forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Czy coś takiego jest

dark_wojtek - Nie 05 Cze, 2011
Temat postu: Czy coś takiego jest
Witam
Chciałem się zapytać czy jest możliwe podłączenie laptopa do aparatu, żeby na laptopie był obraz z aparatu Live View
Aparat to 500d canon i on ma tryb Live View
I drugie pytanie słyszałem że można tak podpiąć aparat z laptopem żeby np. robił zdjęcia co 5 minut. Przydatne jest to jak się robi zdjęcia nieba w nocy.

pitras - Nie 05 Cze, 2011

W przypadku Canona 60D da się uruchomić LV w kompie oraz sterować zdalnie zdjęciami (parametry) możesz użyć do tego celu Eos Utility - jest w komplecie oprogramowania dołączanego do zestawu. Myszką wybierasz obszar na który ustawiana jest ostrość bądź ustawiasz ją manualnie za pomocą przycisków w programie, można też ustawić większość parametrów expozycji
Edit.
Możesz też użyć odpowiednich interwałów czasowych do robienia zdjęć w "serii"

dark_wojtek - Nie 05 Cze, 2011

A kabel jest ten sam co do zgrywania zdjęć czy inny ??
Jak zainstalujesz ten program to musisz coś zmienić w ustawianiach aparatu czy co trzeba robić żeby to działało ??

pitras - Nie 05 Cze, 2011

Kabel jest ten sam, po instalacji oprogramowania z płytki dołączonej do zestawu uruchamiasz EOS Utility i wybierasz Camera Settings/Remote shoting
Warto zaktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji dostępnej TUTAJ

jannik - Nie 05 Cze, 2011

Z tego co pamiętam taka opcja na pewno była możliwa w Canonie G11, bo babka od której go kupiłem opowiadała mi że dokładnie tak robiła. Podpinała aparat do kompa, aparat umieszczała w jakimś miejscu i nastawiała na robienie zdjęć w jakichś tam interwałach czasowych.
myślę, że większość nowych aparatów kompaktowych i lustrzanek z opcją LV ma taką możliwość.
pzodro

dark_wojtek - Pon 06 Cze, 2011

Muszę popatrzyć na swój aparat i zainstalować oprogramowanie to co mówił pitras,