forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona

bodzio239 - Wto 31 Maj, 2011
Temat postu: Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona
Witam.
Dojrzałem do decyzji o zakupie obiektywu szerokokątnego, dlatego też, zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów zarówno amatorów jak i profesjonalistów o pomoc w wyborze takiego właśnie szkła . Nie zamierzam w najbliższej przyszłości fotografować wnętrz , więc proszę nie sugerować się tym, aby był bardzo jasny .Krajobraz i architektura tylko ze statywu. Preferuję solidny autofokus oraz ostrość obrazu w centrum jak i na brzegu kadru , oczywiście bez zbytniej przesady , gdyż nie chcę wydać na niego fortuny . Mój budżet to 2500-2700 zł. Proszę o krótkie, rzeczowe porady wynikające z doświadczenia w obcowaniu z ewentualnymi obiektywami . Pozdrawiam

moronica - Wto 31 Maj, 2011

tokina 12-24 jest super ostra i ma bardzo przyjemny AF tylko AC czasem bywa problemem. za reszte kasy dokup dobrego polara lub filtr polowkowy
komor - Wto 31 Maj, 2011

Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?
Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor?
szeroki kąt czy rybie oko?
Tokina 11-16/2,8 czy Samyang 14/2,8 co wybrać?

Dalej nie chciało mi się szukać. :)

B o g d a n - Wto 31 Maj, 2011

bodzio239 napisał/a:
Krajobraz i architektura tylko ze statywu. Preferuję solidny autofokus ......
Chciałbym tylko zauważyć, że do takiego zastosowania nie potrzebujesz w ogóle AF'a.
Wystarczy nawet manualne szkło, które ewentualnie będzie potwierdzało Ci w wizjerze punkt załapania ostrości. :wink:

bodzio239 - Sro 01 Cze, 2011

Z całym szacunkiem do poprzedników , ale nie chodziło mi o rozważania i uwagi a, o konkretne propozycje od użytkujących tego typu obiektywy . Moronica - dziękuję . (to właśnie mój faworyt)
MC - Sro 01 Cze, 2011

bodzio239, gdybyś ten szacunek miał to skorzystałbyś z tematów wskazanych przez komora.
bodzio239 - Sro 01 Cze, 2011

MC napisał/a:
bodzio239, gdybyś ten szacunek miał to skorzystałbyś z tematów wskazanych przez komora.

Widzę szanowny kolego , że zupełnie nie zrozumiałeś o co chodzi , ale to się zdarza. Na przyszłość czytaj dokładnie i zastanów się niczym napiszesz coś o "szacunku" bo jak widać na razie nie masz o nim zielonego pojęcia. I jeszcze jedno ; nie zamierzam więcej dyskutować na ten temat , ponieważ to forum i ten dział w założeniach, a przynajmniej tak mi się wydaje ma służyć tak jak w tytule - Pomagamy w wyborze obiektywu- . Oczywiście z mojej strony nie będzie już , żadnej riposty ,tym samym nie będę już czytał ewentualnych postów tego wątku.

B o g d a n - Sro 01 Cze, 2011

Z całym szacunkiem Panie bodzio239, ale narzekanie, że ktoś podaje "wędkę", a nie "rybę" jest tak trochę ... nie teges. :razz:
MM - Sro 01 Cze, 2011

Przestańcie się chłopaki spinać.
Jeżeli chodzi o szeroki kąt to ja bym pomyślał o czymś naprawdę szerokim.
Do tego światłosiła czasami się przydaje. Lepiej mieć jasny obiektyw niż go nie mieć.
Baaaardzo solidny obiektyw to Tokina AT-X 11-16 F/2.8 116 Pro DX Nikon. Kawał porządnego szkła - naprawdę.
Druga propozycja to Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM. Następca bardzo popularnego i udanego poprzednika tej firmy o gorszym świetle.
Jest jeszcze coś. Wersja tego obiektywu na FF jest świetna. Na małą matrycę zapewne jest podobnie. Do tego jest NAPRAWDĘ SZEROKO. Jeżeli potrzebujesz tej PRAWDZIWEJ SZEROKOŚCI (oj jest jazda) to masz tylko jeden wybór - Sigma 8-16 f/4.5-5.6 DC HSM Nikon
Wybór należy do Ciebie...

hijax_pl - Sro 01 Cze, 2011

MM napisał/a:
Wersja tego obiektywu na FF jest świetna.
O którym mowa? :shock:
komor - Sro 01 Cze, 2011

Pewnie jakieś 12-24 Sigmy.
MM - Sro 01 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
MM napisał/a:
Wersja tego obiektywu na FF jest świetna.
O którym mowa? :shock:

Dla mnie "wersją na FF" jest Sigma 12-24... na pełną klatkę. Skrót myślowy - nie udawaj takiego zdziwionego bo Ci oczka wylecą a dobrze wiesz co miałem na myśli :razz: :mrgreen:

kozidron - Sro 01 Cze, 2011

bodzio239 napisał/a:
Na przyszłość czytaj dokładnie i zastanów się niczym napiszesz coś o "szacunku" bo jak widać na razie nie masz o nim zielonego pojęcia

Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć to raz, nie jesteś na forumie od wczoraj -to dwa, szukajka nie boli - to trzy.

"czytaj dokładnie" - w tym przypadku powinno się tyczyć Ciebie, szczególnie w kontekście zadanego przez Ciebie pytania.

bodzio239, Nie wal fochów jak mała dziewczynka, że nie będziesz tego wątku czytał po ostatnim swoim poście i rozważ tokinę 11-16/2.8 - do twoich zastosowań (totalnie wcale nie wyszukanych) będzie to najlepszy obiektyw, cała reszta nie jest taka "jasna", mnie osobiście w tym szkle czasem denerwuje tylko aberracja chromatyczna.

grzegorzdz72 - Pon 14 Lis, 2011
Temat postu: Obiektyw do krajobrazów
Witam !!!

Mam zamiar zakupić szerokokątny obiektyw do krajobrazów do mojego Nikona D90.
Co byście polecili ? Od razu zaznaczam, że nie stać mnie na szkła systemowe, tak wiec zostaje coś od Sigmy, Tamrona lub Tokiny.

pozdrawiam
grzegorzdz72

hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011

Tzn chcesz szerzej niż 18mm?
moronica - Pon 14 Lis, 2011

akurat w przypadku UWA szkla systemowe nie wybijaja sie niczym szczegolnym, poza drogim i swietnym 14-24 (ktory i tak jest polecany raczej tylko na FX ze wzgledu na malo korzystny zakres na DX)

takich tematow bylo juz wiele. zazwyczaj sprowadza sie to do wyboru miedzy Tokina 11-16 f/2.8 i Sigma 10-20 f/3.5. jesli budzet masz ciasny to jest jeszcze Tokina 12-24 f/4. jesli kasa nie jest az takim problemem to jest jeszcze baaardzo szeroka Sigma 8-16mm. porownaj sobie testy i ceny i zdecyduj, to zadna filozofia. to wszystko sa fajne obiektywy

komor - Pon 14 Lis, 2011

Jak pytający potwierdzi, że chce coś szerzej niż to, co daje mu 18-105 to scalę do zbiorczego tematu o UWA do Nikona. No i skoro doradzamy początkującym, to warto napisać, że UWA=Ultra Wide Angle, czyli ultraszeroki kąt.
grzegorzdz72 - Pon 14 Lis, 2011

komor napisał/a:
Jak pytający potwierdzi, że chce coś szerzej niż to, co daje mu 18-105 to scalę do zbiorczego tematu o UWA do Nikona. No i skoro doradzamy początkującym, to warto napisać, że UWA=Ultra Wide Angle, czyli ultraszeroki kąt.

Oczywiście chodzi mi o szkło UWA, często 18mm to juz za wąsko.

hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011

komor, scalaj ;)

P.S.
Ja bym brał Tokine 11-16/2.8 ;)

Sunders - Pon 14 Lis, 2011

grzegorzdz72 napisał/a:
Mam zamiar zakupić szerokokątny obiektyw do krajobrazów do mojego Nikona D90.
Co byście polecili ?

Sigme 8-16f/4,5-5,6 DC HSM.

komor - Wto 15 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
komor, scalaj

Tajest :) Scaliłem do w miarę świeżego wątku, w którym na pierwszej stronie jest dodatkowych parę linków do starszych dyskusji, ogólnie o UWA i szczególnie do Nikona. grzegorzdz72, zapraszam do czytania.

kozidron - Wto 15 Lis, 2011

grzegorzdz72 napisał/a:
Oczywiście chodzi mi o szkło UWA, często 18mm to juz za wąsko.

grzegorzdz72, a do tych krajobrazów 14mm ci wystarczy, bo generalnie krajobrazy nie uciekają, przy landszaftach obiektyw i tak się przymyka, to nie potrzeba ci 2.8 więc manualny samyang 14tka sprawdziłby się jak złoto :cool:

Oczywiście tokina 11-16/2.8 to bardzo przyzwoite szkło. Natomiast sigme 8-16 bym nie polecił :razz: tak jak kolega Sunders