|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Import do LR z ustawieniami aparatu.
arietiss - Sro 01 Cze, 2011 Temat postu: Import do LR z ustawieniami aparatu. Nie mogę sobie poradzić z taką sprawą. Co należy zrobić aby LR3 importował mi zdjęcia z nastawami aparatu. Do tej pory miałem zawsze ustawiony w aparacie styl obrazu neutralny. Jednak na prośbę żony zmieniłem na nastawę własną, aby zdjęcia były już od razu trochę bardziej soczyste, żeby sobie je mogła wykorzystywać bez obróbki. Teraz na wyświetlaczu w aparacie jest mniej więcej OK. Jednak kiedy importuję zdjęcia do LR te początkowo nasycone w podglądzie bledną podczas procesu. Co zrobić, żeby LR3 zachował te ustawienia aparatu?
komor - Sro 01 Cze, 2011
Se ne da. Te kanonierskie wynalazki obsługuje póki co ichni Digital Photo Professional, być może coś jeszcze, ale nie Lightroom. Możesz sobie natomiast zapisać domyślne ustawienia typu: Clarity +10, Saturation +10 itd., żeby od razu przy imporcie samo się ustawiało.
arietiss - Sro 01 Cze, 2011
Dzięki komor, tak myślałem, bo przewertowałem już LR na wszystkie strony... Ale nie ma tego złego... Nadal będę żonie niezbędny!
hijax_pl - Czw 02 Cze, 2011
arietiss napisał/a: | tak myślałem, bo przewertowałem już LR na wszystkie strony... | Ten temat chyba się już ze 4 razy tu przewijał i było nawet dyskutowane skąd taka "przypadłość" LR...
komor napisał/a: | Możesz sobie natomiast zapisać domyślne ustawienia typu: Clarity +10, Saturation +10 itd., żeby od razu przy imporcie samo się ustawiało. | Można też stworzyć sobie zestaw własnych presetów a'la profile kolorów w puszce (Neutral, Krajobraz, Portret itd) i przy rozpoczynaniu importu zaznaczyć jaki develop preset ma być używany (okienko Import, prawy panel, grupa "Apply during import", lista Develop Settings - dobrze sobie też w takim przypadku zapisać unikalny import preset)
jaad75 - Czw 02 Cze, 2011
Poza tym, można też wybrać odpowiedni profil w Camera Calibration, zmodyfikować po swojemu i j.w.
hijax_pl - Czw 02 Cze, 2011
jaad75 napisał/a: | można też wybrać odpowiedni profil w Camera Calibration | Co jest też częścią Development Preset
MM - Czw 02 Cze, 2011
Mnie jak dobrze kiedyś wyszła reporterka sportowa to wywołałem zdjęcia zwyczajnie przez DPP. Przyznam się bez bicia - raz tak zrobiłem zdjęcia z wesela Tak to jest jak ktoś kogoś pogania. Miał, dostał, był zadowolony.
Wiadomość kolegów powyżej jest cenna dla wielu, szczególnie robiących dużo zdjęć z różnych imprez.
Ja nie jestem softowcem. Może nasi forumowi spece napiszą taki "podręcznik" z tego typu sztuczkami a admin gdzieś takie lekcje wyróżni w tym dziale forum? Było chyba coś takiego na CB swego czasu.
|
|