|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do 500 złotych dla okularnika krótkowidza.
trolejbus - Nie 05 Cze, 2011 Temat postu: Lornetka do 500 złotych dla okularnika krótkowidza. Witam wszystkich.
Przymierzam się do zakupu lornetki.
Założenie jest następujące:
mała (kompaktowa - pryzmaty dachowe);
wodoszczelna (tak by na deszczu szlag jej nie trafił);
z dużym odstępem średnicy wyjściowej (noszę okulary - krótkowidz bez astygmatyzmu);
powiększenie x8 (oglądałem świat przez lornetki x10, x11, x15 - obraz za bardzo drga a gabaryty często przeszkadzają w wycieczkach);
do obserwacji krajobrazów (czyli taka dla turysty - amatora);
kwota do 500 złotych.
To podstawowe parametry i nie chciałbym z nich schodzić. Reszta jest do dogadania.
Dziś widziałem Nikon SPORTER EX 8x42 w Media Markt w Galerii Łódzkiej (499 złotych). Niestety jest to zbyt duże jak na moje wymagania.
Przedwczoraj oglądałem Fujinon HCF - 8x32. I to już by było to (jednak nie w tym sklepie - obsługa jest arogancka i wolę zapłacić konkurencji nawet przepłacając).
Oglądałem też Nikon 8x25 Sport Star EX w sklepie w M1. Jednak obawiam się czy obiektywy nie będą za małe i chyba ten odstęp źrenicy jest odrobinę za mały (za to cena jest interesująca).
Czytam to forum od jakiegoś tygodnia i odfiltrowałem te modele:
Vortex Lightning 8x32
Vortex Crossfire 8x32
Fujinon 8x32 HCF
Celestron Outland LX 8x32
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF
Kolejność według mojego zainteresowania. Ta ostatnia to taka ostateczność poniżej której bym nie chciał schodzić.
Moje pytanie jest następujące: czy koś z Was miał z nimi do czynienia, a jeżeli tak to co o nich sądzi?
Z zakupem mi się nie śpieszy aczkolwiek chciałbym na lipiec już coś mieć.
[ Dodano: Sob 11 Cze, 2011 17:46 ]
Minął tydzień. Setka wyświetleń. Zero odpowiedzi czy nawet próby odpowiedzi.
Cóż, widać jak się ma 1 post to forumowicze mają człowieka tam gdzie słońce nie dochodzi.
|
|