|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - sprzedaż lustrzanki, jak trwale wyczyścić dysk
ddoc - Sro 15 Cze, 2011 Temat postu: sprzedaż lustrzanki, jak trwale wyczyścić dysk Wiadomo wszem i wobec ze z dyskow da sie odzyskac wiele wczesniej usuniętych rzeczy. Sprzedaje moj aparat, Canon 40D. Czy ktoś może mi poradzić co zrobić żeby nie dało się nic z niego odtworzyć?
pozdrawiam
Usjwo - Sro 15 Cze, 2011
Sprzedaj bez karty.
Z prawej strony jest klapka "CF open" jak ja otworzysz to mozesz wyjac karte CF.
Jak chcesz sprzedac z karta to ja wyjmij in na PCcie przez czytnik zapisz 1000 razy jakimis "bzdurnymi" plikami i z 10 razy sformatouj w miedzyczasie. Powinno pomoc.
mozer - Sro 15 Cze, 2011
Usjwo napisał/a: | Z prawej strony jest klapka "CF open" jak ja otworzysz to mozesz wyjac karte CF. |
Wujek dobra rada
edmun - Sro 15 Cze, 2011
ddoc, sa programiki do trwałego nadpisywania nośników zapisuje cały folder/katalog/dysk 1 bitowymi plikami, później formatowanie i z głowy
Aszex - Sro 15 Cze, 2011
edmun napisał/a: | ddoc, sa programiki do trwałego nadpisywania nośników zapisuje cały folder/katalog/dysk 1 bitowymi plikami, później formatowanie i z głowy |
np. http://heidi.ie/eraser/
luke130 - Sro 15 Cze, 2011
Ten topic to jakiś dżołk? Nieprawdaż?
1. O jaki dysk chodzi w przypadku tego aparatu?
2. Pamięć flash to nie twardy dysk. Wystarczy raz sformatować i po "ptokach". Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.
dr11 - Sro 15 Cze, 2011
Też tak myślę. Chyba, że ktoś dalej rzeźbi na Microdrive, ale w to raczej nie uwierzę.
ophiuchus - Sro 15 Cze, 2011
ddoc, jak przesiadasz się z tego Canona na coś co nadal łyka karty CF to w ogóle olałbym sprzedawanie nośnika, wtedy nic nie musisz trwale kasować.
edmun - Czw 16 Cze, 2011
luke130 napisał/a: | 2. Pamięć flash to nie twardy dysk. Wystarczy raz sformatować i po "ptokach". Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC. |
Zależy jakie formatowanie wykonasz. Podrzuć kartę CF po sformatowaniu w aparacie to wciąż odzyskam Twoje zdjęcia..
Czyli......!
Chodzi o trwałe skasowanie wszystkiego z karty, jeśli dalej nie zrozumiałeś co chciał autor przekazać, tyle że pomyliło mu się co do nazewnictwa karty/dysk
luke130 - Czw 16 Cze, 2011
edmun napisał/a: | luke130 napisał/a: | 2. Pamięć flash to nie twardy dysk. Wystarczy raz sformatować i po "ptokach". Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC. |
Zależy jakie formatowanie wykonasz. Podrzuć kartę CF po sformatowaniu w aparacie to wciąż odzyskam Twoje zdjęcia..
Czyli......!
Chodzi o trwałe skasowanie wszystkiego z karty, jeśli dalej nie zrozumiałeś co chciał autor przekazać, tyle że pomyliło mu się co do nazewnictwa karty/dysk |
Chodziło mi o takie sformatowanie z poziomu komputera a nie aparatu. I było to w kontekście twierdzenia o problemach z takim sformatowaniem, żeby niemożliwe było odzyskanie treści.
dr11 - Czw 16 Cze, 2011
luke130, luke130 napisał/a: | Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.
| Pełny format na kompie czyni soft do odzyskiwania bezużyteczny. Potwierdzam, właśnie sprawdziłem
pitras - Pią 17 Cze, 2011
dr11 napisał/a: | luke130, luke130 napisał/a: | Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.
| Pełny format na kompie czyni soft do odzyskiwania bezużyteczny. Potwierdzam, właśnie sprawdziłem |
Praktycznie nawet po usunięciu partycji (na kartach też jest) można odzyskać część danych, ludzie często mi przynoszą różne dyski i karty, zawsze coś tam się odzyska...
luke130 - Pią 17 Cze, 2011
pitras napisał/a: | dr11 napisał/a: | luke130, luke130 napisał/a: | Sformatować, a nie skasować czyli wymazać TOC.
| Pełny format na kompie czyni soft do odzyskiwania bezużyteczny. Potwierdzam, właśnie sprawdziłem |
Praktycznie nawet po usunięciu partycji (na kartach też jest) można odzyskać część danych, ludzie często mi przynoszą różne dyski i karty, zawsze coś tam się odzyska... |
Bo usunięcie partycji ma to do siebie że komputer czy też aparat nie usuwają tylko kasują ToC (table of contents) czyli spis treści danych na dysku / pamięci flash. Zmień system plików albo sformatuj z wartościami inne niż domyślne (w Windows da się zmienić chyba tylko rozmiar sektora) i zobaczysz. poza tym już jednokrotne nadpisanie skasowanej treści trwale ją usuwa.
|
|