forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw fisheye do nikona d3100

TheSkateChuck - Czw 09 Cze, 2011
Temat postu: obiektyw fisheye do nikona d3100
witam :]
posiadam lustrzankę nikon d3100 i myślę o zakupie obiektywu fisheye. nie są one natomiast tanie, ale przyglądam się niedrogiemu Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye. z tego co o nich czytam są przeznaczone do lustrzanek z matrycą aps-c, jednak gdy poszperałam trochę w necie, na jednej ze stron napisano coś takiego: ' Matryca DX to odpowiednik APS-C w Nikonach, z kropem równym x1,5. '
co to oznacza ? wiem, że gdybym poszukała trochę to na pewno odpowiedź bym znalazła, jednakże czy moglibyście mi wytłumaczyć to w najprostszy jak tylko można sposób ?
szczerze powiedziawszy nie znam się zbytnio na tym co jest w środku aparatów :zalamany: .

a jeżeliby ten obiektyw nie pasował do mojego aparatu, to jaki moglibyście polecić ?
a nawet gdyby pasował, to czy nie byłby lepszy jakiś inny ? :?:
i proszę o propozycje nie przekraczające 1200 zł :wink: .

z góry dziękuję za odpowiedzi ^^

hijax_pl - Czw 09 Cze, 2011

TheSkateChuck napisał/a:
z tego co o nich czytam są przeznaczone do lustrzanek z matrycą aps-c, jednak gdy poszperałam trochę w necie, na jednej ze stron napisano coś takiego: ' Matryca DX to odpowiednik APS-C w Nikonach, z kropem równym x1,5. '
APS-C to takie oznaczenie niepełnoklatkowej matrycy. U Nikona to jest DX - tak są oznaczane obiektywy dedykowane do mniejszych matryc.
TheSkateChuck napisał/a:
jeżeliby ten obiektyw nie pasował do mojego aparatu
Pasować - pasuje. Co najwyżej nie będzie pomiaru światła - o ile ten Samyang będzie bez styków (a chyba 8mm FE nie ma jeszcze)
TheSkateChuck - Czw 09 Cze, 2011

mhm, dziękuję :mrgreen: .

a czy byłby on warty kupna czy lepiej poszukać czegoś lepszego ?

komor - Czw 09 Cze, 2011

Jeśli chodzi o tę kategorię cenową obiektywów fish-eye, to nie ma specjalnie w czym wybierać, a ten Samyang daje radę i wiele osób jest z niego zadowolonych.