|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D5100 - test cyfrowej lustrzanki
krzysiek - Sro 15 Cze, 2011 Temat postu: Nikon D5100 - test cyfrowej lustrzanki http://optyczne.pl/155.1-...Wst%C4%99p.html
Zapraszamy do lektury!
hijax_pl - Sro 15 Cze, 2011
Czegoś nie rozumiem.
Z darków wynika, że D5100 ma ciut większy szum. Co prawda to ekspozycje 3min a nie 1/4000s więc trudno mówić tu o czystym szumie przetwarzania....
Z moich testowych fotek D5100 i D7000 wynika, że poziom saturacji jest podobny w obu puszkach, zatem przy mniejszym szumie przetwarzania w D7000 na logikę i matematykę wychodziłoby, że większą dynamikę ma D7000 a w Waszy teście wyszła różnica 1EV na korzyść D5100
Cytat: | brak funkcji wstępnego podnoszenia lustra |
A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). Którą można połączyć z samowyzwalaczem (np 2 czy 5s).. Czym to się różni od MLU? W praktyce?
Cytat: | brak wbudowanego silnika AF | jak to się ma decyzji (zapewne strategicznej) o zaprzestaniu projektowania i produkcji nowych obiektywów nie wyposażonych w silnik AF? Przecież silnik w wyższych puszkach jest tylko dla kompatybilności wstecznej... Ja rozumiem, że istnieją obiektywy bez silnika, ale jak będzie ten aspekt oceniany gdy Nikon wypieprzy silniki z wyższych puszek? Tych profi też?
B o g d a n - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Z darków wynika, że ...
Z moich testowych fotek D5100 i D7000 wynika, że .............
w Waszy teście wyszła różnica .......... |
No, to się zaczęło ....
----------------
Niedawno w innym wątku była gorąca dyskusja, jak to może być, że Canona 1100D (EEL) wykastrowano z funkcji wstępnego podnoszenia lustra.
A tu masz babo placek, nawet nowy EL Nikona tego nie ma.
B o g d a n napisał/a: | A tu masz babo placek, nawet nowy EL Nikona tego nie ma. | No właśnie ma - inaczej się tylko nazywa
dr11 - Sro 15 Cze, 2011
1100D też ma, ale się inaczej nazywa A chyba chodzi o funkcjonalność a nie o nazwę?
dr11 napisał/a: | ale się inaczej nazywa | A jak?
dr11 - Sro 15 Cze, 2011
Live View
A w tym Nikonie jak?
hijax_pl napisał/a: | A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). |
hijax_pl napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). |
|
No i jak to konkretnie działa?
Z instrukcji obsługi D5100 (strona 162)
Funkcja ta działa niezależnie od samowyzwalacza (który można ustawić na 2, 5, 10 czy 20s oraz ilość zdjęć z przedziału od 1 do 9)
konczako - Sro 15 Cze, 2011
"(...)Z drugiej strony w miarę podobne rezultaty K-5, A580 i D5100 oraz odstające od nich wyniki D7000 mogą wskazywać, że egzemplarz D7000 obecny w naszym teście mógł, delikatnie mówiąc, należeć do niewłaściwego ogona rozkładu gaussowskiego sprzętu wychodzącego z fabryk firmy Nikon. "
Ja bym jednak bardziej był skłonny uwierzyć że to przy teście D7000 coś wam nie wyszło:). Jak to jest ze wy nigdy się nie mylicie. Przecież już od jakiegoś czasu ludzie wam udowadniali że to wasze wyciąganie z cieni i pomiar zakresu w teście D7000 mija się z rzeczywistością.
krzys13k - Sro 15 Cze, 2011
dr11 napisał/a: | Live View
A w tym Nikonie jak? |
Nieźle, nigdy w życiu bym nie wpadł, że LV można tak wykorzystać. Gratuluję pomysłowości
Edit:
Aż to z ciekawości sprawdziłem i niestety nie jest tak fajnie, moja puszka niestety klapie lustrem w trybie LV, choć zupełnie nie wiem po co
hijax_pl napisał/a: | Z instrukcji obsługi D5100 (strona 162)
Obrazek
|
hijax_pl, a jak to MLU działa w innych, znanych Ci Nikonach, bo mam wrażenie, że jest wszędzie identycznie?
Samowyzwalacz to inna bajka i nie ma co go tutaj wkładać do analizy tematu.
B o g d a n napisał/a: | a jak to MLU działa w innych, znanych Ci Nikonach, bo mam wrażenie, że jest wszędzie identycznie? | Mówisz o opóźnieniu ekspozycji? No tak samo... (w D3100 nie ma tego ficzera )
Np na D700 mogę sobie włączyć prawdziwe MLU (pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, drugie uruchamia migawkę) i połączyć to z opóźnieniem ekspozycji - no ale nie mogę powiązać samowyzwalacza z MLU... Albo jedno, albo drugie...
B o g d a n napisał/a: | Samowyzwalacz to inna bajka i nie ma co go tutaj wkładać do analizy tematu. | A dlaczego? Często kiedy nie mam pod ręką statywu i wężyka, a mogę gdzieś oprzeć aparat tak właśnie ustawiam: samowyzwalacz na 2s + opóźnienie ekspozycji 1s
dr11 - Sro 15 Cze, 2011
krzys13k napisał/a: | Edit:
Aż to z ciekawości sprawdziłem i niestety nie jest tak fajnie, moja puszka niestety klapie lustrem w trybie LV, choć zupełnie nie wiem po co | Co to za puszka?
hijax_pl napisał/a: | Np na D700 mogę sobie włączyć prawdziwe MLU (pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, drugie uruchamia migawkę) |
Właśnie o to mi chodzi - prawdziwe MLU.
Czy jest tylko w D700 ?
A w D5000, D7000, D90, które miałeś?
krzys13k - Sro 15 Cze, 2011
dr11 napisał/a: | Co to za puszka? |
Właśnie zapomniałem napisać, 450D. W sumie w innych może być inaczej.
W D5000 i D90 jest MLU jedno-przyciskowe, z ustalonym czasem 1s do drugiego automatycznego wciśnięcia, pod nazwą "opóźnienie ekspozycji"
D7000 - wraz z wyższymi modelami - ma dodatkowo MLU dwuprzyciskowe
Jak do tej pory z prawdziwego MLU korzystałem może z kilka razy - bardziej dla zabawy niż realnej potrzeby... Co innego opóźnienie ekspozycji - mam to ustawienie wyciągnięte do szybkiego menu - i z niego korzystam praktycznie w 100% przypadków, gdy potrzebuję opóźnienia dla ustania wibracji..
dr11 - Sro 15 Cze, 2011
krzys13k, no tak, nie ma Silent Mode to kłapnie. Lustro jest opuszczane w celu pomiaru światła gdy używana jest lampa (a może też, żeby naciągnąć migawkę - jeśli jeden silnik obsługuje oba mechanizmy?). Bez sensu, że bez niej też tak się dzieje. Ale w 450D masz MLU więc tu akurat nie ma problemu. Nie wiem jak będzie z 1100D, czy LV też tak działa, więc mogłem się pospieszyć z tym pomysłem
kufel - Sro 15 Cze, 2011
konczako napisał/a: | Jak to jest ze wy nigdy się nie mylicie. Przecież już od jakiegoś czasu ludzie wam udowadniali że to wasze wyciąganie z cieni i pomiar zakresu w teście D7000 mija się z rzeczywistością. | konczako, zerknij na poziom szumów w raw. d7000 wyraźnie odstaje nawet od 600d co mnie osobiście zaskoczyło.w ogóle puszka wypadła pozytywne na tle nikonów w tym testowanego.a d7000 odstaje od wszystkich tam porównywanych. a przy mierzeniu poziomu szumów surowych plików chyba nie ma za bardzo miejsca na pomyłkę
komor - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl, podsumowując, bo już się pogubiłem , czy i w których Nikonach da się zrobić tak, że:
a) naciskam spust migawki, opada lustro, mijają 2 sek. lub więcej i następuje zwolnienie migawki;
b) naciskam spust na wężyku, opada lustro, mija 2 sek. lub więcej, naciskam drugi raz spust migawki, następuje zwolnienie migawki.
Które N. mają którykolwiek z tych wariantów?
D3000/D3100 - mają MLU tylko do czyszczenia matrycy
D5000/D5100/D90 - mają dodatkowo opóźnienie migawki,
D7000/D300/D700 itd - mają dodatkowo MLU. (czyli Twoja opcja b)
P.S.
Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane
komor - Sro 15 Cze, 2011
Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony… W D80 i starszych też tego nie było? Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak? Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak?
Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat. Piszę to tak dla jasności.
hijax_pl napisał/a: | Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane |
No tak, bo u nas to jest proste jak drut, a u was widzę zakręcone.
komor napisał/a: | Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? | Nie ma. komor napisał/a: | A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony… | Widocznie mają lepiej zbalansowaną konstrukcję komory lustra, skoro to 1s opóźnienie wystarcza...
Choć przy długich naświetleniach, powiedzmy 10s - i tak to nie ma znaczenie komor napisał/a: | W D80 i starszych też tego nie było? | W D80 też nie ma MLU. Jest opóźnienie migawki. komor napisał/a: | Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak? | Tak. komor napisał/a: | Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak? | Tak. komor napisał/a: | Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat. | No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra
RB - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: |
A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). Którą można połączyć z samowyzwalaczem (np 2 czy 5s).. Czym to się różni od MLU? W praktyce?
|
A tym, że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz. 2 sekundy to dużo na zmiany i w tym czasie jesteś jakby już bezsilny... Z autopsji, bo niskie alfy tez maja tak wykastrowane 'podnoszenie lustra' i... zdarza się, ze nie jest tak, jak miało być, gdy scena nie jest do bólu statyczna.
RB napisał/a: | że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz | A to nie odpali samo po 30s po podniesieniu lustra?
Jest tak komor, jak napisałeś.
Cytat: | No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra | Tu nie chodzi o to, że drgania będa trwały dłużej, tylko o to, o czym napisał RB.
-------------------------
Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero w teście D5100 uznano to jako wadę, a wcześniej w innych nie.
RB - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz | A to nie odpali samo po 30s po podniesieniu lustra? |
A czemu miałoby samo odpalić? O ile wiem MLU to taki ficzer że podnoszę lustro i czekam a nie taki ficzer, ze podnosze lustro i coś się samo odpala.
To o czym tu piszecie to sa dywagacje teoretyczne na temat siakis tam drgan i megałostrości mierzalnej dla zabawy. A fotografia to kadry... Panowie złoci.
komor - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra |
Tere fere.
hijax_pl napisał/a: | A to nie odpali samo po 30s po podniesieniu lustra? |
Po tym czasie lustro opadnie programowo (dla oszczędności energii) ale fotka się nie robi.
Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi.
Funkcja wstępnego podnoszenia lustra działa w pełni wtedy, gdy fotograf może po jej użyciu sam wybrać moment wyzwolenia migawki.
Ten właściwy moment to jeden z elementów tego najlepszego zdjęcia.
B o g d a n napisał/a: | Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi. | No ja nie czekam na kadr - po prostu robię zdjęcie
Cytat: | Ma on przekątną trzy cale i rozdzielczość VGA, a do tego jest w pełni obrotowy, a nie tylko odchylany jak w D5000. | To ja mam chyba jakiś dziwny D5000 w domu, bo się wyświetlacz obraca... O - tu też...
To może jednak jest więcej tych z obrotowym, a nie tylko odchylanym wyświetlaczem?
Cytat: | Parametry wizjera w D5100 nie zmieniły się w stosunku do poprzedniego modelu. | No a co z przezroczystym wyświetlaczem LCD na matówce? Nie ma go - tak samo jak w D3100. A w D5000 jest...
Cytat: | Nikon D5100 ma kilka ciekawych funkcji, które – nie da się ukryć – przypominają to, co oferują lustrzanki Pentaksa. Wśród nich znajdziemy funkcję HDR, wielokrotną ekspozycję, zdjęcia z interwałometrem, czy kolorowe filtry. Szerzej omawiamy je poniżej. | Interwałometr jest też w D5000. Rozumiem, że teraz jest opis tej funkcji, gdyż w teście D5000 go zabrakło?
Cytat: | Jako sterownika dla grupy lamp trzeba użyć SB-900, SB-800 lub SB-700. | Zasadniczo to sterownikiem zewnętrznym jest SU-800...
Cytat: | Tradycyjnie, analiza darków z lustrzanki Nikon wskazuje na programową ingerencję w RAW-y poprzez odejmowanie stałego sygnału (biasa). | To ja się tradycyjnie, po raz n+1 zapytam - skąd wniosek o programowej ingerencji?
Czy ktoś z redakcji dokonał dekompilacji kodu? A może redakcja posiada specyfikację techniczną matrycy i wie w jaki sposób jest kondycjonowany sygnał na wejściach przetworników ADC?
Cytat: | Jest to zachowanie niefizyczne i sugeruje, że przed zapisem zdjęcia sygnał jest redukowany. | Dodawanie stałego napięcia w konstrukcjach innych producentów jest zatem zachowanie fizycznym, nie budzącym niepokoju?
Cytat: | Warto podkreślić także bardzo wysoką jakość dynamiki (11.5 EV) dla najniższej jakości zdjęć, co przekłada się na duży potencjał detektora w wyciąganiu informacji z ciemnych partii obrazu. | No - w końcu jakiś konstruktywny wniosek
Widać zdjęcia fatmana73 w wątku D7000 nie przeszły bez echa
Cytat: | Oba wymienione aparaty i tak wypadają tutaj lepiej od tego co możemy uzyskać z 18 MPix detektora CMOS stosowanego w najnowszych lustrzankach Canona. | No tak jak z tym niefizycznym biasem? Coś za coś? No nie?
kufel - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | B o g d a n napisał/a:
Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi.
No ja nie czekam na kadr - po prostu robię zdjęcie
| przy zdjęciach np fajerwerków tez ? ja jednak wole pełnowartościowe MLU w C
kufel napisał/a: | przy zdjęciach np fajerwerków tez ? | Lepiej od MLU sprawdza się metoda "na beret"
kufel - Sro 15 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Lepiej od MLU sprawdza się metoda "na beret" | to teraz proszę o wyjaśnienie tej metody
kufel napisał/a: | to teraz proszę o wyjaśnienie tej metody | Ustawiasz czas na B, zakrywasz czymś obiektyw (rzeczonym beretem) i uruchamiasz ekspozycję... Jak leci w górę rakieta - odsłaniasz. Po wybuchu - zasłaniasz... I czekasz na kolejny. I na jednym zdjęciu masz ładny mix różnych rozbłysków bez czekania na "wielki finał" pokazu
kufel - Czw 16 Cze, 2011
no tak samą zasadę znam , ale nie koniecznie z użyciem beretu cos a'la multiexpozycja
cybertoman - Czw 16 Cze, 2011
Nikony nie maja MLU? O Matko! To na beret... Koniecznie z antenka.
RB - Czw 16 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi. | No ja nie czekam na kadr - po prostu robię zdjęcie
|
Cóz, my się chyba jednak nie zrozumiemy. Nie widzisz potrzeby posiadania funkcji takiego MLU, nie ma sprawy.
MLU w tej swej 'core' postaci nie jest w zasadzie funkcja az tak niezbędną, zwykle samowyzwalaczowe lub jakieś takie namiastki sa zupełnie wystarczajace. Bo zwykle - choćby z racji czasów naświetlania - używa się tej funkcji do fotografowania obiektów mocno statycznych. Problem wtedy, gdy obiekt jest w zasadzie statyczny, ale... ktoś cos nie powinno byc kadrze, albo waśnie coś, ktos powinien sie w tym kadrze znaleźć i to w odpowiedniej pozie czy z odpowiednia miną. I gdy jednocześnie chcesz naprawdę miec to zrobione na takim czasie jaki warto polepszyć nieco MLU Ile razy mi się zdarzyło żałowac z powodu zmiany kadru z powodu tego MLU sprzężonego z samowyzwalaczem? A ze trzy...
Czy MLU jest wielkim problemem? Ano - jak ktoś sam nie widzi, ze tego potrzebuje - to nie jest jakimkolwiek problemem. Natomiast co innego dyskusja o różnicy pomiędzy w pełni funkcjonalna funkcją a funkcją, która w zamyśle konstruktora tylko ogranicza wibracje lustra przy strzelaniau siakiś tam widoczków, kościołów itede.
A z czekaniem na kadr versus robienie zdjęcia 'instant' to jest trochę tak jak z tym 'testowaniem' na zdjęciach ustawiania światłomierza, GO i wszystkiego po trochu i robienia 8-10-20 'strzałów' jednego kadru celem wyłowienia jakiegoś możebnego jeszcze ujęcia...
Gdy dziś 1.5 TB dysk kosztuje tyle co kiedyś tam 10-15 paczekniezłego slajdu... to faktycznie się nie dziwie że metoda poczekaj na światło i kadr, pomyśl o GO i róznych duperelach ulega zapomnieniu. Po prostu wygodne i tanie staje się: tryb seryjny i cos sie wybierze...
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
RB napisał/a: | Cóz, my się chyba jednak nie zrozumiemy. | Rozumiemy się doskonale. Tyle, żę jak już napisałem wcześniej - mam MLU i jakoś nie stosuję go, w zupełności wystarcza mi opóźnienie ekspozycji. Jest tak jak piszesz: RB napisał/a: | Nie widzisz potrzeby posiadania funkcji takiego MLU | . Może jakbym zajmował się podglądaniem zwierząt czy też ludzi to być może w określonych warunkach był stosował... RB napisał/a: | Natomiast co innego dyskusja o różnicy pomiędzy w pełni funkcjonalna funkcją a funkcją, która w zamyśle konstruktora tylko ogranicza wibracje lustra przy strzelaniau siakiś tam widoczków, kościołów itede. | Tyle, że ta "w pełni funckjonalna funkcja" - jak sam ją nazwałeś - wyszła na samym końcu dyskusji. Dla mnie MLU w założeniu swoim służy do redukcji wibracji, a to że przy okazji można wykorzystać to do innych rzeczy.. To tak jak z bracketingiem: w trybie ekspozycji można użyć do robienia HDRa, co nie oznacza jednak, że to jest funkcja stricte wspomagająca robienia HDRów RB napisał/a: | A z czekaniem na kadr versus robienie zdjęcia 'instant' to jest trochę tak jak z | ...tworzeniem a dokumentowaniem Dwa światy, dwa rożne zapotrzebowania... RB napisał/a: | Gdy dziś 1.5 TB dysk kosztuje tyle co kiedyś tam 10-15 paczekniezłego slajdu... to faktycznie się nie dziwie że metoda poczekaj na światło i kadr, pomyśl o GO i róznych duperelach ulega zapomnieniu. Po prostu wygodne i tanie staje się: tryb seryjny i cos sie wybierze... | No cóż, jest wiele takich osób, które nie liznąwszy fotografii analogowej nie mają tego "ceremonialnego" podejścia do kadru i wala migawką jak japońska wycieczka.
Na szczęście ludzie z tego się szybko leczą i po jakimś czasie dochodzi się do momentu: jeden motyw - jedno zdjęcie
RB - Czw 16 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: |
Na szczęście ludzie z tego się szybko leczą i po jakimś czasie dochodzi się do momentu: jeden motyw - jedno zdjęcie |
To tez nie jest jakaś ultymatywna wartość sama w sobie. Wszak w wielu dziedzinach robi się wiele ujęć - technicznie i kompozycyjnie dobrych - celem wybrania tego jednego, subiektywnie najlepszego. Byle w każdej sytuacji być w stanie zrobić taki kadr o którym właśnie pomyśleliśmy, a nie zdawać się wyłącznie na przypadek. Samowyzwalacz może wygenerować taki właśnie przypadek. Inna sprawa, ze wiele dobrych zdjęć powstało w wyniku zadziałania przypadku, korelacji między naciśnięciem a czymś nieprzewidzianym co się akurat wydarzyło... ale to inna bajka.
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
RB, po prostu wszystkie techniki mają swoje zastosowanie, i świadomie nimi operując uzyskujemy najlepsze efekty. A to, że nie każdy musi być człowiekiem renesansu to już inna bajka
RB - Czw 16 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | RB, po prostu wszystkie techniki mają swoje zastosowanie, i świadomie nimi operując uzyskujemy najlepsze efekty. A to, że nie każdy musi być człowiekiem renesansu to już inna bajka |
Jo, stimmt!
pan.tadeusz - Wto 05 Mar, 2013
jak w D5100 włączyć AutoISO w trybach PASM?
moronica - Wto 05 Mar, 2013
http://kenrockwell.com/ni...hooting.htm#iso
pan.tadeusz - Wto 05 Mar, 2013
cholercia nie mogłem tego włączyć w PASM - pojawiał się napis że w tym trybie nie można zastosować tego ustawienia :/ obadam jak znów dostanę w łapy
|
|