|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 500D czy 550D ??? A może jeszcze coś innego?
switek3 - Wto 07 Cze, 2011 Temat postu: Canon EOS 500D czy 550D ??? A może jeszcze coś innego? Witam Szanowni Koledzy i Koleżanki. To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej lustrzanki w życiu. Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat więc żadne podstawy odpadają. Mój tata ma Canon EOS 400D i jest zadowolony więc ja zwróciłem się w stronę nowszych modeli. Nie jestem zainteresowany Sony. Pytanie moje jest następujące-czy jest sens kupować nowszą 550 czy lepiej kupić 500? Czy oprócz MP różnią się czymś w jakości zdjęć lub czymś innym? Bo nie wiem czy jest sens dokładać te 300-400 zł? Poradźcie proszę jako znawcy tematu
kozidron - Wto 07 Cze, 2011
switek3, jak masz co podczepić to lepiej używane 50D a nawet 40D
B o g d a n - Sro 08 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | To mój pierwszy post na tym forum. | Pierwszy od trzech lat.
switek3 napisał/a: | Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat | Skoro tak, to nie kupowałbym na Twoim miejscu starszych modeli 40, czy 50D.
Proponuję abyś się zastanowił nad najnowszymi, czyli 600D, czy nawet 60D, w zależności od zasobności portfela.
RB - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: |
switek3 napisał/a: | Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat | Skoro tak, to nie kupowałbym na Twoim miejscu starszych modeli 40, czy 50D. |
Czemu? Antycypujesz że się zepsują?
Wujek_Pstrykacz - Sro 08 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | Witam Szanowni Koledzy i Koleżanki. To mój pierwszy post na tym forum. |
Pierwszy post i tak od razu bez pomyślunku, do pierwszego lepszego działu. A temat wyraźnie wskazuje na dział, gdzie powinien się znaleźć.
kozidron - Sro 08 Cze, 2011
RB napisał/a: | Czemu? Antycypujesz że się zepsują? |
nawet nie to, to jest tendencja polecania po prostu nowszego, nie ma w tym nic złego, chociaż nie rozumiem w czym np. 600D jest lepszy od 50D zgodnie z tym co "delikatnie sugeruje" B o g d a n tu :
B o g d a n napisał/a: | Skoro tak, to nie kupowałbym na Twoim miejscu starszych modeli 40, czy 50D.
Proponuję abyś się zastanowił nad najnowszymi, czyli 600D |
bo rozumiem, że 60D jest lepszy od 50D, zgodnie z polityką canona
RB - Sro 08 Cze, 2011
Nawet zakładając jakąs tam "lepszość" 60d nie rozumiem czemu odradzać 50d komuś kto chce korpus na kilka lat. Czy naprawdę wierzymy aż tak bardzo w 'moralne' starzenie się tego sprzętu? Obecnie tempo realnych zmian w tym segmencie zdrowo spadło, nie wliczając oczywiście róznych tam obocznych ficzerów.
Baku - Sro 08 Cze, 2011
Jeśli miałbym się trzymać trzycyfrowej serii Canona, to wolałbym 550D od 500D. 600D niekoniecznie, bowiem zmiany w stosunku do 550D to już niezauważalna kosmetyka, a różnica w cenie jest po prostu nieadekwatna.
Najchętniej jednak rozejrzałbym się za używanym 50D w dobrym stanie, lub jeśli filmowanie to konieczność, to za 60D (też używanym).
RB napisał/a: | Nawet zakładając jakąs tam "lepszość" 60d nie rozumiem czemu odradzać 50d komuś kto chce korpus na kilka lat. |
RB ale takie tendencje ma tylko B o g d a n
RB napisał/a: | B o g d a n napisał/a: |
switek3 napisał/a: | Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat | Skoro tak, to nie kupowałbym na Twoim miejscu starszych modeli 40, czy 50D. |
Czemu? Antycypujesz że się zepsują? |
Tak się może zdarzyć. Kupując używany sprzęt nigdy nie wiemy, co tak naprawdę kupimy.
Nowy sprzęt ma 2 lata gwarancji i jeśli od początku sami będziemy o niego dbali może posłużyć zdecydowanie dłużej. Może - nie musi. Parę tysięcy piechotą nie chodzi.
Baku napisał/a: | 600D niekoniecznie, bowiem zmiany w stosunku do 550D to już niezauważalna kosmetyka, a różnica w cenie jest po prostu nieadekwatna. |
Jeśli niezauważalną kosmetyką nazwać ruchomy wyświetlacz 360 stopni i sterowanie lampami zewnętrznymi to faktycznie nic się nie zmieniło. W każdym razie ja kupując aparat na parę lat, wolę mieć takie coś, jak tego nie mieć, choć oczywiście kosztuje to na dziś ok. 400 zł. więcej.
edmun - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n, z gory zakladasz ze jak cos jest uzywane to musi sie od razu zepsuc?
moze powiem inaczej. mialem gwarancje na niektore sprzety w domu i pomimo ze korzystalem z tych gwarancji, to czesto sie zdarza ze ten sprzet lezy dalej w domu nienaprawiony, bo serwis uznal ze z mojej winy zostal uszkodzony.
oczywiscie nie jest to prawda, ale koszty ekspertyz i ciagania sie po innych serwisach czesto przekraczaly koszt:
a) naprawy we wlasnym zakresie
b) kupna tego samego urzadzenia uzywanego na allegro
Nie mowie ze gwarancja jest zla, ale znowu nie naciagajmy sie,ze jest ona glownym powodem decyzji o zakupie.
Prosty przyklad.
Zaktualizowalem oprogramowanie w telefonie, po czym wylaczyl sie.
Wyslalem do jedynego autoryzowanego serwisu w ramach gwarancji i otrzymalem odpowiedz ze telefon ma uszkodzone styki procesora na plycie glownej w wyniku uszkodzenia mechanicznego. karta gwar.dostala pieczatke ze sprzet jest po uszkodzeniu mechanicznym ktore nigdy nie mialo miejsca, a na telefonie ktory nie dziala mam zalozone plomby, ktore jesli zostana zerwane przez serwis inny niz nieatoryzowany, to trace cala gwarancje i nie moge dochodzic rozszczen z tytulu gwarancji (pozostaje tylko sprawa sadowa).
koszt wszystkiego to zbyt duzo i kupilem sobie taki sam, sprawny, uzywany telefon na allegro ktory dziala do dzis.
P.S. bralbym uzywanego 50D chyba ze faktycznie zalezy nam na bajerkach typu filmy i ruchomy wyswietlacz to te 6 z przodu
Baku - Sro 08 Cze, 2011
Zaiste rewolucyjne zmiany!
Kręcący się wyświetlacz może być użyteczny osobie, która takiego patentu potrzebuje, natomiast osławione sterowanie lampami w amatorskim korpusie... Chwała Canonowi za wyposażenie kabiny prysznicowej w system audio w standardzie THX.
Ciekaw jestem jaki odsetek użytkowników trzycyfrowej serii Canona ma aby jedną zewnętrzną lampę błyskową, choć rzecz jasna, z perspektywy swojego 40D będę patrzył z nieukrywaną zazdrością na każdego 1100D.
Skoro dla Ciebie jest to warte takiej dopłaty, to ok. Dla mnie nie jest, ale niech każdy sobie osądzi wedle własnego uznania.
B o g d a n napisał/a: | ak się może zdarzyć. Kupując używany sprzęt nigdy nie wiemy, co tak naprawdę kupimy. |
z tym się zgodzę ale mozna dostać 50D na gwarancji, no i dlaczego zakladać, że jak uzywka to od razu uszkodzona albo zajeżdżona na śmierć.
B o g d a n napisał/a: | i sterowanie lampami zewnętrznymi to faktycznie nic się nie zmieniło. |
to fakt, B o g d a n słyszałeś o radiu ?
i czy te cechy przekładasz nad ergonomie modelów dwu cyfrowych ?
B o g d a n napisał/a: | W każdym razie ja kupując aparat na parę lat, wolę mieć takie coś, jak tego nie mieć, choć oczywiście kosztuje to na dziś ok. 400 zł. więcej. |
B o g d a n, popraw mnie jeżeli się mylę, czy ty przypadkiem jakiś czas temu nie uzywałeś 50D to raz
a dwa, czy bardzo doskwierało ci to że nie miałeś "latanego ekranika" i sterowania lampami ?
Sunders - Sro 08 Cze, 2011
kozidron napisał/a: | czy bardzo doskwierało ci to że nie miałeś "latanego ekranika" i sterowania lampami ? |
Przeciez to oczywiste, dlatego zmienił korpus na 5dmkII
kozidron, widzę że kręci Cię pchanie karuzeli z B o g d a nem
Sunders napisał/a: | kozidron, widzę że kręci Cię pchanie karuzeli z B o g d a nem |
jak zauważyłeś Baku, edmun i RB, też ją pchają, my sie przynajmniej nadajemy chociaż do pchania karuzeli
Sunders napisał/a: | Przeciez to oczywiste, dlatego zmienił korpus na 5dmkII |
Sunders i wydaje Ci się, że to były jedyne powody zmiany na 5D2
Ps. Sunders- czy ty przypadkiem też nie masz 50D i czy podobnie "z tych" powodów masz zamiar przejść na FF
RB - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | i i sterowanie lampami zewnętrznymi to faktycznie nic się nie zmieniło. |
a tak... Canon...
No dobra, ale aby niezbyt biegli w temacie nie podniecali się po próżnicy, prosiłbym kolegów biegłych w Canonach o wytłumaczenie im, co to sterowanie oznacza i jak można ten 'cudowny' ficzer dodawany do 60d zrealizować nie mając tego superkorpusu (i ile polskich złotych ta realizacja będzie kosztowała).
hijax_pl - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | i sterowanie lampami zewnętrznymi | A ja coś czytałem w rumorsach, że niby nowe błyskadełka mają mieć zdolność komunikacji radiowej, i że do tego celu będzie też zmodernizowany sterownik ST-E2...
Ja rozumiem, że to ploty, ale jeśli faktycznie taki kierunek faktycznie C obrał i wdroży szybciutko to i tamto... to długofalowa inwestycja w niekompatybilna technologię jest ciut wątpliwa
dr11 - Sro 08 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | to długofalowa inwestycja w niekompatybilna technologię jest ciut wątpliwa | Nic wątpliwego, wystarczy sobie przypomnieć jak się skończyła sprawa z FD i zaczęła z EF
Wy na prawdę nie macie nic dzisiaj do roboty?
Bo ja mam - trzymajcie się ciepło.
PS.
Proponuję aby każdy z Was, kto w ostatnim roku zmienił aparat na wyższy model, wrócił do poprzedniego - allegro w tym pomoże.
dr11 - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | PS.
Proponuję aby każdy z Was, kto w ostatnim roku zmienił aparat na wyższy model, wrócił do poprzedniego - allegro w tym pomoże. | Okej, jak wrócę do domu, wyciągnę 40D z szuflady
Edit: Eeee, czekaj, 40D jest nowszy od 5D, czyli przesiadłem się na.... starszy!
switek3 - Sro 08 Cze, 2011
Po pierwsze, bardzo przepraszam za założenie wątku w złym dziale-zauważyłem to dopiero po fakcie i miałem zgłaszać się dzisiaj z prośbą o przeniesienie go do odpowiedniego działu, bo wiem jak wkurza zaśmiecanie nie tego działu co potrzeba.
Po drugie, nie interesują mnie używane aparaty-po prostu boje się o to co dostane-nawet jakby był to lepszy aparat to wolę mieć pewność że jest nowy i mam tą 2-letnia (lepszą czy gorszą ale zawsze) gwarancję.
Po trzecie, niestety nie mogę dać więcej jak 2500 zł. Najlepiej jednak coś koło 2000 zł dlatego zastanawiam się poważniej nad 500D.
Po czwarte, na razie nie miałem styczności z lustrzankami (oprócz sporadycznie tej taty). Chciałbym mieć porządną lustrzankę, taką niezbyt zaawansowaną, którą mógłbym robić zdjęcia krajobrazom, portretom, naturze, architekturze. Wszystkiemu po trochu.
Po piąte, chciałbym w przyszłości zainwestować w jakiś lepszy obiektyw, ale najpierw muszę się duuuużo po uczyć, żeby wycisnąć maksa z KITowego obiektywu.
Po szóste, chodzi mi bardzo o jakość zdjęć - jakie są różnice między 500 a 550D? Wiem że są zmiany w matrycy-w 550D jest matryca z lepszego modelu 7D(dobrze pamiętam??). Ale czy dla początkującego to będzie jakaś zmiana którą odczuję?
Po siódme, nagrywanie filmów w HD wystarczałoby mi takie jakie jest w 500D-to tylko ciekawy dodatek. A jeśli chodzi o odchylany LCD to nie jest to dla mnie niezbędne-chyba że rzeczywiście jest to przydatne i korzysta się z tego. Jeśli chodzi o lampę błyskową to na razie wystarczająca będzie mi ta w aparacie. A dodatkowa to późniejszy zakup-i nie bardzo wiem o co chodzi co ma nowego 550D?Możecie mi to wytłumaczyć?
Podsumowując, chodzi mi o to czy jak dla mnie-początkującego fotografa który chce się dopiero uczyć-który aparat będzie odpowiedni. Nie chce kupować np 1100D bo jak dla mnie jest za drogi i "słabszy" niż 500 czy 550D. Chodzi mi o sprzęt na kilka lat, ale nie używany.
Proszę o doradzenie dalsze. Cieszę się że aż tylu znawców się odezwało. Dziękuję Wam za dotychczasowe rady. Jeśli chodzi o zasobność portfela to wolałbym wydać bliżej 2000 zł, ale maks. 2500 zł. Tylko czy wystarczy na wiele lat 500D a kaskę przeznaczyć na obiektyw i akcesoria czy lepiej 550D? A może jakiś Nikon?
dr11 napisał/a: | Okej, jak wrócę do domu, wyciągnę 40D z szuflady
Edit: Eeee, czekaj, 40D jest nowszy od 5D, czyli przesiadłem się na.... starszy! |
Za późno przeczytałeś rady B o g d a na i teraz jak GO /mam nadzieję że nie na długo/ zabrakło, nie będziesz wiedział, co masz wyciągać
[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 16:02 ]
switek3 napisał/a: | Jeśli chodzi o zasobność portfela to wolałbym wydać bliżej 2000 zł, ale maks. 2500 zł. Tylko czy wystarczy na wiele lat 500D a kaskę przeznaczyć na obiektyw i akcesoria czy lepiej 550D? |
W takiej sytuacji lepiej kup canona 500d.
dr11 napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | PS.
Proponuję aby każdy z Was, kto w ostatnim roku zmienił aparat na wyższy model, wrócił do poprzedniego - allegro w tym pomoże. | Okej, jak wrócę do domu, wyciągnę 40D z szuflady
Edit: Eeee, czekaj, 40D jest nowszy od 5D, czyli przesiadłem się na.... starszy! |
Teraz to doctor przesadziłeś.
- po pierwsze nie zaliczasz się do w/w kategorii
- po drugie 5D to jest jednak wyższy model od 40D.
komor - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n, ale koledzy też proponowali wyższy model od 500D/550D/600D, czyli… 40D/50D. Mam nadzieję, że pytający wyciągnie jakieś inteligentne wnioski z tej dyskusji. Ach, jak ja tęsknię za Kurkiem i Kamińskim… :)
RB - Sro 08 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: |
- po drugie 5D to jest jednak wyższy model od 40D.
|
ale dotychczas w tym wątku proponowałeś modele nowsze. A nie wyższe Upierdliwiec mógłby nawet rzec, że mimo tych cudoficzerów zaimplementowanych to jakoby nieco obsunięte...
No właśnie ciężko coś konstrutywnego wyłuskać Prosiłbym o odpowiedzi na moje pytania w poprzednim poscie.
moronica - Sro 08 Cze, 2011
switek3, skoro nie chcesz uzywek to sprawa jest prosta, nie znajdziesz dwucyfrowego Canona mieszczacego sie w twoim budzecie
moronica napisał/a: | switek3, skoro nie chcesz uzywek to sprawa jest prosta, nie znajdziesz dwucyfrowego Canona mieszczacego sie w twoim budzecie |
Dlatego zastanawiam się nad trzycyfrowym. A to one są aż tak słabe?
moronica - Sro 08 Cze, 2011
korpusy jak korpusy, jak sie potrafi ich uzywac to kazdym mozna wykonac naprawde dobre zdjecia duzo tez zalezy od tego, co sie do nich podepnie. przeskok z polki na polke polega glownie na zmianie komfortu pracy ze sprzetem a nie koniecznie zauwazalnej zmiany jakosci obrazka. nie wiem rowniez jak widoczna jest zmiana z 15 na 18mpix, ja uzywam 12mpix i mi wystarcza
No ja właśnie nie chce przesadzać z MP bo ostatnio czytałem ze 10 wystarcza. Mnie chodzi bardziej o jakość zdjęć niż o komfort pracy. No i rzecz jasna-łatwość nauki. Ale wiadomo że jakość fotek jest najważniejsza
I pytanie czy warto dokładać do 550D czy wystarczy 500D?
switek3 napisał/a: | pytanie czy warto dokładać do 550D czy wystarczy 500D? |
IMO w twojej sytuacji nie.Braknie Ci kasy na akcesoria, a różnic między tymi modelami w praktyce możesz nawet nie dostrzec.Z drugiej strony jesli stać Cię na 500d, to nie kupuj 1000 lub 1100d, bo w takiej sytuacji nie warto.
switek3 napisał/a: | Mnie chodzi bardziej o jakość zdjęć niż o komfort pracy. |
switek3, nie zawsze, ale dość często zachodzi jednak związek między komfortem pracy i jej efektami
Rozumiem że komfort pracy jest ważny więc i to biorę pod uwagę. Jednak chciałbym znać rady profesjonalistów. A ten aparat będzie dobry do tego czego chce go przeznaczyć?
switek3 napisał/a: | Rozumiem że komfort pracy jest ważny więc i to biorę pod uwagę. |
Tak dla Twojej orientacji. Stara seria 40D, 50D, o której tu mowa ma kilka cech identycznych jak seria profesjonalna, czyli 1D, 1Ds Canona.
Chodzi o obudowę wykonaną ze stopów magnezu, o manipulator, którym nie odrywając oka od wizjera możesz np. wybrać/zmienić punkt ustawienia ostrości, oraz dwa kółka nastaw, przydatne w trybie manualnym. Dwa kółka nastaw pozwalają na szybki i również nie odrywając oka od wizjera, dobór parametrów ekspozycji, czyli czasu i przysłony. Seria 40, 50D jest też trochę większa i niektórym przez to łatwiej się trzyma aparat. Waga też jest większa oczywiście.
Pytanie, czy to dla Ciebie ma znaczenie. Ja tego nie wiem, a Ty wiedziałbyś gdybyś miał okazję fotografować takim aparatem.
PS.
Z tego, co piszesz to 500D Ci spokojnie wystarczy.
maput - Sro 08 Cze, 2011
Każdy współczesny aparat robi zdjęcia o zadowalającej jakości. Tym co je różni to ergonomia.
Nie chcesz wydawać kasy na komfort pracy - bierz tańszy sprzęt. Różnicy w jakości zdjęć i tak nikt nie zauważy...
maput napisał/a: | Każdy współczesny aparat robi zdjęcia o zadowalającej jakości. Tym co je różni to ergonomia.
Nie chcesz wydawać kasy na komfort pracy - bierz tańszy sprzęt. Różnicy w jakości zdjęć i tak nikt nie zauważy... |
Czyli właśnie to chciałem usłyszeć czy wszyscy to potwierdzą? muszę teraz pojeździć po sklepach obejrzeć ceny 500D. Nie chcę używanych a na nowe 50D nie stać mnie. Mogę oderwać oko od wizjera-wiem że to duże ułatwienie ale wolę zacząć od podstaw. Mam nadzieję że 500 D mi wystarczy. A co odnośnie Nikon D3100 albo D5100 porównując do 500D?
[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 23:14 ]
Proszę o pomoc i jakieś porady.
IvotoK - Sro 08 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | maput napisał/a: | Każdy współczesny aparat robi zdjęcia o zadowalającej jakości. Tym co je różni to ergonomia.
Nie chcesz wydawać kasy na komfort pracy - bierz tańszy sprzęt. Różnicy w jakości zdjęć i tak nikt nie zauważy... |
Czyli właśnie to chciałem usłyszeć czy wszyscy to potwierdzą? muszę teraz pojeździć po sklepach obejrzeć ceny 500D. Nie chcę używanych a na nowe 50D nie stać mnie. Mogę oderwać oko od wizjera-wiem że to duże ułatwienie ale wolę zacząć od podstaw. Mam nadzieję że 500 D mi wystarczy. A co odnośnie Nikon D3100 albo D5100 porównując do 500D? |
Nie musisz niczego odrywać od wizjera Zarówno w 550D (strona 68 instrukcji) jak i w 500D (s. 66) wybiera się punkty AF patrząc w wizjer. Zamiast "manipulatora" mają ułożone w krąg przyciski - wybierasz punkty nimi albo kręcisz kółkiem. Podobnie z ustawieniem czasu/przysłony - też bez odrywania. Praktycznych uwag o ww. modelach Ci nie udzielę, bo ich nie mam, po prostu ściągnąłem z ciekawości ich instrukcje, co Ci zresztą polecam (Google==>Canon EOS 500D instrukcja obsługi pdf)
Maput generalnie ma rację, przy czym ów komfort to dwie rzeczy - klawiszologia i ergonomia. Samo rozmieszczenie przycisków nie jest aż tak istotne, bo człowiek w końcu ma mózg, który to opanuje Gorzej, gdy jakaś ważna funkcja jest ukryta w menu i po prostu brakuje przycisku. Ale nie musi to być przeszkodą - je np. robię tylko RAWy i nie przeszkadzałoby mi, gdybym nie mógł tego zmienić jakimś klawiszem. Poczytaj instrukcje, porównaj i zastanów sie, czy Ci czegoś będzie brakować w praktyce i jak często.
Ważniejsza IMHO jest ergonomia - ja mam łapę dużą i małe lustrzanki mi się wysuwają z ręki bo mają taki cieniutki grip. Z drugiej strony - teraz pracuję w studio i to nie ma znaczenia, bo i tak aparat jest na statywie. Dalej - samo body 50D waży 800g, dodaj do tego szkło i zastanów się, jaką fotografię chcesz uprawiać - jeździsz samochodem, czy będziesz to dźwigał w plecaku, trzymał w ręce lub nosił na szyi? Pancerność 50D jest przyjemna, ale nie dla każdego. 18-55 IS waży 200g, razem masz kilogram - weź kilowy odważnik do ręki albo zawieś na szyi i pobiegaj z nim przez cały dzień, będziesz miał przedsmak zaawansowanych modeli.
Gwarancja, wbrew niektórym opiniom, jest ważna. I nie wiem, co ma do tego, że komuś padł telefon i nie chcieli naprawić. Może ja też zacznę płakać, że mi pękły gacie w kroku i powiedzieli, że powinienem jeść mniej. Serwisy Nikona, Minolty i Canona działają genialnie. Z innymi nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiem. Nikon - zepsuta migawka, naprawa bezpłatna. Minolta - padła matryca - wymienili i dodatkowo dali mi nowy wyświetlacz LCD "w ramach przeglądu". Był porysowany z mojej winy, ale dostałem nowy. Może mieli dobry dzień Canon - zepsuty AF - naprawa bezpłatna. A najbardziej byłem zadowolony z ubiegłorocznej naprawy kompaktu Canona. Kupiłem dziecku w Niemczech, zapodział mi się dowód zakupu, została tylko karta europejska. Zadzwoniłem, wyjaśniłem sytuację i usłyszałem, że mam czekać na kuriera. Przyjechał na drugi dzień, odebrał aparat na koszt Canona. Za tydzień sprzęt wrócił naprawiony - na koszt Canona.
Co do kupna używek, to polecam, o ile czytasz między wierszami. Np. teraz jest na Allegro 50D - półtoraroczny o przebiegu 10000. Używany "amatorsko". Z Gripem i czterema (!) akumulatorami. Czy sprzedający kłamie? Uchowaj Boże - nie ma zarejestrowanej działalności, więc JEST amatorem. A grip oraz akumulatory pozwalające strzelać przez 24godziny na pewno nie mają nic wspólnego z fotografią ślubną. Amatorską, rzecz jasna. Zapytaj jakiegoś prawdziwego amatora, jaki ma przebieg po 1,5 roku. A zresztą nie musisz - jest inna aukcja - 8 miesięcy i 750 zdjęć. No chyba, że to amator d. - 500 zdjęć a 2 do albumu.
Porady? Jeśli nie potrzebujesz pikseli, to 500D. 15MP to i tak aż nadto - da Ci to odbitki w rozdzielczości drukarskiej (300dpi) o rozmiarach ok. 40cmx27cm. Będziesz robił większe?
komor - Czw 09 Cze, 2011
IvotoK napisał/a: | weź kilowy odważnik do ręki albo zawieś na szyi i pobiegaj z nim przez cały dzień, będziesz miał przedsmak zaawansowanych modeli. |
Ja proponuję aparat nosić na ramieniu, a nie na szyi, jak ktoś chce poczuć przedsmak…
IvotoK napisał/a: | Serwisy Nikona, Minolty i Canona działają genialnie. |
Opinie są różne, zależy kogo pytać. Jeszcze jedno pytanie pomocnicze, IvotoK, mieszkasz w Polsce?
kozidron - Czw 09 Cze, 2011
komor napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie pomocnicze, IvotoK, mieszkasz w Polsce? |
pewnie nie, bo jak ktoś ma taka opinie o serwisach to pewnie mieszka w Europie
maput napisał/a: | Każdy współczesny aparat robi zdjęcia o zadowalającej jakości. Tym co je różni to ergonomia. |
maput, nie tak do końca, szczególnie w bezpośrednim porównaniu 500D vs.50D
switek3 napisał/a: | Mogę oderwać oko od wizjera-wiem że to duże ułatwienie ale wolę zacząć od podstaw. |
na szczęście nie trzeba tego robić, wręcz przeciwnie w związku z małym wizjerem- oko to wrecz przylega szczelnie do wizjera
Baku - Czw 09 Cze, 2011
Ja rozumiem lęk przed popadnięciem w manię megapikselową i że np. moronice wystarcza 12 mpix. Mnie wystarcza 10 mpix. Ale te matryce nie są porównywalne z tym, co jest obecnie w aparatach. Dawniej to i 8 mpix było dużo.
Dzisiaj standardem jest 15-18 mpix na aps-c i na ogół matryce te obrazują lepiej niż starsze konstrukcje, mimo znacznie większego dogęszczenia pikselami. A różnica między między 500D a 550D właśnie przez zmianę matrycy jest widoczna i to bardzo.
Jeśli zaawansowany tryb filmowy Cię nie interesuje to nie szkodzi. Dostaniesz go przy okazji (skorzystasz albo i nie, Twoja sprawa), ale kupując 550D kupisz po prostu lepszy (kwestia sporna czy dużo lepszy, wg mnie TAK) aparat niż gdybyś wziął 500D. W tym przypadku dopłata jest wg mnie w pełni uzasadniona. Na początek z obiektywem 18-55IS i masz już całkiem niezły start.
switek3 - Czw 09 Cze, 2011
Dzięki za wszelkie odpowiedzi - w szczególności IvotoKowi i Baku, Tylko ostatnia odpowiedź Baku zbiła mnie z tropu bo byłem już przekonany do 500D. Oczywiście że muszę iść do sklepu i "pomacać" aparaty żeby zobaczyć który mi najlepiej leży w ręce. Rękę mam małą więc pewnie nie będzie mi to przeszkadzało. Co jeszcze mi poradzicie? Coś konstruktywnego jeszcze?
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2011 15:17 ]
W FJ jest promocja na Nikon D3100 z ob. 18-55 VR za 1988 zł. A co sądzicie o tym aparacie w porównaniu do Canonów 500 i 550D?
Sunders - Czw 09 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | odpowiedź Baku zbiła mnie z tropu bo byłem już przekonany do 500D |
Baku napisał/a: | różnica między między 500D a 550D właśnie przez zmianę matrycy jest widoczna i to bardzo |
Baku, przy jakim ISO i jakim powiększeniu ta różnica jest tak bardzo widoczna?
Baku - Czw 09 Cze, 2011
Do głównej i zasadniczej różnicy nie potrzeba żadnych powiększeń - inna rozdzielczość, a co za tym idzie inne możliwości w kadrowaniu. Co ważne, wzrost rozdzielczości nie został okupiony większymi szumami. Lepsze są także wyższe czułości.
Z resztą to nie tylko moje zdanie...
http://tinyurl.com/69p6rh4
To ja już nic nie wiem
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2011 16:31 ]
Właśnie robiłem kilka fotek 400D-ciężko
hijax_pl - Czw 09 Cze, 2011
Cieżko? Dlaczego?
No próbowałem zrobić jakieś fotki w trybie M-i masakra. Wszystko ciemne wychodziło
RB - Czw 09 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | No próbowałem zrobić jakieś fotki w trybie M-i masakra. Wszystko ciemne wychodziło |
A po co Ci M-ka na początek? 400D ma jedno kółko i jednoczesna reczna kontrola nad przesłoną i czasem wymaga wiedzy co tam trzeba przycisnać aby się przełączyć
Rób zdjęcia w preselekcji przysłony, starczy na początku. Poczytaj o tym jak światłomierz mierzy światło i czemu trzeba stosować (zależnie od tematu zdjęcia i oświetlenia) kompensację ekspozycji. Naucz się kompensować ekspozycję.
Potem pójdzie samo...
RB napisał/a: | switek3 napisał/a: | No próbowałem zrobić jakieś fotki w trybie M-i masakra. Wszystko ciemne wychodziło |
A po co Ci M-ka na początek? 400D ma jedno kółko i jednoczesna reczna kontrola nad przesłoną i czasem wymaga wiedzy co tam trzeba przycisnać aby się przełączyć
Rób zdjęcia w preselekcji przysłony, starczy na początku. Poczytaj o tym jak światłomierz mierzy światło i czemu trzeba stosować (zależnie od tematu zdjęcia i oświetlenia) kompensację ekspozycji. Naucz się kompensować ekspozycję.
Potem pójdzie samo... |
Chciałem z ciekawości zobaczyć jak jest robić zdjęcia na M. Na razie to co mówisz to dla mnie czarna magia ale trzeba czasu. Tylko boje się żeby fotografowanie nie znudziło mi się po miesiącu i żebym nie został ze sprzętem za 2500 zł bo to dla mnie baaardzo dużo.
moronica - Czw 09 Cze, 2011
jesli tego sie obawiasz to niech ci ojciec pozyczy aparat, jak juz przebrniesz przez zaznajamianie sie z podstawami fotografii i bedziesz zadowolony z efektow to wtedy zdecydujesz, czy kupic wlasny aparat
Właśnie ciężko jest go od niego wyciągnąć więc nie bardzo da radę
RB - Czw 09 Cze, 2011
switek3 napisał/a: |
Chciałem z ciekawości zobaczyć jak jest robić zdjęcia na M. |
Tak samo jak na każdym innym. To żaden wyższy stopień wtajemniczenia nie jest. Jak się wie czym tam i w co trzeba w wizjerze wcelować za pomocą kręcenia kółkami (kółkiem) to idzie prosto. Tyle, że w tych 'jednokółkowych' korpusach jak np. trzycyfrowe Canony to M jest dość upierdliwe w używaniu.
komor - Czw 09 Cze, 2011
No akurat jeśli chodzi o pracowanie w M to aż tak źle nie było na 400D. Pozostałe bolączki korpusów entry-level – owszem.
To może polecacie coś innego niż 500/550D?W cenie maks do 2200??
D90
MC - Czw 09 Cze, 2011
Ale nie starczy na zestaw marzeń
No na zestaw nie ale na korpus sam - tak
MC - Czw 09 Cze, 2011
D90 do fotografii otworkowej? Tego zastosowania chyba jeszcze nie proponowałeś.
jurand - Czw 09 Cze, 2011
Że niby potem fot. otworkowa ?
A co z tym promocyjnym co napisałem na poprzedniej stronie?
[ Dodano: Czw 09 Cze, 2011 23:11 ]
Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-55mm VR za 2000
switek3 napisał/a: | Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-55mm VR za 2000 | Dołożyłbym ze 100-200zł i poszukał D3100 z 18-105VR.
Tyle, że ergonomia tego modelu (jaki i starszych jego braci D5000/D5100) na poziomie C500D. Dlatego pisałem o D90, bo on ergonomicznie jest zbliżony do C50D...
No tak, ale niestety przy D90 mam tylko puszke za 2400 zł a nie stać mnie na nic powyżej. Poza tym nie wiem czy nie będzie to zbyt zaawansowany aparat. Jednak kasa u mnie niestety gra rolę. A jak wygląda porównanie jakości zdjęć pomiędzy D3100 a C500D
switek3 napisał/a: | A jak wygląda porównanie jakości zdjęć pomiędzy D3100 a C500D | Ten sam poziom... (mówię o tym, co można wyczarować z RAWów)
B o g d a n - Czw 09 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | To może polecacie coś innego niż 500/550D?W cenie maks do 2200?? |
Cytat: | Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-55mm VR za 2000 |
switek3 napisał/a: | A jak wygląda porównanie jakości zdjęć pomiędzy D3100 a C500D |
Tak jeszcze długo można w kółko dreptać.
Proponuję poczytać taki specjalny wątek na tym forum: Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł.
A obiektyw do tego aparatu planujesz kupić?
To znaczy do którego?
B o g d a n - Czw 09 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | To znaczy do którego? |
No ... do tego, którego już wybierzesz i kupisz.
No oczywiście że planuję. Ale na jakiś dłuższy czas chcę żeby mi wystarczył KITowy bo chcę się wszystkiego nauczyć. A potem może jakieś 50mm albo jakieś dłuższe obiektywy
RB - Pią 10 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | :mrgreen: No oczywiście że planuję. Ale na jakiś dłuższy czas chcę żeby mi wystarczył KITowy bo chcę się wszystkiego nauczyć. |
Tzn. czego chcesz się nauczyć?
A tak na poważnie to kup jakikolwiek aparat na jaki Cię stać. I tak różnicy nie zauważysz, a do obsługi wszystkiego się przyzwyczaisz. Nawet canona. Podniecanie się domniemaną czy nawet wytestowaną lepsiejszościa jednego korpusu nad drugim jest szczerze mówiąc bez sensu. Takie pływanie na sucho. Podobnie jak wypytywanie się o tzw. jakość zdjęć... Sorry, ale na razie jeszcze nie wiesz na czym owa jakość polega i w jakich warunkach widać różnice, więc ... można Ci wmawiać różne duby smalone.
Weź kup cokolwiek. Jak będziesz chciał się tym na poważniej bawić to po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Jako, ze rozważasz taniutkie korpusy i obiektywy to pożegnanie się z tym co masz nie będzie bolesną stratą finansową, jeśli dojdziesz do wniosku że 'koniecznie potrzebujesz' czegoś tam innego. Sony nie kupujesz więc nikt Ci nie będzie tutaj nawet próbował bredzić, że to Twój aparat a nie Twój brak umiejętności powoduje, że zdjecia na początku wychodzą koszmarne.
Baku - Pią 10 Cze, 2011
No i RB, właśnie w tym momencie skończyłeś dobrze zapowiadający się wątek
A tak zupełnie na serio, to to co napisał RB z trzech gatunków prawd jest ...świętą prawdą.
Bez ustalonych specyficznych preferencji fotograficznych (gdzie któryś z systemów objawia swoją wyższość) a przy podejściu czysto amatorskim (chcę się nauczyć, będę fotografować wszystko), możesz równie dobrze zrobić losowanie i wybierać pośród Sony, Pentaxa, Nikona i Canona. Do 2500 zł zestawu korpusu i obiektywu nie zobaczysz różnicy w zdjęciach, ani nie odczujesz przewag ergonomicznych, bo wszyscy producenci robią sprzęt na podobnym poziomie.
jurand - Pią 10 Cze, 2011
To jeszcze ja 3 grosze dodam
Stałem nie dawno przed podobnym wyborem. Część założeń co do fotografii miałem sprecyzowane, o innych nawet nie pomyślałem. Chciałem body na dłuższy czas.
No i zabrałem się do wyboru od ustalenia systemu który będzie mi odpowiadał.
Wybrałem akurat Canon, bo mam w rodzinie 2 osoby i wśród znajomych kolejne 3, które mają właśnie lustra Canona i jakieś tam już szklarenki
Ot zawsze mogę coś pożyczyć, na testy czy na jakąś sesję do której będę potrzebował jakiegoś specyficznego szkła.
Jeżeli masz w zasięgu kogoś z obfitą szklarnią to może warto wybrać ten sam system ?
Sumę jaką możesz wydać już masz ustaloną więc potem wybierzesz coś z czym dopniesz budżet
Jak już koledzy wyżej napisali. Na tej półce cenowej jakichś kolosalnych rozbieżności w sprzęcie nie będzie.
kozidron - Pią 10 Cze, 2011
switek3, może zweryfikujesz swoje poglądy odnośnie używanego sprzętu i zastanowisz sie nad początkowymi propozycjami, chociaż trudno nie przyznać racji RB.
switek3 - Pią 10 Cze, 2011
Byłem w sklepie i pomacałem sobie 500D więc leży mi dobrze w ręce. Widziałem że obiektyw 18-100 coś dołączony do 550D był niezły ale jak na razie chyba będzie mi musiał wystarczyć KITowy
[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 15:56 ]
W FJ widziałem 500D z gripem (o wartości 299 zł) za 2223 zł. Co o tym myślicie? Obiektyw 18-55
Wujek_Pstrykacz - Pią 10 Cze, 2011
Bierz póki jest ta oferta
switek3 - Pią 10 Cze, 2011
Musze wziąć jednak od taty aparat na weekend i zobaczyć czy mnie to wciągnie, spodoba się i będę miał z tego radochę
A co myślicie o tym aparacie który wystawiony jest tutaj na portalu?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15388
Jakby zejść do 1500-1600 z tym podstawowym obiektywem. Jak myślicie?
[ Dodano: Sob 11 Cze, 2011 00:30 ]
http://www.interfoto.eu/?...&cat=1649&id=20 A coś takiego?
B o g d a n - Sob 11 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | Zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej lustrzanki w życiu. Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat więc żadne podstawy odpadają. |
switek3 napisał/a: | Musze wziąć jednak od taty aparat na weekend i zobaczyć czy mnie to wciągnie, spodoba się i będę miał z tego radochę |
Może poproś tatę aby kupił Ci kompakta do pstrykania. Wyjdzie taniej i nie będzie żal włożyć do szuflady na dłużej.
switek3 - Sob 11 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Może poproś tatę aby kupił Ci kompakta do pstrykania. Wyjdzie taniej i nie będzie żal włożyć do szuflady na dłużej. |
Bez przesady-sam sobie mogę kupić. Ale chcę popróbować co i jak. Widzę że mój wątek już Was męczy. Więc może być do zamknięcia jak chcecie
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | A co myślicie o tym aparacie który wystawiony jest tutaj na portalu? |
switek3 napisał/a: | A coś takiego? | Przekonałeś się czy też nie zauważyłeś, że to używki? switek3 napisał/a: | Widzę że mój wątek już Was męczy. | Zgadnij dlaczego?
switek3 - Czw 16 Cze, 2011
http://www.euro.com.pl/lu...-18-55-mm.bhtml
Co to za obiektyw??
kufel - Czw 16 Cze, 2011
switek3, jesli sie nie myle to najprawdopodobniej ten
switek3 - Pon 20 Cze, 2011
Jeszcze lekko odświeżę temat-proponowaliście mi np używanego Canona 40D. W czym jest on lepszy od 500/550D?? Pytanie ile powinienem wydać na taką puszkę z dobrym obiektywem? I jakim obiektywem? Coś polecacie? I pytanie ważniejsze-jeśli jednak to byłby "słomiany zapał" i nie wciągnąłbym się w fotki (choć na razie bardzo mi sie to podoba) to który aparat lepiej utrzyma wartość jakbym chciał go sprzedać? Nowy 500/550D czy używka 40D?
[ Dodano: Pon 20 Cze, 2011 18:37 ]
Będzie coś ze mnie jako fotografa amatora (choć dopiero zacząłem dodawać)- http://www.dreamstime.com/switek3_info
B o g d a n - Pon 20 Cze, 2011
switek3 napisał/a: | I pytanie ważniejsze-jeśli jednak to byłby "słomiany zapał" i nie wciągnąłbym się w fotki (choć na razie bardzo mi sie to podoba) to który aparat lepiej utrzyma wartość jakbym chciał go sprzedać? |
Ten pozłacany.
switek3 - Pon 20 Cze, 2011
B o g d a n napisał/a: | Ten pozłacany. |
Dobre
edmun - Wto 21 Cze, 2011
switek3, chodzi o ergonomię i szybkość dostępu do niektórych funkcji. dla amatora wystarczy 500/550 ale jeśli się wkręci, to szybko będzie zazdrościł użytkownikom dwu-cyfrowych czyli np. 40D
switek3 - Sob 02 Lip, 2011
Chciałem ciut odświeżyć wątek bo mam takie pytanie-czy lepiej kupić podstawowy aparat np. D3100 albo jakiś inny ale dokupić do niego jakieś lepsze szkiełka? Czy lepiej coś lepszego-w stylu 550d czy D5100?
maput - Sob 02 Lip, 2011
Mówiąc najkrócej - zdania są podzielone
B o g d a n - Sob 02 Lip, 2011
switek3 napisał/a: | mam takie pytanie-czy lepiej kupić podstawowy aparat np. D3100 albo jakiś inny ale dokupić do niego jakieś lepsze szkiełka? Czy lepiej coś lepszego-w stylu 550d czy D5100? | Lepiej kupić coś lepszego i do niego jakieś lepsze szkiełka.
switek3 - Sob 02 Lip, 2011
B o g d a n napisał/a: | Lepiej kupić coś lepszego i do niego jakieś lepsze szkiełka. | no wiadomo że tak jest najlepiej. Ale jak można mieć tylko takie opcje jak napisałem?
[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 16:33 ]
Odświeżam temat-w fotodżokerku jest promocja na D3100 z ob. 18-55 VR za 1999 zł. Natomiast za ok. 2500 zł jest C 550D z obiektywem 18-55. Czy d3100 jest dużo gorszym aparatem? Polecacie bardziej tego Canona czy nikona?
PaulAdmin - Czw 04 Sie, 2011
Tym tropem, którzy idą niektórzy najlepiej wybrać 5D z kompletem L-ek. Ja też szukałem aparatu dla siebie i też miałęm wątpliwości co wybrać. Można tak cenowo iść w górę w nieskończoność, tu 300 więcej na body, tu 200 na obiektyw.
Interesował mnie wyłącznie system Canona i amatorskie zestawy. Musiałem wybierać pomiędzy 500D a 550D, chociaż od jakiegoś czasu już używałem trybu M-ęskiego w poprzednim kompakcie. Jak leżą w ręce nie ma co porównywać bo to jest to samo body, ja muszę wspomagać się dodatkowym gripem bo średnio leżą w ręce. Największe różnice między nimi były w nagrywaniu filmów, czyli opcji z których nie korzystam. Wybrałem zestaw kit 500D z gripem za 1 PLN (opticam :/ ). Do tego dokupiłem sobie 50 1.4 + spacerowy 17-85 IS USM i pozostałe potrzebne graty, wyszła już spora sumka. Jak dla mnie amatora taki zestaw wystarczy do czasu kiedy ogarne wszystko, dopiero wtedy przesiądę się na wyższą półkę a do ogarnięcia jest naprawdę sporo Minusem używek jest oczywiście brak gwarancji bo ewentualna naprawa może przewyższyć koszt samego body a to dla Ciebie podejżewam byłaby masakra i z tym trzeba się liczyć koledzy.
switek3 - Czw 04 Sie, 2011
No, ale z drugiej strony właśnie kupując taką używkę za ok. 1300-1500 z zestawem całym chcę zobaczyć czy fotografia naprawdę mnie wciągnie, czy to tylko słomiany zapał. I jak wciągnie to po roku przerzucę się na jakiś nowszy model. A jak nie to mam wakacyjną i wyjazdową podstawową lustrzankę robiącą fajne fotki. Co myślicie o moim sposobie myślenia (heh-masło maślane wyszło z tego )???
[ Dodano: Pią 05 Sie, 2011 09:13 ]
Mam okazję kupić taki zestaw:
Aparat Canon 400D, Obiektyw Canon EF-S 55 - 250mm IS, Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II, Lampa błyskowa Sunpak PF30X, Pamięć Kingston 4GB 133X Compact Flash, 2 baterie - oryginalna Canona + zamiennik Max Power 2900mAh
Aparat troszkę porysowany na obudowie, lekko wytarte miejsce gdzie trzyma się aparat w dłoni. Licznik ok. 20.000 zdjęć. Cena maksymalna 1500 zł ale może coś zejdzie. Jak oceniacie ten zestawik?
PaulAdmin - Pią 05 Sie, 2011
Z tego co tu piszesz lepiej pożycz od kogoś aparat, przejedź się w kilka miejsc postrzelać i zobaczysz, czy daje Ci to przyjemność. Z drugiej strony, możesz kupić zaawansowanego kompakta, nauczyć się na nim podstaw i później zdecydować o inwestycji. Na wakacyjne focenie wolałbym tez kompakta, żeby się do kieszeni zmieścił.
400D to nie najnowsza konstrukcja ale do zupełnie amatorskiego użytku może Ci wystarczyć o ile nie jest bardzo wymęczona. Obiektywy które wymieniłeś nie należą też do najtwardszych konstrukcji i też mogą mieć już jakies wady, słowem jest to ryzykowne, jak każdy zakup używanego tego typu sprzętu.
switek3 - Pią 05 Sie, 2011
Obiektywy sprawdzone na podstawie RAWow i jest tak jak powiedział sprzedający. Ostrość mają dobrą tylko troszkę porysowane body. Dobry sprzęt za tą cenę?
[ Dodano: Nie 07 Sie, 2011 21:01 ]
Odświeżam
?????????
|
|