2011

Generalnie w pewnym sensie A55 jest pod tryb video. Ty jakbyś chciał zmienić markę a nie koniecznie polepszyć stan. Standardowo jeśli nikon to D90 18-105VR (3200zł) akcesoria typu karty pamięci odpadają mam rozumieć? Do tego albo coś z stałek albo dłuższych ogniskowych.
hijax_pl - Pon 30 Maj, 2011

ketras napisał/a:
Generalnie w pewnym sensie A55 jest pod tryb video.
Nie - Sony SLT (czyli 33 i 55) są zaprojektowane specjalnie pod kątem ciągłego AF podczas filmowania.

Tak o to mi chodziło, źle się sprecyzowałem. Używając w pewnym sensie to miałem na myśli. Choć i ten "ciągły" AF do końca ciągłym nie jest jak się przegląda YT :razz:

ketras napisał/a:
Choć i ten "ciągły" AF do końca ciągłym nie jest jak się przegląda YT
Miałeś ten aparat w rękach? Wiesz na czym polega ta zmiana konstrukcyjna pod kątem AF?

hijax_pl napisał/a:
ketras napisał/a:
Choć i ten "ciągły" AF do końca ciągłym nie jest jak się przegląda YT
Miałeś ten aparat w rękach? Wiesz na czym polega ta zmiana konstrukcyjna pod kątem AF?

Miałem. Filmy również oglądałem i dla mnie osobiście nawet SLT gubiło się czasem dość widocznie.
"lustrzanka która za pomocą półprzeźroczystego lustra dzieli wiązkę światła docierającego do lustra. W odróżnieniu od standardowych lustrzanek, lustro jest nieruchome oraz półprzepuszczalne w efekcie czego, część światła trafia do matrycy, a część do oddzielnego czujnika automatyki ostrości opartego na detekcji fazowej umieszczonego w górnej części aparatu"

ketras napisał/a:
i dla mnie osobiście nawet SLT gubiło się czasem dość widocznie.
Każdy AF się zgubi w pewnych sytuacjach - dlatego właśnie jak chce się mieć kontrolę używa się MF. Ale nie o gubienie się chodzi tylko o szybkość.
maput - Pon 30 Maj, 2011

phKamil, lepiej kup sobie wyższy model sony, skoro w nowym systemie i tak chcesz kupować porównywalne szkła do tych które już masz.. za zaoszczędzona kasę dokup lepiej jakiś fajny obiektyw.
phKamil - Sro 01 Cze, 2011

ok, dzięki za pomoc