forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - 600-900 dla rodziców, wycieczki, morze, automat

Damaran - Pon 06 Cze, 2011
Temat postu: 600-900 dla rodziców, wycieczki, morze, automat
Witam,

Nie używam kompaktów w ogóle a ostatnią kupiłem 10 lat temu i do tej pory trzymam w kieszeni. Poszukuję czegoś dla swoich rodziców, od tak przy okazji dużej rocznicy i faktu że podróżują sporo w wolnym czasie. Lustrzanka nie wchodzi w grę, niestety nie chce im się bawić takim sprzętem więc pozostaje kompakt.

Ojciec dużo pływa, więc z pewnością zabierze sprzęt na statek, a gdy wraca, no to wycieczki, góry i takie tam.

Osobiście stoję za Canonem, ale po głębszym zapoznaniu się ze specyfikacją, sam nie wiem czy w tej cenie nie ma czegoś lepszego.

Canon SX130 - filmy HD nie widzę potrzeby więcej, dobrze wypadł w testach, model z końca 2010 roku, cena do 700 zł gabarytowo taki sobie, przyzwoite zdjęcia z Automatu.
Canon SX220 - nie powalił mnie, a dużo złego słyszałem o jego funkcjach poprawiania jakości obrazu czy zniekształcaniu kolorów na automacie.
Może coś z IXUS np. 300 HS lub 220 HS które wydają się przyjemne dla oka i funkcjonalne, jednak tu też bardzo dużo negatywnych opinii o trybie auto i dziwnych ustawieniach kolorów.
są małe, eleganckie i bardzo kieszonkowe.

Co proponujecie innego?