|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt dobry do zdjęć w pomieszczeniach
martika28gr - Sro 15 Cze, 2011 Temat postu: Kompakt dobry do zdjęć w pomieszczeniach Witam.Jestem tutaj pierwszy raz i potrzebuję porady.Chciałabym kupić mały,kieszonkowy kompakt ale taki,który robi dobre zdjęcia w pomieszczeniach.Na zewnątrz oczywiście także ale bardziej zależy mi na wewnątrz.Kiedy urodziło mi się dziecko (2 lata temu)Kupiłam Nikona p90.Okazał się strasznym niewypałem jeśli chodzi o zdjęcia wewnątrz.Robione w domu są zamazane,zaszumiane i brzydkie poprostu.Na zewnatrz przecudowne.
Teraz chciałabym kupić coś nowego,mniejszego do ręki no i przede wszystkim żeby robił dobre zdjęcia w domu.Czytam opinie na forach i wszędzie gdzie się da bo zupełnie nie wiem jaki model wybrać.Wszędzie tylko czytam dobre opinie o aparatach które robią cudowne zdjęcia na zewnątrz a wewnątrz...cóż nie mogę znależć aparatu który miałby właśnie dobre opinie. szukam tak coś w granicach góra do 1000zł ale chciałabym wiedzieć który model jest wporzo z niższej pólki a który z wyższej i co sądzicie np o modelu Casio ex h15?No i oczywiście w miarę swoich doświadczeń i wiedzy zaproponować mi coś .
wielbicielxx - Sro 15 Cze, 2011
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15579
h.s. - Sro 15 Cze, 2011
Dopóki nie kupisz statywu to tak będziesz miała. Nawet lustrzanka nie pomoże. I nie rób na automacie, bo pewnie podbija czułość. Ustaw ją na 100. Aby się przekonać postaw aparat na stole, aby nie drgnął i cyknij kilka fotek.
TomPL2 - Sro 15 Cze, 2011
Jak żwawe dziecko to i statyw nie pomoże
Tylko jasny obiektyw, duże ISO i krótkie czasy dają jakieś szanse. W tej cenie chyba tylko Samsung EX1...
martika28gr - Sro 15 Cze, 2011
za dużo mi nie pomogliście.To nie chodzi o to czy dziecko jest ruchliwe tylko o to jak zdjęcia wychodzą w domu.Nie ważne czy ja robie je dziecku czy kwiatkom na stole,które się nie ruszają czy mężowi gdy śpi.Chodzi o to żeby nie były rozmazane,a kolory blade.
h.s. - Sro 15 Cze, 2011
No przecież Ci napisałem -statyw. co jeszcze można dodać. Zdjęcie poruszone, tzn, że aparat nie jest stabilny. I to tyle,
A dziecko poruszające się w pomieszczeniu - to lampa błyskowa, o ile AF nadąża
Martin___ - Sro 15 Cze, 2011
martika28gr napisał/a: | To nie chodzi o to czy dziecko jest ruchliwe tylko o to jak zdjęcia wychodzą w domu.Nie ważne czy ja robie je dziecku czy kwiatkom na stole,które się nie ruszają czy mężowi gdy śpi.Chodzi o to żeby nie były rozmazane,a kolory blade. |
Ale to właśnie JEST ważne, czy obiekt jest ruchomy czy nie. Bo jeśli ruchomy, to zostaje tylko aparat z niskimi szumami przy wysokich ISO, szybkim AF.
Jeśli nieruchomy, to wystarczy statyw.
Jeśli obiekt ruchomy i w pomieszczeniu, to nie bardzo widzę jakikolwiek kompakt do tego celu.
mozer - Czw 16 Cze, 2011
Może zewnętrzna lampa? W domu chyba kieszonkowość nie jest taka istotna, prawda? A na spacer można lampy nie zabierać...
martika28gr - Czw 16 Cze, 2011
Dziękuję wszystkim za wpisy.Chodzi mi o to,że ten nikon nie dość,że robi złe zdjęcia w pomieszczeniach to i jest gabarytowo za duży jak dla mnie.Kiedy idę na spacer zależy mi na tym,że by wziąć coś do torebki lub w kieszeń bo trudno jest mi za każdym razem wyciągać takiego kolosa.Uwielbiam fotografować na zewnątrz krajobrazy ,zabytkowe budynki i inne rzeczy ale również chciałabym robić z djęcia w domu.Przyczym próbowałam już i z lampą i bez lampy i na automacie i na ustawieniach i za każdym razem zdjęcia wychodzą nie ostre i blade,takie jakby rozmazane.Chce teraz kupić coś małego,ale żebym mogła patrzeć na zdjęcia zrobione w domu.Nie wiem,który model wybrać,jakiej marki.Im więcej czytam opini i wszystkiego tym bardziej nie wiem czy skupić się na firmie produkującej wyłącznie aparaty tak jak Canon,Olympus ,kodak czy inne tak jak panasonic lub casio też robią dobre sprzęciki.
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
Mogę polecić taki: Samsung EX-1
Niewielki, z jasnym obiektywem i całkiem niezłą matrycą, robiący fajne zdjęcia w pomieszczeniach...
Martin___ - Czw 16 Cze, 2011
martika28gr napisał/a: | nie wiem czy skupić się na firmie produkującej wyłącznie aparaty tak jak Canon,Olympus ,kodak czy inne tak jak panasonic lub casio też robią dobre sprzęciki. |
Canon nie robi tylko aparatów, bo np. drukarki też. A Kodak np. ramki cyfrowe. Nie ma to znaczenia.
martika28gr - Czw 16 Cze, 2011
a coś z niższej półki?ten kosztuje koło 1400zł
hijax_pl - Czw 16 Cze, 2011
martika28gr napisał/a: | ten kosztuje koło 1400zł |
A gdzie? Bo ja widzę, że 1062zł...
|
|