|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - softbox
marko6 - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: softbox Chciałbym fotografować z dodatkowym oświetleniem(fotografia modelek). Myślę o parasolce lub bardziej softboxie (narazie softbox własnej konstrukcji)
Czy jako oświetlenie do softboxa wystarczą np. 2 żarówki energooszczędne większej mocy a więc światło ciągłe. Czy konieczna jest żarówka błyskowa? Jaka? I jak ją wyzwalać. Mam Canona 500D. Proszę o pomoc, jestem laikiem w tym względzie.
pasiasty - Pon 13 Cze, 2011
Prawdę mówiąc, obawiam się, że będziesz zawiedziony rezultatami. Sugerowałbym albo względnie tani zestaw lamp studyjnych (Fomei, Photon, Menik) - ok. 1000zł za głowicę 300Ws w zestawie ze statywem i softboksem, albo lampy błyskowe systemowe na statywach i z parasolami. Model YN-560 jest dość dobrym rozwiązaniem, całkowicie ręczne sterowanie, niska cena (62$ na eBayu) i duża moc. Wadą drugiego rozwiązania jest brak światła modelującego, czyli ustawianie metodą prób i błędów.
Światło ciągłe w studiu fotograficznym to bądź drogi luksus (mający sporo zalet) albo sposób tworzenia "fotografii artystycznej", czyli modelka rozpływa się w szumie.
Świetlówki (w tym żarówki energooszczędne) mają sporo wad, głównym problemem jest prążkowe widmo światła, w którym dość ciężko się pracuje z odcieniami, głównie skóry. Do tego dochodzi, w przypadku świetlówek zasilanych bezpośrednio z 50Hz, niestałość barwy w czasie (z częstotliwością 100Hz).
Tutejszyn - Pon 13 Cze, 2011
Wydaje mi się, że to jeszcze nie ten etap, aby wydawać kilka tysięcy na światło. Bo jesli to jest plan typu: "a może zrobię kilka zdjęć Jolce", to wtedy może rzeczywiście lepiej zacząć od światła za grosze. (180Ws).
marko6 - Wto 14 Cze, 2011
Światło za grosze? Poprosze przykłady
Tutejszyn - Wto 14 Cze, 2011
marko6 napisał/a: | Światło za grosze? Poprosze przykłady |
Coś takiego.. zwykła amatorska lampa. Zanim zaczniesz wydawać tysiące, może najpierw pobawić się czyms takim. Zwłaszcza jeśli studio masz w pokoju, a miejsca tyle, ile między scianą, a fotelem.
Pytałeś jak to się uruchamia.. Możesz błysnąć lampką wbudowaną, ograniczając siłę błysku do na przykład 1/16. To zbyt mało swiatła, aby oświetlić scenę, ale wystarczy, aby wyzwolić lampę za pomocą wbudowanej fotoceli. Możesz też podłaczyć lampę kablem do aparatu, ale tutaj musisz dokupić taką kostkę
pasiasty - Wto 14 Cze, 2011
byłoby dobrze, gdyby lampa miała mocowanie dodatków Bowens, są najpopularniejsze i dzięki temu dość tanie; w przyszłości taka lampka może posłużyć np. do oświetlania tła
dr11 - Wto 14 Cze, 2011
Tutejszyn napisał/a: | Możesz błysnąć lampką wbudowaną | No raczej nie może. Canon 500D nie ma możliwości wyłączenia przedbłysku w lampie wbudowanej A ta lampa studyjna tego wymaga.
hijax_pl - Wto 14 Cze, 2011
pasiasty napisał/a: | byłoby dobrze, gdyby lampa miała mocowanie dodatków Bowens, | Do tych tanich lampek bez mocowania (czyli tzw 9-10cm) są adaptery do systemu bowensa...
dr11 napisał/a: | A ta lampa studyjna tego wymaga. | Czyli zostaje kostka + kabel lub jakiś zewnętrzny najtańszy manualny błyskacz (który np możemy odchylić do tyłu)
Lecz przy fotoceli lampa aparatu i lampa zewnętrzna muszą się widzieć i musi błysnąć wbudowana lampa w aparacie. Czy tak? A to oznacza, że nie wyzwolę lampy zewnętrznej jeśli włożę ją do softboxa. I jeszcze jedno, nie chcę oświetlać z przodu wbudowaną lampą. A fotocela działa na błysk?
hijax_pl - Wto 14 Cze, 2011
marko6 napisał/a: | Lecz przy fotoceli lampa aparatu i lampa zewnętrzna muszą się widzieć i musi błysnąć wbudowana lampa w aparacie. | Musi błysnąć wbudowana. A fotocela wystarczy, że zobaczy błysk odbity od np ściany czy sufitu. Bezpośrednia widzalność jest wymagana w plenerze, gdzie się za bardzo nie ma światło od czego odbić. marko6 napisał/a: | A to oznacza, że nie wyzwolę lampy zewnętrznej jeśli włożę ją do softboxa. | Lampy się nie wkłada do softboxa, ale softbox się zakłada na lampę - czujnik fotoceli jest na zewnątrz. marko6 napisał/a: | I jeszcze jedno, nie chcę oświetlać z przodu wbudowaną lampą. | Przy minimalnej energii błysku nie ma z tym problemu. Poza tym można przykryć palnik czerwonym filtrem Coś w ten deseń:
marko6 napisał/a: | A fotocela działa na błysk? | Na krótki i bardzo intensywny strumień światła.
dr11 - Wto 14 Cze, 2011
marko6 napisał/a: | Lecz przy fotoceli lampa aparatu i lampa zewnętrzna muszą się widzieć i musi błysnąć wbudowana lampa w aparacie. Czy tak? A to oznacza, że nie wyzwolę lampy zewnętrznej jeśli włożę ją do softboxa. I jeszcze jedno, nie chcę oświetlać z przodu wbudowaną lampą. A fotocela działa na błysk? | Twój aparat nie będzie współpracował z lampą, która ma fotocelę nie rozpoznawającą przedbłysków. To krótki błysk pomiarowy w lampach z automatyką (właśnie taka jest w 500D), można się go pozbyć włączając lampę w tryb manualny (a tego 500D nie ma). Tak więc nie zawracaj sobie głowy wyzwalaniem takiej nieprzystosowanej lampy z kukułki w aparacie. Trzeba założyć manualną na sanki aparatu lub użyć fotoceli z możliwością olania przedbłysku lub wyzwalać radiowo (nadajnik na sankach aparatu, odbiornik po stronie lampy) lub kablem/kostką.
czy moze byc cos takiego? http://allegro.pl/wyzwala...1656727039.html
pasiasty - Wto 14 Cze, 2011
może, ale podobny model, który mam, jest wrażliwy na zakłócenia, czasami wyzwala lampy sam z siebie; z drugiej strony cena jest dość dobra...
|
|