forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Obsluga fotograficzna duzej grupy ludzi

nesta - Sro 08 Cze, 2011
Temat postu: Obsluga fotograficzna duzej grupy ludzi
Witam,

niedlugo mam pierwsze komercyjne zlecenie tego typu. Mianowicie do mojego miasta przyjezdza duza grupa biznesmenow (ok 60os) na zwiedzanie, spacerowanie itp.

Mam pytanie do kogos kto ma doswiadczenie w pracy z taka grupa. Czy sa jakies pisane/niepisane zasady obowiazujace podczas robienia zdjec ? (zaznaczam, ze bede z nimi tylko podczas programu dziennego ;) ) Czy unika/nie zauwaza sie pewnych sytuacji, czy zdjecia robic w szerszym ujeciu czy bardziej indywidualnie ? Innymi slowy czy moge zdac sie na swoja intuicje, tzw spontan i zrobic rozne, dobre zdjecia czy tez sa jakies zelazne zasady ?

Z kwestii technicznych to mam pytanie jak rozwiazalibyscie doswietlenie w kopalni (konkretnie Wieliczka), zwykla lampa zewnetrzna czy cos jeszcze ?

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

FotoTomek - Czw 09 Cze, 2011

Rób zdjęcia różnorodne. Pokaż też trochę miasta czy krajobrazu, w którym grupa się znajduje. Odsuń się trochę od nich, rób fotki również z daleka. Oczywi¶cie pojedyncze osoby czy małe grupki ludzi na zdjęciach też s± ważne. Po prostu uważaj, żeby nie było zbyt monotonnie. Zapytaj zleceniodawcy, czy zależy im na jakich¶ konkretnych ujęciach. Natomiast raczej nie ma co robić fotek podczas posiłków (chyba że to jaki¶ oficjalny poczęstunek), bo grupa facetów r±bi±cych zupę raczej zbyt korzystnie nie wygl±da :grin: