forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co kupić Nikkor 50/1.8 D czy 50/1.8 G

darek_z - Pią 10 Cze, 2011
Temat postu: Co kupić Nikkor 50/1.8 D czy 50/1.8 G
Hej,

W ciągu około 2 tygodni, przed wakacjami chciałbym kupić 50. Do D90. Zastosowania: szeroki portret (np. ślub siostry), przyroda i wraz z zestawem pierścieni jako budżetowy zestaw do makro. Pytanie czy warto dopłacić do G te 300 zł. Czy ktoś z Was może porównywał lub widział gdzieś w sieci jakieś porównania?

Dzięki za pomoc

hijax_pl - Pią 10 Cze, 2011

Jak chcesz z pierścieniami robić makro to lepsza będzie stara wersja (bo ma pierścień przysłony). No chyba że kupisz te 3x droższe pierścienie, które przeniosą automatykę - wtedy lepsza nowa wersja, bo nawet od biedy AF zadziała ;)
darek_z - Pią 10 Cze, 2011

No jest właśnie plan by kupić pierścienie z przeniesieniem automatyki.

A wiadomo coś optycznie o tych obiektywach? Ktoś je porównywał? Głównie zależy mi na ostrości od możliwie pełnej dziury. Miałem kiedyś tę starą pięćdziesiątkę do testów i mój egzemplarz nie był ostry, robił się ostry przy. 5.6, ale to podobno tylko ten.

hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011

darek_z napisał/a:
A wiadomo coś optycznie o tych obiektywach? Ktoś je porównywał?
No chyba tylko na necie znajdziesz... Bo ten nowy to dopiero zaczyna być sprzedawany ;)

http://www.dwatak.pl/?page_id=537

dragossani - Sob 11 Cze, 2011

Pierwsze recenzje w sieci wskazują, że nowa pięćdziesiątka jest dość udana. Nieco ostrzejsza na pełnej dziurze, wygładzony bokeh.
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011

dragossani napisał/a:
Nieco ostrzejsza na pełnej dziurze, wygładzony bokeh.
Co też widać na zalinkowanym powyżej porównaniu. ;)

[ Dodano: Sob 11 Cze, 2011 13:34 ]
I tu jest fajne porównanie: dpreview