forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka nikon d3000 czy cyfrówka samsung nx5

kreystek - Nie 05 Cze, 2011
Temat postu: lustrzanka nikon d3000 czy cyfrówka samsung nx5
Mam pytanie zastanawiam się nad kupnem lustrzanki nikon d3000 niektórzy sądzą iż lepiej cyfrówkę samsung nx5 oba z obiektywem 18-55 co lepiej dla amatora fotografii lustrzanka nikon d3000 czy cyfrówka samsung nx5 ? proszę o radę.
moronica - Nie 05 Cze, 2011

nikon d3000 to rowniez cyfrowka ;)
wszystko zalezy od twoich preferencji i ewentualnej kwestii rozwoju. nie chodzi tu przeciez tylko o jakosc zdjec, ktore jest w stanie wyprodukowac korpus, ale rowniez o wybor i roznorodnosc akcesoriow, ktorych w jakimkolwiek systemie jest bez porownania wiecej do lustrzanek niz do bezlusterkowcow typu nx5 (glownie z uwagi na to, ze urzadzenia tego typu staly sie popularne stosunkowo niedawno). jesli natomiast nie chcesz sie rozwijac, natomiast wolisz mniejszy lzejszy aparat do pstrykania wakacyjnych fotek to bierz samsunga

kreystek - Wto 07 Cze, 2011

Mi zależy raczej na jak najlepszej jakości zdjęć i aby aparat był nie zbyt drogi może ktoś poleci coś dobrego dla amatora który zaczyna :razz: bo coś się uparłem na nikon d3000 więc potrzebuje pomocy w wyborze proszę o propozycje oraz pomoc w wyborze :oops: .
hijax_pl - Wto 07 Cze, 2011

A dlaczego nie D3100?
kreystek - Wto 07 Cze, 2011

tak jak pisałem , potrzebuje coś nie drogiego a dobrego a to 1700 mogę jeszcze dać a d3100 jest trochę droższe :sad:
hijax_pl - Wto 07 Cze, 2011

D3100+18-55VR jest za 1950zł. O ok 100zł tańszy jest zestaw z obiektywem bez VR.

Skoro masz 1700zł to moim zdanie waaaaaarto dołożyć te 150zł jeszcze i wziąć D3100.

Sunders - Wto 07 Cze, 2011

Jeśli nie możesz dołożyc do samsunga nx10, to pomyśl o kicie canona 1000d albo panasonica GF1 czy olympusa PEN E-PL1 :???: :smile:
kozidron - Wto 07 Cze, 2011

Sunders napisał/a:
Jeśli nie możesz dołożyc do samsunga nx10, to pomyśl o canonie powershot G11 lub kicie canona 1000d albo panasonica GF1 czy olympusa PEN E-PL1 :???: :smile:

a co w tym całym zestawieniu robi G11 ?

Sunders - Sro 08 Cze, 2011

kozidron napisał/a:
co w tym całym zestawieniu robi G11 ?

Faktycznie, tylko on nie ma wymiennej optyki.Wycofałem go. :smile:

kozidron - Sro 08 Cze, 2011

Sunders napisał/a:
Faktycznie, tylko on nie ma wymiennej optyki.Wycofałem go. :smile:

no ale po co poprawiasz posta :shock: przecież to nie ortograf, spacja czy źle postawiony przecinek :shock: takie doradzanie to tak jak składnie zestawu z 15-85 +100-400 - niby cały zakres pokryty, tylko ......... w jaki sposób :shock:

Sunders, nie lepiej poświęcić ten czas na pchanie karuzeli ?

Ja ostatnio słabo śledzę foruma ale czy ruszyła ta "inicjatywa" doradzamy na punkty minus?

kozidron napisał/a:
po co poprawiasz posta :shock: przecież to nie ortograf, spacja czy źle postawiony przecinek :shock: takie doradzanie to tak jak składnie zestawu z 15-85 +100-400 - niby cały zakres pokryty, tylko ......... w jaki sposób :shock:

Sunders, nie lepiej poświęcić ten czas na pchanie karuzeli ?

kozidron a nie lepiej abyś swój cenny czas poświęcił problemowi, który przedstawił kreystek zamiast na trollowanie i recenzowanie moich postów :?: :lol:

kozidron - Sro 08 Cze, 2011

Sunders napisał/a:
kozidron a nie lepiej abyś swój cenny czas poświęcił problemowi, który przedstawił kreystek zamiast na trollowanie i recenzowanie moich postów :?: :lol:

Pewnie lepiej ale poziom satysfakcji byłby mniejszy a tak to możemy się trochę pośmiać :mrgreen:

Sunders, jak w poście wyżej a nie lepiej popchać karuzelę :wink: :razz:

jannik - Sro 08 Cze, 2011

Kreystek
Właściwie jeśli chcesz mieć aparat który "robi" dobre fotki, to każdy z wymienionych powyżej modeli spełni twoje oczekiwania.
Koniecznie idź do sklepu i wymacaj każdy z tych aparatów.
Ja długo wahałem się pomiędzy NX5 a NX10. W sklepie wydawało mi się że nie ma aż tak dużej różnicy. W końcu jednak kupiłem używany NX10 i teraz widzę że różnica jest duża, szczególnie jeśli chodzi o wizjer i wyświetlacz. Wyświetlacz jeszcze jakoś ujdzie w tłoku, ale wizjer nie. Jeśli natomiast nie zależy ci szczególnie na wizjerze ani np. na RAW-ach, to śmiało bierz NX5, bo jakoś zdjęć taka sama.
A tak poza tym w necie możesz kupić NX10 już od 1700 zł, więc warto rozważyć.
Jeśli wogóle możesz obejść się bez wizjera, to kup Olka E-PL1 i będziesz b. zadowolony.
Nikona D3000 odpuść sobie!
Generalnie, jeśli nie masz zamiaru artystycznie i bardziej profesjonalnie focić, to odpuść sobie dużą lustrzankę, bo będzie leżała na półce. A mikro 4/3 lub NX są na tyle małe, ze spokojnie można je nosić w plecaczku czy jakoś tak...

pozdro

hijax_pl - Sro 08 Cze, 2011

jannik napisał/a:
Generalnie, jeśli nie masz zamiaru artystycznie i bardziej profesjonalnie focić, to odpuść sobie dużą lustrzankę, bo będzie leżała na półce.
To D3100 czy 1100D to są duże lustrzanki? :???:
Baku - Sro 08 Cze, 2011

Przyznam tu rację hijaxowi - lepiej dołożyć do D3100. Naprawdę lepiej.

---

Ujemne punkty? :shock: To i mnie coś ominęło...

hijax_pl napisał/a:
Skoro masz 1700zł to moim zdanie waaaaaarto dołożyć te 150zł jeszcze i wziąć D3100.

Chyba nie trzeba dokładać:
http://allegro.pl/nikon-d...1649586622.html
Przy takiej cenie, to chyba najlepsza opcja.Chyba, że kilka cm i ok.270g mniej robi istotną róznicę, to można też za 1700pln zakupić samsunga nx10:
http://allegro.pl/aparat-...1644201518.html

Sunders napisał/a:
Chyba nie trzeba dokładać:
http://allegro.pl/nikon-d...1649586622.html
No ale to samo body ;)

Swoją drogą za ok 1750zł da się też kupić Panasa G2 z 14-42... To też ciekawa opcja IMHO.

hijax_pl napisał/a:
to samo body

Zestaw kitowy też mozna trafić:
http://allegro.pl/nikon-d...1651298648.html
hijax_pl napisał/a:
za ok 1750zł da się też kupić Panasa G2 z 14-42... To też ciekawa opcja IMHO

hijax_pl, uwazasz, że tem panas bedzie lepszy od d3100?

moronica - Sro 08 Cze, 2011

rowniez bym stawiala na d3100 ale mysle, ze najpierw dobrze by bylo sie zastanowic czy lustrzanka czy bezlusterkowiec i dopiero wtedy rozmyslac nad konkretnymi modelami

Nie mówiłem, że lepszy czy gorszy - to przecież dwie różne konstrukcje.

Jeśli miałbym patrzeć przez pryzmat jakości obrazka - wziąłbym D3100.
Jeśli miałbym patrzeć przez pryzmat wielkości torby foto i zastosowań makrowidoczkowych - pewnie wziąłbym G2.

jannik - Sro 08 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
... To D3100 czy 1100D to są duże lustrzanki? :???:

Czepialski! :zalamany: :lol:
Chodziło mi o to, że generalnie lustrzanki są duże, a 4/3 mniejsze.
:)

hijax_pl napisał/a:
Jeśli miałbym patrzeć przez pryzmat wielkości torby foto i zastosowań makrowidoczkowych - pewnie wziąłbym G2.

Ale ta róznica między d3100 a G2/ok.12mm w wysokosci/, to już polega głównie tylko na róznicy w wielkosci obiektywów/ok.2cm róznicy miedzy kitowymi/.Czy ta torba z nikonem będzie rzeczywiscie odczuwalnie wieksza :???: .

Sunders, tak, chodzi mi przede wszystkim o wielkość szkiełek.

hijax_pl napisał/a:
chodzi mi przede wszystkim o wielkość szkiełek

Czyli ma to znaczenie gdyby kreystek zakładał rozwój szklarni.Jesli nie ma takich planów to wybór raczej pozostaje oczywisty :???:

Sunders napisał/a:
Czyli ma to znaczenie gdyby kreystek zakładał rozwój szklarni.Jesli nie ma takich planów to wybór raczej pozostaje oczywisy :???:
No ale to jakie plany ma kolega jak na razie owiane jest tajemnica ;)

hijax_pl napisał/a:
No ale to jakie plany ma kolega jak na razie owiane jest tajemnica

Cyba trzeba poczekać, aż uchyli jej rąbka :smile:

Luke_S - Sob 11 Cze, 2011

Gdyby kogoś interesowało, w najnowszym numerze Foto jest test porównawczy NX10 i D5100.