forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - sprzedaż lustrzanki, jak trwale wyczyścić dysk

ddoc - Sro 15 Cze, 2011
Temat postu: sprzedaż lustrzanki, jak trwale wyczyścić dysk
Wiadomo wszem i wobec ze z dyskow da sie odzyskac wiele wczesniej usuniętych rzeczy. Sprzedaje moj aparat, Canon 40D. Czy ktoś może mi poradzić co zrobić żeby nie dało się nic z niego odtworzyć?

pozdrawiam

Usjwo - Sro 15 Cze, 2011

Sprzedaj bez karty.
Z prawej strony jest klapka "CF open" jak ja otworzysz to mozesz wyjac karte CF.
Jak chcesz sprzedac z karta to ja wyjmij in na PCcie przez czytnik zapisz 1000 razy jakimis "bzdurnymi" plikami i z 10 razy sformatouj w miedzyczasie. Powinno pomoc.

mozer - Sro 15 Cze, 2011

Usjwo napisał/a:
Z prawej strony jest klapka "CF open" jak ja otworzysz to mozesz wyjac karte CF.

Wujek dobra rada ;)

edmun - Sro 15 Cze, 2011

ddoc, sa programiki do trwałego nadpisywania nośników :) zapisuje cały folder/katalog/dysk 1 bitowymi plikami, później formatowanie i z głowy
Aszex - Sro 15 Cze, 2011

edmun napisał/a:
ddoc, sa programiki do trwałego nadpisywania nośników :) zapisuje cały folder/katalog/dysk 1 bitowymi plikami, później formatowanie i z głowy

np. http://heidi.ie/eraser/

luke130 - Sro 15 Cze, 2011

:shock:
Ten topic to jakiś dżołk? Nieprawdaż?
1. O jaki dysk chodzi w przypadku tego aparatu?
2. Pamięć flash to nie twardy dysk. Wystarczy raz sformatować i po "ptokach". Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.

dr11 - Sro 15 Cze, 2011

Też tak myślę. Chyba, że ktoś dalej rzeźbi na Microdrive, ale w to raczej nie uwierzę.
ophiuchus - Sro 15 Cze, 2011

ddoc, jak przesiadasz się z tego Canona na coś co nadal łyka karty CF to w ogóle olałbym sprzedawanie nośnika, wtedy nic nie musisz trwale kasować.
edmun - Czw 16 Cze, 2011

luke130 napisał/a:
2. Pamięć flash to nie twardy dysk. Wystarczy raz sformatować i po "ptokach". Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.

Zależy jakie formatowanie wykonasz. Podrzuć kartę CF po sformatowaniu w aparacie to wciąż odzyskam Twoje zdjęcia..

Czyli......!
Chodzi o trwałe skasowanie wszystkiego z karty, jeśli dalej nie zrozumiałeś co chciał autor przekazać, tyle że pomyliło mu się co do nazewnictwa karty/dysk :neutral:

luke130 - Czw 16 Cze, 2011

edmun napisał/a:
luke130 napisał/a:

Zależy jakie formatowanie wykonasz. Podrzuć kartę CF po sformatowaniu w aparacie to wciąż odzyskam Twoje zdjęcia..

Czyli......!
Chodzi o trwałe skasowanie wszystkiego z karty, jeśli dalej nie zrozumiałeś co chciał autor przekazać, tyle że pomyliło mu się co do nazewnictwa karty/dysk :neutral:

Chodziło mi o takie sformatowanie z poziomu komputera a nie aparatu. I było to w kontekście twierdzenia o problemach z takim sformatowaniem, żeby niemożliwe było odzyskanie treści.

dr11 - Czw 16 Cze, 2011

luke130,
luke130 napisał/a:
Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.
Pełny format na kompie czyni soft do odzyskiwania bezużyteczny. Potwierdzam, właśnie sprawdziłem :)
pitras - Pią 17 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
luke130,
luke130 napisał/a:
Pełny format na kompie czyni soft do odzyskiwania bezużyteczny. Potwierdzam, właśnie sprawdziłem :)

Praktycznie nawet po usunięciu partycji (na kartach też jest) można odzyskać część danych, ludzie często mi przynoszą różne dyski i karty, zawsze coś tam się odzyska...

luke130 - Pią 17 Cze, 2011

pitras napisał/a:
dr11 napisał/a:
luke130,
luke130 napisał/a:

Praktycznie nawet po usunięciu partycji (na kartach też jest) można odzyskać część danych, ludzie często mi przynoszą różne dyski i karty, zawsze coś tam się odzyska...

Bo usunięcie partycji ma to do siebie że komputer czy też aparat nie usuwają tylko kasują ToC (table of contents) czyli spis treści danych na dysku / pamięci flash. Zmień system plików albo sformatuj z wartościami inne niż domyślne (w Windows da się zmienić chyba tylko rozmiar sektora) i zobaczysz. poza tym już jednokrotne nadpisanie skasowanej treści trwale ją usuwa.