|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5000
dominika77 - Sob 04 Cze, 2011 Temat postu: Nikon D5000 Chcę kupić nikona d5000. znalazłam aukcje na allegro, ale nadal się waham bo nie wiem czy dane techniczne są ok. jeśli ktoś mógłby mi pomóc to była bym wdzięczna. link do aukcji:
http://allegro.pl/nikon-d...1643370033.html
komor - Sob 04 Cze, 2011
dominika77, ale o jakie dane techniczne pytasz? Chodzi Ci o wiarygodność sprzedawcy czy o dylemat, czy Nikon D5000 jest dobrym aparatem?
RB - Sob 04 Cze, 2011 Temat postu: Re: Nikon D5000
dominika77 napisał/a: | Chcę kupić nikona d5000. znalazłam aukcje na allegro, ale nadal się waham bo nie wiem czy dane techniczne są ok. jeśli ktoś mógłby mi pomóc to była bym wdzięczna. link do aukcji: |
Wejdź na oficjalna strone Nikona, znajdź model który Cię interesuje, porównaj dane techniczne.
dominika77 - Sob 04 Cze, 2011
komor napisał/a: | dominika77, ale o jakie dane techniczne pytasz? Chodzi Ci o wiarygodność sprzedawcy czy o dylemat, czy Nikon D5000 jest dobrym aparatem? |
Mam dylemat czy Nikon d5000 jest dobry. Jeśli mógłbyś pomóc byłabym wdzięczna
moronica - Sob 04 Cze, 2011
dominika77, dla jednych bedzie dobry a dla innych nie. dla poczatkujacego bedzie ok
dominika77 - Nie 05 Cze, 2011
moronica napisał/a: | dominika77, dla jednych bedzie dobry a dla innych nie. dla poczatkujacego bedzie ok |
Ok. Dzięki za radę. Mam mętlik w głowie ale ostatecznie zdecyduję się chyba na tego nikona d5000
komor - Nie 05 Cze, 2011
dominika77, masz tyle tematów dotyczących tego modelu na forum. To jeden z częściej polecanych aparatów na tym forum, więc chyba nie jest taki zupełnie do bani… Resztę określą finanse, a co będzie potem, to zależy już od Ciebie, czy się wciągniesz w fotografię, czy to będzie tylko narzędzie do uwieczniania wycieczek.
komor napisał/a: | dominika77, masz tyle tematów dotyczących tego modelu na forum. To jeden z częściej polecanych aparatów na tym forum, więc chyba nie jest taki zupełnie do bani… Resztę określą finanse, a co będzie potem, to zależy już od Ciebie, czy się wciągniesz w fotografię, czy to będzie tylko narzędzie do uwieczniania wycieczek. |
Dzięki za info. Naprawdę pasjonuje się fotografią więc myślę że ten aparat spełni moje wymogi co do robienia portretów, krajobrazów i zdjęć w ruchu.
moronica - Nie 05 Cze, 2011
dominika77, o tym do jakich tematow sie sprawdzi to bardziej decyduje obiektyw niz korpus
kufel - Nie 05 Cze, 2011
moronica napisał/a: | o tym do jakich tematów sie sprawdzi to bardziej decyduje obiektyw niz korpus | nie zawsze pewne parametry i cechy korpusu jednak sa istotne przy wyborze do konkretnej dziedziny. szybki af, szybka seria etc.
kufel, nie napisalam ze korpus sie nie liczy tylko ze obiektyw bardziej. w koncu jakie tematy tu czesciej widujesz, "jaki obiektyw do portretow" czy "jaki korpus do portretow"?
forrest - Nie 05 Cze, 2011
Dla przykładu możesz obejrzeć zdjęciaAmedosa zrobione właśnie Nikonem D5000. IMO są bardzo fajne.
kufel - Nie 05 Cze, 2011
moronica napisał/a: | kufel, nie napisalam ze korpus sie nie liczy tylko ze obiektyw bardziej. w koncu jakie tematy tu czesciej widujesz, "jaki obiektyw do portretow" czy "jaki korpus do portretow"? | masz racje, chcialem tylko zwrócić uwagę ze korpusy tez sie jednak różnią i są do rożnych zadań .
moronica napisał/a: | w koncu jakie tematy tu częściej widujesz, "jaki obiektyw do portretów" czy "jaki korpus do portretow"? | profi nie zadają takich pytań
ale jak najbardziej masz racje, to jednak obiektyw dobiera sie do tematyki.
maput - Nie 05 Cze, 2011
kufel napisał/a: | moronica napisał/a: | kufel, nie napisalam ze korpus sie nie liczy tylko ze obiektyw bardziej. w koncu jakie tematy tu czesciej widujesz, "jaki obiektyw do portretow" czy "jaki korpus do portretow"? | masz racje, chcialem tylko zwrócić uwagę ze korpusy tez sie jednak różnią i są do rożnych zadań . |
No różnią się, co nie zmienia faktu, że każdym korpusem możesz wykonać zdjęcie w praktycznie każdej sytuacji. Czasem będzie to tylko mniej wygodne. Natomiast źle dobrane szkło może Ci wykonanie konkretnego zadania całkiem uniemożliwić
kufel napisał/a: | moronica napisał/a: | kufel, nie napisalam ze korpus sie nie liczy tylko ze obiektyw bardziej. w koncu jakie tematy tu czesciej widujesz, "jaki obiektyw do portretow" czy "jaki korpus do portretow"? | masz racje, chcialem tylko zwrócić uwagę ze korpusy tez sie jednak różnią i są do rożnych zadań .
moronica napisał/a: | w koncu jakie tematy tu częściej widujesz, "jaki obiektyw do portretów" czy "jaki korpus do portretow"? | profi nie zadają takich pytań
ale jak najbardziej masz racje, to jednak obiektyw dobiera sie do tematyki. |
A uważacie że ten obiektyw ( ten z aukcji ) byłby dobry do portretów ?
pitras - Nie 05 Cze, 2011
dominika77 napisał/a: |
A uważacie że ten obiektyw ( ten z aukcji ) byłby dobry do portretów ? |
Da się nim zrobić portret choć lepszy byłby jakiś jasny stałoogniskowy
to jest taki obiektyw uniwersalny. do krajobrazow sie nada, do portretow i zdjec w ruchu bardzo srednio ze wzgledu na stosunkowo maly maksymalny otwor przyslony. poczytaj troche o podstawach fotografii to ci sie nieco w glowie rozjasni
nie zrozum mnie zle, to bardzo fajny obiektyw "do wszystkiego" dla amatora, no i wiadomo ze przeciez na poczatek nie kupisz ilustam obiektywow. mozesz wziac ten zestaw i jesli fotografia cie wciagnie to bedziesz wiedziala, czego dalej ci brakuje
|
|