|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - CANON 1000D
djmanieck - Pią 03 Cze, 2011 Temat postu: CANON 1000D Witam Zamierzam kupić sobie lustrzanke, padło na canona 1000d i moje pytanie brzmi, czy dobrze robi zdjecia w pomieszczeniach zamknietych? Chodzi mi konkretnie w klubie. Czy robił ktos zdjecia ta lustrzanka w klubie? Czy moze do takich celów polecacie cos innego? Dodam takze ze w podobnej cenie, na alle*** widzialem uzywane po 1000-1200 (tyle moge wydac) z góry dziękuje wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
kufel - Pią 03 Cze, 2011
djmanieck napisał/a: | moje pytanie brzmi, czy dobrze robi zdjęcia w pomieszczeniach zamknietych? Chodzi mi konkretnie w klubie. Czy robił ktoś zdjęcia ta lustrzanka w klubie? | djmanieck, jakość zdjęć w ciemnych pomieszczeniach nie zależy tylko od puszki. w dużej mierze zależy od użytego obiektywu i jego jasności co przekłada sie na konieczność użycia mniej lub bardziej wysokiego iso. im ciemniejszy obiektyw tym większe iso będzie musiało byc użyte a to wiąże sie z szumami. warto zatem miec lustrzankę o użytecznym wysokim iso i jasny obiketyw.
[ Dodano: Pią 03 Cze, 2011 21:01 ]
no i warto tez pomyslec o zewnętrznej lampie jesli jej uzycie nie stanowi problemu.
djmanieck - Pią 03 Cze, 2011
kufel napisał/a: |
i jasny obiketyw. |
czesto widze ze dorzucaja obiektyw Canon EF-S 18-55 czy będzie on dobry?
kufel - Pią 03 Cze, 2011
djmanieck napisał/a: | czesto widze ze dorzucaja obiektyw Canon EF-S 18-55 czy będzie on dobry? | do ciemnych wnetrz ? średnio. owszem , można spróbować użyć przy jednoczesnym wspomaganiu lampą błyskową ale efekty mogą być rożne
maput - Pią 03 Cze, 2011
w ciemnym klubie nie będzie nawet średnio... djmanieck, wybrałeś sobie dziedzinę fotografii, która stawia przed sprzętem duże wymagania. Nie ma się co łudzić, że za niewielkie pieniądze skompletujesz zestaw, który pozwoli komfortowo w ciemnym klubie pracować.
Tak jak napisał kufel ważne jest dobre jakościowo wysokie ISO w aparacie ( załóżmy że 1000D nie wypada tu najgorzej) i jasne obiektywy. To szkło które dodawane jest w zestawie na pewno nie jest obiektywem jasnym. Te niestety kosztują... Najtańsze w przyzwoitej cenie do tego Canona to oczywiście 50/1.8, tyle, że ogniskowa niekoniecznie będzie się w takich sytuacjach dobrze sprawdzać.
djmanieck - Sob 04 Cze, 2011
To teraz pozostaje pytanie jaka lampa do tego modelu ?
kufel - Sob 04 Cze, 2011
djmanieck napisał/a: | To teraz pozostaje pytanie jaka lampa do tego modelu ? | cala seria canona Speedlite EX będzie pasować.poszczególne modele różnic sie będą mocą , funkcjami no i ceną oczywiście. są tez lampy innych firm , jak nissin , metz. jest w czym przebierac
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=25
Sunders - Sob 04 Cze, 2011
djmanieck napisał/a: | jaka lampa do tego modelu ? |
Najlepiej canon speedlite 580EX II, jeśli budżet jest niższy to 430EX II
Baku - Pon 06 Cze, 2011
A jeśli budżet jest ograniczony (1000D + 580EXII - jeszcze nie widziałem takiego tandemu ) to może coś z Nissina. Jest dobrze i niedrogo (np. Di622).
djmanieck - Pon 06 Cze, 2011
dziękuje wszystkim za pomoc jak będę już szczesliwym posiadaczem kompletu to napisze jak moje wrazenia ;p
|
|