|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ?
marchesa16 - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: Canon 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ? Witam, proszę o jak najszybszą opinię czy warto zakpić canona 450d z obiektywem SIGMA DC 18-200mm F3.5-6.3 ? obecnie posiadam nikona 40d,ale mam zamiar zmienić aparat i obojętnie jest mi czy będzie to nikon czy canon - chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d. Czy może canon 400d z obiektywem Tamron 70-300 mm będzie lepszą opcją? Proszę mniej wiecej opisac mi roznice pomiedzy nimi i co konkretnie moge fotografować tymi obiektywami z góry dziekuje
hijax_pl - Nie 12 Cze, 2011
marchesa16 napisał/a: | chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d. | No to zamiast 400 czy 450 powinnaś myśleć o dwucyfrowych... powiedzmy używanym 40D czy też 50D. Inaczej nic nie zyskasz poza większą rozdzielczością/jakością matrycy.
A może wystarczy wymienić obiektyw? Dokupić lampę błyskową?
[ Dodano: Nie 12 Cze, 2011 20:42 ]
marchesa16 napisał/a: | Proszę mniej wiecej opisac mi roznice pomiedzy nimi i co konkretnie moge fotografować tymi obiektywami | 18-200 kiepski obiektyw do wszystkiego. 70-300 - to już tele, ale bez stabilizacji wartałoby pomyśleć o jakimś statywie
lotofag - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: Re: POMOC!!!
marchesa16 napisał/a: | obecnie posiadam nikona 40d,ale mam zamiar zmienić aparat i obojętnie jest mi czy będzie to nikon czy canon - chodzi mi głównie o możliwosci dalszej nauki i aparat bardziej profesjonalny niz nikon40d. |
Niestety, seria xxxD Canona nie jest "bardziej profesjonalna" niż poczciwy D40 Nikona...
Sądząc z reszty wypowiedzi bardziej przyda Ci się książka o podstawach fotografii niż zakup kolejnego korpusu entry level ze szkłem, którego nie wiesz jak wykorzystać. Piszę to bez żadnej złośliwości.
jannik - Nie 12 Cze, 2011
Lotofag
Pomijając to, że koledzy powyżej mają zupełną rację, to jaką kasą chcesz przeznaczyć na to uprofesjonalnienie?
pzodro
marchesa16 - Nie 12 Cze, 2011
rozumiem, generalnie to myśłałam nad zakupem cieszącego się dobrą renomą canona 40d lub nikona 80d (tak naprawdę nie wiem jaka jest pomiędzy nimi różnica),ale raz,że nie jest on dostępny na allegro - canon 40d -( a na nowego obecnie mnie nie stac) a dwa że wypadałoby jeszcze dokupić do niego jakiś obiektyw inny niż kit, a na co tez potrzeba funduszy.
no powiedzmy,że celuję w kosztach tak do ok. 2000 zl nie wyżej....
a do nikona do tej pory na forum miałam doradzony obiektyw Nikkor 35mm f/1.8G , który początkowo miałam zamiar kupić,ale powiedzmy,że wraz z "nagłym" wzrostem funduszy mogę się właśnie pokusić na coś droższego
marchesa16 napisał/a: | a na nowego obecnie mnie nie stac | Nowy to chyba z jakiegoś zapomnianego magazynu.. Ani 40D, ani D80, ani też następcy tych modeli (czyli 50D i D90) nie są już produkowani (ale są jeszcze dostępne te modele.. ciężko bo ciężko, ale są) marchesa16 napisał/a: | do tej pory na forum miałam doradzony obiektyw Nikkor 35mm f/1.8G | Pamiętam No ale jak się okazuje do tej pory nie powiedziałaś co Ci przeszkadza w D40... Rozwinąć skrzydła możesz poprzez dokupienie porządnego obiektywu.
w nikonie 40d przeszkadza mi to,że np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600, nie wiem dlaczego, bo najmniejsza czułośc dla tego aparatu to 200, a NIGDY nie moge tego tak ustawic
2) kolory wychodzą czasem bardzo przekłamane - strasznie jaskrawa czerwien, bardzo blado i jakby nie ostro jasne obiekty
a zależy mi na jasnych zdjęciach, z efektem jakby poświaty i ostrych zarazem
może podam przykłady zdjęć (na załącznikach), które robione są aparatem canon 40d i prawdopodobnie obiektywem Canon 50 mm f/1.2 L.
marchesa16 napisał/a: | np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600 | Masz włączone AutoISO? marchesa16 napisał/a: | kolory wychodzą czasem bardzo przekłamane - strasznie jaskrawa czerwien, bardzo blado i jakby nie ostro jasne obiekty | Jak ustawiasz balans bieli?
lotofag - Nie 12 Cze, 2011
marchesa16 napisał/a: | w nikonie 40d przeszkadza mi to,że np. w słoneczny dzien na manualnych ustawieniach zdjecia robie z ISO niemniejszą niż np.600, nie wiem dlaczego, bo najmniejsza czułośc dla tego aparatu to 200, a NIGDY nie moge tego tak ustawic |
A pomyślałaś o tym, by znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy? Zmiana korpusu to dość radykalne rozwiązanie, może zresztą spowodować inne tego kalibru problemy
komor - Nie 12 Cze, 2011
marchesa16, nie obraź się, ale z tym ISO 600 to musisz chyba po prostu doczytać instrukcję, bo coś musisz robić nie tak. Instrukcja, książka o fotografii i w drogę!
Co do zdjęć pokazanych przez Ciebie, to ich jakość wynika z umiejętności fotografa i przede wszystkim obiektywu użytego. Jakbyś kupiła jednak ten 35/1,8G to już byś się przekonała, że nagle coś innego wychodzi, niż z obiektywu kitowego czy taniego megazooma. Masz więcej kasy? Dokup w drugiej kolejności 50/1,8G, albo zamiast tych dwóch stałek kup po prostu przyzwoitego zooma standardowego ze światłem f/2,8. Np. polecanego często Tamrona 17-50/2.8. Może być nowsza wersja ze stabilizacją.
kozidron - Nie 12 Cze, 2011
a w innym wątku wyraziłem nadzieje "że wierze w ludzi"
No ale jak ktoś nawet instrukcji obsługi aparatu nie dotknął no to ból
marchesa16, chcesz linka do stronki, na której są zdjęcia kolesia, który uzywa d40, dodatkowo był z ta puszka na 5 kontynentach - u niego ten problem nie wystepuje a fotografie są niesamowite a robi tylko jpg-i i niczego nie koloryzuje.
Ps. (moge podesłać ci na priva)
kozidron, ken?
przy manualnych ustawieniach nawet nie ma takiej opcji,żeby czułosc ISO była automatyczna. caly czas mam ustawioną na 200 a i tak robie zdjecia jakby wlasnie była automatyczna. Balans bieli mam ustawiony na pochmurno z plusem,ale ustawienia plus lub minus nie dają mi nasycenia tylko koloryt zdjęcia - bardziej ciepłe lub zimniejsze barwy.
chcialabym, aby zdjecia wychodzily choc troche takie jak zamieszczone,ale po prostu nie wiem jak to osiągnąć,bo zdaje mi sie,że mimo wszystko sprzęt odgrywa tu dużą rolę....
hijax_pl napisał/a: | kozidron, ken? |
nie, ja mowiłem serio, ostatnio byłem na wystawie typa(mój stary przyjaciel i nie chciał słuchać jak doradzałem mu co innego a potem wywaliłem gały jak zobaczyłem zdjęcia) i myslałem nawet, że w końcu się z Goltarem tam spotkam ale nie przyszedł - bo nie mógł.
temat wystawy to: 5 kontynentów w 5 lat ale nie będę już off topował
marchesa16 napisał/a: | przy manualnych ustawieniach nawet nie ma takiej opcji,żeby czułosc ISO była automatyczna. | Eeeeee.. wejdź w ustawienia aparatu i zmień. (Custom settings 10) marchesa16 napisał/a: | Balans bieli mam ustawiony na pochmurno z plusem,ale ustawienia plus lub minus nie dają mi nasycenia tylko koloryt zdjęcia - bardziej ciepłe lub zimniejsze barwy. | Zgadza się. Zatem musisz pogrzebać w ustawieniach "Optimize image" - tam masz regulacje, o które Ci chodzi.
marchesa16 napisał/a: | chcialabym, aby zdjecia wychodzily choc troche takie jak zamieszczone,ale po prostu nie wiem jak to osiągnąć,bo zdaje mi sie,że mimo wszystko sprzęt odgrywa tu dużą rolę.... | Zacznij robić w RAWach i się przeproś z jakimś porządnym softem do wywoływania ich. I zaczniesz robić cuda....
a to ja poproszę o tego linka
wiem, mnie też to boli
co do kolorów - ustawienia są, tylko ciągle o nich zapominam...także ten problem cofam
a jaki program oprócz photoshopa mogę mieć polecony(jezeli płatny to tak do 150zl) ?
marchesa16, poszło ..... masz linka na priva.
marchesa16 napisał/a: | a jaki program oprócz photoshopa mogę mieć polecony(jezeli płatny to tak do 150zl) ? |
szop jest najlepszy a za 150 ziko to nie znajdzie sie nic dobrego, weź się za instrukcję i bedzie dobrze
blaine - Pon 13 Cze, 2011
Jeśli jesteś uczennicą/studentką, to za ok. 300zł możesz kupić Lightrooma - 99% zdjęć i tak obrabiam tylko w Lightroomie, tylko w naprawdę wyjątkowych przypadkach jestem zmuszony odpalić PSa
pitras - Pon 13 Cze, 2011
blaine napisał/a: | Jeśli jesteś uczennicą/studentką, to za ok. 300zł możesz kupić Lightrooma - 99% zdjęć i tak obrabiam tylko w Lightroomie, tylko w naprawdę wyjątkowych przypadkach jestem zmuszony odpalić PSa |
Kurcze da się tak ? Sam "synowi" bym kupił, od kilku dni katuję triala i właściwie po pierwszych próbach oczy mi wyszły co ten program potrafi. Poczytałem na forum dyskusję hijax_pl i kogoś jeszcze na temat LR i postanowiłem potestować. Program bajeczny ale cena raczej mnie zniechęca.
dr11 - Pon 13 Cze, 2011
pitras, formalnie to syn będzie przedstawiał legitkę czy inną cenzurkę do Adobe, w zamian za kod aktywacyjny, więc to on będzie mógł używać programu
blaine - Pon 13 Cze, 2011
Da się, da.
https://store2.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-EDU-EU&view=ols_cat&catType=SPECIALS&#store=OLS-EDU-EU&category=/Applications/PhotoshopLightroomSTE&categoryOid=4574638&view=ols_prod&loc=en_xeu
69 euro zamiast 300 euro
dr11, Szkołę skończył w piątek a świadectwo (pagella - jak to nazywają) za dwa tygodnie więc nie ma problemu. Chyba nawet będzie mógł się pochwalić
[ Dodano: Pon 13 Cze, 2011 09:55 ]
blaine, dzięki
kozidron - Pon 13 Cze, 2011
dzieci się przydają
dr11 - Pon 13 Cze, 2011
kozidron,
Tylko użytkowanie tej wersji LR przez niezarejestrowaną osobę jest nielegalne przez niezgodność z licencją
dr11, W licencji pisze tylko, że musi być użytkowany na komputerze ucznia który jest licencjobiorcą ale na wszelki wypadek wyślę im zapytanie.
dr11 - Pon 13 Cze, 2011
pitras, zapytaj się.
Ja to zrozumiałem tak, że użytkownikiem jest ten, który widnieje na dokumencie zaświadczającym o nauce, a "Praw własności do wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli nie można przekazywać ani odsprzedawać", "Użytkownicy nie mogą sprzedawać ani oddawać innym osobom za darmo wersji produktów firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli."
W każdym razie nie ma precyzyjnego zapisu określającego "użytkownika" albo ja słabo kojarzę
Usjwo - Pon 13 Cze, 2011
Ja kupilem slownik angielsko-chinski (ze znizka na dzieci uczace sie) na Ipada/Iphona, a z tego co dr11 wychodzi ze nie moge go uzywac.
hijax_pl - Pon 13 Cze, 2011
Usjwo, a przeczytałeś warunki licencji?
Usjwo - Wto 14 Cze, 2011
hijax_pl oczywiscie
Chyba nawet nie lame zadnego punktu, bo ja tego slownika nie uzywam, mozna powiedziec ze sporadycznie. Mozna powiedziec ze glownymi uzytkownikami slownika sa moje dzieci i sluzy im do nauki jezyka chinskiego (mam na to wszystkie papiery ) . Rodzice czasmi uzywaj go sporadycznie i chyba nie ma znaczenia, ze "klawisze" na Ipadzie wciskaja oni, a nie dzieci.
marchesa16 - Nie 19 Cze, 2011 Temat postu: jeszcze jedno pytanie czy obiektyw 28-90mm f 4-5.6 jest bardzo zły?
bo zastanawiam sie nad kupieniem tego zestawu i jestem ciekawa opini:
http://allegro.pl/canon-4...1671918067.html
lotofag - Nie 19 Cze, 2011 Temat postu: Re: jeszcze jedno pytanie
marchesa16 napisał/a: | czy obiektyw 28-90mm f 4-5.6 jest bardzo zły? |
Nie wiem czy jest bardzo zły, ale na pewno przy tym zakresie ogniskowych nie da Ci szerszego kąta na APS-C - chyba że to dla Ciebie nie jest przeszkodą...
Wujek_Pstrykacz - Nie 19 Cze, 2011
Jest bardzo słabiutki, nawet bardzo, bardzo
komor - Nie 19 Cze, 2011
marchesa16, to stary kit od analogowego aparatu – brak szerokiego kąta na cyfrowej matrycy formatu APS-C. No i jakość obrazowania raczej taka sobie.
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Cze, 2011
Tak, nawet na analogowych lustrzankach ten obiektyw był słabiutki, a cyfrowe wymagają więcej
|
|