|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D
marsinek - Pon 13 Cze, 2011 Temat postu: Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D Cześć! Mam pytanie chce kupić sobie obiektyw Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D, wiec sprawdzałem internet i na ebayu w dwóch sklepach napisano ze AF nie będzie działał min. z body Nikon D5000. Mam D5000 i się zastanawiam czy to prawda, a jeżeli to prawda to na ile będzie to uciążliwe. Sam pomagam czasem mojej Sigmie łapać ostrość manualnie ale tutaj zapowiada się to przez cały czas. Na ile jest to prawda? Dzieki
maput - Pon 13 Cze, 2011
Prawda, ponieważ to szkło nie ma wbudowanego silnika AF i korzysta z silnika w body, którego z kolei nie ma D5000.
Ale jest już nowa wersja tego szkła, której AF już będzie działał - 50/1.8G
hijax_pl - Pon 13 Cze, 2011
Prawda. Jak chcesz mieć AF kup 50/1.8G
marsinek - Pon 13 Cze, 2011
I to jest jedyna różnica w tych obiektywach ? Optycznie jest takie samo?
maput - Pon 13 Cze, 2011
Pewnie nie, ale testów jeszcze zbyt wielu nie ma, więc trudno odpowiedzieć jednoznacznie.
50/1.8D to dość stara konstrukcja toteż wątpię, że obyło się bez przekonstruowania, zmiany powłok itd
hijax_pl - Pon 13 Cze, 2011
Ponoć ten nowy ma ładniejszy bokeh i jest ostrzejszy na pełnej dziurze.
No a co do konstrukcji - jest o jedna asferyczna soczewka więcej w nowej konstrukcji...
marsinek - Czw 16 Cze, 2011
Dzieki za pomoc właśnie kupiłem nowy Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G może macie pomysły jak przetestować ten obiektyw (mam 14 dni na zwrot lub wymianę)
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
Jak chcesz przetestować FF/BF - możesz użyć na szybko testu bateryjkowego.
Ostrość? Zrób zdjęcie ceglanej ściany i porównaj ostrość w centrum i na brzegach, czy np lewa strona jest taka sama ija prawa, czy też są różnice?
A tak w ogóle to zacznij robić zdjęcia - w sumie to jest mało prawdopodobne, żeby ten obiektywik był upośledzony jakoś
|
|