forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon D90 z obiektywem czy bez

SiemankoOo - Wto 07 Cze, 2011
Temat postu: Nikon D90 z obiektywem czy bez
Witam, jedno pytanko mam zamiar kupić Nikona D90 i zastanawiam się czy wziąć z obiektywem NIKKOR 18-105mm VR czy kupić samo body i dokupić konkretniejszy obiektyw (np. Tamron 17-50mm 2.8) Czy mimo wszystko kupić z Nikkorem 18-105mm ?.

Pozatym jak oceniacie obiektyw NIKKOR 18-105mm VR ?

Dzięki za odpowiedzi

hijax_pl - Wto 07 Cze, 2011

Jako były posiadacz 18-105vr oceniam go bardzo dobrze. Szczególnie, że w kicie z D90 kosztuje ok 650zł ;-)
Tutejszyn - Wto 07 Cze, 2011
Temat postu: Re: Nikon D90 z obiektywem czy bez
SiemankoOo napisał/a:
Pozatym jak oceniacie obiektyw NIKKOR 18-105mm VR ?

Obiektyw jest bardzo ostry. To naprawdę bardzo udana konstrukja.

czyli warto wziąć z obiektywem ?
Tutejszyn - Wto 07 Cze, 2011

Ja bym tak zrobił. Ty zrób jak uwazasz.

no powiedzmy że biorę z Nikorem 18-105mm, jaki obiektyw dokupić ? Tamron 17-50mm 2.8 to dobry wybór ?
Wujek_Pstrykacz - Wto 07 Cze, 2011

Kolega chce powielić ogniskowe w nowym obiektywie? Po co, lepiej kupić samo body i do tego Tamiego 17-50. :grin:
Sunders - Wto 07 Cze, 2011

SiemankoOo napisał/a:
powiedzmy że biorę z Nikorem 18-105mm, jaki obiektyw dokupić ?

Nikkora 35/1,8,
Nikkora 85/1,8 i
nikkora 70-300VR
:smile:

[ Dodano: Wto 07 Cze, 2011 17:05 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
lepiej kupić samo body i do tego Tamiego 17-50

Też tak uważam.

jurand - Wto 07 Cze, 2011

A do czego szanowny kolega chce wykorzystać ten sprzęt ?
Może potrzeba coś dłuższego ? a może jednak szerszego niż proponowane 17mm ? :wink:

SiemankoOo - Sro 08 Cze, 2011

do czego potrzebuje hmm, no będzie to jedyny obiektyw więc będzie służył raczej do wszystkiego na początku :) a jakie jest jego zastosowanie że tak zapytam, w czym się najlepiej sprawdza? ;)
kozidron - Sro 08 Cze, 2011

Tutejszyn napisał/a:
Obiektyw jest bardzo ostry. To naprawdę bardzo udana konstrukja.

z tą konstrukcją to trochę przesadziłeś :shock:

Tutejszyn, odkąd to plastik na bagnecie jest udanym rozwiązaniem :shock: .

Pewnie że tamron tez ma swoje wady ale przynajmniej rozsypuje się od przodu, ja mam już drugiego i czekam na kolejną wysypkę :wink:

Sunders, to weź ty się zdecyduj co byś zrobił, bo twój post z 17.02 sugeruje żeby brać zestaw kitowy (d90+18-105) + stałki, które proponujesz a potem jednak polecasz wersję wujka z tamronem, która zresztą jest najrozsądniejsza.

Sunders - Sro 08 Cze, 2011

kozidron napisał/a:
twój post z 17.02 sugeruje żeby brać zestaw kitowy (d90+18-105) + stałki, które proponujesz a potem jednak polecasz wersję wujka z tamronem, która zresztą jest najrozsądniejsza.

kozidron, nie przeczytałes ze zrozumieniem:
Sunders napisał/a:
SiemankoOo napisał/a:
Nikkora 35/1,8,
Nikkora 85/1,8 i
nikkora 70-300VR

To była odpowiedź na w.w. hipotetyczne załozenie SiemankoOo, który wczesniej założył w innym dziale podobny wątek, w którym od razu mu radziłem tego tamrona, ale ten wczesniejszy wątek został skasowany na jego życzenie przez moderatora i tylko sam SiemankoOo lub moderator mogą to teraz potwierdzić :???: Sprawa jest trochę zagmatwana, więc nie dziwię się, że trudno Ci się w tym połapać :lol:

Sunders, nie ściemniaj .......odnosisz się do wypowiedzi, która została w cytacie - cytując :

SiemankoOo napisał/a:

proponujesz poza tym co u góry :

Sunders napisał/a:
Nikkora 35/1,8,
Nikkora 85/1,8 i
nikkora 70-300VR
:smile:

na końcu dodajesz uśmieszek ..... a potem:

Sunders napisał/a:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
lepiej kupić samo body i do tego Tamiego 17-50

Też tak uważam.

więc nie ma o czym mówić ...... :razz:

Sunders napisał/a:
Sprawa jest trochę zagmatwana, więc nie dziwię się, że trudno Ci się w tym połapać :lol:

połapać to ja sie nie mogę jak ktoś poleca 15-85+100-400 jako uniwersalny zestaw a tu to najzwyczajniej się sam zwinąłeś :razz: :wink:

kozidron napisał/a:
połapać to ja sie nie mogę jak ktoś poleca 15-85+100-400 jako uniwersalny zestaw a tu to najzwyczajniej się sam zwinąłeś

kozidron, zupełnie Ci się pomieszało :roll: Ten watek jest o obiektywach do D90 :wink:

Sunders napisał/a:
kozidron, zupełnie Ci się pomieszało :roll: Ten watek jest o obiektywach do D90 :wink:

bo tu (w tym wątku) ty się nie orientujesz a ja nie mogę się połapać w którymś z poprzednich gdzie podobnie błyszczałeś :razz:

komor - Sro 08 Cze, 2011

kozidron, ja tam nie widzę żadnej niekonsekwencji w wypowiedziach Sundersa. :) Jak musi być 18-105 to wtedy [lista stałek] ale lepiej kupić od razu Tamrona. Proste.
hijax_pl - Sro 08 Cze, 2011

komor, późno było... ;)

komor napisał/a:
kozidron, ja tam nie widzę żadnej niekonsekwencji w wypowiedziach Sundersa. :) Jak musi być 18-105 to wtedy [lista stałek] ale lepiej kupić od razu Tamrona. Proste.

komor, nie w tym rzecz, nie lepiej tamron + lista stałek - nie da się tak, nie jest tak lepiej ?

kozidron napisał/a:
nie lepiej tamron + lista stałek - nie da się tak, nie jest tak lepiej ?

Z punktu widzenia kieszeni SiemankoOo niekoniecznie jest tak lepiej :smile:
Dlatego proponowałbym na początek ograniczyć się do tamrona 17-50 i ew. nikkora 85/1,8.

Tak Sunders radził Tamrona w innym temacie który założyłem w złym dziale, pomijając to ponawiam pytanie co do Tamrona 17-50mm 2.8 jakie jest jego zastosowanie że tak zapytam, w czym się najlepiej sprawdza?

edit: i czy może jednak coś podobnego do tego Tamrona jest ale lepszego ?

Sunders, ja widze, ze nie kumasz, lepiej zamiast plastiku 18-105 od razy brać tamrona, o dalszych inwestycjach autor watku nic nie wspominał, pytał ktory z tych dwóch bedzie lepszy, nie znasz do końca preferencji SiemankoOo a moze jemu jako zwykłem pstrykaczowi wystarczy zum, który załatwi cały zakres stałkowy podany przez Ciebie.
Po co się rozwodzisz nad jeszcze nie rozlanym mlekiem, pytanie proste:

SiemankoOo napisał/a:
wziąć z obiektywem NIKKOR 18-105mm VR czy kupić samo body i dokupić konkretniejszy obiektyw (np. Tamron 17-50mm 2.8)

odpowiedź też prosta: T17-50

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 15:33 ]
SiemankoOo napisał/a:

SiemankoOo, podaj konkretny budżet jaki masz na szkło/ czy nawet szkła, wtedy mozna kombinować dalej, bo tak to mozemy na ślepo strzelać jak Sunders.

maput - Sro 08 Cze, 2011

SiemankoOo napisał/a:
Tak Sunders radził Tamrona w innym temacie który założyłem w złym dziale, pomijając to ponawiam pytanie co do Tamrona 17-50mm 2.8 jakie jest jego zastosowanie że tak zapytam, w czym się najlepiej sprawdza?

Coś lepszego zawsze się znajdzie ;) W Nikonie odpowiednikiem tego Tamrona będzie 17-55/2.8 . Jest trochę droższy od Tamrona, ale jak masz kasę to warto ;)
A zastosowanie - jest to "uniwersalny zoom" więc jak sama nazwa wskazuje nadaje się do wielu podstawowych zastosowań - portret, landszafcik, wycieczka, imprezka...

Przy mniejszym budżecie też brałbym Tamrona olewając zestaw kitowy.

powiem tak, narazie chce kupić jakie dosyć dobre body ( D90 ) dokupić dosyć dobry obiektyw ( stawiałem na Tamrona 17-55 2.8 bo słyszałem sporo dobrych opinii od znajomych) budżet to około 4tyś. na wszystko zapewne będą dokupywane kolejne obiektywy ale pierwszy zakup to D90 + Tamron 17-50 2.8 i teraz odrazu zapytam czy może jednak wziąć inny obiekty jako pierwszy?

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 17:01 ]
aha jeszcze dodam że nikkor 17-55 2.8 odpada za drogo ;)

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 17:05 ]
jednak jeszcze jedno pytanie co do tego tamrona bo z tego co widzę są dwie wersje jedna z Nowa wersja obiektywu wyposażona w OPTYCZNĄ STABILIZACJĘ OBRAZU VC, jak często bywa nowa nie znaczy lepsza mogę prosić o opinię? ;)

moronica - Sro 08 Cze, 2011

SiemankoOo, skad pomysl ze jeszcze nikt o to na forum nie pytal?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14695

SiemankoOo napisał/a:
pierwszy zakup to D90 + Tamron 17-50 2.8 i teraz odrazu zapytam czy może jednak wziąć inny obiekty jako pierwszy?

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 17:01 ]
aha jeszcze dodam że nikkor 17-55 2.8 odpada za drogo

Możesz jeszcze wziąść pod uwagę bardzo dobrą sigmę 17-50f/2,8EX DC OS HSM - i jakościowo i cenowo pomiędzy nikkorem 17-55 a tamronem 17-50, ale kosztuje nowa wg skąpca od 2620pln i z podanym przez siebie budżetem onia nie powalczysz.

dziękuje wszystkim za pomoc, pozdrawiam :)