|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co zamiast D300?
kachaa - Nie 12 Cze, 2011 Temat postu: Co zamiast D300? Witam,
jestem posiadaczką Nikona D300, którego dostałam od rodziców. Robię nim zdjęcia od kilku lat, ale nie jestem z niego zadowolona. Jest dla mnie zbyt skomplikowany, nie potrafię wykorzystać w pełni jego funkcji. Wcześniej nigdy nie posiadałam żadnej profesjonalnej lustrzanki. Największy problem mam z ustawieniem światła, zdjęcia wiecznie nie wychodzą takie, jakich bym oczekiwała. Moja znajoma używa dużo prostszej i tańszej alfy, a jej zdjęcia wychodzą bez zarzutów. Zdaję sobie sprawę z tego, że wina leży w mojej niewiedzy i braku doświadczenia. Od dłuższego czasu wahałam się nad zmianą aparatu, ale szkoda było pozbywać mi się takiego sprzętu. Jaki aparat byście mi polecali, aby był trochę mniej skomplikowany, więcej ustawień było automatycznych, ale nie był dla totalnych amatorów? Wolałabym pozostać przy Nikonie, bo posiadam już trochę osprzętu.
Pozdrawiam.
hijax_pl - Nie 12 Cze, 2011
kachaa napisał/a: | Jaki aparat byście mi polecali, aby był trochę mniej skomplikowany, | Wbrew pozorom to te niby prostsze konstrukcje są bardziej skomplikowane w obsłudze kachaa napisał/a: | więcej ustawień było automatycznych, | D300 też ma przecież automatykę. Jakiej automatyki Ci brakuje? kachaa napisał/a: | Wolałabym pozostać przy Nikonie, bo posiadam już trochę osprzętu. | Jak bardzo chcesz - bierz D90 albo (przy większym budżecie) D7000.
B o g d a n - Nie 12 Cze, 2011
A nie lepiej jakąś książkę kupić, doszkolić się w fotografii by świadomie wykonywać te zdjęcia?
No, żeby dużo prostsza i tańsza alfa robiła lepsze zdjęcia ...
kachaa - Nie 12 Cze, 2011
Moją mocną stroną jest intuicja, sprawy kompozycyjne, pomysły i kreatywność. Ale gdy przychodzi do technicznych zagadnień to mimo usilnych starań kuleję. Jaką literaturę polecacie? Jest wiele książek i przez wiele przebrnęłam. Coś szczególnego wam się rzuciło w oczy?
kozidron - Nie 12 Cze, 2011
kachaa, ten aparat to całkiem przyzwoity sprzęt, nie rozumiem czego ci w nim brakuje, uzywając go jako "niewykwalifikowany" amator.....tu pomoże albo książka albo lepsze szkła, skup się na realnym problemie a nie wydumanej zmianie body, która nic nie wniesie.
To nie jest kwestia sprzętu tylko operatora, ty "alfą znajomej" będziesz robic takie same zdjęcia jak tym nikonem.
kachaa napisał/a: | Jaką literaturę polecacie? |
Na początek proponuję instrukcje samego aparatu.
Tam znajdziesz opis wszystkich możliwości, a zwłaszcza sposób i efekt stosowania parametrów ekspozycji, czyli: czasu, przysłony i czułości ISO. Poznanie zależności pomiędzy nimi i efektów od nich zależnych, pozwoli Ci wykonywać poprawne zdjęcia. Chyba tylko tego Ci brakuje w tej układance.
Brakuje mi tego, aby w prawie każdych warunkach zdjęcia wychodziły poprawne. Żebym nie musiała zmieniać ustawień aparatu co krok, przy każdym obrocie. Żebym jadąc na wakacje nie musiała się martwić czy zdjęcie nie wyjdzie za ciemno lub prześwietlone. W skrócie - żeby aparat sam za mnie więcej robił.
kachaa, to może kompakt by wystarczył? (zupełnie bez ironii to mówię)
lotofag - Nie 12 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | D300 też ma przecież automatykę. Jakiej automatyki Ci brakuje? |
Oto jest pytanie
Cytat: | Żebym jadąc na wakacje nie musiała się martwić czy zdjęcie nie wyjdzie za ciemno lub prześwietlone. |
Wystarczy odrobina wiedzy
Jak widać fotografia chyba jednak nie sprawia Ci przyjemności i najlepiej jakby wszystko samo się robiło po naciśnięciu spustu...
A co do D300, ustaw tryb P, matrycowy pomiar światła, AutoISO max 800. I już masz aparat robiący za Ciebie w prawie każdych warunkach poprawne zdjęcia.
a "P" to co ?
edit.
hijax_pl napisał/a: | A co do D300, ustaw tryb P, matrycowy pomiar światła, AutoISO max 800. I już masz aparat robiący za Ciebie w prawie każdych warunkach poprawne zdjęcia. |
ubiegłeś mnie
ok, to może przykład.
http://i53.tinypic.com/281qzgy.jpg
okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia. robiłam je w nefach, nic nie rozjaśniałam, jedynie w cs5 przerobiłam na jpg. skąd taka tragiczna jakość?
kozidron napisał/a: |
a "P" to co ? |
Ale ja się nie pytam, czy D300 ma jakąś automatykę, tylko odpowiadam cytatem z hijax'a na post kachy
kachaa napisał/a: | okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia | Naświetlenie poprawne... f/14 na tym aparacie to już mydlenie na własne życzenie. Inna sprawa - czy wyostrzyłaś przy zmniejszaniu?Co rozumiesz przez "okropna jakość"?
kachaa napisał/a: | ok, to może przykład.
okropna jakość już przy lekkim zbliżeniu zdjęcia. robiłam je w nefach, nic nie rozjaśniałam, jedynie w cs5 przerobiłam na jpg. skąd taka tragiczna jakość? |
Aparat ustawił Ci przysłonę f/14 i tzw. dyfrakcja zjadła szczegóły i ostrość.
Głębia ostrości wyszła do nieskończoności i zdjęcie wyszło płasko.
To podstawowe problemy tej fotki.
Powinnaś ustawić ISO 100, Priorytet przysłony, którą otworzyłabyś na maksa jak daje obiektyw, czas dobrałby się sam i ... wszystko w temacie.
Pomijam już sprawę kompozycji, która kuleje.
Nie zmniejszałam. Serwer do wrzucania zdjęć to za mnie zrobił. Okropna jakość - ziarno, ziarno, ziarno.
rzeczywiście zarżnęłaś ten kadr, 18-70 to jeszcze nie jest taki tragiczny zoom ale nie wylatuj poza f9 góra 11 a nef'y robi sie po to żeby cignąc co nieco a nie poprzestawać na wywoływaniu z ustawieniami zerowymi... mimo wszystko są jeszcze mozliwości, lepiej ostrzyć na poziomie rawa.
edit.
ziarno jeszcze tak nie boli to przecież iso640, zreszta nie wiadomo jak ten hosting ingeruje w zdjęcie (moze być tak, ze automatycznie poddaje je kompresji).
ok. nie znam się na tym, stąd pytanie jaki aparat byście mi polecili. a nie wytykanie błędów kompozycyjnych.
kachaa napisał/a: | Nie zmniejszałam. Serwer do wrzucania zdjęć to za mnie zrobił. Okropna jakość - ziarno, ziarno, ziarno. |
Po tym zmniejszeniu to akurat za bardzo tego "ziarna" nie widać, ale jak ma go nie być to po co ISO 640? F/14 też nie służy ostrości - GO duża tylko co z tego...
Cytat: | ok. nie znam się na tym, stąd pytanie jaki aparat byście mi polecili. a nie wytykanie błędów kompozycyjnych. |
Książka o fotografii i polubić się (czytaj: zrozumieć jak działa) z tym co się ma lub wspomniany wcześniej kompakt. Te D300 to chyba rzeczywiście wyszło uszczęśliwienie na siłę
moronica - Nie 12 Cze, 2011
kachaa, ale koledzy ci dobrze radza, poznaj podstawy fotografii bo masz swietna puche i slabe zdjecia nie sa wina sprzetu. probujesz wymienic audi na fiata bo nie wiesz jak wrzucic 3ci bieg
kachaa napisał/a: | ok. nie znam się na tym, stąd pytanie jaki aparat byście mi polecili. a nie wytykanie błędów kompozycyjnych. |
nikt ci nie wytyka błędów kompozycyjnych - tylko ustawień w samej puszce ...
Chcesz się wymienić z kimś z foruma na d90 - znajdzie sie tylu chętnych, że beda sie zabijać - tylko tłumaczymy ci spokojnie, że to nic nie zmieni .....
kachaa napisał/a: | ok. nie znam się na tym, stąd pytanie jaki aparat byście mi polecili. a nie wytykanie błędów kompozycyjnych. |
Tyle, że zmiana aparatu jest ostatnia rzeczą, którą trzeba tu zrobić. Inny aparat da Ci takie same rezultaty, gdy będziesz go używała "nieświadomie".
moronica - Nie 12 Cze, 2011
kozidron napisał/a: | Chcesz się wymienić z kimś z foruma na d90 - znajdzie sie tylu chętnych, że beda sie zabijać - tylko tłumaczymy ci spokojnie, że to nic nie zmieni ..... |
ja zaklepuje!
kachaa, D90 ma taką samą matrycę. Jest to prostsza konstrukcja - to fakt - dla niektórych prostszy bo ma programy tematyczne i tryb Auto... Ale ma identyczną matrycę i przy takich parametrach zrobi identyczne zdjęcie.
Wychodzi szum? To się go trzeba pozbyć z RAWa albo - nie ustawiać tak wysoko...
Robisz z NEFa nic nie korygując - no to masz szum w czystej postaci.
B o g d a n napisał/a: | Inny aparat da Ci takie same rezultaty, gdy będziesz go używała "nieświadomie". |
No jak to, "alfa" przecież daje lepsze - z automatu
a8d - Wto 14 Cze, 2011
kachaa napisał/a: | Moją mocną stroną jest intuicja, sprawy kompozycyjne, pomysły i kreatywność. Ale gdy przychodzi do technicznych zagadnień to mimo usilnych starań kuleję. |
To nie technika tu kuleje najbardziej. Raczej modelka z paraliżem dłoni.
STS - Wto 14 Cze, 2011
Zaciekawił mnie ten wątek bo nie mam cyfrówki i zasatnawiam się nad nabyciem, więc zaglądam na forum.
Uważałem, że Nikona D300 jest b.dobry.
Odnosząc się do twojego przykładu:
można powiedzieć, że w tym przypadku widać błędy w fotografii. Zauważ, że:
postać jest za bardzo w środku - przytnij z lewej strony kadr - poprawi się odbiór. Podobnie można postąpić zostawiając lewą stronę a przyciąć z prawej strony (obcinając zieleń w tle);
postać za bardzo przycięta od dołu a za dużo miejsca nad głową;
linia horyzontu mocno tnie szyję (odcina głowę) - mała głębia ostrości mogłaby to jakoś złagodzić, jednak lepiej byłoby przekadrować;
pojawia się blisko twarzy słup - niby szczegół ale widać jak wtrąca się w linię włosów;
zielone krzaki z prawej są nijaki i niepotrzebne (ewentualnie należałoby je lepiej wykorzystać w kadrze);
u dołu sukni pojawiają się elementy maku, przeszkadzają, bo tworzą takie "niechlujne wtrącenie";
brzydkie światło na twarzy - tworzą się ciemne oczodoły zaś nos zaznaczony jest bardzo mocną, jasną krechą;
dyskutować można też nad ułożeniem rąk i palców - są bardzo mocno eksponowane i one skupiają uwagę widza (nie twarz, nie oczy).
Co można by zrobić z tym zdjęciem? - przykadrowałbym trochę z dołu oraz z prawej lub lewej strony. Wyretuszował słup. Rozjaśnił twarz.
Rada - rób zdjęcia, analizuj kadr przed i po. Staraj się wyczuwać moment. Początkowo do portretów stosuj dłuższe ogniskowe (drugie zdjęcie można zrobić szerokim kątem).
Aparat jest super!
Powodzenia.
Tutejszyn - Wto 14 Cze, 2011
Ja bym poszedł tropem kompresji. Zdjecie zostało wywołane z RAW i potem zapisane w JPG. Może to w tym momencie zdjęcie jest psute? Może niewłasciwie jest zapisywane do JPG, albo program wywołujący ma jakiś preset. Na załaczonym zdjeciu nie widzę "ziarna" ale artefakty powstałe po kompresji do JPG.. Może zdjecie zniszczyło umieszczenie na stronie internetowej, ale coś czuję, że też narzędzia do obróbki. Może nie wywoływać z RAW, ale zrobić zdjęcia od razu w formacie JPG w jakości Fine z kompresją Medium, albo Large.
Dodano.
dla bezpieczeństwa nie importować zdjęć do komputera, ale przegrać na żywca z aparatu. W chwili pobierania fotografii potraktować aparat jak kolejny wolumin, jak płytę CD, albo pendrive.
raf7775 - Sro 29 Cze, 2011
Przejdź na tryb A, używaj przysłony do f9 a najlepiej 4-5.6, iso 200-600 z naciskiem na 200, jeśli pokaże czas krótszy niż 1/60sek włączaj lampę (powinno pokazywać ostrzeżenia o konieczności użycia lampy w wizjerze), jak nie obrabiasz to rób prosto do jpg Fine, Large.
Będą piękne fotki.
konczako - Sro 29 Cze, 2011
Zmiana aparatu nic tutaj nie wniesie. Albo będzie jeszcze gorzej bo D300 to jest świetna maszynka nawet dla kogoś kto chce pstrykać na "auto". Nie wiem przez jakie książki "przebrnęłaś" ale to nie były chyba ksiązki fotograficzne . Jedyne wyjście jakie tutaj widzę to nauczyć się wykorzystywać "narzędzie".
Polecam na początek całą serię Petersona . Później się zobaczy...
hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011
raf7775 napisał/a: | so 200-600 z naciskiem na 200 | Do ISO800 można robić bezstresowo. Do 1600 gdy się samodzielnie odszumi... raf7775 napisał/a: | jeśli pokaże czas krótszy niż 1/60sek włączaj lampę | Dlaczego? Można jeszcze otworzyć przysłonę bardziej, podbić mocniej ISO... raf7775 napisał/a: | powinno pokazywać ostrzeżenia o konieczności użycia lampy w wizjerze | To nie kompakt - w D300 nie ma takiej sygnalizacji.
maintechh - Sro 29 Cze, 2011
Prosze pamietac ze w sloneczny dzien, na slonecznym widoku prosze ustawic "WB" (balans bieli) na odpowiedni znaczek (slonce, chmurki, cienie) bo jesli ustawisz na AUTO WB to za kazdym razem aparat sam odczyta parametry i jesli w czasie odczytywania wychwyci kawalek cienia to przelaczajac ze zdjecia na zdjecie to zmieni obraz na kazdym zdjeciu.
Wiec prosze pamietac o WB (balans bieli) najlepiej go ustawiac samemu, czasami warto sie pobawic, np przycisnac spust migawki do polowy z obiektywem skierowanym ku ziemi (albo szarawej plaszczyznie) a nastepnie trzymajac tak spust migawki ustawic puszke na obszar ktorego chcesz zrobic zdjecie i wcisnac spust do konca innym razem prosze skierowac na niebo warto tak sie pobawic zeby zrozumiec o co chodzi tej cholernej puszce
ps. sprobuj strzelac zdjecia na ISO 200 i zobacz co wychodzi z tego
pamietaj aparat to tylko narzedzie w rekach artysty - powodzenia
raf7775 - Sro 29 Cze, 2011
hijax_pl,
Wiele rzeczy można robić inaczej niż napisałem ale chciałem uprościć to wszystko dla kogoś kto nigdy nie wychodził za tryb AUTO.
W D80 i d90 miga piorunek w wizjerze, myślałem że d300, też. Dla mnie, to bez znaczenia i tak na niego nie patrzę.
Ważne żeby pilnować czasu, przy robieniu z ręki.
hijax_pl - Sro 29 Cze, 2011
raf7775 napisał/a: | Wiele rzeczy można robić inaczej niż napisałem ale chciałem uprościć to wszystko dla kogoś kto nigdy nie wychodził za tryb AUTO. | A jak to ma się do porad z początku wątku? raf7775 napisał/a: | W D80 i d90 miga piorunek w wizjerze, myślałem że d300, też. | Tak - też miga.. ale jak się lampa ładuje i swieci ciągle gdy jest gotowa do strzału. Inna sprawa, że w D80/90 lampa otworzy się automatycznie w trybie.. Auto. W D300 jak i w każdej innej profesjonalnej lustrzance Nikona wyposażonej we wbudowaną lampę nie otworzy się sama... raf7775 napisał/a: | Ważne żeby pilnować czasu, przy robieniu z ręki. | Czas to się powinno dobierać do dynamiki sceny A jak wychodzi długi to zawsze jest jeszcze VR w obiektywie (o ile jest). No i najważniejsze - 1/60s jest dość dziwną granicą... Na pewno z Tamkiem na 300mm, z ręki nie zrobisz nieporuszonego zdjęcia
raf7775 - Czw 30 Cze, 2011
hijax_pl,
Mi tłumaczyć nie musisz, ja wiem, tylko nie można wszystkiego na raz mówić, bo się zrobi papkę z mózgu.
Ja nie wiem jakim obiektywem człowiek fotografuje, moja rada tyczy się standardu 17-50 bez super systemów. (zdjęcie kobiety na pewno nie było wykonane na 300mm)
Jak taki mądry jesteś, to zbierz te swoje rady do kupy, tak żeby komuś w przejrzysty sposób wytłumaczyć co ma robić i żeby go nie zrazić nadmiarem czynności i informacji.
hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011
raf7775 napisał/a: | Mi tłumaczyć nie musisz, ja wiem, tylko nie można wszystkiego na raz mówić, bo się zrobi papkę z mózgu. | Jaki zatem sens mają średnio trafne rady? raf7775 napisał/a: | to zbierz te swoje rady do kupy, tak żeby komuś w przejrzysty sposób wytłumaczyć co ma robić i żeby go nie zrazić nadmiarem czynności i informacji. | Co też uczyniłem w poście z Nie 12 Cze, 2011 22:44
No niech Ci będzie, zgadzam się.
Tamkiem zrobię na 300 i drugim na 500 nawet nieporuszone z ręki, wszystko zależy od warunków świetlnych.
Fotka testowa , gałązka w pochmurny dzień, tamron sp 500mm f8 (tylko nie mów, że myślałeś że to ma być na 1/60sek z ręki)
hijax_pl - Czw 30 Cze, 2011
raf7775, szkoda, że wycinasz EXIFy...
same się wycinają,
już podaje
1/750
iso 400
500mm
blaine - Czw 30 Cze, 2011
Ale co to ma udowodnić? To, że przy takim czasie naświetlania da się zrobić nieporuszone zdjęcie, czy jak?
Ja nie mówiłem przy jakim czasie, powiedziałem że zrobię i pokazałem zrobione, to wszystko.
blaine - Czw 30 Cze, 2011
Ale chodziło o zdjęcia przy czasach 1/60s, a nie 1/750..
maput - Czw 30 Cze, 2011
Wow 1/750, jestem pod wrażeniem...
mozer - Czw 30 Cze, 2011
raf7775, hijax mówi, że nie zrobisz zdjęcia z ręki na 300 mm z czasem 1/60, a Ty pokazujesz zdjęcie z czasem 1/750 - bawisz się w trollowanie?
Wy idiotę ze mnie robicie, czy co?
A gdzie ja napisałem że zrobię przy 1/60
To chyba oczywiste że nie zrobię, ja 1/60 odniosłem do przykładowego zdjęcia i standardowego zuma 17-50 a nie do 300mm
komor - Czw 30 Cze, 2011
raf7775, nie denerwuj się. Naprawdę pokazanie zdjęcia na 1/750 sek. przy ogniskowej 500 mm nie wnosi nic do tematu. To po prostu statystycznie często się udaje, nie jest to wyczyn. Nie ma o czym pisać.
raf7775 - Pią 01 Lip, 2011
Przecież wiem że wyczyn to nie jest, ale co za bezmyślny człowiek oczekiwał ostrego zdjęcia przy 1/60sek 300mm
Przecież ja nic takiego nie napisałem, nie wiem skąd hijax_pl to sobie ubzdurał a drugi mądry podłapał i ciągną ten marazm.
hijax_pl - Pią 01 Lip, 2011
raf7775 napisał/a: | Przecież ja nic takiego nie napisałem, nie wiem skąd hijax_pl to sobie ubzdurał | A gdzie się odniosłeś w tamtym poście do TEGO, wklejonego zdjęcia?
Nie można tak bardzo ufać telepatii...
Przecież dziewczyna zaczęła temat i na ten temat się rozmawia, dla mnie to oczywiste.
Zdjęcie było podane jako przykład jej problemu, więc co tu jeszcze dodawać.
hijax_pl - Pią 01 Lip, 2011
raf7775 napisał/a: | Przecież dziewczyna zaczęła temat i na ten temat się rozmawia, dla mnie to oczywiste. | No to nie rozumiem twojego wzburzenia...
raf7775 napisał/a: | Zdjęcie było podane jako przykład jej problemu, więc co tu jeszcze dodawać. | Rozumiem zatem, że Twoja rada dotyczyła tego wklejonego zdjęcia, a nie problemu jako takiego. OK. To już rozumiem Twoje wzburzenie...
Tak, moja rada bazowała na podanym zdjęciu, no to doszliśmy do konsensusu.
Jazzzu - Czw 07 Lip, 2011
Mam D300 i uważam, że jest to jeden z najlepszych aparatów.
Wszelkie nastawy robi się błyskawicznie dzięki bardzo dobrej guzikologii.
Ustawianie światła jest bardzo proste. Wystarczy zapoznać się z instrukcją.
Pozdrawiam.
|
|