|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - porównania obiektywów na the-digital-picture
tomwider - Czw 27 Wrz, 2007 Temat postu: porównania obiektywów na the-digital-picture Czołem!
Jakiś czas temu dorwałem się do strony
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ .
Sprawia wrażenie profesjonalnie przygotowanego serwisu, kóry może być bardzo pomocny przy wyborze obiektywu. Przypadła mi do gustu zwłaszcza podstrona, na której można wybrać dwa dowolne obiektywy, ogniskową oraz przesłonę i porównać jak wygląda tablica testowa utrwalona przez nie.
np.:
http://www.the-digital-pi...omp=4&APIComp=2
I tu zrodziło się pytanie: czy są to testy w miarę wiarygodne? Czy to co widać na ekranie odzwierciedla rzeczywiste możliwości obiektywów? Może ktoś mógłby mnie przekonać, że strona jest "super podpowiadaczem" lub lepiej nie traktować jej poważnie.
Pozdrowionka
tomwider
Arv - Czw 27 Wrz, 2007 Temat postu: Re: porównania obiektywów na the-digital-picture
tomwider napisał/a: | [...] czy są to testy w miarę wiarygodne? Czy to co widać na ekranie odzwierciedla rzeczywiste możliwości obiektywów? |
Jeżeli robią zdjęcia w powtarzalnych warunkach i dobrze ustawiają ostrość (głęboko wierzę, że tak jest) to nie widzę powodu, żeby nie wierzyć wynikom. Przecież nie 'psują' zdjęć w photoshopie ;-)
Ja też lubię tą stronę.
Allan - Czw 27 Wrz, 2007
Nie wyglada ze wiarygodnie. Porownalem dwie Lki 70-200 i 100-400.
No to ta druga to jest moze Lka ale w zakresie 300-400
Natomiast w zakresie 100-200 zachowuje sie gorzej niz moje badziewie 70-300 nie Elka
Albo wiec te testy sa do kitu albo Canonowi cos nie wyszlo w tej 100-400 do polowy zoomu dlatego staral sie zakamuflowac to powiekszona przyslona od 4.5
Arv - Czw 27 Wrz, 2007
Allan napisał/a: | Nie wyglada ze wiarygodnie. Porownalem dwie Lki 70-200 i 100-400.
No to ta druga to jest moze Lka ale w zakresie 300-400
Natomiast w zakresie 100-200 zachowuje sie gorzej niz moje badziewie 7-300 nie Elka
Albo wiec te testy sa do kitu albo Canonowi cos nie wyszlo w tej 100-400 do polowy zoomu dlatego staral sie zakamuflowac to powiekszona przyslona od 4.5 |
Wiesz ... nie można wykluczyć, że mieli trefny egzemplarz.
Ale to też dla mnie sygnał - trafiają się trefne egzemplarze.
|
|