|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu smc Pentax DA 70 mm f/2.4 Limited
Arek - Czw 27 Wrz, 2007 Temat postu: Test obiektywu smc Pentax DA 70 mm f/2.4 Limited http://www.optyczne.pl//i...tywu&test_ob=94
Zachęcam do lektury i dyskusji.
Arek
Arv - Czw 27 Wrz, 2007
Arek napisał/a: | http://www.optyczne.pl//index.php?test=obiektywu&test_ob=94
Zachęcam do lektury i dyskusji.
Arek |
Fajny sprzęt.
Chętnie porównałbym go do 85mm 1.8 Canona ale znowu wraca problem rozdzielczości matryc.
Propozycja: czy po prawej stronie wykresu rozdzielczości możnaby umieścić skalę w procentach gdzie 100% to np. częstotliwość nyquista dla matrycy pudełka na którym wykonano testy ?.
Arek - Czw 27 Wrz, 2007
Zmniejsz o jakieś 13-15% wyniki dla Pentaxa i będziesz miał to co miałbyś na Canonie. Czyli w czubie sięgałby 40 lpmm.
goltar - Czw 27 Wrz, 2007
Cytat: | Widoczny na poniższym zdjęciu back-focus jest problemem związanym z korpusem, a nie z obiektywem. | nie pamiętam czy było już taki pytanie, nie można tego naprawić w serwisie ? Jeśli obiektyw będzie miał tendencje do BF/FF to trudno będzie to wyłapać (chyba że ta wada będzie proporcjonalnie mniejsza/większa) ? Tak czy inaczej robienie testów na wadliwym korpusie to trochę mało profesjonalne
Arek - Czw 27 Wrz, 2007
W Pentaxie nie ma z tym problemu. Wgrywa się firmware 1.cośtam i w nim można z poziomu body usuwać BF/FF. Niektóre firmy w podstawowych korpusach dają to co Canon w 1kach.
RobertO - Czw 27 Wrz, 2007
goltar napisał/a: | Tak czy inaczej robienie testów na wadliwym korpusie to trochę mało profesjonalne |
Jezeli ma sie odpowiednie procedury testowe to nie ma to wplywu. Cytat z naszego artykulu opisujacego jak testujemy obiektywy:
"Dla każdej wartości przysłony wykonujemy przynajmniej 5 ekspozycji, z których później wybieramy najlepszą. Obiektyw jest po każdej ekspozycji ponownie przeogniskowany. Dodatkowo, dla każdej przysłony wykonujemy kilka zdjęć ustawiając ostrość manualnie."
A do testu jest przyjmowana najwyzsza osiagnieta wartosc, wiec w ten sposob FF/BF nie wplywa na wyniki pomiarow
goltar - Czw 27 Wrz, 2007
RobertO napisał/a: | A do testu jest przyjmowana najwyzsza osiagnieta wartosc, wiec w ten sposob FF/BF nie wplywa na wyniki pomiarow | tu się zgodzę ale mi bardziej chodziło o to jak ocenic wielkość BF/FF wadliwego obiektywu jeśli wada ta kumuluje się lub odejmuje od wady korpusu
jaad75 - Nie 30 Wrz, 2007
Ale FF/BF danego obiektywu nie jest przypadłością, która powinna być brana pod uwagę w teście - trudno oczekiwać, że cała seria obiektywów będzie miała np. BF... Pozostałe elementy, mimo zróżnicowania poszczególnych egzemplarzy mogą pokazywać pewną tendencję, FF/BF nie...
P_M_ - Nie 30 Wrz, 2007
Mi sie bardzo podobaja te nalesnikowe stalki. Swietna sprawa.
Andrzej19 - Wto 23 Paź, 2007 Temat postu: pytanie o ogniskową Jestem po raz pierwszy na Waszym forum - witam serdecznie Użytkowników. Obiektyw interesuje mnie, bo szukam sprzętu dyskretnego i niedużego. Rozumiem, że będzie pasował także do k100D? Tylko ta ogniskowa - wydaje mi się, że nominalny 70 mm da w połączeniu z cyfrowym Pentaxem 105 mm. Proszę poprawić, jeżeli się mylę.
pdf100 - Wto 23 Paź, 2007
nie trzeba cię poprawiać (chyba)
Arek - Wto 23 Paź, 2007
Będzie pasował do K100D i faktycznie da takie kąty widzenia jak 105 mm na małym obrazku.
jaad75 - Sro 24 Paź, 2007
Arek napisał/a: | Będzie pasował do K100D i faktycznie da takie kąty widzenia jak 105 mm na małym obrazku. |
Czyli bardzo uniwersalna portretówka - ani nie za wąsko, ani nie za szeroko, szkoda tylko, że nie f/2.0, bo wtedy już nikt by nie narzekał...
|
|