forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D5100 - test cyfrowej lustrzanki

krzysiek - Sro 15 Cze, 2011
Temat postu: Nikon D5100 - test cyfrowej lustrzanki
http://optyczne.pl/155.1-...Wst%C4%99p.html

Zapraszamy do lektury!

hijax_pl - Sro 15 Cze, 2011

Czegoś nie rozumiem.

Z darków wynika, że D5100 ma ciut większy szum. Co prawda to ekspozycje 3min a nie 1/4000s więc trudno mówić tu o czystym szumie przetwarzania....
Z moich testowych fotek D5100 i D7000 wynika, że poziom saturacji jest podobny w obu puszkach, zatem przy mniejszym szumie przetwarzania w D7000 na logikę i matematykę wychodziłoby, że większą dynamikę ma D7000 a w Waszy teście wyszła różnica 1EV na korzyść D5100 :shock:

Cytat:
brak funkcji wstępnego podnoszenia lustra

A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). Którą można połączyć z samowyzwalaczem (np 2 czy 5s).. Czym to się różni od MLU? W praktyce?
Cytat:
brak wbudowanego silnika AF
jak to się ma decyzji (zapewne strategicznej) o zaprzestaniu projektowania i produkcji nowych obiektywów nie wyposażonych w silnik AF? Przecież silnik w wyższych puszkach jest tylko dla kompatybilności wstecznej... Ja rozumiem, że istnieją obiektywy bez silnika, ale jak będzie ten aspekt oceniany gdy Nikon wypieprzy silniki z wyższych puszek? Tych profi też?
B o g d a n - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Z darków wynika, że ...
Z moich testowych fotek D5100 i D7000 wynika, że .............
w Waszy teście wyszła różnica ..........

No, to się zaczęło .... :mrgreen:

----------------
Niedawno w innym wątku była gorąca dyskusja, jak to może być, że Canona 1100D (EEL) wykastrowano z funkcji wstępnego podnoszenia lustra.
A tu masz babo placek, nawet nowy EL Nikona tego nie ma. :shock:

B o g d a n napisał/a:
A tu masz babo placek, nawet nowy EL Nikona tego nie ma.
No właśnie ma - inaczej się tylko nazywa ;)
dr11 - Sro 15 Cze, 2011

1100D też ma, ale się inaczej nazywa :P A chyba chodzi o funkcjonalność a nie o nazwę? :P

dr11 napisał/a:
ale się inaczej nazywa
A jak?
dr11 - Sro 15 Cze, 2011

Live View :)
A w tym Nikonie jak?

hijax_pl napisał/a:
A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4).

hijax_pl napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4).

No i jak to konkretnie działa?

Z instrukcji obsługi D5100 (strona 162)

Funkcja ta działa niezależnie od samowyzwalacza (który można ustawić na 2, 5, 10 czy 20s oraz ilość zdjęć z przedziału od 1 do 9)

konczako - Sro 15 Cze, 2011

"(...)Z drugiej strony w miarę podobne rezultaty K-5, A580 i D5100 oraz odstające od nich wyniki D7000 mogą wskazywać, że egzemplarz D7000 obecny w naszym teście mógł, delikatnie mówiąc, należeć do niewłaściwego ogona rozkładu gaussowskiego sprzętu wychodzącego z fabryk firmy Nikon. "
Ja bym jednak bardziej był skłonny uwierzyć że to przy teście D7000 coś wam nie wyszło:). Jak to jest ze wy nigdy się nie mylicie. Przecież już od jakiegoś czasu ludzie wam udowadniali że to wasze wyciąganie z cieni i pomiar zakresu w teście D7000 mija się z rzeczywistością.

krzys13k - Sro 15 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
Live View :)
A w tym Nikonie jak?

Nieźle, nigdy w życiu bym nie wpadł, że LV można tak wykorzystać. Gratuluję pomysłowości :mrgreen:

Edit:
Aż to z ciekawości sprawdziłem i niestety nie jest tak fajnie, moja puszka niestety klapie lustrem w trybie LV, choć zupełnie nie wiem po co ;)

hijax_pl napisał/a:
Z instrukcji obsługi D5100 (strona 162)

Obrazek

hijax_pl, a jak to MLU działa w innych, znanych Ci Nikonach, bo mam wrażenie, że jest wszędzie identycznie? :smile:

Samowyzwalacz to inna bajka i nie ma co go tutaj wkładać do analizy tematu.

B o g d a n napisał/a:
a jak to MLU działa w innych, znanych Ci Nikonach, bo mam wrażenie, że jest wszędzie identycznie?
Mówisz o opóźnieniu ekspozycji? No tak samo... (w D3100 nie ma tego ficzera :???: )
Np na D700 mogę sobie włączyć prawdziwe MLU (pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, drugie uruchamia migawkę) i połączyć to z opóźnieniem ekspozycji ;) - no ale nie mogę powiązać samowyzwalacza z MLU... Albo jedno, albo drugie...
B o g d a n napisał/a:
Samowyzwalacz to inna bajka i nie ma co go tutaj wkładać do analizy tematu.
A dlaczego? Często kiedy nie mam pod ręką statywu i wężyka, a mogę gdzieś oprzeć aparat tak właśnie ustawiam: samowyzwalacz na 2s + opóźnienie ekspozycji 1s ;)
dr11 - Sro 15 Cze, 2011

krzys13k napisał/a:
Edit:
Aż to z ciekawości sprawdziłem i niestety nie jest tak fajnie, moja puszka niestety klapie lustrem w trybie LV, choć zupełnie nie wiem po co
Co to za puszka?

hijax_pl napisał/a:
Np na D700 mogę sobie włączyć prawdziwe MLU (pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, drugie uruchamia migawkę)

Właśnie o to mi chodzi - prawdziwe MLU.
Czy jest tylko w D700 ?

A w D5000, D7000, D90, które miałeś?

krzys13k - Sro 15 Cze, 2011

dr11 napisał/a:
Co to za puszka?

Właśnie zapomniałem napisać, 450D. W sumie w innych może być inaczej.

W D5000 i D90 jest MLU jedno-przyciskowe, z ustalonym czasem 1s do drugiego automatycznego wciśnięcia, pod nazwą "opóźnienie ekspozycji" ;)
D7000 - wraz z wyższymi modelami - ma dodatkowo MLU dwuprzyciskowe ;)

Jak do tej pory z prawdziwego MLU korzystałem może z kilka razy - bardziej dla zabawy niż realnej potrzeby... Co innego opóźnienie ekspozycji - mam to ustawienie wyciągnięte do szybkiego menu - i z niego korzystam praktycznie w 100% przypadków, gdy potrzebuję opóźnienia dla ustania wibracji..

dr11 - Sro 15 Cze, 2011

krzys13k, no tak, nie ma Silent Mode to kłapnie. Lustro jest opuszczane w celu pomiaru światła gdy używana jest lampa (a może też, żeby naciągnąć migawkę - jeśli jeden silnik obsługuje oba mechanizmy?). Bez sensu, że bez niej też tak się dzieje. Ale w 450D masz MLU więc tu akurat nie ma problemu. Nie wiem jak będzie z 1100D, czy LV też tak działa, więc mogłem się pospieszyć z tym pomysłem :P
kufel - Sro 15 Cze, 2011

konczako napisał/a:
Jak to jest ze wy nigdy się nie mylicie. Przecież już od jakiegoś czasu ludzie wam udowadniali że to wasze wyciąganie z cieni i pomiar zakresu w teście D7000 mija się z rzeczywistością.
konczako, zerknij na poziom szumów w raw. d7000 wyraźnie odstaje nawet od 600d co mnie osobiście zaskoczyło.w ogóle puszka wypadła pozytywne na tle nikonów w tym testowanego.a d7000 odstaje od wszystkich tam porównywanych. a przy mierzeniu poziomu szumów surowych plików chyba nie ma za bardzo miejsca na pomyłkę :)
komor - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl, podsumowując, bo już się pogubiłem :) , czy i w których Nikonach da się zrobić tak, że:
a) naciskam spust migawki, opada lustro, mijają 2 sek. lub więcej i następuje zwolnienie migawki;
b) naciskam spust na wężyku, opada lustro, mija 2 sek. lub więcej, naciskam drugi raz spust migawki, następuje zwolnienie migawki.

Które N. mają którykolwiek z tych wariantów?

D3000/D3100 - mają MLU tylko do czyszczenia matrycy ;)
D5000/D5100/D90 - mają dodatkowo opóźnienie migawki,
D7000/D300/D700 itd - mają dodatkowo MLU. (czyli Twoja opcja b)

P.S.
Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane :wink: :razz: :cool:

komor - Sro 15 Cze, 2011

Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? :shock: A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony…  :mrgreen: W D80 i starszych też tego nie było? Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak? Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak?
Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat. Piszę to tak dla jasności.

hijax_pl napisał/a:
Wiem, że dla Canonierów to straaaasznie skomplikowane :wink: :razz: :cool:

No tak, bo u nas to jest proste jak drut, a u was widzę zakręcone. :twisted:

komor napisał/a:
Czyli nawet D90 nie ma prawdziwego MLU? :shock:
Nie ma.
komor napisał/a:
A przecież Nikony miały być we wszystkim lepsze niż Canony… :mrgreen:
Widocznie mają lepiej zbalansowaną konstrukcję komory lustra, skoro to 1s opóźnienie wystarcza...
Choć przy długich naświetleniach, powiedzmy 10s - i tak to nie ma znaczenie ;)
komor napisał/a:
W D80 i starszych też tego nie było?
W D80 też nie ma MLU. Jest opóźnienie migawki.
komor napisał/a:
Czyli jak dobrze rozumiem w D90 opóźnienie między lustrem a migawką może wynosić 1 sekundę, tak?
Tak.
komor napisał/a:
Bo jak rozumiem przez „opóźnienie migawki” rozumiesz to, co zacytowałeś z instrukcji D5100, tak?
Tak.
komor napisał/a:
Mnie jest obojętne, czy muszę mieć pilota i naciskać dwa razy, czy mogę nacisnąć raz na aparacie i czekać, ważne, czy między opadnięciem lustra a uruchomieniem migawki może być wystarczająco długi czas, żeby uspokoić aparat.
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra ;)
RB - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:

A co z funkcją opóźnionej ekspozycji? (menu Custom Settings: D4). Którą można połączyć z samowyzwalaczem (np 2 czy 5s).. Czym to się różni od MLU? W praktyce?

A tym, że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz. 2 sekundy to dużo na zmiany i w tym czasie jesteś jakby już bezsilny... :-( Z autopsji, bo niskie alfy tez maja tak wykastrowane 'podnoszenie lustra' i... zdarza się, ze nie jest tak, jak miało być, gdy scena nie jest do bólu statyczna.

RB napisał/a:
że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz
A to nie odpali samo po 30s po podniesieniu lustra?

Jest tak komor, jak napisałeś. :grin:

Cytat:
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra ;)
Tu nie chodzi o to, że drgania będa trwały dłużej, tylko o to, o czym napisał RB. :razz:

-------------------------
Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero w teście D5100 uznano to jako wadę, a wcześniej w innych nie. :roll:

RB - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
że se nie możesz podnieść lustra i spokojnie czekać na taki kadr jaki chcesz i odpalic migawke w tym momencie, w ktorym chcesz

A czemu miałoby samo odpalić? O ile wiem MLU to taki ficzer że podnoszę lustro i czekam a nie taki ficzer, ze podnosze lustro i coś się samo odpala.
To o czym tu piszecie to sa dywagacje teoretyczne na temat siakis tam drgan i megałostrości mierzalnej dla zabawy. A fotografia to kadry... Panowie złoci.

komor - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
No to w 50D musi być strasznie rozklekotana komora, skoro potrzeba paru sekund aby się uspokoiła po uderzeniu lustra :wink:

Tere fere. :)

hijax_pl napisał/a:

Po tym czasie lustro opadnie programowo (dla oszczędności energii) ale fotka się nie robi.
Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi.

Funkcja wstępnego podnoszenia lustra działa w pełni wtedy, gdy fotograf może po jej użyciu sam wybrać moment wyzwolenia migawki.
Ten właściwy moment to jeden z elementów tego najlepszego zdjęcia. :mrgreen:

B o g d a n napisał/a:
Jak chcesz czekać dłużej na właściwy kadr, znowu wciskasz spust i znowu się lustro podnosi.
No ja nie czekam na kadr - po prostu robię zdjęcie :)

Cytat:
Ma on przekątną trzy cale i rozdzielczość VGA, a do tego jest w pełni obrotowy, a nie tylko odchylany jak w D5000.
To ja mam chyba jakiś dziwny D5000 w domu, bo się wyświetlacz obraca... O - tu też...

To może jednak jest więcej tych z obrotowym, a nie tylko odchylanym wyświetlaczem? :roll:

Cytat:
Parametry wizjera w D5100 nie zmieniły się w stosunku do poprzedniego modelu.
No a co z przezroczystym wyświetlaczem LCD na matówce? Nie ma go - tak samo jak w D3100. A w D5000 jest...

Cytat:
Nikon D5100 ma kilka ciekawych funkcji, które – nie da się ukryć – przypominają to, co oferują lustrzanki Pentaksa. Wśród nich znajdziemy funkcję HDR, wielokrotną ekspozycję, zdjęcia z interwałometrem, czy kolorowe filtry. Szerzej omawiamy je poniżej.
Interwałometr jest też w D5000. Rozumiem, że teraz jest opis tej funkcji, gdyż w teście D5000 go zabrakło?

Cytat:
Jako sterownika dla grupy lamp trzeba użyć SB-900, SB-800 lub SB-700.
Zasadniczo to sterownikiem zewnętrznym jest SU-800...

Cytat:
Tradycyjnie, analiza darków z lustrzanki Nikon wskazuje na programową ingerencję w RAW-y poprzez odejmowanie stałego sygnału (biasa).
To ja się tradycyjnie, po raz n+1 zapytam - skąd wniosek o programowej ingerencji?
Czy ktoś z redakcji dokonał dekompilacji kodu? A może redakcja posiada specyfikację techniczną matrycy i wie w jaki sposób jest kondycjonowany sygnał na wejściach przetworników ADC?

Cytat:
Jest to zachowanie niefizyczne i sugeruje, że przed zapisem zdjęcia sygnał jest redukowany.
Dodawanie stałego napięcia w konstrukcjach innych producentów jest zatem zachowanie fizycznym, nie budzącym niepokoju?

Cytat:
Warto podkreślić także bardzo wysoką jakość dynamiki (11.5 EV) dla najniższej jakości zdjęć, co przekłada się na duży potencjał detektora w wyciąganiu informacji z ciemnych partii obrazu.
No - w końcu jakiś konstruktywny wniosek :)
Widać zdjęcia fatmana73 w wątku D7000 nie przeszły bez echa ;)

Cytat:
Oba wymienione aparaty i tak wypadają tutaj lepiej od tego co możemy uzyskać z 18 MPix detektora CMOS stosowanego w najnowszych lustrzankach Canona.
No tak jak z tym niefizycznym biasem? Coś za coś? No nie? ;)
kufel - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:

przy zdjęciach np fajerwerków tez ? ;) ja jednak wole pełnowartościowe MLU w C :cool: :smile:

kufel napisał/a:
przy zdjęciach np fajerwerków tez ? ;)
Lepiej od MLU sprawdza się metoda "na beret" ;)
kufel - Sro 15 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
Lepiej od MLU sprawdza się metoda "na beret" ;)
to teraz proszę o wyjaśnienie tej metody :)

kufel napisał/a:
to teraz proszę o wyjaśnienie tej metody :)
Ustawiasz czas na B, zakrywasz czymś obiektyw (rzeczonym beretem) i uruchamiasz ekspozycję... Jak leci w górę rakieta - odsłaniasz. Po wybuchu - zasłaniasz... I czekasz na kolejny. I na jednym zdjęciu masz ładny mix różnych rozbłysków bez czekania na "wielki finał" pokazu ;)
kufel - Czw 16 Cze, 2011

no tak :) samą zasadę znam , ale nie koniecznie z użyciem beretu :) cos a'la multiexpozycja ;)
cybertoman - Czw 16 Cze, 2011

Nikony nie maja MLU? O Matko! To na beret... Koniecznie z antenka.
RB - Czw 16 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:

Cóz, my się chyba jednak nie zrozumiemy. Nie widzisz potrzeby posiadania funkcji takiego MLU, nie ma sprawy.
MLU w tej swej 'core' postaci nie jest w zasadzie funkcja az tak niezbędną, zwykle samowyzwalaczowe lub jakieś takie namiastki sa zupełnie wystarczajace. Bo zwykle - choćby z racji czasów naświetlania - używa się tej funkcji do fotografowania obiektów mocno statycznych. Problem wtedy, gdy obiekt jest w zasadzie statyczny, ale... ktoś cos nie powinno byc kadrze, albo waśnie coś, ktos powinien sie w tym kadrze znaleźć i to w odpowiedniej pozie czy z odpowiednia miną. I gdy jednocześnie chcesz naprawdę miec to zrobione na takim czasie jaki warto polepszyć nieco MLU :-) Ile razy mi się zdarzyło żałowac z powodu zmiany kadru z powodu tego MLU sprzężonego z samowyzwalaczem? A ze trzy...
Czy MLU jest wielkim problemem? Ano - jak ktoś sam nie widzi, ze tego potrzebuje - to nie jest jakimkolwiek problemem. Natomiast co innego dyskusja o różnicy pomiędzy w pełni funkcjonalna funkcją a funkcją, która w zamyśle konstruktora tylko ogranicza wibracje lustra przy strzelaniau siakiś tam widoczków, kościołów itede.

A z czekaniem na kadr versus robienie zdjęcia 'instant' to jest trochę tak jak z tym 'testowaniem' na zdjęciach ustawiania światłomierza, GO i wszystkiego po trochu i robienia 8-10-20 'strzałów' jednego kadru celem wyłowienia jakiegoś możebnego jeszcze ujęcia...

Gdy dziś 1.5 TB dysk kosztuje tyle co kiedyś tam 10-15 paczekniezłego slajdu... to faktycznie się nie dziwie że metoda poczekaj na światło i kadr, pomyśl o GO i róznych duperelach ulega zapomnieniu. Po prostu wygodne i tanie staje się: tryb seryjny i cos sie wybierze...

hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011

RB napisał/a:
Cóz, my się chyba jednak nie zrozumiemy.
Rozumiemy się doskonale. Tyle, żę jak już napisałem wcześniej - mam MLU i jakoś nie stosuję go, w zupełności wystarcza mi opóźnienie ekspozycji. Jest tak jak piszesz:
RB napisał/a:
Nie widzisz potrzeby posiadania funkcji takiego MLU
. Może jakbym zajmował się podglądaniem zwierząt czy też ludzi to być może w określonych warunkach był stosował...
RB napisał/a:
Natomiast co innego dyskusja o różnicy pomiędzy w pełni funkcjonalna funkcją a funkcją, która w zamyśle konstruktora tylko ogranicza wibracje lustra przy strzelaniau siakiś tam widoczków, kościołów itede.
Tyle, że ta "w pełni funckjonalna funkcja" - jak sam ją nazwałeś - wyszła na samym końcu dyskusji. Dla mnie MLU w założeniu swoim służy do redukcji wibracji, a to że przy okazji można wykorzystać to do innych rzeczy.. To tak jak z bracketingiem: w trybie ekspozycji można użyć do robienia HDRa, co nie oznacza jednak, że to jest funkcja stricte wspomagająca robienia HDRów ;)
RB napisał/a:
A z czekaniem na kadr versus robienie zdjęcia 'instant' to jest trochę tak jak z
...tworzeniem a dokumentowaniem :) Dwa światy, dwa rożne zapotrzebowania...
RB napisał/a:
Gdy dziś 1.5 TB dysk kosztuje tyle co kiedyś tam 10-15 paczekniezłego slajdu... to faktycznie się nie dziwie że metoda poczekaj na światło i kadr, pomyśl o GO i róznych duperelach ulega zapomnieniu. Po prostu wygodne i tanie staje się: tryb seryjny i cos sie wybierze...
No cóż, jest wiele takich osób, które nie liznąwszy fotografii analogowej nie mają tego "ceremonialnego" podejścia do kadru i wala migawką jak japońska wycieczka.
Na szczęście ludzie z tego się szybko leczą i po jakimś czasie dochodzi się do momentu: jeden motyw - jedno zdjęcie ;)

RB - Czw 16 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:

Na szczęście ludzie z tego się szybko leczą i po jakimś czasie dochodzi się do momentu: jeden motyw - jedno zdjęcie ;)

To tez nie jest jakaś ultymatywna wartość sama w sobie. Wszak w wielu dziedzinach robi się wiele ujęć - technicznie i kompozycyjnie dobrych - celem wybrania tego jednego, subiektywnie najlepszego. Byle w każdej sytuacji być w stanie zrobić taki kadr o którym właśnie pomyśleliśmy, a nie zdawać się wyłącznie na przypadek. Samowyzwalacz może wygenerować taki właśnie przypadek. Inna sprawa, ze wiele dobrych zdjęć powstało w wyniku zadziałania przypadku, korelacji między naciśnięciem a czymś nieprzewidzianym co się akurat wydarzyło... ale to inna bajka.

hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011

RB, po prostu wszystkie techniki mają swoje zastosowanie, i świadomie nimi operując uzyskujemy najlepsze efekty. A to, że nie każdy musi być człowiekiem renesansu to już inna bajka ;)
RB - Czw 16 Cze, 2011

hijax_pl napisał/a:
RB, po prostu wszystkie techniki mają swoje zastosowanie, i świadomie nimi operując uzyskujemy najlepsze efekty. A to, że nie każdy musi być człowiekiem renesansu to już inna bajka ;)

Jo, stimmt! :mrgreen:

pan.tadeusz - Wto 05 Mar, 2013

jak w D5100 włączyć AutoISO w trybach PASM?
moronica - Wto 05 Mar, 2013

http://kenrockwell.com/ni...hooting.htm#iso
pan.tadeusz - Wto 05 Mar, 2013

cholercia nie mogłem tego włączyć w PASM - pojawiał się napis że w tym trybie nie można zastosować tego ustawienia :/ obadam jak znów dostanę w łapy